Do-Khyi olarak da bilinen Tibet mastifi gerçekten etkileyici bir köpektir. Sadece muazzam boyutu veya muhteşem aslan kürküyle değil; aynı zamanda akıllı, sakin ve koruyucu ırkıyla ön plana çıkar. Tibet mastifi, uzun boylu dev bir türdür. Bu cinsin köpekleri; ciddi bir duruşa sahip, çevik, atletik, güçlü ve kaslı örneklerdir. Yoğun kürkü oldukça uzundur ve erkeklerde en çok göze çarpan özellik olan boyun ve omuzlarda bir fırfır şeklindedir.
Tibet mastifi baştan sona bir bekçi köpeğidir, bu yüzden hafife alınmamalıdır. Yabancılara karşı temkinlidir, ailesini ve malını korur. Her bekçi köpeğinde olduğu gibi onu sosyalleştirmek ve eğitmek için gerekli deneyime sahip olmak gerekir. Doğru bir yuvada sakin, sevecen ve sadık bir arkadaştır.
Tibet Mastifi Tarihi
Tibet mastifinin kökeni Tibet’e dayanır. İlk görevi sığırların gözetimiydi ve sürüleri gütmekten sorumluydu. Aynı zamanda Himalayalar ve Tibet bölgelerindeki evi ve Budist tapınaklarını korurdu. Bu tip görevler için hatırı sayılır cüssesi, azmi ve cesareti kullanılırdı. Binlerce yıldır Tibet’te var olduğu için kökeni bilinmemektedir. Ayrıca bu bölgenin izolasyonu, diğer bölgelere yayılmasını zorlaştırmıştır. Avrupa mastiflerinin çoğunluğunun ve Bernese Dağ Köpeği’nin, Tibet mastifinden geldiği düşünülmektedir. Ancak bunu doğrulayacak bir kanıt henüz yoktur.
Aristoteles’in metinlerinde ve Marco Polo’nun seyahatlerinden sonra bıraktığı yazılarda Tibet mastifinin varlığının kayıtları mevcuttur. Dolayısıyla bu eski ve inanılmaz köpek, tarihte ilk kez Aristoteles (MÖ 384-322) sayesinde anılmıştır. Daha sonrasında, Asya’ya yaptığı seyahatler sırasında (MS 1271) büyük boyutlardaki bir köpeği öven Marco Polo tarafından da bahsedilmiştir. Zaten o dönemlerde Tibet mastifi, heybetli boyutuyla ayırt edilmiştir.
Tibet mastifi 1847’de İngiltere’ye götürülmüş ve birkaç yıl sonra bu cinsteki iki köpek, Berlin Hayvanat Bahçesi’nde sergilenmiştir. Tibet 1950’lerde Çin tarafından işgal edildiğinde bu köpekler orijinal topraklarında neredeyse yok edilmiştir.
Ancak İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracatı sayesinde Batı’daki köpek meraklıları arasında popülerlik kazanmıştır. Geçmişte yok olma eşiğine gelse de 19. yüzyılda Birleşik Krallık’taki yetiştiriciler Tibet mastifi ırkını korumuştur. Bu yüzden bugün çok yaygın bir cins olmasa da Avrupa’da hala yetiştirilmektedir. Bugün bilinen diğer mastif çeşitlerinin de bu cinsten türemiş olması mümkündür. Şu anda ise bir refakatçi veya bekçi köpeği haline gelmiştir.
Tibet Mastifi Karakteri, Davranış ve Özellikleri
Tibet mastifi özelliklerine bakıldığında güçlü ama uysal bir mizacı vardır. Bölge sahiplenici ve koruyucu olduğu için zekâsı ve ailesine sadık bir köpek olma yönüyle öne çıkar. Kendi başına karar verebilen, cesur ve bağımsız bir köpektir. Sevimli bir görünümde ve ailesine düşkün olmasına rağmen yabancılara karşı temkinlidir ve bekçi köpeği olarak hizmet eder. Riskleri veya tehlikeli durumları tespit edebilen, savunma mekanizmasını uyarabilen akıllı ve yetenekli bir ırktır. Yavruluktan itibaren devam ettirilen iyi bir sosyalleşme süreci, farklı koşullara uyum sağlamasına ve diğer köpeklerle sorunsuz bir şekilde yaşayabilmesine yardımcı olacaktır.
