Köpeklerde Pyometra (Rahim İltihabı) Nedir?

Köpeklerde Pyometra Nedir?

Köpeklerde pyometra, bir rahim iltihabıdır. Oldukça sinsi seyredebildiği gibi ne yazık ki hayati boyutta önemlidir. İltihabın erken teşhisi o kadar kolay olmayabilir çünkü belirtisi kimi zaman olmaz. İşte pyometrayı köpekler için tehlikeli yapan da bu “belirsizlik”tir.

Bu yazımızda köpeklerde rahim iltihabı olan pyometrayı mercek altına alıyor ve tüm detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Önce pyometra nedir kısaca bir göz atalım.

Köpeklerde Pyometra Nedir?

Pyometra, rahim duvarlarının kalınlaşması ve rahim içinde enfekte sıvının toplanması sonucu oluşan oldukça tehlikeli ve hatta ölümcül sonuçlanabilen bir hastalıktır. Kedi ve köpeklerde sıklıkla görülen pyometranın belirti vermemesi, hastalığı sinsi yapan nedenlerdendir.

Köpek kızgınlığa girdikten ortalama 2-5 hafta içinde ortaya çıkar; bu süreçte rahim kendini gebelik için hazırlar. Kızgınlık sona erdikten sonra rahim ağzı kapanır ve içerideki bakteriler üreyerek rahim duvarı kalınlaşır. Rahim duvarı kalınlaşırken bir yandan da içinde sıvı birikir.

Burada biriken sıvı bir süre sonra çok daha artar ve rahim yırtılması denen klinik tabloya ulaşır. Kana karışan iltihap neticesinde köpek şoka girer ve ne yazık ki bu durum hayatını kaybetmesine sebep olur. Özellikle kısırlaştırılmamış köpeklerde rahim iltihabı görülme sıklığı daha fazladır. Bu nedenle çiftleştirmeyi düşünmediğiniz köpeğiniz için veteriner hekim aksini belirtmedikçe kısırlaştırma yaptırmanız daha doğru bir hamle olabilir.

Köpeklerde Rahim İltihabı Neden Olur?

Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere genellikle kısırlaştırılmamış köpeklerde daha sık görülür. Temel nedeni olarak rahmin kendini gebeliğe hazırlaması ancak gebelik olmaması durumunda rahim içinde sıvı birikmesi gösterilebilir.

Bu biriken sıvının zamanla iltihaba dönmesi kaçınılmazdır.
Köpeğin kızgınlık dönemini baskılamak için kullanılan bazı ilaçlar da iltihaba yol açabilir. Özellikle ileri yaşlarda kısırlaştırılmamış köpeklerde görülür ancak gençlik döneminde de yaşanabilir.

Köpeklerde Pyometra Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla sinsi ilerler ve belirti vermez. Ancak bazı durumlarda kendini birkaç semptom ile belli edebilir.

  • Vajinal akıntı görülebilir ve köpeğiniz sürekli vajinal bölgesini yalama eğiliminde olabilir.
  • Kusma görülebilir
  • İştahında azalma ve mama yememe
  • Durgun ve sakin bir hal, sürekli yatma isteği
  • Yüksek ateş

Köpeklerde Rahim İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeğiniz yukarıda saydığımız belirtileri gösterebilir ya da bazen hiç belirti vermez. Bu durumda özellikle yüksek ateş kendini belli edecektir. Köpeğinizde bir durgunluk seziyorsanız ve buna yüksek ateş eşlik ediyorsa hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Veteriner hekim birtakım kan testlerinin yanı sıra röntgen ve ultrason bulguların değerlendirir. Yapılan bu tetkiklerin ardından pyometra teşhisi konur ve ilgili tedavi protokolüne geçilir.

Köpeklerde Pyometra Tedavisi

Köpeklerde pyometra tedavisi için rahim iltihabının çeşidi çok önemlidir. İki çeşit pyometra vardır:

  • Açık Pyometra: Burada rahim ağzı açıktır ve iltihaplı sıvı dışarıya sızar. Özellikle köpek genital bölgesini yalar. Nispeten kapalıya oranla daha kolay bir tedavisi vardır.
  • Kapalı Pyometra: Bu noktada hayati risk oluşabilir. Sıvı dışarı boşalamaz ve rahim şişmeye başlar. Şişen rahim bir süre sonra yırtılır ve şok tablosu yaşanır.

