Yorkshire Terrier Köpeği Özellikleri

Yorkshire Terrier Köpeği Özellikleri - Evcilhayvansagligi.com

Yorkshire Terrier, küçük boyutları nedeniyle “oyuncak grubu”nda yer alan köpeklerin bir parçasıdır. Ancak oldukça cesur hayvanlardır. Bu anlamda Yorkshire Terrier’inizi doğru bir evcil hayvan sigortası planıyla korumanız en doğrusudur.

Karakteri onun ayırt edici özelliklerinden biridir. Oyuncu, huzursuz ve sevecen; Yorkshire teriyerini tanımlayan sıfatlardır. Genellikle çok sosyaldir ve aktif bir şekilde oynamayı sever. Bu nedenle yürüyüşler ve oyunlar pratik olarak günlük olmalıdır. Yorkshire Terrier çok zekidir ve kendisine öğretilmesine izin verir. Dolayısıyla biraz sabır ve özveri ile köpeğiniz oturabilir veya hareketsiz emrinizi bekleyebilir. Bu, yürüyüşlerde köpeğin güvenliğini artıracaktır. Yaşam süresi 15 ile 20 yıl arasındadır. Dolayısıyla bu evcil hayvanı sahiplenmeye karar verirseniz size uzun süre eşlik edeceğini unutmamanız gerekir.

Yorkshire Terrier Tarihi

Yorkshire terrier, fiziksel özellikleri ve arkadaş canlısı doğası ile mükemmel bir evcil hayvandır. Bu yüzden en çok bilinen ve evlerde en yaygın beslenen köpeklerden biridir. Bu cinsin kökeni, fareleri avlamak için kullanıldığı Birleşik Krallık’ta 19. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Üstelik güzelliği ve zarafeti, popülaritesinin arttığı ve bir evcil hayvan olarak yetiştirilmeye başlandığı güzellik yarışmalarında resmi olarak sunulmuştur.

Bu cinsle ilgili diğer tüm tarihsel bilgiler ya tam bilinmemekte ya da çelişki halindedir. Bazıları; bu köpeklerin büyük köpeklere sahip olamayan, ancak enerjik bir arkadaş arayan Kuzey İngiltere’deki işçiler tarafından yetiştirildiğine inanır. Diğerleri ise Yorkshire terrierlerinin istilacı haşereleri avlamak, porsuk veya tilki yuvalarına girmek için geliştirildiğini söyler. Başka bir teori, Yorkshire’daki İskoç yün fabrikası işçilerinin bu cinsi geliştirdiğini iddia eder.

Yorkshire ilk olarak 19. yüzyılda fareleri avlamak için küçük, bakımı kolay bir terrier cinsi geliştirilmeye başlandığında ortaya çıktı. Yorkshire cinsinin, İngiliz Toy Terrier, Skye Terrier veya Dandie Dinmont Terrier’in soyundan geldiğine inanılmaktadır. Kökeni ise tamamen net değildir. Bakımı ve eğitimi kolay olan, çok güzel fiziksel özelliklere sahip ve insanlara karşı hiç saldırgan olmayan ama hayvanlara karşı agresif bir cinstir.

Daha önce de belirtildiği gibi Yorkshire teriyeri fare zararlılarının yok edilmesi için alt sınıflar arasında kullanılıyordu. Küçücük boyutlarına rağmen Yorkshire’ların bu kemirgenlerin çoğunu korkusuzca öldürdüğü iyi biliniyordu. Onları bu amaçla kullanmayı bırakan ve güzel bir refakatçi olarak görenler ise İngiliz burjuvazisi olmuştur.

Orijinal Yorkshire terrierleri, mevcut olanlardan aslında daha büyüktü. Seçici üreme yoluyla, köpekler modaya uygun bir modele minyatürleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu cins ilk olarak 19. yüzyılın sonlarına doğru yapılan gösterilerde ortaya çıktı. Günümüzdeki Yorkshire teriyeri ise daha sadık bir arkadaştır ve sahibi tarafından şımartılmış bir köpektir.

