Köpeğim Çok Kaşınıyor, Ne Yapmalıyım?

Köpeklerde kaşıntı oldukça sık rastlanan ve takip edilmesi gereken bir durumdur. Belki hayati derecede önemli gibi durmuyor olabilir ancak takip edilmezse hayati boyutlara ulaşabilir. Köpeklerde kaşıntının birden fazla nedeni olabilir; banyo sonrası şampuan kalıntısının kalması da bir sebeptir, güçlü alerjik tepkime de.

Önce telaşınızı gidererek başlayalım; köpeklerde kaşıntı kolaylıkla kontrol altına alınabilen ve hemen her köpeğin yaşadığı “sıradan” bir durumdur, endişelenmeyin. Tedavisi kolay bir şekilde yapılır ama nedir bu kaşıntının sebebi? Köpeğim kaşınıyor diye yakınanlardansanız bu yazımız size ışık tutabilir.

Köpeklerin Kaşınması Neden Olur?

Köpeklerde kaşıntı yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu konudaki nihai sebep, veteriner hekiminizin yapacağı tetkiklerin ardından belli olacaktır. Ancak biz o süreyi hiç beklemeden birkaç ihtimalden kısaca bahsedelim.

Köpeklerde Yıkanma

Köpekler çok sık yıkanma ihtiyacı duymaz ancak kediler gibi kendilerini temizleyemezler de. Haliyle köpeğiniz can havliyle mamasını yerken bıyıkları da mamadan nasibini alabilir! Hele bir de yağmurda, karda, çamurda oynamaya hevesli bir köpeğiniz varsa yıkanması kaçınılmazdır. Köpekler yavruyken yıkanmaz; bebek pudrasını andıran yavru köpek kuru şampuanı ile temizlenir.

Yetişkinlik dönemlerine geldiklerinde ise köpek şampuanı ile veteriner hekim aksini önermedikçe ayda 1 kez yıkamak yeterli olacaktır. Köpekler yalnızca köpek şampuanı ile yıkanır ancak istisna durumlarda bebek şampuanı da iş görebilir. Ancak öncelikli tercih daima kendi şampuanları olmalıdır.

Köpeğinizi yıkadınız ve durulama aşamasına geldiniz. Siz yeteri kadar duruladığınızı düşünüyor olsanız da derisinde birtakım şampuan kalıntıları kalmış olabilir. Bu kalıntılar ciddi oranda kaşınmasına yol açar. Eğer köpeğinizi yakın zamanda yıkadıysanız ve hemen akabinde bu kaşınma oluştuysa oklar şampuanı işaret edebilir. Bu durum, veteriner hekim için iyi bir bulgudur.

Köpeklerde Cilt Kuruluğu

Cilt kuruluğu yalnızca bizlere özgü değil; hemen her canlı bu durumdan nasibini alabilir. Köpeklerde cilt kuruluğu sıkça görülen sorunlardan biridir. Özellikle patilerinin altında kuruluklar ve hatta çatlamalar görülebilir. Yanı sıra derisinde de birtakım kuruluklar gözlemlenebilir.

Köpeklerde cilt kuruluğu pek çok nedenden kaynaklandığı gibi genetik özelliklerin de etkisi olabilir. Köpekler hassas canlılardır ve hassas bakıma gereksinim duyarlar. Derileri de en az kendileri kadar hassas olabilir ve bu da çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir.

Köpeğinizin cildinde bir kuruluk varsa bu durum onda kaşıntıya yol açabilir. Beslenme eksiklikleri, hafif ölçekte dehidrasyon gibi nedenler cilt kuruluğuna yol açar ve bu da kaşıntıya sebep olabilir. Köpeğinize dokunduğunuzda birden kaşınmaya başlıyorsa bu durum cilt kuruluğuna işaret edebilir.

Köpeklerde Alerji

En sık görünen kaşıntı sebeplerinden biri alerjilerdir. Köpeklerde alerji pek çok sebepten kaynaklanıyor olabilir; mamalar, yaşam koşulları gibi onlarca sebep sayılabilir. Yiyecek ve cilt alerjileri köpeklerde kaşıntıya yol açan temel unsurlardandır.

Özellikle gıda alerjileri neticesinde köpek sürekli olarak kaşınabilir. Bazı mamalar da köpeğin alerjisini tetikleyebilir. Yakın zamanda mama değişimi yaptıysanız ve köpeğiniz kaşınmaya başladıysa sebebi mamadaki bir alerjen olabilir.

Yalnızca mama değil ortam da kaşıntı sebeplerinden biri olabilir. Örneğin toz akarları, polenler, küfler köpeğinizde alerjiye yol açabilir. Her ne kadar akla ilk gelen mama alerjileri olsa da çevresel faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Köpeklerde Pire

Pirelenmiş köpek, başlı başına kaşıntı sebebidir! Köpeklerde kaşıntının en yaygın nedeni pirelerdir. Özellikle bahar ve yaz aylarında kendini hatırlatan pireler, köpeğiniz ve sizin için kâbus olabilir! Pireler gözle görülemediğinden fark edilmeyebilir ancak bir veteriner hekim kontörlünde hemen ortaya çıkacaktır.

Pireler, köpeğinizin sıcak ve yumuşak tüylerinde “tatil” yapmayı çok sevdiği gibi üreme konusunda da cömert davranabilir! Nasıl olduğunu anlamadan bir anda köpeğinizi ele geçirebilir. Bu nedenle dikkat edilmesi ve aynı zamanda çok da tehlikeli olabilen canlılardır.

