Endişeli, buruşuk küçük yüzünün sizi aldatmasına izin vermeyin; kendi içinde size kesinlikle gülen bir Pug köpek vardır. Pug cinsi köpeğin yuvarlak kafasının üzerindeki deri kırışıkları, kendine özgü bir havası ve ifadesi ile sevimliliklerine sevimlilik katmaktadır.
Oldukça arkadaş canlısı bir yapıya sahip Pug’lar, sahipleriyle birlikte gülmeye, güldürmeye ve eğlenmenin her zaman bir yolunu bulmayı başarır. Bu cins köpeklerin kalıcı popülerliğinin arkasında eğlence için yaşamları bulunmaktadır. Çin soylularına refakatçi olarak yetiştirilen Pug’lar, günümüzde en popüler evcil hayvanlardan biridir.
Pug Köpeklerinin Tarihçesi
Pug tarihi, cinsi en eski köpek türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bazı kaynaklar izlerinin 2.000 yıl kadar önceye kadar sürülebildiğini açıklarken, bazıları da ilk Pug’ların Çin imparatorlarından Shang Hanedanı’na arkadaş olsun diye üretildiğini ifade eder. Bu süre de milattan 400 yıl önceye kadar uzanmaktadır.
Antik Çin hükümdarlarının düz suratlı minyatürize edilmiş az sayıda olan birkaç köpek türünden birisidir. Pug’lar da bu tür köpekler gibi imparator ve ailesi için geliştirilmiş bir türdür. O dönemde imparator ve ailesi dışında sadece rahiplere eşlik eden Pug köpekler, Çin hükümdarlarının simgelerinden biri olarak kabul edilmiştir.
Pug cinsinin bütün Avrupa’da ve dünyada tanınması, Çin’den Hollanda’ya gelmesi ile başlamıştır. Kökenleri Çin olarak kabul edilen Pug’lar Hollanda’ya tahminen, Hollanda- Doğu Hindistan ve Çin arasındaki ticaret yoluyla gelmiştir. Hollanda’da Mopshond adıyla anılan Pug’lar çok kısa sürede bir üne kavuşarak Avrupa’da yayılmaya başlamıştır. Bir efsaneye göre, 1572 yılında İspanyol askerlerinin Orange Nassau Handedanlığı’nın prensi III. William’a yapacağı saldırıdan hemen önce havlayarak prensin askerlerinin önlem almasını ve prensin hayatını kurtadığıdır. Bu olayın hemen ardından Pug cinsi Orange Nassau Hanedanğı’nın maskotu ilan edilerek resmi köpekler olarak kabul edilmiştir.
1688 yılında Orange Nassau Hanedanlığı’ndan Prens William ve eşi Marry, İngiltere ziyareti sırasında Pug cinsi köpekleri yanlarında götürdükleri zaman İngilizler arasında da, Pug cinsi köpeklerin ünü bir anda yayılmış oldu. Viktorya döneminde de zengin ve soyluların önem verdiği Pug’lar, yarışmalara katılarak şampiyonluklar elde etmiştir. Birçok ressamın çalışmalarına konu edindiği Pug’lar günümüzde oldukça popüler bir köpek olarak yer almaktadır.
Pug ırkının tarihte bilinen birçok ismi bulunmaktadır. Almanya’da ‘Mops’, Hollanda’da ‘Mopshond’, Fransa’da ‘Carlin’, İtalya’da ‘Caganlino’ ve İspanya’da ‘Dugollo’ olarak farklı isimlerle anılmaktadır. İsimleri farklı kültürlerde farklı olarak ifade edilse de Pug ırkı, atalarından onlara kalan özellikleri korumayı başarabilmişlerdir.
Pug Köpeklerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Pug köpek özellikleri arasında, inkar edilemez derecede sevimli, harika mizaçları ile yüzyıllardır gelişmeye devam etmektedir. Yuvarlak kafası, yuvarlak büyük gözleri ve kırışık yüz yapısı ile Pug cinsi, sadık ve sevecen bir dosttur. Pug karakteri nedeniyle sahiplerine oldukça sadıktır ve sahipleri tarafından da sevgi görmeyi ister. Eğer sahibiyle göz teması kurar ve sahiplerinden sevgi dolu bir bakış almadıkları zaman mutsuz olan Pug’lar, kendilerini her zaman sevdirmek isterler.
Bu nedenle aşırı derecede hassas ve duygusal bir yönleri bulunmaktadır. Belki de sevmeye ve sevilmeye bir insandan daha fazla ihtiyaç duyar. Ev içerisinde kendi başına bir yerlerde zaman geçirmek yerine sahiplerinin yanında olmayı, onlarla temas kurmayı severler. Ancak bu durum Pug’ların yalnız kalmayı sevmedikleri anlamına gelmez. Çünkü yatmayı, pineklemeyi de çok severler. Bu anlarda hafif hırıltılı birinin uyuduğunu anlayabilirsiniz. Eğer bir Pug ile yaşamayı tercih ederseniz, horultularıyla da yaşamayı göze almalısınız.