Tibet mastifi, sağlam gövdesi ve bu görünüme eşlik eden kürküyle mevcut çok çeşitli köpek ırkları arasında öne çıkmasını sağlayan olağanüstü özelliklere sahiptir. Bol kürkü sayesinde aslana veya büyük bir ayıya benzetilir. Dış katman orta uzunlukta, kaba ve yoğun bir dokuya sahip iken iç kısım daha yünlüdür. Tüyleri serttir ve boyun çevresinde fazla miktarda ve uzunlukta birikir, bu da ona heybetli bir yele görünümü verir.
Uluslararası Sinoloji Federasyonu (FCI) tarafından belirlenen standarda göre Tibet mastifinin güçlü bir kafası vardır. Baş bölgesi son derece iri ve geniştir, çevresinde bol uzun tüyler vardır. Burnu geniş ve karedir, gözleri orta büyüklükte, genellikle kahverengidir. Orta büyüklükte kulakları tüylerle kaplıdır. Bu köpek düz ve kaslı bir vücuda, parmak araları bile uzun ve tüylü ayaklara sahiptir. Kuyruğu orta ila uzundur, sırtına doğru yuvarlak bir şekildedir ve uzun saçaklı tüylerle kaplıdır.
Boyutu herhangi bir yabancıyı caydırır. Büyüklüğü, onunla orantılı bir ağırlığa sahip olduğu anlamına gelir. Yetişkin erkekler en az 66 cm, dişiler ise yaklaşık 61 cm uzunluğundadır. Ağırlıkları köpeğin cinsiyetine, boyuna ve rengine bağlı olarak 36 ila 72 kg veya daha fazla arasında değişir.
Tibet Mastifi Bakımı
Tibet mastifi, her aile için uygun bir köpek değildir. Her şeyden önce, yaşamak için geniş bir yer ister ve küçük daireler için önerilmez. Onun için ideal ortamlar, geniş teraslı evler veya kırsal konaklardır. Bol tüylü olması, serin ve hatta soğuk iklimlerde yaşamasını gerektirir. Dünyanın herhangi bir yerinde yetişmeye adapte olsa da düşük sıcaklıklar onun için daha uygundur. Sıcaklıktaki değişikliklere uyum sağlayabilen bir cinstir; ancak en az tolere edilen iklimler, nem veya yüksek sıcaklık içeren iklimlerdir.
Ölü tüyleri gidermek ve matlaşmayı önlemek için haftada 2 ila 3 kez fırçalama önerilir. Ayrıca, yoğun kürklerde kolayca saklandıkları için pire veya kenelere karşı tetikte olmayı unutmamalısınız. Banyo sıklığı fiziksel aktiviteye bağlı olacaktır ancak çoğu cinste olduğu gibi ayda bir veya iki kez yapılabilir. Bu sadece vücudun temizliğini yapmakla ilgili değil, aynı zamanda ağız hijyeni ile de ilgilidir. Çünkü dişlerde tartar birikmesi yaşanabilir.
Büyük boyutuna rağmen orta derecede fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyar. Koşmaya zorlanmadan günlük yürüyüşler önerilir. Saatlerce top oynamak veya disk kovalamak gibi uzun süreli aktiviteler onun için iyi değildir. Ancak, soğuk mevsimlerde oyun oynamaya daha istekli olma eğilimindedir. Kendi kararlarını verme isteği ve bölgeselliği onu diğer köpeklerle kavga etmeye yönlendirebileceğinden, tasmasız yürüyüşe çıkarmanız önerilmez. Ayrıca, bu boyutlardaki bir köpek etrafta dolaşırken komşularınızı korkutabilir.
Beslendikleri mama veya ev yapımı gıdalar kaliteli olmalıdır. Ağırlığına göre günde 2 ila 4 öğün yemek önerilir. Ayrıca, her zaman bir kap temiz su bulundurulmalıdır. Büyük boyutu göz önüne alındığında, eklemlerini sağlıklı tutmak için mamalarda kıkırdak koruyucu içeriklerin kullanılması şarttır. Birçok ticari mamada zaten bu ajanlar bulunur ancak küçük miktarlardadır. Dolayısıyla ekstra olarak yemekten ayrı bir şekilde verilmesi tavsiye edilir.
Tibet Mastifi Eğitimi
Bir köpeğin eğitim almış olması, onun ve çevresinin sağlığını garanti altına almak ve onu daha iyi bir evcil hayvan yapmak için gerekli kabul edilir. İtaat, uyumlu karakter ve tepkiler üzerinde kontrol sağlama gibi birçok önemli olumlu sonucu beraberinde getirir.