Yorkshire Terrier Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Büyüklüğüne rağmen çok cesur ve zeki bir köpektir, kendini korumaktan çekinmez. Bu yüzden çoğu durumda evde bir bekçi köpeği olarak kullanılır ve aynı zamanda insanların ruh hallerini tanıyacak kadar hassastır. Genellikle her şeye karşı tetiktedirler ve bir şey onları rahatsız ettiğinde veya onlara garip geldiğinde havlamaktan çekinmezler.

Bu, birçok insanın bu cinsten uzak durmasının nedenlerinden biridir. Havlama ancak iyi bir Yorkshire Terrier eğitimi ile büyük ölçüde azaltılabilir. Yorkshire teriyerinin küçük boyutu; enerjik, canlı ve baskın olan gerçek kişiliğine zıt gibi gözükür. Bu köpekler sevecendir, ancak aynı zamanda çok fazla ilgi isterler. Sahip olduğu köpeği şımartmak isteyen biri için iyi bir seçimdir.

Yorkshire terrierleri mükemmel bekçi köpekleridir. Ancak onlara saygı ve nezaket gösterilmezse diğer çocuklara karşı huysuzlaşabilirler. Bazıları küçük hayvanlara karşı saldırgan olabilir. Fakat diğer köpekler ve hatta kedilerle oldukça barış içinde yaşayan Yorkshire terrierleri de mevcuttur. Yorkshire Terrier havlayıcı bir özellikte olabilir. Yine de aşırı havlamamak için eğitilebilirler. Onları erkenden eğitmeye başlarsanız ömür boyu sizinle arkadaş olurlar.

Her ne kadar boyutu küçük olsa da Yorkshire Terrier, yüksek bakım gerektiren yavrulardır. Enerji harcamak için çok fazla oyun süresine ihtiyaç duyarlar. Harika apartman köpekleridir ancak konuşkan bir yapıda olabilirler. İnsan saçına benzeyen tüylerini en güzel şekilde muhafaza etmek için onları sık sık tımarlamanız gerekir.

Yorkshire Terrier özellikleri; uyanık, zeki ve çok canlı bir köpek olmasıyla öne çıkar. Her ortama mükemmel uyum sağladığı için her tür aile ile yaşamak için mükemmel bir cinstir. Sizi rahatsız edebilecek ve sahiplenmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken davranışlardan biri, doğası gereği uyanık bir köpek olduğu için havlama alışkanlığı edinebilmesidir. Bu hoşunuza gitmiyorsa daha az havlayan diğer ırkları düşünmeniz gerekir.

Yorkshire teriyerinin vurgulanması gereken diğer özellikleri, küçük bir cinse göre şaşırtıcı olan aşırı korumacı ve meydan okuyan tutumlardır. Sosyal, eğitimli ve zihinsel olarak sağlıklı bir yetişkin köpeğin keyfini çıkarabilmeniz için Yorkshire’ın eğitiminin, sosyalleşme süreci ile köpek yavrusu olduğu andan itibaren başlamalıdır. Genel olarak çevresine bağlı, başa çıkması kolay ve gerçekten çok sevecen cana yakın bir köpektir. Herhangi bir aile için mükemmeldir.

Yorkshire teriyerinin eğitimi, sosyalleşmeyle başlar. Yetişkinlik döneminde korku, fobi veya saldırganlık geliştirmemesi için diğer insanları, köpekleri, araçları ve her türlü nesneyi tanımayı öğrenmesi çok önemlidir. Yorkshire teriyerinizin birçok insan ve hayvan tanıması harika olsa da bu aşamadaki duygularının onun için olumlu olduğundan emin olmalısınız. Her ne pahasına olursa olsun korku veya saldırganlıktan kaçınmalısınız.

Sosyalleşme aşamasından sonra, Yorkshire bir grup halinde veya evde bireysel olarak eğitime başlamalıdır. “Otur”, “kal” ve “gel” gibi temel komutları öğretmeniz, tehlikeli durumlardan kaçınmanıza yardımcı olacağı için çok önemlidir. Normal rutininize farklı türde oyunlar eklemek de önemlidir. Bu, gerilimleri hafifletmelerini ve biriken enerjiyi boşaltmalarını sağlar. Diş kaşıyıcı gibi aletleri kullanmak Yorkshire’ınız için oldukça olumlu bir etkiye sahiptir.

