Shiba Inu

Shiba Inu

Japonya’nın ulusal hazinelerinden biri olan Shiba; Inu parlak gözleri, peluş kürkü ve kıvrılan kuyruğu ile oldukça sevecen bir türdür. Japon Spitz tipi köpek ırkları arasında en küçüğü olan ve çevikliği ile ön plana çıkan bu cinsi köpekler, ilk bakışta tatlı görünümüyle kalbinizi çalabilirler. Ancak başına buyruk ve inatçı özelliklere sahip olan Shiba Inu’ların bağımsız ve inatçı mizaçları ile baş edebilecek iyi bir liderlere ihtiyaçları vardır.

Shiba Inu Köpeklerinin Tarihçesi

Shiba Inu tarihi, 2.000 yıl önce Çin’den Japonya’ya geldiği düşünülen yerli Japon köpekleri ile başlamıştır. Shiba adının nereden geldiği ile ilgili bir kaç teori vardır. Japonca’da ‘Shiba’ çalı anlamına gelmektedir. Bu cins köpekler de parlak kırmızı kürk rengi sebebiyle, kırmızı çalı ağaçlarına benzetilmiştir. Bir diğer teori de, Shiba kelimesi ‘küçük’ anlamında da kullanılmaktadır ve ‘Inu’da Japonca’da ‘köpek’ anlamına gelmektedir.

Sık ve uzun kürklü; dik ve sivri kulaklı; kuyruğu geriye (sırt kısmına) doğru kıvrılan bazı kuzeyli ırkların oluşturduğu köpek grubuna Spitz ailesi denilmektedir. Shiba Inu özellikleri, spitz ailesi özelliklerini taşıdığı görülmesine rağmen, kökenleri belirsizdir. Japonya’da M.Ö 300-200 yılları arasında uzak bir tarihte, av köpekleri olarak kullanılmış olduğunda dair belirtiler bulunmuştur. O dönemlerde tavşan, kuş ve küçük hayvanları avlamak için yetiştirildikleri düşünülmektedir.

Shiba Inu cinsi köpeklerde diğer birçok canlı gibi Dünya Savaşı sırasında nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Savaştan kurtulmayı başaran köpeklerin bir çoğu distemper hastalığından dolayı nesli bir kez daha tehlike altına girdi. Soyu çok azalan Shiba Inu cinsi köpekler, merkezi alanlardan uzaklaştırılarak kırsal bölgelerde yaşam koşulları iyileştirilmeye çalışındı.

Shiba Inu ırkından geriye, yaşadıkları bölgeye göre isimlendirilmiş Shinsu Shiba (Nagano Eyaletinde), Mino Shiba (Gifu Eyaletinde) ve Sanin Shiba ( Japanya Kuzedoğusunda) birbirleriyle melezlenerek günümüz Shiba Inu cinsini ortaya çıkardı. Ancak farklı köpek türlerinin çiftleştirilmesi sonucunda kemik yapısında farklılaşmalar meydana gelen Shiba Inu cinsi, hayatta kalmaya başararak neslin devamını sağladı. Savaşlardan ve hastalıklardan kurtulmayı başararak hayatta kalan bu cins köpekler Japonya’nın refakatçi köpeği olarak ün kazandı.

1936 yılında Japonya tarafından Shiba Inu köpeği ulusal hazine olarak ilan edilmiştir. 1948 yılında Japon Bekçi Köpeği Derneği ‘Japan Guard Dog Association’ kuruldu ve bir kaç yıl sonra Japanese Kennel Club olarak ismi değişti. Japon köpeğini koruma derneği olan ‘Nihon Ken Hozonkai’ tarafından da Shiba Inu ırkının standartları belirlenmiştir.

Shiba Inu cinsinin 1970’lere kadar Japonya dışında tanındığı ve varlığının bilindiği çok az belge bulunmaktadır. Ancak 1954 yılında Amerika’ya ilk olarak askeri bir aile tarafından ithal edildiğine dair belgeler bulunmaktadır. Bu süre zarfından sonra Amerika’da da hızla popülerliğini artırdığı belgelerle kanıtlanmıştır.

