Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Köpeklerde Göz Akıntısı

Köpeklerde göz akıntısı oldukça sık rastlanan ve olağan kabul edilen durumlardan biridir. Özellikle Maltese terrier bazı köpek ırklarının göz akıntısına yatkınlığı vardır. Göz akıntısı köpeklerde normal olarak seyreden bir durumdur ancak aşırı olması ve beraberinde başka semptomların akıntıya eşlik etmesi birtakım sorunların var olduğuna işaret edebilir.

Bu noktada köpeklerde göz akıntısının süresi ve miktarı çok önemlidir. Bu yazımızda köpeklerde göz akıntısının nedenleri, belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemlerine değiniyoruz. Öncelikli olarak göz akıntısının nelerden kaynaklanabileceğini mercek altına alarak yazımıza başlayalım.

Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur?

Köpeklerde göz akıntısının pek çok nedeni vardır. İlla çok ciddi sağlık sorunlarına işaret etmiyor olabilir ancak takip edilmesi gerekir. Köpeklerde göz akıntısı nedenlerinden birkaçını aşağıda paylaşalım.

Köpeklerde Alerji

Köpeklerde göz akıntısı denince akla ilk gelen nedenlerden biri alerjidir. Köpeğinizin bir nesne ya da gıdaya karşı alerjik reaksiyon verdiğini söylemek mümkündür. Özelikle yaz aylarında bir artış gözlemlenebilir ki bunun yüksek oranda sebebi çime, polene ya da toza alerjisi olmasıdır.

Bulldog ve Pug’lar genellikle alerjiye meyilli köpek ırklarındandır. Köpeğinizde berrak tabir edilebilen bir göz akıntısı varsa büyük ihtimal bir alerjik tepkimedir. Yanı sıra kaşıntı, kızarıklık, hapşırma ve kaşınma gibi belirtiler de bu duruma eşlik edebilir.

Köpeklerde Konjunktivit

Köpeklerde konjunktivit sıkça rastlanan bir sağlık sorunudur. Aslında bunun için bir nevi çapaklanma demek mümkündür. Köpeğinizin göz çevresinde çapaklanma fark ederseniz olası bir konjunktivit vakası olma ihtimaline karşı veteriner hekiminize durumu bildirmenizde yarar olacaktır.
Konjunktivit bakteriyel sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. İltihap kaynaklı olarak gözlerde kızarıklık, yangı ya da kaşıntı görülebilir. Her koşulda veteriner hekim muayenesi şarttır.

Köpeklerde Glokom Hastalığı

Glokom yalnızca insanları değil köpekleri de tehdit eden yaygın bir köpek hastalığıdır. Özellikle Poodle, Cocker Spaniel gibi ırklarda sıkça görülebilir. Tedavi edilmediğinde göz kaybına kadar varabilen ciddi bir tablodur.

Gözün iç basıncının yükselmesiyle oluşur ve görme sinirinin hasar almasına yol açar. Gözün şişmesi, büyümesi, buğulanması, göz bebeklerinde irileşme gibi belirtileri olabilir. Yanı sıra muhtemelen köpeğin göz tansiyonu da yüksek çıkacaktır.

Köpeklerde Göz Ülseri

Köpeklerde göz ülseri oldukça ağrılı seyreden bir hastalıktır ve acil olarak kontrol altına alınması gerekir. Kornea ülseri neticesinde gözlerde kızarma, sulanma, ışığa duyarlılık gelişebilir. Genellikle ilaçla tedavisi yapılır ancak bazı durumlarda ameliyat da söz konusu olabilir.

Köpeklerde göz ülseri göz akıntısına yol açabilir ve beraberinde pek çok bulgu eşlik edebilir. Göz kaybına kadar varabilen ciddi olaylara yol açabileceğinden, bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Köpeklerde Kuru Göz Sendromu

Köpeklerde kuru göz sendromu da göz akıntısına yol açabilen hastalıklardan biridir. Gözyaşı bezinde bir enfeksiyon oluşmuş olabilir ya da zedelenmiş olabilir. Özellikle sarı renkli göz akıntısı ile kendini belli eder.
Yanı sıra köpek sürekli gözünü kırpma refleksi gösterir ya da göz kapaklarında şişme meydana gelebilir. Her halükârda veteriner hekim muayenesi şarttır.

Köpeklerde Epifora

Köpeğin gözünün sürekli sulanması epifora olarak adlandırılır. Göz akıntısının temel nedenlerinden biri epiforadır. Göz çevresinde sürekli bir yaş vardır ve zaman zaman koku da oluşabilir. Göz altında kahverengi lekelenmelere yol açabildiği gibi deri hassasiyetini de gündeme getirebilir.
Köpeğinizin göz çevresinde sürekli bir akma fark ediyorsanız en kısa sürede veteriner hekime giderek tetkik yaptırmanız iyi olacaktır.

Köpeklerde Göz Akıntısı Tedavisi

Köpeklerde göz akıntısı tedavisi için önce akıntının hangi sebepten kaynaklandığına bakılır. Veteriner hekim tarafından yapılan birtakım tetkiklerin ardından tedavi protokolüne geçilir. Gözde bir yaralanma söz konusu ile hekim, ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir yanı sıra duruma göre antibiyotik kullanımı da söz konusu olabilir.

Tedavinin öncelikli amacı gözü rahatlatmaktır. Genellikle günlük damlalar uygulanır, dozu ve kullanım süresi veteriner hekim tarafından reçete edilir. Ancak dediğimiz gibi altında farklı şüpheler yatıyorsa farklı tedavi protokolleri de gündeme gelebilir.
Elbette her tedavi bir masraf kalemi olacaktır. Bu noktada işin maddi boyutu için alabileceğiniz en etkili yöntem evcil hayvan sigortası olacaktır.

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

Evcil hayvan sigortası, köpeğinizin olası sağlık sorunlarını güvence altına alan bir sigorta türüdür. Poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde köpeğinizin tedavi masrafları sigorta tarafından karşılanır. Yalnızca sağlık giderleri değil aynı zamanda göz temizliği, tırnak kesimi gibi birtakım bakımları da limitler dahilinde sigorta kapsamında yer alır.
Evcil hayvan sigortası poliçe detayları ve evcil hayvan sigorta primleri hakkında bilgi için sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Köpeklerde Göz Akıntısı Tedavisi Evcil Hayvan Sigortası Kapsamında mıdır?

Akut olarak gelişen pek çok hastalık evcil hayvan sigortası kapsamında yer alır. Köpeğinizde göz akıntısı sorunu sonradan geliştiyse, poliçe limit ve oranları dahilinde sağlık giderleri karşılanacaktır.
Göz akıntısının temelinde doğuştan ya da geçmişten gelen bir hastalık yatıyorsa bu durumda sigorta kapsamında yer almaz. Evcil hayvan sigortası poliçe süresinde gerçekleşen hastalıkları güvence altına alır.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.