Bir Yorkshire Terrier Yavrusu İçin Neden Evcil Hayvan Sigortası Almalısınız?

Saf cins köpekler olarak Yorkshire, belirli sağlık ve genetik koşullar için daha yüksek risk altındadır. Hidrosefali ve patella çıkığı, bu evcil hayvanın başına bela olan en yaygın sorunlardan ikisidir. Küçük bir cins olan Yorkshire Terrier, diğer birçok ırktan daha fazla periodontal hastalık riski altındadır. Kokmuş bir nefese, diş çürümesini ve diğer diş hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için onları küçükken diş fırçalama rutinine alıştırmanız gerekir.

Bu küçük hayvanlar Napolyon kompleksine sahip olabilir ve bazen büyük köpeklere ayak uydurmaya çalışarak sınırları zorlayabilirler. Kanepede ve yatakta kullanmaları için rampalar kurabilir, daha büyük evcil hayvanlar veya aile üyeleriyle oyunlarını denetleyerek onları yaralanmalardan koruyabilirsiniz.

Yorkshire Terrier Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Bir Yorkshire Terrier sahiplenmek istiyorsanız bu köpekler uzun süre sizinle birlikte kalabilir. İyi bir bakımla 15 ila 18 yıl arasında yaşar. Böylece patella (diz) çıkığı, spinal travmalar veya doğuştan hidrosefali gibi bazı yaygın Yorkshire Terrier hastalıklarından uzak tutulur. Dejeneratif veya kalıtsal hastalıklara ek olarak Yorkshire, çocuklarla veya üzerinde çok fazla güç uygulayabilecek diğer büyük köpeklerle oynarsa çıkık problemlerinden muzdarip olabilir.

Yorkshires’ın karşılaştığı olağan sorunlardan biri, küçük boyutları nedeniyle herhangi bir çarpma veya ufak travmanın ciddi sonuçları olan bir şeye dönüşmesidir. Bu nedenle, esas olarak patella çıkıklarını ve tibia çıkıklarını önlemek için çok dikkatli olmak gerekir. Ek olarak vücudunun küçük olması nedeniyle fıtıklaşmış bir disk gibi omurganın işlev bozukluklarından da sıkıntı çekebilen bir köpektir.

Genellikle bir malformasyon veya travma nedeniyle patellanın yeri değişir. Daha ciddi hale gelirse topallığa neden olabilir. Şiddetli çıkığı olan yavrularda çarpık ayak görünümü görülür. Çıkığın derecesine göre tedavi değişir. Daha hafif vakalarda patellanın veteriner tarafından yeniden konumlandırılması yeterli olur iken diğer çıkık derecelerinde cerrahi müdahale şarttır.

Yorkshire’ın kalıtsal hastalıklara sahip olduğu bilinmemekle birlikte, genetiği gereği dişlerinde önemli rahatsızlıklardan yaşamaya eğilimlidir. Küçük çenesi, diş etlerinde yiyecek ve plak birikmesini kolaylaştırarak düzgün temizlenmediği takdirde periodontal hastalığa ve erken diş kaybına neden olur. Yorkshire sindirim sisteminin özellikle hassas olduğunu belirtmek gerekir.

Bu nedenle, bu cins bir köpekle yaşıyorsanız veteriner tarafından belirlenen beslenme tarzının dışında kalan yiyecekleri ona vermemeye dikkat etmelisiniz. Bu cinste çok yaygın olan ishal ve kusmayı önlemenin en iyi yolu budur.

