Saint Bernard Özellikleri ve Bakımı

Saint Bernard

Saint Bernard, büyüklüğü ve fiziksel özellikleri sayesinde kolaylıkla tanınan bir köpektir. Çocuklu ailelerle birlikte yaşamak için en uygun ırklardan biridir. Ek olarak oldukça iyi huylu ve insanlara karşı arkadaş canlısıdır.

Saint Bernard cinsi, eğlenceli maceralar yaşayan “Beethoven” isimli kahraman bir köpeğin filmiyle ünlenmiştir. Aynı zamanda “Peter Pan” adlı animasyon filminde de “dadı köpeği” olarak yer almıştır.
Saint Bernard, büyük bir köpek yavrusu gibidir ve olgunlaşması diğer köpek ırklarından çok daha uzun sürer.

Boyutları ve tüyleri nedeniyle sıcağı çok iyi tolere edemezler, bu nedenle özellikle soğuk iklimli ve ılıman yazları olan bölgeler için tavsiye edilirler. Saint Bernard köpeklerin yaşam beklentisi ortalama 9 yıldır. Her ne kadar bu süreç, hayvanın yaşam koşullarına bağlı olsa da pek uzun ömürlü değildirler.

Kısacası, Saint Bernard sevimli bir görünüme sahip ve iyi bir evcil hayvan olmak için ideal davranışlar sergileyen büyük bir köpektir. Sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için ihtiyaçlarına özen göstermeniz çok önemlidir.

Saint Bernard Tarihi

Saint Bernard tarihi; İsviçre ve İtalya arasında yer alan, deniz seviyesinden 2473 metre yükseklikte bir geçit olan “Büyük St. Bernard Dağı”nda başlar. 11. yüzyılda bu dağda, gezginler için bir bakımevi kurulmuştur. St Bernard Darülacezesi’nin altındaki vadide yaşayan çiftçilerin, 1670 yılında haydutları savuşturmak için keşişlere bazı köpeklerini verdiğine inanılmaktadır. Böylece evi korumak ve kollamak amacıyla da büyük ve sağlam köpekler yetiştirilmeye başlanmıştır.

Başlangıçta Saint Bernard köpekleri, bakımevindeki keşişlerin koruyuculuğunu yapmıştır. Ancak kısa sürede keşişler, bu köpeklerin çığ altında kaybolan ve gömülü olan insanları bulma yeteneklerinin farkına varmıştır. Böylece insanları kurtarmak için onları eğitmeye başlamışlardır. 1695’ten beri ölümle karşı karşıya olsalar dahi kaybolan kişileri kurtarmayı başardıklarına dair pek çok hikâye yazılmış ve belgelenmiştir.

Bir asırdan fazla bir süre sonra, köpeklerin bu kurtarma yetenekleri efsanevi bir boyuta ulaşmıştır. Sonraki yıllarda da Saint Bernard’lar iki binden fazla insan hayatını kurtarmakla tanınmıştır. Ancak ünlerini Avrupa’ya yayan, 1800’lü yıllarda Napolyon Bonapart’ın askerleri olmuştur. 1887 yılında ise Saint Bernard bir İsviçre cinsi olarak tanınmış ve “İsviçre ulusal köpeği” olmuştur.

Bu köpeklerin boyunlarına taktıkları mini bir fıçı vardır, içerisinde ise brendi veya viski bulunur. Yüzyıllar önce biri bir kar fırtınasında mahsur kaldığında alkol almanın vücudun ısınmasına yardımcı olduğu düşünülüyordu. Bu yüzden Saint Bernard köpeklerinin karda kaybolan insanlara yardım etmek için likörlü bir fıçı taşımaları mantıklı geliyordu. Hâlbuki ilk etapta sıcak hissedilmesini sağlasa da alkolün esasında hipotermiyi veya vücut ısısının düşmesini hızlandırdığı bilinmiyordu.