Pug’lar iyi huylu ve sevimli bir köpek cinsi olsa da, zaman zaman sahiplerinin verdiği komutlara karşı gelecek şekilde dik başlı bakışlar atabilirler. Kendinden büyük hayvanlara, köpeklerle inatlaşarak kavga etmeye çalışabilirler. Pug yavru köpeklerin yetişkinlik dönemlerinde daha iyi huylu bir köpek olabilmesi için, yavruluk dönemlerinden itibaren eğitim alması ve sosyalleşmesi önemlidir. Bu eğitimler ile becerilerini artırabilir, yanlış davranışların farkına varabilir ve zekası ile bu hatalarını düzeltebilmek için yeni yollar aramaya çalışır.
Pug cinsi köpekler çok sıcak ve çok soğuk olmayan ılıman bölgelerde rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Yemek yemekten çok zevk almalarından dolayı her zaman daha fazla yemek isterler. Ancak küçük bedenlerinin sağlıklıklarını koruyabilmesi sahiplerinin, onların tatlı ve ikna edici bakışlarına kanmamasına bağlıdır.
Pug Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri
Kısa gövde yapısına sahip Pug cinsinin, göğüs alanı geniş ve kalın kemerli bir boynu vardır. Ortalama 25 ila 33 santimetre aralığında bir boya ve 6 ile 8 kilogram arasında bir vücut ağırlığına sahiptirler. Bedenlerine göre daha koyu renkli ve daha geniş bir kafa yapısı bulunur. Kafa yapısındaki kırışıklar, Pug’ların yaşını tahmin etmeyi zorlaştırır. Ancak bu kırışıklıklar onların eğlenceli ve komik surata sahip olmasını sağlar. Dillerinin çoğu zaman dışarıda olması da bu komik suratı daha da eğlenceli görünmesini sağlamaktadır.
Ağız ve burun bölgesi siyah renktedir. Burun kısmının uzun olmaması solunum sorunu yaşamalarına sebep olmaktadır. Koyu renkli suratlarını tamamlayan koyu kahverengi gözleri vardır. İri gözlerini koruyan belirgin bir yaş kemeri olmamasından kaynaklı gözleri oldukça hassastır. Fazlasıyla yumuşak olan kulaklarının, uçlara doğru siyahlığının arttığı görülmektedir. Pug ırkının kulakları gül ve düğme olarak bilinen iki farklı biçimde görülebilmektedir. Gül kulak biçimi, düğüme kulağa göre daha küçük ve kulağın ön kısmı başın yanına doğru düşmektedir. Pug’lar arasında düğme kulak biçimi daha yaygındır.
Pug köpeklerinde, genellikle arkaya doğru kıvrılan topuz şeklinde bir kuyruk yapısı bulunur. Mutlu ve heyecanlı oldukları anlarda kuyruklarını durmadan hareket ettirerek sahiplerine bu duyguları göstermeye çalışırlar. Yumuşak ve parlak tüyleri pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Tüyleri kısa ve çift katmanlıdır. Pug’lar tüyleri genellikle kahverengi, siyah ve kayısı rengi tonlarındadır.
Pug Cinsi Köpeklerin Ortak Sağlık Sorunları
Pug köpekleri birçok küçük köpek türü gibi, Legg Calve Perthes hastalığı olarak bilinen ve arka bacak kemiğinin küçülmesine neden olan kalça deformatisine yatkınlığı vardır. 2002 yılında Amerikan Hayvan Hastanesi Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, Pug’ların diğer tüm köpeklere kıyasla bu hastalığa yakalanma riski 65 kat daha fazla olduğu ifade edilmiştir. Pug cinsi köpeklerin sahip olduğu düz yüzlerinden kaynaklı solunum yolları rahatsızlıkları bulunmaktadır. Nefes alma güçlükleri son derece yaygındır.
Özellikle sıcak ve nemli iklimlerde bu cins sürekli burnunu çeker, hapşırır ve sürekli horlar. Ağır solunum problemleri yaşayan Pug’ların düzeltici cerrahi müdahaleye ihtiyaçları olacaktır. Bu rahatsızlıkların yanı sıra Pug’larda sıklıkla görülen göz rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Kornea aşınması, kornea ülseri ve kuru göz hastalıkları sıklıkla karşılaşılabilen sağlık sorunlarıdır. Bu nedenle düzenli veteriner göz muayeneleri aksatılmamalıdır.
Pug Cinsi Köpekler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Köpeğinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir köpek olduğu zamandır. Köpeğiniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Pug Cinsi Köpeklerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Pug cinsi kaç yıl yaşar?