Köpek entropiyonu ise göz kapaklarının içe doğru bükülmesine ve kirpiklerin korneaya sürtmesine neden olur. Bu anlamda tahrişe ve kızarıklığa, daha ciddi durumlarda ise korneada ülsere bile sebep olabilen oküler bir malformasyondur. Retina, göz küresinin arkasını kaplayan tabakadır. Retina displazisine sahip köpeklerde klinik muayenede retinanın dış kıvrımları gözlemlenir. Parvovirus, radyasyona veya toksinlere maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Bu durum tek taraflı veya çift taraflı olabilir ve birçok durumda köpeklerde görme bozukluğuna veya körlüğe neden olur. Bir diğer farklı durum olarak trakea halkaları kıvamını kaybettiği için trakeada düzleşme olduğunda trakea çökmesi ortaya çıkar. En belirgin semptomlardan biri köpekte yemek yedikten, içtikten veya egzersiz yaptıktan sonra kuru öksürüktür. Kollaps derecesine göre farmakolojik veya cerrahi tedavi uygulanacaktır.

Tanı konulan hastalarda öksürüğü şiddetlendirmemek için önleyici tedbirler olarak köpek obezitesinden ve tütün dumanı gibi solunan tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır. Yorkshire hala bir köpek yavrusuyken portosistemik şant ortaya çıkabilir. Kanın düzgün süzülmemesine (karaciğerden geçmemesine) ve beyin zehirlenmesine neden olan bir dolaşım bozukluğudur.

Bu anlamda hayvan; uyuşukluk, depresyon, iştahsızlık yaşayacak ve daha ileri vakalarda hastalık nöbetleri meydana gelecektir. Bu anormal durumu düzeltmenin kesin yolu cerrahi tedavidir. Yorkshire köpekleriyle ilgili bir diğer önemli sorun; küçük vücut boyutları nedeniyle onlara bir ameliyat için anestezi vermenin, daha büyük ırklardan çok daha tehlikeli olabileceği anlamına gelmesidir.

Bu nedenle olası bir aşırı doz durumunda hareket edebilmemiz için size tüm garantileri veren bir veterinere gitmeniz gerekir. Yorkshire’ınızın yaşayabileceği sağlık sorunlarının tıbbi olarak daima tedavi edilebilir olduğunu unutmayın. Köpeğinizi bir veterinere götürün ve normal bir yaşam sürmesi için gerekli tedavi ve ilaçları sağlayın.

Yorkshire Terrier İçin Evcil Hayvan Sigortası

Yorkshire Terrier’e yönelik sağlık politikaları, karışık cins köpeklere göre daha pahalıya mal olabilir. Çünkü tedavi edilmesi oldukça masraflı olan kalıtsal sağlık durumlarına, diğer ırklara nazaran çok daha meyillidirler.

Tamamlayicisaglik.com olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından Yorkshire Terrier’ler için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Unutmayın ki Yorkshire Terrier ırkı için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en doğru dönem, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu zamandır. Gelecekte ne olacağını tahmin etmeniz mümkün değildir ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda alamayacağınız tek hizmettir.

Yorkshire Terrier Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yorkshire Terrier cinsi çok küçük olduğu için egzersiz yaparken çok fazla alana ihtiyaç duymaz. Ayrıca kendilerini rahatlatmak için eğitilebilirler. Bu da onları harika apartman köpekleri yapar, ancak dışarıda yürümekten de zevk alırlar.

Yorkshire Terrier Kaç Yavru Doğurur?

Yavru sayısı doğrudan ebeveynlerin yaşına ve büyüklüğüne bağlı olacaktır. Yeni ve küçük annelerin genellikle 2 ila 3 yavrusu olur. Daha deneyimli ve daha yaşlı olanlar ise 6 yavruya kadar doğurabilir. Aynı şekilde, erkek de yavru sayısını belirleyecektir.

Yorkshire Terrier Tüy Döker mi?

Yorkshire terrierleri düşük oranda tüy dökmese de tüylerinin iyi durumda ve güzel görünmesi için düzenli olarak taranması gerekir. Eğer kesilirse en az haftada bir taranmaları veya fırçalanmaları gerekir. Kürkü uzun bırakılırsa daha fazla saat tımar ve ayrıca zaman zaman profesyonel bir düzeltme gerekir. Yorkshire banyosu, tüylerini kepekten uzak tutmak için de çok önemlidir.