Bir Saint Bernard köpeği o kadar çok hayat kurtarmıştır ki tahnit (cesedin bozulmaması için yapılan bir işlem) edilmiş vücudu şu anda Bern’deki Ulusal Müze’de sergilenmektedir. Günümüzün Saint Bernard’ları yalnızca tarihsel başarılarıyla değil, aynı zamanda kendi türlerine ve özellikle çocuklara olan sevgileri ve bağlılıklarıyla da tanınırlar. 1990’ların iki popüler çocuk filmi, “Beethoven” ve “Beethoven 2”, bu türün herkes tarafından bilinmesini sağlamıştır.

Saint Bernard Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Saint Bernard, oldukça nazik ve sosyal özelliklere sahip köpeklerdir. Büyük boyutlarına rağmen bu nazik devler normalde sakin yapılıdır ve diğer köpek ırkları kadar eğlenceli değildirler. Ancak sürekli bir arkadaşlık talep ederler ve ailelerine karşı aşırı korumacı olabilirler. Sabırlı, itaatkâr ve sadık bir köpektir; kendini yakınlarına ve sahibine adamıştır. Bahçeye terk edilir veya uzun süre yalnız bırakılırlarsa saldırgan bir tutum ya da ayrılıkla ilgili davranış sorunları geliştirebilirler.

Saint Bernard’lar sevecen köpeklerdir. Yabancıların onları gördüklerinde yaklaşmaktan korkmaları anlaşılabilir olsa da genellikle oldukça arkadaş canlısı olduklarını hemen anlarlar. Sevimli ve uyumlu olduğu için bu cins, özellikle çocuklu aileler için ideal olabilir. Çünkü son derece anlayışlı ve sabırlıdırlar ve daima küçüklere zarar vermemeye özen gösterirler. Saint Bernard sosyal bir köpektir. Hiçbir şey onu aile faaliyetlerine katılmaktan daha fazla mutlu edemez. Aksine bu köpek, ailesinin planları dışında kaldığını hissederse muhtemelen küsecektir.

Saint Bernard’ın mizacı, çok cana yakın ve iyi huylu olmasıyla ön plana çıkar. İnsanlara karşı tatlıdır, her türlü oyuna hoşgörü gösterir ve daima sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılar. Soğukkanlıdır ve çoğu çelişkili durum karşısında bile kendini nasıl kontrol edeceğini bilir. Bu anlamda karakter olarak önemli bir dengeye sahiptir. Saint Bernard köpekler insanlarla oynamayı kabul ederler ve eşsiz bir oyun arkadaşı olacakları için çocuklar için mükemmel bir türdür. Buna ek olarak ailelerine karşı çok koruyucudurlar, bu nedenle çocuklara veya bölgelerine bir yabancı geldiğinde her zaman tetikte olacaklardır. Çünkü geçmişten gelen bekçi köpeği içgüdüleri mevcuttur.

Saint Bernard’ın Fiziksel Özellikleri

Saint Bernard köpeğinin vücudu; iri, orantılı, sağlam ve kaslıdır. Bu cinsin iki çeşidi vardır: Kısa tüylü Saint Bernard ve uzun tüylü Saint Bernard. Kürk dışında her ikisi de aynı fiziksel ve psikolojik özelliklere sahiptir. Bu köpeğin başı heybetli, büyük ve etkileyicidir. Geniş, güçlü ve iyi gelişmiş supraorbital kemerlere sahiptir. Düz bir burun köprüsü vardır ve burun siyah olmalıdır.

Bu büyük köpeğin gözleri orta büyüklükte olup samimi bir ifadeye sahiptir. Rengi beyaz üzerine koyu kahve, açık kahve veya kızılımsı olabilir. Ön göğüs, ayaklar, kuyruk ucu, burun köprüsü, alın bandı ve ense beyaz olmalıdır. Kulaklar yüksek, geniş, üçgen, asılı ve yuvarlak uçludur. Sırt çizgisi düzdür ve geniş, güçlü ve sağlam bir sırt sunar. Saint Bernard’ın kuyruğu geniş ve güçlü bir yapıya sahiptir. Kilosu genel olarak 54-91 kg aralığında yer alır. Boyu ise erkeklerde 70-90 santimetre, dişilerde 65-80 santimetre şeklindedir.

