Köpeklerde anal kese hastalığı yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Yalnızca köpeklerde değil kedilerde de rastlanır ancak köpeklerde görülme oranı daha yüksektir. Tipik belirti olarak “köpeklerde kızak hareketi”dir. Köpek altında bir kızak varmış gibi kayarak yere poposunu sürter.
Köpeklerde anal kese hastalığının altında yatan en büyük etkenlerden biri anal keselerdeki olası bir enfeksiyon ve tıkanmadır. Bu yazımızda köpeklerde anal kese hastalığına dair detayları paylaşacağız.
Köpeklerde Anal Kese Nedir?
Köpeklerde anal kese, anüsün iki yanında bulunan dışkının daha rahat çıkış yapmasına olanak sağlayan bezlerdir. Köpeklerdeki anal kasalar her zaman işlevini kusursuz ilerletmeyebilir. Özellikle yumuşak ve küçük dışkılar, keseleri boşaltmaya yetecek basıncı sağlamaz ve bu nedenle keselerin için dolar. Dolu olan keseler köpeğe çok büyük bir rahatsızlık verir ve köpek bir süre sonra kızak hareketi ile poposunu yere sürtmeye başlar.
Tıkalı anal keseler eğer boşaltılmazsa ileri aşamalarda köpeklerde apse oluşabilir ya da enfeksiyon olabilir. Apseli keselerin delinmesi durumu olursa ameliyat söz konusu olabilir. Anal keselerin düzenli olarak temizlenmesi gereklidir ki tıkanıklık ve dolayısı ile apse oluşmasın.
Köpeklerde Anal Kese Sorunları Neden Olur?
Köpeklerde anal kese sorunları pek çok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Yukarıda kısaca değindiğimiz yumuşak ve küçük dışkılar, kesenin dolmasına yol açabilir. Yanı sıra aşağıdaki nedenler de köpeklerde anal kese sorunlarına ve dolayısı ile anal kese hastalığına yol açabilir.
- Egzersiz yetersizliği neticesinde yetersiz bağırsak hareketleri
- Kabızlık ya da ishal varlığı
- Birtakım mantar enfeksiyonları
- Deri ve gıda alerjileri
- Böcekler
- Tiroid sorunları
- Obezite
- Tümör varlığı
Tıkalı Anal Kese Belirtileri Nelerdir?
Her ne kadar köpeğin kızaklaması tipik bir tıkalı anal kese belirtisi olsa da bazı diğer belirtiler de köpeklerde tıkalı anal kese ya da enfekte anal kese varlığına işaret ediyor olabilir. Bu belirtilerden birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.
- Köpeğin sürekli olarak arka bölgesini yalaması ve hatta ısırması
- Köpekten bozulmuş balığı andıran bir kokunun gelmesi
- Köpeğin sürekli oturur pozisyonda olması ve poposunu yere sürtmesi
- Köpeğin kuyruğunu takip etmesi
- Perianal kaşıntı ve ağrılı dışkılama
- Kaşıntıya eşlik eden perianal akıntı özellikle apse patladığında
- Kötü kokulu sıvı sızması
Köpeklerde Anal Kese Hastalığı Nasıl Önlenir?
Köpeklerde anal kese hastalığını önlemek için öncelikli olarak yeterli miktarda lif içeren bir beslenme rutininin benimsenmesi gerekir. Yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapması da önemlidir. Bazı köpeklerde anal kesenin boşaltılması gerekir.
Beslenmesinde birtakım ek besinlerden de destek alınabilir. Örneğin kabak iyi bir lif kaynağıdır; köpeğin mamasına karıştırılabilir. Elbette konu besin takviyesi ve mama dışında ek gıda olunca birtakım riskler de gündeme gelebilir. Örneğin köpeğinizde alerji gelişebilir. Bu nedenle kendi maması haricinde köpeğinize vereceğiniz her türlü yan ürün için veteriner hekiminizden onay almanız önemlidir.
Köpeğiniz aşırı kiloluysa sağlıklı bir kiloya ulaşması için etkili bir diyet rutini benimsenebilir bu sayede aşırı kilonun verdiği baskı azalacaktır. Yanı sıra sindirim sistemi rahatlayacak ve dışkının çıkması çok daha kolay olacaktır.
Köpeklerde gıda alerjisi oldukça sık rastlanan bir sorundur. Gıda alerjisi ya da hassasiyeti varsa anal kese hastalığı gündeme gelebilir. Bu nedenle böyle bir hastalığın var olup olmadığı dikkatlice araştırılmalıdır.
Köpeklerde Anal Kese Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde anal kese hastalığı kontrol altına alınabilen bir sağlık sorunudur. Etkili bir tedavi protokolü ile köpeğiniz eski sağlık günlerine kısa sürede kavuşacaktır. Eğer apseli bir durum varsa apsenin boşaltılması gerekir yanı sıra anal kesenin de temizlenmesi gündeme gelecektir. Eğer bu durum tekrarlıyorsa anal kesenin çıkarılması da söz konusu olabilir. Bu noktada en doğru tespit ve kararı veteriner hekim verecektir.
Köpeklerde Anal Kese Temizliği Nasıl Yapılır?
Köpeklerde anal kese temizliği mutlaka veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Önce kuyruk hafifçe yukarı kaldırılır ve anüsün hemen altı baş ve orta parmaklarla kavranarak iki taraflı sıkılır. Fazla ve sert sıkılması keselere zarar verir bu nedenle burada hassas davranmak gerekir. Bölge temizliği yapılır ve sıvı dışarı çıkarılır.
Bazı kaynaklarda köpeklerde anal kese temizliğinin evde yapıldığı da yazar ancak siz yine de olası bir yanlış müdahaleyi önlemek adına anal keseyi kendiniz temizlemeyin ve işi uzmanına bırakın.
Köpeklerde Anal Kese Temizliği Fiyatı
Veteriner hekimlerde köpeklerde anal kese temizliği fiyatı farklılık gösterir, net bir yanıtı yoktur. Anal kese hastalığının altında yatan sebepler araştırıldıktan sonra temizlik ve tedavi işlemi yapılır.
Bu noktada elbette tanı için birtakım kan testleri ya da görüntülemeler gündeme gelebilir ki bunlar bir maliyet doğuracaktır. Bu ve bunun gibi sağlık sorunlarının oluşturduğu sağlık giderlerini güvence altına almanın en etkili yolu evcil hayvan sigortasıdır. Evcil hayvan sigortası ile köpeğinizi sağlık giderlerini teminat altına alabilirsiniz.
Evcil hayvan sigortası kapsamı ya da evcil hayvan sigortası aylık prim tutarını öğrenmek için sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.