Köpeklerde Kabızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kabızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi - Evcilhayvansagligi.com

Köpekler, hassas sindirim sistemine sahip canlılardır. Irk gözetmeksizin mideleri rahatsızlanabilir ve en ufak bir gıda bile hassasiyete yol açabilir. Köpeklerde görülen sindirim sistemi sorunlarından biri kabızlıktır.

Köpeklerde kabızlık çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Genellikle ilaç tedavisi ve sindirim dostu bir beslenme modeli ile kolayca kontrol altına alınabilir. Köpeklerde kabızlık ölümcül riskleri olan bir durum olmasa da bir süre sonra çok daha ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle köpeklerde kabızlık tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur.

Köpeklerde kabızlık belirtileri ve tedavisine geçmeden önce kabızlık nedenleri hakkında kısa bilgiler vererek başlayalım ve ardından detaylara geçelim.

Köpeklerde Kabızlık Nedenleri

Köpeklerde kabızlık, ağırlıklı olarak besin kaynaklı olur. Kimi zaman stres ya da kaygı gibi durumlar da köpeklerde kabızlığa yol açabilir ancak genel olarak besin sorunlarından kaynaklanan sebeplerin varlığından söz etmek mümkündür.

Köpeklerde Beslenme

Köpeklerde beslenme kaynaklı sorunlar kabızlığa ana sebeplerindendir. Özellikle lif bakımından eksik olan bir beslenme rutininin benimsenmesi, köpeklerde ciddi sorunlara yol açacaktır. Beslenmenin haricinde ödül mamaları da ciddi bir kabızlık nedeni olabilir.

Özellikle köpek ödül mamalarının içinde bulunan bazı maddeler, köpeklerin midesinde hassasiyete yol açabilir. Bu nedenle ödül mamasının içeriğinin sindirim dostu olması çok önemlidir. Unutmayın ki ödül mamaları dahil her türlü gıda, etken maddeleri sebebiyle köpeğinize zarar verebilir.

Köpeklerde Yabancı Cisim Yutma

En sık görülen kabızlık sorunlarından biri yabancı cisim yutmadır. Köpekler meraklı canlılardır ve genellikle nesneleri önce koklayarak tanımaya çalışırlar. Bu koklamalar zamanla seviye atlayabilir ve köpeğinizi bir gün çorabınızı yutmuş vaziyette bulabilirsiniz!

Köpeğiniz bir süredir dışkılamıyorsa, midesinde yabancı cisim varlığından söz etmek mümkün olabilir. Bu nedenle kabızlık uzun sürdüyse mutlaka veteriner hekimden destek almalısınız. Hekimin yapacağı görüntülemelerin ardından teşhis hızlı bir şekilde konur ve tedavi aşamasına geçilir.

Köpeklerde Aktivite Eksikliği

Tıpkı bizlerin olduğu gibi köpeklerin de aktiviteye ihtiyacı vardır. Günlük enerjilerini atmaları ve sağlıkları açısından egzersiz yapmaları önemlidir. Köpeklerde günlük aktivite eksikliği bir süre sonra birtakım hazım sorunlarına yol açabilir.

Yediği besinleri yeteri kadar yakamadığı için haliyle sindirim sorunları oluşur ve tüm bunlar kabızlık yaşamasına neden olur.

Köpeklerde İlaç Kullanımı

Köpekler için kullanılan bazı ilaçlar, yan etki olarak kabızlık sorununa yol açabilir. Özellikle düzenli olarak kullanılan ilaçların köpeklerde zaman zaman kabızlığa yol açtığı bilinir.
Alerjik yapıdaki köpeklerde bu ilaçların yan etkilerini gözlemlemek çok daha belirgindir zira en ufak bir etken madde bile sindirim sistemlerini olumsuz etkileyebilir.

Köpeklerde Yetersiz Sıvı Tüketimi

Tıpkı bizlerde olduğu gibi az miktar su tüketimi de köpeklerde kabızlığa yol açabilir. Hatta köpeklerde kabızlık nasıl geçer sorusunun en tipik yanıtı “yeteri kadar su tüketmek” olacaktır.
Köpeklerin de kedilerin de yeterli kadar su tüketmesi, sindirim sisteminin görevini yerine getirmek konusunda oldukça fayda sağlayacaktır.

Köpeklerde Kronik Hastalıklar

Köpeklerde görülen hastalıklar, çoğu zaman farklı tepkimelere yol açabiliyor. Gastrit ve benzeri gibi sindirim sistemi hastalıklarının varlığı, zaman zaman köpeklerde kabızlığa neden olabilir.
Bu noktada veteriner hekimin önereceği takviyeler ya da gıdalarla denge sağlanabilir ve köpeğinizin dışkılaması normal düzenine dönebilir.