Bu da alerjisi olanlar için bir başka endişe verici faktördür. Yorkshire terrier yıkamanız gereken düzen genellikle iki haftada birdir. Ancak bu, tüylerin uzunluğuna veya parkta ne kadar kirli olduğuna göre değişebilir.

Yorkshire Terrier Nelerden Hoşlanır?

Yorkshire, kendisine ilgi gösterilmesini sever. Aynı zamanda açık havada yürüyüş yapmaktan da hoşlanırlar. Kendilerinden bile daha küçük yaratıkları avlamak için yetiştirilen Yorkshire Terrier; avını kovalamayı, aramayı ve yakalamayı sever.

Yorkshire Köpek Evde Yalnız Kalır mı?

En az bir buçuk yaşında olan yetişkin teriyerler, günde 4-6 saat yalnız bırakılabilir. Daha büyük olanlar ise sağlıklarına bağlı olarak günde yaklaşık 2-6 saat evde yalnız kalabilirler. Bir Yorkshire Terrier, siz çalışırken uyumayı öğrenmiş olmalıdır.

Yorkshire Terrier Isırır mı?

Teriyerler agresif ve bölgesel bir ırktır ve uygun şekilde eğitilmezlerse ısırdıkları bilinmektedir. Teriyerinize genç yaşta hakimiyet kurmanız, neden ısırdığını öğrenmeniz ve kötü davranışlarını düzeltmek için uygun adımları atmanız gerekir.

Yorkshire Terrier Bakımı Zor mu?

Yorkshire terrier, çok fazla bakıma ihtiyaç duymayacak bir köpektir. Ancak onu daha uzun süre mutlu, temiz ve güzel tutmanıza yardımcı olacak bazı genel detayları dikkate almanız gerekir. İlk ve en önemli şey, köpeğinizi düzenli olarak taramak olacaktır. Eğer tüylerini uzun süre bırakırsanız en az iki günde bir, dolaşma ve kir birikmesine karşı hassaslaşacaktır.

Ayrıca bu zor ve kirli düğümlerin ortaya çıkmasından kaçınmaya çalışmazsak onları ortadan kaldırmak çok daha zor olacaktır. Köpekler için özel bir fırça, bu görevi kolaylaştıracak ve onun için çok daha keyifli hale getirecektir. Uzun kürklerden hoşlanmıyorsanız Yorkshire için özel saç modellerini keşfedebilirsiniz.

Yorkshire Terrier Üşür mü?

Bu cins soğuğa karşı hassastır ve üşütmeye eğilimlidir. Bu nedenle onları kötü hava koşullarından korumak gerekir. Dondurucu havalarda dışarı çıkarlarsa üzerlerine bir köpek mantosu giydirilebilir. Yorkshire’ın küçük gövdesine eşlik eden titremeler, soğuk veya stresli durumlar nedeniyle yaygındır. Küçük köpekler için kıyafet giydirerek onları yağmurdan ve soğuktan uzak tutmak önemli olacaktır.

Yorkshire Terrier Çok Havlar mı?

Evet, Yorkie cinsi oldukça seslidir. Söyleyecek çok şeyleri vardır. Tanıdık olmayan bir gürültü duyduklarında veya oynamak istediklerinde havlarlar. Erken dönemlerde sağlanan eğitim önlemleri ile yaşanacak sorunlar derinleşmeden önce havlama alışkanlığını bastırabilirsiniz.

Yorkshire Terrier Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yorkshire Terrier yavru köpeğinizi tuvalet konusunda eğitirken lazımlık eğitimi fikrini benimseyebilirsiniz. Ancak bunu gerçekten kavraması için yaklaşık iki ay geçmesi gerekir. Yavru köpeğinizin bu yolu kazasız bir şekilde kullanması ise muhtemelen birkaç ayını alacaktır.

Yorkshire Terrier Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Metabolizmaları hızlı olduğu için onlara sık fakat az miktarda mama vermeniz gerekir. Hepsinden önemlisi, beslenme gereksinimlerine ve ağızlarının küçüklüğüne uygun bir köpek maması sağlanması tavsiye edilir.