Saint Bernard Bakımı

Saint Bernard, küçük bir apartman dairesinde yaşamak için yaratılmamıştır. Serbestçe ve rahat hareket edebilmek için çok fazla alana ihtiyaç duyar, bu nedenle bahçeniz veya terasınız varsa bir Saint Bernard sahiplenmeniz önerilir. Çok büyük bir apartman dairesinde ya da bahçeli bir evde yaşaması gereken bir köpektir. Özgürce hareket edebileceği bir alana sahip olmalıdır.

Diğer tüm ırklar gibi Saint Bernard’ın da iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlık için egzersize ihtiyacı vardır. Düşündüğünüzün aksine yüksek düzeyde hareket gerektirmez. Ancak aşırı kilolu olmaması için orta derecede egzersiz yapması ve aktif olması tavsiye edilir. Doğada uzun yürüyüşleri sever, fakat hala köpek yavrusu döneminde ise fiziksel aktivitenin ılımlı olması gerekir. Hem kas hem de eklem dokusunu geliştirmek için zamana ihtiyacınız olacaktır.

Saint Bernard’ın günlük olarak yüksek fiziksel egzersiz yapmasına izin vermeyen fiziksel sınırlamaları vardır. Bu nedenle egzersiz süreci ilk 15 ay ile sınırlandırılmalıdır. Bu süre geçtikten sonra egzersizin süresi ve yoğunluğu kademeli olarak artırılabilir. Orta dereceli yürüyüşler bu hayvanlar için en iyi seçenektir, her geziden sonra uzun süre dinlenmelerine izin vermeniz ve bir sonrakine kadar onları beslemekten kaçınmanız gerekir. Aksi takdirde mide burulması (torsiyon) yaşayabilirler.

Bununla birlikte bu cinsin tüylerinin kendine has Saint Bernard özellikleri olduğundan, banyo yapmak genel olarak daha az önemlidir. Kürkünü, kirli düğümlerden uzak tutmak için günlük fırçalamaya ve 1-3 ay arasında sürebilen bir banyoya ihtiyacı olacaktır. Alerjiyi önlemek adına yalnızca gerektiğinde ve her zaman cinsine uygun bir şampuanla yıkanması önerilir. Ayrıca dudaklardaki salya ve kalıntıları temizlemek, göz kapaklarındaki kiri almak, parazitlerin varlığını genel olarak kontrol etmek, kulak kanalını kontrol etmek ve dişleri temizlemek de gerekli olacaktır.

Saint Bernard Eğitimi

Saint Bernard, eğitimde kolaylık gösteren akıllı bir köpektir. Bir Saint Bernard yavrusunu hem insanlarla hem de diğer köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla sosyalleştirmek genellikle kolaydır. Sağlıklı sosyalleştiğinde St. Bernard, çocuklar için mükemmel bir arkadaştır ve aslında “dadı köpekleri” olarak bilinirler. Bir Saint Bernard, yavru olduğu zamanlarda pozitif pekiştirme yöntemlerine ihtiyaç duyan ve eğitilmesi çok kolay bir köpektir.

Onları erken yaşta eğitmeye başlamak ve temel köpek komutlarıyla tanıştırmak da önemli olacaktır. Ayrıca eğitime ve uyguladığınız tekniklere olumlu yanıt vermesi için onu zihinsel olarak teşvik etmek gerekir. Bunun için zekâ oyuncaklarını kullanmanız güzel bir örnek olacaktır. Beklenen hedeflere ulaşmak adına onu övgü ve sevgi dolu sözlerle motive etmek önemlidir. Dostça eğitime çok açık bir türdür.

Bunlar çok büyük ve güçlü hayvanlar olduğu için sosyalleşme asla gözden kaçırılmamalıdır. Kötü muamele görürlerse veya yeterli sosyalleşme sağlanmazsa, bu köpeklerin boyutu göz önüne alındığında gerçek bir tehlike oluşturabilecek saldırgan davranışlar geliştirebilirler. Çabuk öğrenen hayvanlardır, bu nedenle boyutlarına ve fiziksel taleplerine uygun olduğu sürece her zaman yeni numaralar yapmaya istekli olacaklardır.

Örneğin; ona yanınızda yürümeyi, oturmayı ve size patisini vermeyi öğreterek başlayabilirsiniz, ondan istediğiniz her talebi karşılayacaktır. Saint Bernard tuvalet eğitimi için ise köpeğiniz her yaşta eğitilebilir. Ancak başlamak için en iyi yaş dilimi 8 ila on iki haftalık dönem olacaktır.