Shiba Inu Köpeklerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri

Shiba Inu karakteri, tıpkı çocuklar gibi kendilerini evrenin merkezi olduğuna inanırlar. Bu nedenle sahiplerinden her zaman sevgi ve ilgi görmek isterler. Öne çıkan diğer özelliklerinin başında cesur, başına buyruk ve bağımsız yapıları da bulunmaktadır. Atalarının birer av köpekleri olarak hayatlarımızda yer aldığı dönemlerden taşıdıkları kaslı, aktif, avcı ve korumacı özelliklerini ev ortamında da gösterirler. Bütün bu özellikleri birleşince özgüvenleri aşırı yüksek olan Shiba Inu’larla sahipleri arasında sorunlar yaşanması da kaçınılmazdır.

Shiba Inu köpekleri; ailesine bağlı, sahipleriyle zaman geçirmeyi seven ve ilgi görmediklerinde küsüp, üzülen canlılardır. Sahiplerinden uzak kalmayı ve yalnız olmaktan hoşlanmazlar. Aşırı aktif olmaları dört duvar arasında sıkılmalarına neden olur ve günlük olarak ev dışında çıkarılmaları gerekir. Dışarı çıktıkları zaman oldukça mutlu olurlarken oyuncu kişiliklerini de gösterirler. Shiba Inu kişiliği, daha uyumlu ve daha sakin olması için günlük egzersiz ihtiyaçları karşılamalıdır.

Shiba Inu egzersizleri tamamlandığında, daha mutlu olduklarından dolayı sahiplerini de mutlu etmeye çalışırlar. Hatta bazen sahiplerinin mutluluğunu ve sevgisini diğer hiçbir canlıyla paylaşmak istemezler. Bu nedenle bazı zamanlarda dik başlı ve otoriter olmaya çalışırlar. Sahiplerine karşı tavır aldıklarında bu özelliklerini ön plana çıkarmada oldukça başarı olan Shiba Inu’lar, verilen komutlara uymama ya da kendi istediği zaman komutları yerine getirme gibi kendine has davranışları vardır. Bu gibi durumlarda sahiplerinin onları iyi yönetmesi ve sevgilerini göstermesi gerekmektedir.

Sahiplerin gösterdiği sevgiyi diğer hiç kimseyle paylaşmak istememelerinin sonucunda, diğer evcil hayvanlarla da geçinememelerini sebep olmaktadır. Bu nedenle diğer evcil hayvanlar üzerinde otoriter davranışlar sergileyerek onlara karşı oldukça sert olurlar. Bu sert davranışları eve gelen yabancı kişilere de sergilerler.

Şüpheci, tetikte ve çekingen yaklaştıkları yabancılara karşı hemen hemen sıcak davranışları neredeyse hiç sergilemezler. Sevgiyi ve sahiplerini kıskanırlar ve bu nedenle bulunduğu ortamda sahiplerinden gelebilecek ilgi sadece onlara olmalıdır düşüncesi vardır. Sevdiği eşyalarını ve oyuncaklarını başkalarıyla paylaşmayı sevmezler. Agresif şekilde yiyeceğini, oyuncağını ve yaşadıkları bölgeyi koruma altına alırlar.

Hatta bu nedenle küçük çocuklarla zıtlaştıkları bile görülebilir. Bu özelliklerine rağmen çabuk öğrenebilen, oldukça zeki ve genellikle haylaz olan Shiba Inu cinsi köpekleri sabırla, sevgiyle ve tutarlı bir şekilde eğittildiği sürece sahipleriyle mutlu bir yaşam süreceklerinden emin olabilirsiniz.

Shiba Inu Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri

Kalın ve yumuşak tüyleri ile sevimli bir oyuncak ayı görünümünde olan Shiba Inu cinsi, küçük ve orta boy aralığında bir vücut yapısına sahiptir. Spitz ailesinden gelirler ve atalarının özelliklerini barındırırlar. Güçlü, kaslı ve dayanıklı vücut yapısına sahip bu cins köpekler, hızlı ve oldukça çeviktirler. Sahip oldukları kaslı bacakları ile yere düz ve sağlam basarlar. Yürüyüşleri nazik ve yumuşaktır. Shiba Inu cinsi köpeklerin kama şeklindeki başı vücutlarıyla orantılıdır. Siyah renkteki burnu çok iyi koku almasını sağlar. Yüz yapısı ve ifadesiyle tilkiye benzetilir fakat karakter olarak hiçbir bağları ve benzerlikleri yoktur.