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde kabızlık kendini fazlasıyla belli eder ancak bu belirtiler köpeğin kabızlık şiddetine bağlı olarak değişebilir. Her kabızlık sorununa, her köpek aynı tepkiyi vermeyebilir. Bu nedenle kabızlık durumu, köpekten köpeğe de farklılık gösterecektir.
Genel olarak bakıldığında aşağıdaki belirtileri tipik kabızlık belirtisi olarak sıralayabiliriz.

  • Dışkının azalması
  • Yemek yiyememe
  • İştah kaybı
  • Kusma
  • Halsizlik
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Zaman dışkıda kanama
  • Genel olarak bitkin ve huzursuz bir hal

Köpeklerde Kabızlık Tedavisi

Köpeklerde kabızlık teşhisi, veteriner hekim tarafından yapılan tetkiklerin ardından konur. Genellikle şikâyet öyküsü ve mevcut sağlık durumuna göre bu tanı daha kolay konabilir. Özellikle karın bölgesindeki şişkinlik akıllara ilk olarak kabızlığı getirir.

Köpeğe yapılan görüntüleme ve ultrason tetkiklerinin ardından kabızlık varlığı söz konusu ise hemen tedavi protokolüne geçilir. İlk olarak köpeğin rahatlaması için tedavi sağlanır ve ardından altta yatan sebeplere bağlı olarak protokol oluşturulur.

Köpeklerde Kabızlık İlacı

Köpekler için özel olarak formüle edilen ilaçlarla bu sorun ortadan kalkar. Köpeğiniz için en uygun kabızlık ilacının ne olduğunu veteriner hekiminizden alınız.

Kulaktan dolma bilgiler ve internet dünyasındaki yalan yanlış yönlendirmelerle köpeklerde kabızlık sorununa evde çözüm aramayın ve mutlaka bir veteriner hekime danışarak konu hakkında bilgi edinin.

Kabız Köpek Ne Yemeli?

Köpeklerde kabızlığa yol açan nedenlerin başında beslenme sorunları gelir. Öncelikli olarak lif bakımından zengin olan bir beslenme rutinini benimsemeniz gerekir. Yanı sıra yeteri kadar su tüketimine de özen göstermelisiniz.

Özellikle yaz aylarında su kabını her gün taze suyla değiştirmeli ve suyu içmesi için teşvik etmelisiniz. Lifli ürünlerin haricinde sindirim sistemi sorunu yaşayan köpekler için özel olarak tasarlanan kuru ya da yaş mamalardan da destek alabilirsiniz.

Veteriner hekiminizin uygun göreceği bağırsak hareketlerini düzenleyen takviyeler ya da sindirim sorunu yaratmayan köpek mamaları ile kısa sürede bu sorunu çözebilirsiniz. Eğer köpeğinizdeki kabızlık sorunu kronik bir hal aldıysa bu noktada yine veteriner hekim bilgisi önemlidir; hekim, yapacağı tetkik ve incelemelerin ardından bir tedavi protokolü hazırlayacak ve kısa sürede sorunu çözüme ulaştıracaktır.

Yavru Köpeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Köpeklerde kabızlık hemen her yaşta görülebilir. Yetişkin köpekte kabızlık yaşanabileceği gibi yavru köpekte de kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu noktada ilk olarak yapılması gereken veteriner hekime durumu bildirmektir.

Yavru köpekler henüz gelişimlerini tamamlamadığından birtakım sindirim sorunlarıyla karşılaşabilirler. Yanlış mama tercihleri ya da aşırı süt tüketimi gibi sebepler yavru köpeklerde kabızlığa yol açabilir. Yavru köpeklerde kabızlık sorunu, hekim oluşturacağı bir tedavi protokolünün ardından kolaylıkla giderilecektir.

Yaşlı Köpeklerde Kabızlık

Tıpkı yavrularda olduğu gibi yaşlı köpeklerde de kabızlık sorunu görülebilir. Yaşlı köpeklerin artık organları yorgundur ve zaman zaman birtakım işlev sorunları yaşayabilir.

Yaşlı köpekler özel bakıma gereksinim duyar. Özellikle mama seçimi çok önemlidir. Mutlaka yaşlı köpek maması ile beslenmelidir. Yaşlı köpek mamalarının içeriği, yaşlı köpeğin yorgun organlarına uygun olacak şekilde formüle edilir. Bu sayede midesi yorulmaz ve kabızlık ya da ishal gibi sorunları minimumda yaşanır.

Son olarak “kakasını yapamayan köpeğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını da verelim. Kabızlık sorunu yaşayan köpeklere “tek” iyi gelen şey veteriner hekimin önereceği tedavi protokolüdür. İnternetten aldığınız bilgiler doğrultusunda köpeğinize evde çözüm aramaktan kaçının aksi halde durumu çok daha kötüye çevirebilirsiniz.

Kabızlık dahil köpeklerle ilgili her türlü sağlık sorununda en yetkili ağızın daima veteriner hekim olduğunu unutmayın.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.