Bu köpekler, eğitimcinin yetenekleri ve olanakları dikkate alındığında köpek eğitimine çok iyi yanıt verir. Belçika çoban köpeği veya Boksör ırkı kadar hızlı veya çevik değillerdir, ancak birçok şeyi öğrenebilir ve pek çok görevi mükemmel bir şekilde yerine getirebilirler. Saint Bernard, arama ve kurtarma gibi kritik görevleri de üstlenebilen bir köpek olduğu için ileri eğitim uygulamaları mutlaka bir profesyonel tarafından yapılmalıdır.

Saint Bernard Beslenmesi

Saint Bernard beslenmesi, özellikle yavru aşamasındayken dikkate alınması gereken bir noktadır. Çünkü kemikleri ve eklemleri, diğer ırklardan çok daha fazla ağırlığı taşımak zorundadır. Aşırı kilo, eklemlere baskı uygulayabilir ve köpeğinizin kalçaları veya dirsekleriyle ilgili sorunları daha da kötüleştirebilir.

Oluşabilecek sağlık sorunlarına yönelik alınabilecek en iyi önlemlerden biri de köpeğinize aynı anda çok miktarda yiyecek vermemek veya yemekten hemen sonra egzersiz yaptırmamaktır. Ayrıca mamasını yerken boynunun aşırı bükülmesini önlemek adına, mama ve su kaplarını koymak için yüksek sehpalar kullanılması tavsiye edilir. Ek olarak yiyeceklerle birlikte asla su vermemeniz ve kuru yiyecekleri sunmadan önce daima ıslatmanız gerekir.

Saint Bernard, yavru evresindeyken kemiklerinin ağırlığı diğer yavrulara göre daha fazla olduğu için bu cinse özel ilgi gösterilmelidir. Bu nedenle dev cins köpek yavruları için özel bir mama tercih etmeniz ve özel ihtiyaçlarına göre yeterli bir beslenme düzenine sahip olmanız önerilir.
Yetişkin bir St. Bernard için kalori alımı ihtiyacı diğer daha aktif ırklardan daha az olabilir, çünkü mizacı daha sakindir ve daha az egzersize ihtiyaç duyar. Bu nedenle dev boyutlu yetişkin köpekler için özel bir mamayla devam etmek en iyisidir.

Altı yaşından itibaren ise Saint Bernard’ınıza dev boy bir yaşlı köpek maması vermeye başlayabilirsiniz.
Son olarak Saint Bernard’ın sadece ihtiyaç duyduğu yiyecek miktarından dolayı değil; aynı zamanda kişisel eşyaları ve kuaför gibi dev boyutlu bir köpeğe sahip olmanın sonuçları sebebiyle yüksek bir bakım maliyetine sahip olduğunu belirtmek gerekir.

Saint Bernard Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Tüm ırkların muzdarip olabileceği birçok farklı köpek hastalığı vardır. Bu hastalıkların önlenmesi için atılacak ilk adım, Saint Bernard’ın acı çekmeye karşı duyarlı bir hayvan olduğunu bilmektir. İyi yetiştirilmiş ve bakılmış bir St. Bernard’ın hastalık ve diğer sağlık sorunlarını geliştirmesi, kötü bakılmış olana göre daha düşük ihtimaldir. Saint Bernard, muazzam büyüklüğü göz önüne alındığında genellikle sağlıklı bir cinstir. Sadece büyük boyutu nedeniyle belirli rahatsızlıklara yatkınlığı vardır.