Veteriner hekim, köpeğin genel sağlık durumundan elde ettiği bulgulara göre operasyon yapmaya karar verebilir. Her durum ameliyat ile sonuçlanmayabilir ancak kapalı pyometralarda ameliyat oranı daha yüksektir.

Köpeklere Rahim Ameliyatı Sonrası

Köpeklerde pyometra operasyonu sıklıkla yapılan bir operasyondur ancak hayati derecede önem arz eder. Kapalı pyometra operasyonları, genel anestezi altında yapılır. Köpeğin sağlık durumuna bağlı olarak ortalama 1 saat içinde tamamlanmış olur.

Operasyon açık olarak yapılır yani köpeğin karnında bir kesi açılır ve iltihap temizlenir. Rahim ve yumurtalıkların komple alınması gerekebilir. Operasyonun arından köpek kısa sürede kendine gelir. Birkaç gün boyunca hekim tarafından yoğun antibiyotik tedavisi uygulanır.

Köpeklerde ağrı ve acı eşiği oldukça yüksektir ancak ağrısının olması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlar için veteriner hekim ağrı kesici önerebilir. Ortalama 1 hafta içinde köpeğin yarası iyileşmeye başlar.
Bu noktada pansuman önemlidir. Doktorun önereceği bir yara spreyi ile yara günlük olarak hekimin önerdiği şekilde temizlenmelidir.

Yaklaşık 10 gün sonra yara kapanacak ve ince bir çizgi halinde görülecektir. Operasyon tamamlandıktan ve köpek anesteziden uyandıktan sonra her geçen gün hayati risk düşecektir. Burada mühim olan rahim iltihabının tamamen temizlenmiş olmasıdır. Ameliyat sonrası veteriner hekimin görüşleri doğrultusunda köpek bir süre hayvan hastanesinde müşade altında tutulabilir.

Pyometra Öldürür mü?

Pyometra ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir. Burada erken ve etkili teşhis çok önemlidir. Zamanında konan teşhis ve hızlıca alınan aksiyonun ardından tehlike azalacaktır. Pyometra teşhisinde geç kalınması durumunda rahimde yırtılma görülebilir ve iltihap kana karışabilir. Kana karışan iltihap köpekte şok tablosu geliştirebilir ve ne yazık ki köpek hayatını kaybedebilir. Köpeklerde rahim iltihabından korunmanın en etkili yolu kısırlaştırma operasyonudur.

Köpeklerde Pyometra Ameliyatı Fiyatları

Köpeklerde pyometra ameliyatı ücreti değişkenlik gösterebilir. Her kliniğin alacağı ücret farklıdır ve bu ücret aynı zamanda köpeğin gereksinimlerine bağlı olarak da değişebilir. Operasyon için istenen ücreti belirleyen unsurların başında köpeğin mevcut sağlık durumu ve gereksinimleri gelir. Net bir fiyat aralığından söz etmek mümkün olmasa da ortalama 10 bin civarlarında olduğu söylenebilir.

Köpeklerde rahim iltihabı ameliyatı ciddi bir masraftır ve bu masraftan doğan sağlık giderlerini minimuma indirmenin en etkili yolu evcil hayvan sigortasıdır.

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

Kedi ve köpeğinizin sağlık giderlerini güvence altına alan bir sigorta türüdür. Köpek ve kedi özelinde yapılır ve ek teminatlarla kapsamını siz belirleyebilirsiniz. Poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde yalnızca sağlık giderleri değil birtakım bakımları da ücretsiz olarak karşılanabilir. Detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Köpeklerde Pyometra Evcil Hayvan Sigortası Kapsamında mıdır?

Köpeklerde pyometra ani gelişen bir sağlık sorunudur bu nedenle sigorta kapsamı altında yer alır. Sigorta poliçesi döneminde gelişen hastalıklar poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde sigorta tarafından karşılanır.

Ancak hastalığın geçmişi varsa örneğin kronikse ya da poliçe döneminden önce konan bir tanının yansıması ile evcil hayvan sigortası geçerli olmayacaktır.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.