Köpeklerde Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Gastrit Belirtileri ve Tedavisi - Evcilhayvansagligi.com

Tıpkı bizler gibi evcil hayvanlarımız da her an farklı sağlık sorunları ile karşı karşıya gelebilirler. Kimi zaman hayati derecede önemliyken kimi zaman basit ancak komplikasyonu çok olan hastalıklar gündeme gelebilir. Köpeklerde hastalıkları önlemenin yollarına baktığımızda yalnızca iyi beslenme ya da bakım gelmez; yanı sıra düzenli veteriner hekim kontrolü en büyük mesuliyetlerimizden biridir.

Konu köpekler olunca üzülerek söylemek gerekir ki hastalık skalası oldukça geniş! Hassas canlılar olduklarından, en ufak bir sağlık sorunu bile istenmeyen noktalara gidebiliyor. Bu yazımızda köpeklerde en sık rastlanan hastalıklardan birini mercek altına alıyoruz; köpeklerde gastrit. Gastrit nedir, neden olur, köpeklerde gastrite ne iyi gelir gibi onlarca sorunun yanıtını tek bir makalede sizler için bir araya getirdik.
Dileriz ihtiyacınız olmaz ancak olursa aşağıdaki bilgilerin size ışık tutacağına inanıyoruz. İlk olarak hastalığın tanımı ile işe başlayalım mı?

Köpeklerde Gastrit Nedir?

Köpeklerde görülen gastrit tıpkı bizlerde olduğu gibi seyreden, ciddi gibi durmayan ancak komplikasyonları gereği üzerinde titizlikle durulması gereken bir mide rahatsızlığıdır. Bazı köpeklerde doğuştan gelişebildiği gibi bazı köpeklerde sonradan görülebilir.

Gastrit, midede bulunan gastrointestinal astarın diğer bir deyişle mide zarının iltihaplanması neticesinde oluşan bir hastalıktır. Köpeğin tüm yaşamını beslenmesinden uyku düzenine kadar etkiler bu nedenle tedavisi oldukça önemlidir. Gastrit başlı başına bir sağlık sorunu olabileceği gibi birtakım hastalıkların komplikasyonu olarak da gelişebilir, bu durum köpeğin sağlık öyküsüne bağlı olarak değişecektir.

Köpeklerde Gastrit Neden Olur?

Köpeklerde gastrit oluşumunun birden fazla nedeni olabilir. Akut gastrit yeme alışkanlıklarından kaynaklı olarak görülebildiği gibi kronik gastrit çok farklı nedenlerle görülebilir. Her iki türde de etkili tedavi şarttır ve unutmayın gastrit asla ihmale gelmez. Köpeklerde gastrit nedenlerinden birkaçı:

  • Bozuk besin tüketimi
  • Köpekler için zararlı bitkilerin yenmesi
  • İlaç kullanımı
  • Yabancı cisimlerin yutulması
  • Çöpten yenen yiyecekler
  • Küfle temas
  • Mide kanseri
  • Birtakım bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Nörolojik hastalıklar
  • Mide ülserleri
  • Alerjik tepkimeler
  • Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar
  • Kemoterapinin yan etkileri
  • Ağır metal zehirlenmeleri

Gastrit, yukarıdaki sebeplerden gelişebildiği gibi doğuştan olarak da varlığını sürdürebilir. Köpeğiniz henüz yavruyken de gastrit sorunu yaşayabilir. Yalnızca genç ya da yetişkin köpeklerde değil yavru köpeklerde de görülebilir.

Köpeklerde Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gastrit sinsi seyreden bir hastalık değildir kendini fazlasıyla belli eder. Köpeğinizde gastrit şüphesini uyandıran belirtilerden birkaçı:

  • Özellikle aç karna sarımsı renkte safra kusma
  • Köpük şeklinde kusma
  • İshal varlığı
  • Halsizlik ve hareket etmekte zorluk
  • Depresyon
  • Dışkıda ya da kusmukta minik noktalar halinde görülen kan
  • İştahsızlık ve hatta günlerce yemek yemeği reddetme
  • Karın ağrısına bağlı olarak kambur bir görüntü
  • Dışkısının kimi zaman siyaha dönük bir renk alması
  • Özellikle sabah aç karna köpüklü ve sarı renkli safra kusması direkt olarak akıllara gastriti getirir ve hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime göstermenizde fayda vardır.

Köpeklerde Gastrit Tanısı Nasıl Konur?

Köpeklerde gastrit kanısı birtakım görüntülemeler ve kan tetkikleri ile konur. Ağır vakalarda veteriner hekim endoskopi de talep edebilir ancak köpekler hassas canlılar olduğundan ve her köpek için anestezi bir risk faktörü olmasından sebep genellikle çok mecbur kalınmadıkça yapılmaz.
Genellikle karın ultrasonu ve kan tetkikleri köpeklerde gastrit teşhisini koymak için yeterlidir elbette onu destekleyen semptomlarla birlikte…

Köpeklerde Gastrit Tedavisi

Köpeklerde mide iltihabı tedavisi ile devam edelim. Köpeklerde gastrit tedavi edilebilen bir durumdur, içiniz rahat olsun. Gastritin zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmezse köpeğinizde mide kanaması olabilir bu nedenle gastrit kesinlikle çok dikkate alınması gereken bir durumdur.

Köpeklerde gastrit tedavisi için kullanılan ilaçlar belli başlı mide ilaçlarıdır. Yalnızca veteriner kliniklerinde satılan birtakım protein takviyeleri de gerekebilir. Genellikle mide koruyucuya eşlik eden birtakım antibiyotikler ve şuruplarla gastrit kolayca kontrol altına alınabilir.