  • Sıcak çarpması: Çoğunlukla yaz aylarında, köpeğin vücut ısısını düzgün bir şekilde düzenleyemediğinde ve aşırı ısı, su eksikliği, yoğun egzersiz vb. durumlarında görülür.
  • Fazla kilo ve obezite: Saint Bernard, rasyonlarını (bir hayvanın 24 saatlik mama ihtiyacı) ihmal edersek kolayca kilo alacak bir köpektir. Ağırlığında yaşanacak önemli bir artış, kemikleri ve eklemleri etkileyerek sağlık sorunlarına neden olacaktır.
  • Kalça displazisi: Bu, büyük veya dev ırklarda görülen kalıtsal bir hastalıktır ve ayrıca kalsiyum eksikliğinden de kaynaklanabilir.
  • Dirsek displazisi: Genetik bir kökene sahiptir, ancak kötü beslenme nedeniyle ortaya çıkabilir. Değişen ve yetersiz gelişen, osteoartrite (kireçlenmeye) neden olan bir kemik dokusundan oluşur.
  • Dilate kardiyomiyopati: Kas liflerinin kasılması nedeniyle kalp kaslarının dejenerasyonundan oluşur. Bu kaslar giderek incelir, buna bağlı olarak ventriküler ve atriyal boşlukların kalınlaşmasına neden olur.
  • Wobbler sendromu: Servikal bölgede nörolojik yetersizliklere ve sakatlığa neden olur.
  • Mide torsiyonu: Saint Bernard, acil tedavi edilmezse ölümcül olabilen bu sağlık sorununa karşı hassastır. Midedeki burulmayı %100 önlemek mümkün olmasa da yürümeden önce yemek vermekten kaçınmak, bu rahatlığı engellemenin iyi bir yolu olabilir.
  • Entropiyon: Bu sorun, göz kapağını (genellikle alttakini) etkiler ve gözün içe doğru dönmesine ve korneayı tahriş etmesine neden olur. Çok büyük bir kafası olan köpeklerde daha sık olma eğilimindedir. Korneada gözlerde sulanma, enfeksiyon ve hatta ülser olabilir.
  • Ektropiyon: Entropiyonun tersidir ve alt göz kapağı, göz küresinin dışına doğru itilerek sarkar. Bu sorun genellikle Saint Bernard gibi gevşek yüz derisine sahip köpeklerde görülür.
  • Kalp hastalığı: Bu sorun bu cinste oldukça yaygındır. Semptomlar genellikle öksürük, nefes darlığı, bayılma, uyuşukluk ve bacaklarda ani güçsüzlüktür. Neyse ki birçok kalp sorunu, ilaçlarla tedavi edilebilir. 6 ya da 12 ayda bir veterinere gitmek, aşı takvimini takip etmek, köpeği iç-dış parazitlerden temizlemek; bu sağlık sorunlarından herhangi birini önlemek veya tespit etmek için alınacak önlemlerden bazılarıdır. Saint Bernard köpeğinize uygun şekilde bakarsanız 8 ila 11 yıl arasında ömür süren mutlu bir dostunuz olacaktır.

Saint Bernard İçin Evcil Hayvan Sigortası

Alabileceğiniz birçok önleme rağmen köpeğinizin hayatının bir döneminde hastalanması kaçınılmazdır. Saint Bernard’lar için evcil hayvan sigortası, melez köpek ırklarından daha masraflı olacaktır. Bunun nedeni ise tedavi süreci pahalı olan kalıtsal riskler için herhangi bir sağlık sorunu yaşama olasılıklarının diğer türlere göre daha olası olmasıdır.

Genç Sigorta olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Saint Bernard’larınız için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Bunlar; muayene, yatarak tedavi, ameliyat, dikiş atılması, serum takılması, röntgen, teşhis ve tahlil gibi hizmetlerdir. Ayrıca tedavi süreci boyunca kullanılan ilaçlar da poliçe limitleri kapsamında karşılanır.

Unutmayın ki Saint Bernard ırkı için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en iyi zamanı, sağlıklı bir yavru olduğu dönemdir. İleride ne olacağını tahmin etmek mümkün olmadığı için acil bir ihtiyacınız olduğunda evcil hayvan sigortasının hayat kurtarıcı bir rolü olabilir.

Saint Bernard Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Büyüklüğüne rağmen sevecen, nazik ve hoşgörülü olarak bilinen Saint Bernard, uslu ve temkinli çocukları olan aileler için iyi bir seçimdir. Güvenli, temiz ve sağlıklı bir yaşam ortamı bu köpeklerin yaşam kalitesini belirler. Yaşadığınız ev veya daireniz hijyenik bir ortama sahip olmalı ve deterjan gibi zararlı kimyasallardan arındırılmış olmalıdır.