Shiba Inu’ların kulakları dik ve üçgen şeklindedir. Yandan bakıldığında kulaklarının hafif bir şekilde alına doğru eğik şekilde durmaktadır. Kulaklarının boyutları vücuduna oranla daha küçüktür. Ancak bu onlara oldukça sevimli bir görünüm kazandırır. Üçgen şeklindeki gözleri, çekiktir. Tilkiye benzeyen yüzü, çekik ve güzel bakışlarıyla kendilerine has bir güzellikleri vardır.

Beyaz tüylerinin arasında gülümseyen yüz ifadesi ile insanların ilk bakışta kalplerini çalar. Shiba Inu cinsi köpeklerin çift katmanlı tüy yapısının üst katmanı sert ve düz tüylerden, alt katmanı ise daha yumuşak ve kalın tüylerden oluşur. Yumuşak alt katman mükemmel bir şekilde yalıtım sağlayarak iklim koşullarına adapte olmasını sağlar. Kürkü genellikle kırmızı, turuncu, siyah, gri, beyaz ve krem renklerinin büyüleyici bir kombinasyonuna sahiptir. Vücutlarının boğaz, yanaklar, göğüs altı ve yan bölgelerinde bulunan işaretler vardır. Ayrıca bacaklarında, kuyruğunun ucunda ve gözlerinin üzerinde beyaz lekeler ve desenlerde yer almaktadır.

Shiba Inu Cinsi Köpeklerin Ortak Sağlık Sorunları

Shiba Inu cinsi genel olarak sağlıklı bir köpek türdür. Ancak atalarından aldıkları bazı genetik hastalıklara eğilmeri vardır. Shiba Inu’larda; chylothorax, epilepsi, glokom, kalça displazisi, alerji sorunları ve kanser gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Bu cinste en çok görülen sağlık sorunu alerjidir. Alerji genellikle cilt tahrişi ve kaşıntı olarak ortaya çıkar. Alerjisi olan köpekler, genlerinin yavrusuna geçme ihtimalinin yüksek olmasından dolayı çiftleştirilmez. Genellikle alerji de yavru köpekler 6 aylık olana kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmamaktadır. Ayrıca oldukça ciddi diş problerininden de muzdarip olan Shiba Inu cinsi köpeklerin, göz, ağız, burun, kulak ve ağız bakımları da düzenli olarak yapılmalıdır. Düzenli ve aksatılmadan yapılan veteriner hekim kontrolleri ile bu rahatsızlıkları erken teşhisi ve tedavisi mümkündür.

Shiba Inu Cinsi Köpekler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Safkan türler için satın alınabilecek evcil hayvan sigortası, sunulan poliçe içeriklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Safkan türlerin kalıtsal hastalıklara sahip olabilme ihtimalinin melez cins köpeklere göre daha yüksek olma durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası poliçe içeriğinde neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde kapsamaktadır.

Köpeğinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir köpek olduğu zamandır. Köpeğiniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Shiba Inu Cinsi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Shiba Inu köpekleri yaşam süresi?

Shiba Inu cinsi köpeklerin ortalama 12 ila 15 yıl arasında yaşam süreleri bulunmaktadır. Sevgiye ve ilgiye oldukça ihtiyaç duyan bu cins köpeklere, yeteri kadar sevgi ve ilgi gösterildiğinde yaşam sürelerini artırdığı gözlemlenmiştir. Düzenli olarak veteriner kontrollerinin de yapılması yaşam kalitelerini ve süresini arttıracağını unutmayalım.

Shiba Inu köpekler nasıl eğitilir?

Shiba Inu cinsi köpeklerinin bağımsız ve kendi kararlarını kendi alan, uygulayan bir yanları da vardır. Sahiplerinin verdiği komutları duymasına rağmen, kendi istediği zaman uygulayabilirler. Bu nedenle eğitimleri özen ve sabır istemektedir.

Onların üzerinde otorite kuracak güçlü ve iyi bir liderle eğitimi daha kolay olacaktır. Shiba Inu eğitimi, yavru dönemden itibaren eğitilmeye ve sonrasında da sosyalleştirmeye başlanmalıdır. Yavru eğitimi, tuvalet eğitimi, itaat eğitimi ve koruma eğiti gibi çeşitli eğitimleri almalıdır. Eğitimleri sırasında onlara karşı sert olmamalı ve bağırılmamalıdır. Başarılarında ödül, ilgi ve sevgiyle onları takdir etmelisiniz.