Tibet mastifi, eğitim gerektiren büyük bir köpektir. Sahibinin kendisi ve faaliyetleri üzerinde kontrol sahibi olmasına izin verir. Çünkü tehdit algıladığı senaryolar dahilinde tehlikeli davranışlar geliştirebilir. Bu nedenle eğitim yoluyla daha uysal hale getirilebilir ve saldırıları önlemeye yardımcı olan aksesuarların kullanımına adapte edilebilir. Emniyet kemerleri, kayışlar veya ağızlıklar; hayvan üzerinde oluşabilecek reaksiyonun bilinmediği ortamlardaki kişilerin güvenliğini korumak için önemlidir.
Çocuklar ve yaşlılar söz konusu olduğunda köpeğin büyüklüğü bazı oyunlarda veya anlarda tehlikeli olabileceğinden, dikkatli olunmalıdır. Ağır bir köpek olduğu ve böyle bir tepkinin olumsuz sonuçları olabileceği unutulmamalıdır. Tibet mastifi, tüm aileler için uygun bir köpek olarak kabul edilmez; özveri ve sevgi, eğitim ve dikkat gerektirir. Ayrıca büyüyeceği yerin hareketliliğinin fazla sınırlı olmaması da göz önünde bulundurulmalıdır. Güçlü ve bağımsız karakteri, davranışlarını etkiler. Ona göre en iyi düşündüğü şekilde hareket edebilir, yani kendisine verilen emri beğenmezse nasıl davranması gerektiğine kendisi karar verebilir.
Eğitimin önemi göz önünde bulundurulduğunda bu tür, etrafındakiler için bir tehdit oluşturmadığı sürece şüphesiz iyi bir aile köpeği olabilir. Tibet mastifi; sahibini, tanımadığı kişilerden ayırt edebilen akıllı bir köpektir ve davranışlarına göre onlara tepki gösterir. Eğitim söz konusu olunca genellikle halk arasında çok inatçı bir ırk olarak bilinir.
Ancak aile ortamında büyüdüklerinde sevgi ve şefkat, köpeğin iyi özellikler geliştirmesine yardımcı olur. Tibet mastifi tuvalet eğitimi ise her yaşta gerçekleştirilebilir, ancak başlamak için en iyi dönem 8-12 haftalık olduğu zamandır. Bu türün, çevresine ve onu yetiştiren kişilere göre karakterini şekillendirecek bir hayvan olduğunu bilmek önemlidir.
Tibet Mastifi Irkında Görülen Sağlık Sorunları
Tibet mastifi cinsi köpekler, yürümeyi imkânsız hale getirebilecek ve hareketlerini sınırlandırabilecek en ciddi hastalıklardan biri olan displaziye yakalanma eğilimindedir. Bu, köpeklerde ve özellikle iri olanlarda görülen çok karakteristik bir kemik hastalığıdır. Bunun nedeni hem fiziksel aktivitelerle hem de ulaştıkları ağırlıkla maruz kaldıkları efordan dolayı komplikasyonla sonuçlanan bir durumdur. Şiddetli ağrı semptomlar, bu hastalık tarafından tetiklenir ve zamanında tedavi edilmediğinde yürümeyi bıraktıracak kadar hayvanı etkiler.
Tibet mastifi, tüylerinin bol olması nedeniyle bazen derisinde dermatit yani egzama gibi problemler yaşar. Dolayısıyla tımar ve temizlik, hayati önem taşır. Ayrıca ölü tüylerin ve daha fazlasının, döküldüğü aşamada giderilmesi de önemlidir. Hipotiroidizm, kulak enfeksiyonları ve diyabet bu tür hayvanlarda görülebilen diğer hastalıklardır. Tibet mastifi genel olarak dayanıklı bir cinstir. Yine de diğer birçok cins gibi bazen kalıtsal göz bozukluklarından ve kalça displazisinden muzdarip olabilir. Bu nedenle bir Tibet mastifi sahiplenmeden önce kalça ve göz muayenesi yapılması önerilir.
İyi bir Tibet mastifi beslenmesi ile birlikte yeterli fiziksel aktivite, bu rahatsızlıkları geciktirmeye yardımcı olabilir. Tabii ki eklemlerine aşırı yüklenmemek için köpeği ideal kilosunda tutmanız çok önemlidir. Büyürken onlara yüksek kaliteli gıda sağlamak gerekir. Tibet mastifinin sağlığının iyi olduğundan emin olmak için köpeğin aşı takvimi rutinine uyulmalı ve düzenli olarak veteriner hekim ziyaret edilmelidir.
Sağlam yapısına ve güçlü görünümüne rağmen en iyi fiziksel ve zihinsel koşullarda dahi uzun ömürlü olması için bakım gerektiren bir köpektir. Tibet mastifi iyi bakıldığı takdirde 14 yıla kadar yaşayabilir.