Köpeğinizde pire şüpheniz varsa hemen veterinere götürün. Pire damlaları ile bu durum çözülebilir. Ancak unutmayın ki pire ihmale gelmez, derhal veteriner hekim muayenesi şarttır.

Köpeklerde Stres

Stres yalnızca bize özgü değil hayvanların da hayat standardını olumsuz etkileyen bir durumdur. Kaygı ve stres varlığı başlangıçta psikolojik olarak görülse de devamında bedenen de sağlık sorunlarını doğuracaktır.
Örneğin köpeğiniz aşırı stres ve kaygıya bağlı olarak yemek yemeği reddedebilir ve bu durum zamanla bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar ki biliyorsunuz bu da hastalıklara açık davetiyedir. Köpeklerde stresin en büyük belirtilerinden birinin kaşıntı olabileceğini duymuş muydunuz?

Şiddetli ve kronik stres, köpeğinizin sürekli olarak kaşınmasına yol açabilir ve bu kaşıntılar kırmızı lekeler ya da iltihaplı bir cilt ile sonuçlanabilir. Köpeklerde stres asla yabana atılmaması gereken oldukça ciddi bir durumdur ve veteriner hekim kontrolü şarttır.

Köpeklerde Tiroid

Köpeklerde meydana gelen birtakım hormonal değişimler ve sorunlar, ciltte kaşıntıya yol açabilir. Örneğin köpeğinizde olası bir tiroid hormon düşüklüğü, cildinde kaşıntıya yol açabilir.

Yanı sıra mantar enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar da cildinde kaşıntı yapabilir. Özellikle ayak parmaklarının ya da kulaklarının çevresinde sürekli bir kaşıntı varsa enfeksiyondan şüphelenmek bir seçenek olacaktır.

Köpeklerde Beslenme Sorunları

Yukarıda kısaca değindiğimiz gibi gıda alerjileri ya da mamada bulunan bazı alerjenler köpeklerde kaşıntıya yol açabilir. Köpeklerde kaşıntı yalnızca yanlış mama seçiminden değil besin eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir.

Çinko, bakır ya da Omega 3 yaş asitlerindeki eksiklik, köpeğinizin cildinde bazı sorunlara yol açabilir ki ilk akla gelenlerden birisi kaşıntıdır. Düşük kaliteli köpek mamaları, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içermez. Dolayısı ile özellikle gelişme çağından ihtiyaç duyduğu vitaminleri alamaz.

Vitamin ve mineral bakımından yetersiz bir beslenme rutininin benimsenmesi birtakım sağlık sorunlarını gündeme getirecektir. Bu nedenle köpek bakımının bir maliyet olduğu baştan kabul edilmeli ve koşullar göz önünde bulundurularak köpek sahiplenilmelidir. Unutmayın ki köpeğinizi kaliteli mama ile beslemeniz, sağlığı için atacağınız ilk önemli adımdır.

Köpek bakımındaki maliyeti minimuma indirmenin en etkili yollarından biri evcil hayvan sigortasıdır. Evcil hayvan sigortası ile köpeğinizin sağlık giderlerini sigorta kapsamı altına alabilirsiniz. Nasıl mı?

Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, köpeğinizin sağlık giderlerini güvence altına alan bir sigortadır. Yalnızca sağlık giderler için değil poliçenizde belirtilen limit ve oranlar dahilinde ücretsiz kedi köpek bakımı imkânı da sunar. Bu bakımın içeriği sigorta poliçesine bağlı olarak değişir.

Evcil hayvan sigortanızı ihtiyaçlarınız ve bütçeniz doğrultusunda oluşturabilirsiniz. Örneğin ek teminatlar tercih ederek yatarak tedavi ve ayakta tedavi giderlerinizi de sigorta kapsamına dahil edebilirsiniz.
Birden fazla seçeneği farklı farklı sitelerden araştırmak sizin için bir zaman kaybı olabilir; bu kaybı önlemek için devredeyiz! Dilerseniz bizi arayabilir ve sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Köpeklerde Kaşıntı Nasıl Geçer?

Köpek kaşıntısına doğal yöntemler ya da köpek kaşıntısına evde çözüm, arama motorlarının en gözde cümlelerindendir. Köpek kaşıntısına sirkenin iyi geldiğine dair bazı görüşler vardır ancak bu uygulama kötü sonuçlar da doğurabilir. Kulaktan dolma bilgilerle köpeğinizin cildinde herhangi bir ürün sürmemenizi öneririz.

Köpeklerde kaşıntı tedavisi için önce kaşıntının kaynağına inilmeli ve ona göre bir tedavi protokolü uygulanmalıdır. Köpeğinizdeki kaşıntının sebebi bir sağlık sorunu ise köpeklerde kaşıntı giderici ilaçlarla bu durum çözülebilir.

Köpeğim kaşınıyor ne yapmalıyım sorusunun en doğru yanıtını veteriner hekiminiz verecektir. Köpeğinizle ilgili her konuda hekiminizle dirsek temasında olmanız ve önerilerini harfiyen uygulamanız çok önemlidir.

Özetle köpek kaşıntısı için evde ne yapılır, kaşıntı için ne iyi gelir ya da köpeklerde kaşıntıyı ne keser gibi soruların en doğru yanıtı için veteriner hekime başvurmanızı öneririz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.