Shiba Inu’lar, görmek istedikleri ilgi ve sevgi karşısında bu davranışları devam ettirmek isteyeceklerdir. Ancak bu cins köpekleri sahiplenecek kişilerin bilmesi gereken önemli bir konu da, Shiba Inu’lar ne kadar iyi eğitilirse eğitirsin ev dışında çıktıklarında %100 güvenilebilecek köpekler değillerdir. Onlarla yapılan eğitimlerde ve gezilerde kesinlikle tasma takmalısınız.

Eğitimleri oldukça başarılı olsa da, bu ırkın küçük köpeklerin, kedilerin ve hatta çocukların bile peşinden bir anda gitmesi mümkündür. Bunun yanı sıra kendinden büyük köpeklere bile kafa tutmaya çalışmaları, hayatlarını riske atabilir. Bu nedenle yavru dönemlerinde verilecek tasma eğitimleri kesinlikle tamamlanmalıdır.

Shiba Inu köpekler nasıl beslenir?

Shiba Inu köpeklerin beslenmesi genellikle yüksek kaliteli köpek mamaları ve veterinerin onay verdiği ev yapımı gıdalar ile yapılması gerekmektedir. Shiba Inu köpeklerin bazıları yiyecek ayırt etmezken, bazıları yemek yemeyi sevmez. Bazıları da her şeyi yemek ister. Bu nedenle öncelik köpeğinizin yemeyi sevdiği besinleri ve mamayı bulmak olmalıdır. Yediği yiyeceklerin köpeğinizin günlük alması gereken besin değerini ve kalori ihtiyacını da karşılaması gerekir. Sadece tek tip besinlerle beslememeye de dikkat edilmelidir.

Günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek kaliteli mamayı günde iki öğün olacak şekilde porsiyonlara ayırmalısınız. Köpeğinizin boyu, kilosu ve yaşına göre 1/2 ila 1/5 ölçek arasında bir oranda porsiyon hazırlamalısınız.

Shiba Inu köpekleri çok tüy döker mi?

Shiba Inu cinsi köpekler genel olarak orta seviye de tüy döker. Ancak mevsim geçişlerinde daha yoğun tüy döktükleri, bazen de bu dökülmelerin 6 aya kadar uzandığı bilinmektedir. Bu kadar uzun bir süre tüy dökülmesi istisna olsa da mevsim geçişlerinde yoğun dökülmeler 2 ila 3 hafta arasında sürmektedir. Bu dönemde türlerinin her gün taranması ve ölü tüylerden arındırılması gerekmektedir. Ayrıca hafta en az bir defa banyo yapmaları da tüy dökülmesine karşı etkili olacaktır.

Shiba Inu köpeklerin bakımı nasıl yapılır?

Shiba Inu cinsi köpeklerin mevsim geçişlerinde yoğun tüy dökmelerinden dolayı bakımları aksatılmamalıdır. Bu dönemlerde tüylerinin bakımı oldukça önemlidir. Ölü tüylerden ve bedenlerinde biriken yağlanmayı engellemek için düzenli olarak tarama ve fırçalama yapmalısınız.

Çok sık banyo yapmalarına gerek yoktur ancak çok kirlendiklerinde, çamura girdiklerinde ve ay döngüleri geldiğinde banyo yapmaları gerekmektedir. Banyo ve tüy bakımları onların rahatlamasında oldukça etkili olacaktır. Bunun yanı sıra köpeğinizin tırnak bakım ve kesme işlemini uzamasına bağlı olarak iki hafta bir yapmalısınız.

Tırnak kesme eğitiminin yavru dönemde verilmesi karşılığında sorun çıkarmadan bu işlemi uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. Ağız, diş, göz ve kulak bakımlarını haftalık olarak yapmalı ve değişiklikleri takip etmelisiniz.

Shiba Inu saldırgan mı?

Shiba Inu köpekleri, stres altında kaldıklarında ve yaşam alanlarında tehlike sezdikleri zamanlarda saldırgan davranışlarda bulunabilir.