Tibet Mastifi İçin Evcil Hayvan Sigortası
Tibet mastifi için evcil hayvan sigortası, melez köpek ırklarından daha pahalıdır. Bunun nedeni, tedavisi pahalı olan kalıtsal riskler için herhangi bir sağlık sorunu yaşama olasılıklarının melez köpeklere göre daha yüksek olmasıdır.
Tamamlayicisaglik.com olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Tibet mastifleriniz için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Unutmayın ki Tibet mastifi ırkı için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en uygun zamanı, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu dönemdir. Gelecekte ne olacağını tahmin edemezsiniz ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda alamayacağınız tek şeydir.
Tibet Mastifi Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tibet mastifi evde sakin bir köpektir ancak evin dışındayken kaslarını formda tutmak ve günlük yaşamın stresini azaltmak için orta düzeyde aktivite seansları gerektirir. Akılda tutulması gereken ilginç bir gerçek de bu köpeklerin, bekçi köpeği olarak görev aldıkları geçmişleri nedeniyle havlama eğiliminde olmalarıdır. Yalnız olduklarında ve endişe sorunları yaşamaları durumunda ise yıkıcı davranışlarda bulunabilirler.
Ek olarak Tibet mastifi eğitiminde, temel itaat egzersizlerinin yanı sıra yavru köpeklerin sosyalleşmesinde ısırıkların engellenmesi üzerinde derhal çalışmak esastır. Köpek temel komutları anladıktan sonra köpek becerileri veya onu uyaran diğer egzersizlerle devam edebilirsiniz. Ancak itaat eğitimini günlük veya haftalık olarak gözden geçirmek, böylece onun ve çevrenin güvenliğini sağlamak çok önemlidir. Herhangi bir anormal davranış sorunu karşısında bir an önce bir uzmana danışmak ve asla kendi başınıza terapiler yapmaya çalışmamak oldukça kritiktir.
Tibet Mastifi Neden Pahalı?
Saf Tibet mastifleri çok nadirdir, ulusal anlamda değerli görülüp çok yüksek fiyatlardan satılabilmektedir. Hatta Tibet mastiflerinin gülünç derecede yüksek fiyatlı olmasının bir numaralı nedeni, esas olarak Çin’de zenginlik sembolü olmaları bile görülmektedir. Ancak köpek satışında yaşanan zulümler, insanları satın almaya değil sahiplenmeye yönlendirmiştir.
Tibet Mastifi Tehlikeli mi?
Tibet mastifleri zekidir ve güçlü bir öz farkındalık duygusuna sahiptir. Çok güçlü koruyucular olabilirler ve hatta davetsiz misafir olarak gördükleri hayvanlar veya insanlar için tehlikeli olabilirler. Ancak ailelerinin veya çiftlik hayvanlarının risk altında olduğunu algılamazlarsa nadiren saldırgan veya tehlikeli olurlar.
Tibet Mastifi Hangi Ülkeye Aittir?
Tibet mastifleri, adından da anlaşılacağı üzere Tibet kökenli olmakla beraber Nepal, Çin ve Moğolistan ülkelerinde de bulunur.
Tibet Mastifi Türkiye’de Var mı?
Tibet mastifinin, kurulan dernekler aracılığıyla Türkiye’deki bir çiftlikte üretimi yapılmaktadır. Köpeklerin atası olarak görülmesi ve oldukça saf bir ırk olması nedeniyle de özenli bir şekilde bakımının gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.
Tibet Mastifi Ne Kadar Güçlü?
Tibet mastifi, sahip olduğu kuvvet ile bilinen büyük bir köpek türüdür. 556 PSI’lik bir ısırma kuvveti ile bu cins, diğer hayvanları kolayca yenebilir. Bu, ortalama bir köpeğin ısırma kuvvetinin üç katından fazladır.
Tibet Mastifi Kaç Yaşına Kadar Yaşar?
Tibet mastiflerinin ortalama ömrü 10 ila 12 yıl arasında olarak değerlendirilir. Fakat uygun bir Tibet mastifi bakımı ile bu köpekler 14 yıla kadar yaşayabilirler.
Tibet Mastifi Evde Beslenir mi?
Tibet mastif, egzersiz yapabileceği geniş ve güvenli çitlerle çevrili bir bahçeye erişimi olması gereken refakatçi bir köpektir. Küçük bir avlu ise ihtiyaçları için yeterli olmayacaktır. Her ne kadar apartmanda kalabilseler de bu ırkın geniş bir evde, bahçeli ve istedikleri zaman erişebilecekleri bir yuvada yaşamaları şiddetle tavsiye edilir.