Bu ilaçlar köpeğin sağlık durumuna bağlı olarak 10 gün kadar kullanılır veteriner aksini söylemedikçe. Birkaç günün sonunda kusmalar ciddi boyutta azalır. Köpeklerde gastrit tedavisinin tek işbirlikçisi beslenmedir. Mutlaka doğru bir beslenme modeli benimsenmelidir.

Gastriti Olan Köpek Nasıl Beslenmeli?

Köpeğinize gastrit teşhisi konduysa ilaçları kadar beslenmesi de önemlidir. Bu noktada veteriner hekimin önereceği beslenme protokolü çok önemlidir ve titizlikle uyulmalıdır. Bazı vakalarda tek öğün besleme önerilir; buradaki amaç mide asidinin dengelenmesini sağlamaktır. Bazı vakalarda ise az az ve sık sık beslenme önerilir. Gün içinde yiyeceği porsiyonu tek bir öğünde vermek yerine saatlere bölmeyi önerebilir.

Dediğimiz gibi bu durumdaki kararı veteriner hekiminiz verecektir.
Köpeklerde gastrit maması bir diğer önemli konudur. Gastriti olan köpeğe ev yemeği kesinlikle verilmemelidir. Ev yemeklerindeki tuz ve baharat oranı gastriti tetikleyecek ve ilaçları hiçleştirecektir. Köpeğiniz yalnızca köpek mamasına ihtiyaç duyar, ev yemeğine değil. Veteriner kliniklerinde satılan özel gastrit mamalarını beslenme rutinine ekleyebilirsiniz.

Köpeğinizin sağlık öyküsüne bağlı olarak bir diğer beslenme şekli hakkında da bilgi verelim. Protein + probiyotik yoğurt ya da protein + haşlanmış sebze veya protein + pirinç lapası da bir seçenek olabilir. Özellikle yemek seçen, her yemeği sevmeyen ve dahası gastrit mamayı reddeden köpekler için veteriner hekim onayıyla; yürek, tavuk, kuzu, dana gibi proteinler probiyotik yoğurt ile karıştırılarak verilebilir. Bu sayede proteinin ağırlığı, kalsiyum ile dengelenecektir. Yoğurdu özellikle probiyotik olması önemlidir.

Aynı şekilde haşlanmış sebzelerle de proteini karıştırıp verebilirsiniz. Buradaki kilit nokta sebzelerin yalnızca suda haşlanması ve ek hiçbir ilavenin yapılmamasıdır. Bir diğer yöntem ise pirinç lapasıdır. Pirinç lapası ve proteini karıştırarak ona reddedemeyeceği bir mönü sunabilirsiniz.
Tüm bu öneriler yalnızca veteriner hekiminiz onay verdiğinde uygulanabilir çünkü her köpeğin öyküsü farklıdır ve onu takip eden veteriner hekim tarafından onaylanmalıdır.

Köpeklerde Gastrite Ne İyi Gelir?

Köpeklerde gastrite en iyi gelen şey yukarıda da belirttiğimiz gibi beslenme ve ilaçtır. Doğru mamalarla, doğru zaman aralıklarında beslemek köpeğinizin sağlığı için atacağınız ilk adımdır. Bu noktada birtakım ilaçlar da devreye girecektir.

Bu ilaçlar içinde mide koruyucu bulunabileceği gibi mide bulantısını önlemek için ilaç da bulunabilir. Bu sayede köpeğinizin mama yedikten sonra kusması kontrol altına alınır. Köpeklerde mide bulantısı ilaçları genellikle 1 hafta kadar kullanılır ancak veteriner hekiminiz farklı dozları da talep edebilir.
Köpeklerde gastrit ciddi tedavi giderleri olan bir hastalıktır. Yalnızca tanı konması bile ciddi bir masraf kalemidir.

Tıpkı bizlerde olduğu gibi evcil hayvanlarımızın sağlığını güvence altına alan en önemli teminat sigorta poliçesidir. Evcil hayvan sigortası ile köpeğinizin sağlığını güvence altına alabilirsiniz; sigorta işin maddi kısmını üstlenirken manevi kısmı olan “köpeğinize sevgi göstermek” konusunda sınırsızsınız!

Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, köpeğinizin beklenmedik sağlık sorunları için alabileceğiniz en garantili maddi güvencedir. Evcil hayvan sigortasının sağladığı avantajlardan birkaçını aşağıda paylaşalım.
Köpeğinizin akut olarak gelişen her sağlık gideri, sigorta kapsamında karşılanır.
Poliçenize ekleyeceğiniz ek teminatlarla sigortanızın sınırlarını genişletebilirsiniz.
Yılda 1 kere olmak koşuluyla köpeğinizin birtakım aşıları poliçe ve eklerinde belirtilen limit ve oranlar dahilinde karşılanır.

Poliçe kapsamınızı ihtiyaçlarınız ve bütçenizle paralel olarak oluşturabilirsiniz. Örneğin kapsamı genişletebilir ve yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatlarını poliçenize ilave edebilirsiniz.

Acil sağlık sorunlarında yatarak tedavi işlemleri için hiçbir bekleme süresi uygulanmaz bu sayede köpeğinizin sağlık giderler hızlı bir şekilde sigorta tarafından karşılanmış olur.
Evcil hayvan sigortası yalnızca köpeğinizin ya da kedinizin sağlık giderlerini karşılamakla kalmaz aynı zamanda bakımını da üstlenir. Poliçenizde belirtilen limit ve oranlar dahilinde ücretsiz bakım hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da linke tıklayarak detaylı bilgiye kolayca erişim sağlayabilirsiniz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.