Çünkü hayatı tehdit eden bu sıvılar köpeğinizi riske atabilir. Eğer bahçeli bir evde yaşıyorsanız arka bahçenizde yavruları incitebilecek veya tehlikeye atabilecek her şeyin kaldırılmış olması gerekir. Köpeğiniz, sizinle vakit geçirmek için belli bir dolaşım alanına sahip olmalıdır.

Beethoven Köpek Cinsi Nedir?

1992 komedi filmi Beethoven’dan dolayı halk arasında Beethoven köpeği olarak da bilinen cinsin tam adı Saint Bernard’dır. Arkadaş canlısı ve uzun tüylü olan bu tür, İsviçre kökenli bir köpek ırkıdır.

Bernard Köpek Evde Beslenir mi?

Saint Bernard’lar, düşük insan temasıyla dışarıda yaşayacak köpekler değillerdir. Aileleriyle birlikte aynı evde yaşamaları gerekir. Sadece kendilerine özel bir alanları olmalıdır ve geniş bir eve ihtiyaç duyarlar. Ayrıca Saint Bernard’ın evdeki beslenmesine de dikkat etmek çok önemlidir. Büyük boyutu nedeniyle çok miktarda yiyecek gerektirir, ancak mide burulmasına maruz kalmaması için öğünleri günde en az iki veya üç porsiyon halinde verilmelidir. Ek olarak, her zaman gerekli besinleri sağlayan yüksek kaliteli yiyecekler tercih edilmelidir.

Saint Bernard Tüy Döker mi?

Saint Bernard köpekler tüy döker, özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bu durum yoğunlaşabilir. Uzun tüylü olanları, kısa tüylülere göre daha fazla tüy dökme eğilimindedir. Ancak her iki kürk tipi de yıl boyunca evdeki mobilyaların üzerinde gözle görülecek şekilde tüy dökebilir.

Saint Bernard Kokar mı?

Ağzında salya oluşmasıyla bilinen Saint Bernard’lar, yüzlerinde ve boyunlarında çok fazla salya toplandığında kokma riski altındadır. Bir Saint Bernard sahibi, bu sürekli salya akışını temizlemezse belirgin şekilde kötü bir kokuya dönüşmesi mümkündür. Neyse ki bu olası kokuları gidermek için çeşitli temizleyiciler mevcuttur.

St. Bernard Boynunda Ne Taşır?

Saint Bernard’ın boynuna bir deri kayışla asılan ikonik ahşap fıçının brendi içerdiği, bunun karda geçen yolculara sıcaklık verdiği ve insanların hedeflerine varmaları için zaman sağladığı söylenir. Ancak uzmanlar, hipotermili bir kişiye alkol vermenin alkolün kan damarlarını genişlettiği için yapılabilecek en kötü şey olduğu yorumunda bulunmaktadır.

Saint Bernard Saldırır mı?

Saint Bernard saldırgan köpekler değillerdir. Ancak geçerli bir sebep olduğunda havlayacaklar ve kendi aile üyelerine yönelik herhangi bir tehdit oluşursa koruyucu içgüdülerini ortaya çıkaracaklardır. Sağlıksız bir tutum sergilenmemesi ve bu saldırgan davranışların sadece gerekli olduğu zamanlarda kendini göstermesi adına doğru bir sosyalleşme sürecine ihtiyaç duyar.

St. Bernard Apartmanda Beslenir mi?

Saint Bernard’lar geniş daireli apartmanlarda rahatça yaşayabilirler. Bu denli büyük bir köpek için hayatını kolaylaştıracak özelliklere sahip bir ev seçmek önemlidir. Balkon veya veranda olması bir avantajdır ve daha yüksek bir katta yaşıyorsanız asansöre erişiminiz olması gerekir. Çünkü bu köpekler yaşlandıkça eklemleriyle ilgili sorunlar yaşayabilirler.

St. Bernard Kaç Yıl Yaşar?

Saint Bernards’ın ortalama yaşam beklentisi yaklaşık 8 ila 10 yıldır. Ömürleri, büyüklükleri nedeniyle diğer birçok köpek ırkından belirgin şekilde daha kısadır.