Pug cinsi köpeklerin ortalama yaşam süreleri 12 ila 15 yıl arasında değişmektedir.
Pug cinsi çok fazla tüy döker mi?
Yaz aylarında yoğun olarak tüy dökme eğilimine sahip olan Pug’ların, haftada 2 veya 3 kez düzenli olarak taranması tüy dökme oranını azaltacaktır.
Pug cinsi neden horlar?
Pug cinsi köpeklerin düz yüz hatlarına sahip olması ve burunlarının kısa olmasından dolayı solunum sorunları yaşamaktadır. Bu belirgin rahatsızlıklar onların yüksek sesle horlamasına sebep olmaktadır. Pug’lar, genellikle sırt üstü uyuduklarında çok yüksek sesli horladıklarını da hatırlatalım.
Pug cinsi nasıl eğitilir?
Pug cinsi, sahiplerini mutlu etmek için sevgi dolu,zeki ve dışa dönük yapısıyla verilen komutları hemen yerine getirmek isteyen bir türdür. Yavru dönemden itibaren Pug’ların eğitim sürecine başlaması onların da becerilerini geliştirebilmeleri için oldukça önemlidir. Pug eğitimi sürecinde, cinsin duygusal mizaçları ön plana çıkar.
Çok kolay incinen ve kırılan Pug’ların, eğitimlerinde katı kurallar ve sert yöntemler uygulanmamalıdır. Eğitimlerde her zaman pozitif davranışlar sergilenmeli ve başarılı eğitimler sonrasında ödüllendirilmeleri işleri oldukça kolaylaştıracaktır.
Pug cinsi nasıl beslenmeli?
Pug beslenmesi; veterinerin onayladığı ev yemekleri ve yüksek kaliteli mamalar ile düzenlenmelidir. Yemek yemeyi oldukça fazla sevmeleri her zaman yemek yeme isteği göstermelerine neden olmaktadır. Bu nedenle yaşına, cinsiyetine ve aktivite süresine bağlı olarak porsiyonları ayarlanmalı ve fazlası kesinlikle verilmemelidir.
Gün içerisinde yarım bırakılan öğünlerin açık bir konumda bırakılmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu cins köpeklerin açıkta bırakılan besinleri kesinlikle yemesiyle sonuçlanacağından dolayı, Pug beslenme düzeni de bozulacaktır.
Pug cinsinin bakımı nasıl yapılır?
Pug’ların kısa tüy yapısına sahip olmalarından dolayı çok tüy dökmezler. Bu nedenle tüy bakımları haftada 1 veya 2 defa tarama ve fırçalama işlemi olarak çok kolaydır. Yaz aylarında tüy dökmeleri artar ve tarama işlemleri bu dönemde artırılmalıdır. Pug’lar banyo konusunda da esnektirler. Fazla kirli bir alana girmediği, teninden kötü kokular gelmediği sürece yıkanmayabilirler. Ancak belirli bir banyo rutini edinmeleri tüylerinin parlaklığını uzun süre gösterecektir.
Pug bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur tırnaklarıdır. Tırnakları çok hızlı uzadığından dolayı haftada bir kontrol edilmelidir. Diş ve ağız sağlığı için haftada en az 2 kez fırçalanması da gerekmektedir. Horlamalarıyla meşhur Pug’ların burun bakımları da ihmal edilmemelidir. Pug sahiplenmek isteyenlerin bu horlamaları duymazdan gelmeleri gerektiğini de unutmayalım.
Pug tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Pug köpekleri diğer köpek türleri gibi yemek yedikten hemen sonra tuvalet ihtiyaçlarını gidermek isteyeceklerdir. Bu nedenle köpeğinizin yemek yedikten ve su içtikten sonra tuvaletini yapacağı alana götürmeniz ve tuvaletini yapmasını beklemelisiniz. Pug köpek eğitimi; doğru alana tuvaletini yaptığında ödül ve sevgi, yanlış alana yaptığında ise asla cezalandırmadan ve bağırmadan kısa emirlerle doğru alana yönlendirerek yapılmalıdır. Köpeğinizin başarılı davranışlarında, olumlu ve sevgi gösterileri ile birlikte verilecek ödüler tuvalet eğitiminin olumlu sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Pug köpeği ısırır mı?
Pug’lar, diğer köpek türleri gibi stres altında olduklarında kendilerini koruma içgüdüsü ile çeşitli tepkiler verirler. Pug köpekleri stresli oldukları zamanlarda çevresini tehdit olarak algılandığından dolayı saldırganlaşabilir ve ısırma eğilimi gösterebilir. Bu durumlarda köpeğinize güvende olduğunu hissettirmenin yollarını bulmanız gerekmektedir.