Pekinez Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Pekinez

Pekinez; sürekli olarak sahibinin ilgisini talep eden, bağımsız ve biraz da inatçı bir köpektir. Genellikle yabancılara karşı kayıtsızdır, ancak hoşlanmadığı tavırları belli etmek için huysuzluk çıkarır. İlgi odağı olmayı ve tüm aile faaliyetlerine katılmayı severler. Pekinez kolayca yorulur ve fiziksel egzersizi pek sevmez.

Fakat kas oranını korumak ve aşırı kilolu olmasından kaçınmak için kısa yürüyüşler yaptırmanız gerekir. Ayrıca, bir köpekten hoşlanmadıklarında boyutu iki veya üç katı bile olsa saldırmaktan da çekinmeyen cesur ve kararlı bir cinstir.

Pekinez deyince kilolu, şımarık, bencil ve huysuz bir köpek akla gelmektedir. Hâlbuki bu cinsin beklediği tek şey otoritesine saygı gösterilmesidir. Kendisinin çok daha büyük olduğunu düşünen karakterli bir köpektir. Benlik saygısı onun göbek adıdır. Pekinez tarihi 700 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Uyanık doğası, onu süper bir bekçi köpeği yapar ve sahip olduğu boyut sayesinde bir apartman dairesinden bir yalıya kadar her büyüklükteki eve uygundur.

Pekinez Tarihçesi

Pekinez, Çin İmparatorluk ailesinde çok değerli bir köpekti ve Budizm ile ilişkili bir cins olarak bilinirdi. Sadece kraliyet ailesine ait olabilen ve yerel halkta saygıyla anılan bir ırktı. Yüzyıllar boyunca imparatorluk tarafından titizlikle yetiştirilirmiş ve diğer köpeklerden ayrı yaşamıştır. Bu anlamda kraliyet saraylarında değerli bir hayvandı.

Efsaneye göre Pekinez, dişi maymun ile erkek aslan arasındaki aşktan doğmuştur. Bu birleşmenin sonucunda, her iki türün de özelliklerine ve tavırlarına sahip bir köpek türü ortaya çıkmıştır. Annesinin zekâsını, babasının ise cesaretini ve asaletini almıştır. Fransız ve İngiliz askerleri 1860 yılında Pekin’deki Yazlık Saray’a ayak bastıklarında, bazı örnekleri Avrupa’ya götürmüşlerdir. 1898 yılında da üreme programına dahil edilmiştir.

Pekinez Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Evinizde katı bir otorite kurmak isteyen bir köpekle yaşamaktan çekinmiyorsanız Pekinez sizin için uygun bir cins olacaktır. Aile üyelerine karşı sevecendir, ancak sürekli ilgiye ihtiyaç duymayacak kadar da bağımsızdır. Pekinez özellikleri gereği yabancılara karşı tutumu her köpekte farklı olmakla beraber, mesafeli ve cana yakın arasında değişebilen bir tutumu vardır.

Ağırlığı 14 kilodan fazla olmayan Pekinez, parkta muntazam bir şekilde dolaşır ve evde de oyuncaklarla oynar. Ama esasında düşük aktiviteli bir köpektir. Hafif egzersiz onun için iyidir, bu yüzden her gün biraz hareket ettiğinden emin olmanız gerekir. Pekinez’leri her yere taşıma dürtüsüne karşı koymanız ve bir köpek gibi davranmasına izin vermeniz gerekir. Böylece daha mutlu ve uslu olacaktır.

Pekinez’in cesur ama esprili karakteri, doğru koşullar altında onu harika bir aile dostu yapabilir iken küçük çocuklu aileler için doğru cins olmayabilir. Çünkü cüsse gereği ufak köpeklerdir ve sert oyunlarda yaralanabilirler veya korktuklarında bir çocuğa saldırabilirler. Pekinez, en eğitilebilir köpekler arasında yer almaz. İnatçıdırlar ve keyfi olarak konulmuş kurallara uymak için çok az neden görürler. İstediklerini yapmaya meyilli oldukları için eğitmek zor olabilir.

Bununla birlikte agility (çeviklik), rally (ralli) ve obedience (itaat) denemelerinde başarılı bir şekilde rekabet eden Pekinez’ler de vardır. Gösteriş yapmayı seven bir Pekinez’iniz varsa bu sporlar, bazı antrenman ve aktiviteleri onlara gizlice yaptırmanın bir yolu olabilir. Dışa dönük kişilikleri olan bu hayvanlar, aynı zamanda hastanedeki hastalar ve huzurevlerinde yaşayanlar için popüler terapi köpekleridir. Kürk açısından bakımı kolay bir köpek arıyorsanız Pekinez’in pek de doğru bir seçim olduğu söylenemez.

Gösteri halkasının etrafında dolaşan bu otoriter canlıların tüyleri, sonsuz saatler süren tımarın bir sonucudur. Her hafta uzun süreli bir çift kat fırçalama yaparken en az bir saatinizi harcamanız gerekir.
Pekinez’in tüyleri kısa tutulabilir, ancak bu yine de sık sık profesyonel bakım yapılması anlamına gelir. İhmal edilen tüyler birbirine karışır ve keçeleşir. Bu da sancılı bir sürece sebep olur ve ciddi cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Burun üzerini de günlük olarak temizlemeniz ve enfeksiyonu önlemek için kuru tutmanız gerekir. Pekinez’ler horlar. Ama sevdiğiniz bir cins ise yaşanacak bu hafif gürültü muhtemelen arka planın bir parçası olacaktır. Pekinez yavrusu sevimli minik uzaylılara benzer ve bu kadar popüler olmalarının nedenlerinden biri de budur. Oldukça rağbet görmesi sebebiyle de maalesef açgözlü ve sorumsuz yetiştiricilerin gözdesi haline gelmiştir.

Refakatçi bir köpek olması amacıyla yetiştirilen Pekinez’in kesinlikle evde yaşaması gerekir. Asla dışarıda yaşayamazlar. Düz yüzü ile yüksek sıcaklıklara karşı hassastır ve klimalı bir ortamda tutulmazsa hızlı bir şekilde sıcak çarpmasına yenik düşebilir. Pekinez tuvalet eğitimi için ise ilk 3-6 arası dönem uygundur.

Pekinez Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Tıpkı insanların bazı hastalıkları kalıtsal olarak alması gibi tüm safkan köpekler de genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir. Yavrulara sağlık garantisi vermeyen, bilinen bir sorunu olmadığını söyleyen veya yavruların diğerlerinden izole edildiğini belirten hiçbir yetiştiriciye güvenmemeniz gerekir. Saygın bir yetiştirici, cinsteki sağlık sorunları ve potansiyel durumlar konusunda dürüst ve açık davranacaktır.

Pekinez’i özellikle kimden sahiplendiğiniz konusunda dikkatli değilseniz endişelenebilecek bazı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Bunlar; solunum zorluğuna neden olan brakiosefalik hava yolu sendromu, intervertebral disk hastalığı, göz hastalıkları, erken başlangıçlı kalp üfürümleri ve siringomyeli şeklindedir. Bu hastalıkların tümü test edilemez. Bu nedenle en azından yetiştiriciden yavru köpeğin her iki ebeveyninin de kalp açısından herhangi bir sıkıntısı olmadığına ve gözlerin sağlıklı olduğuna dair bir sertifikayla kanıt göstermesini istemeniz gerekir.

Eve Sağlıklı Bir Pekinez Yavrusu Getirirken Önemli İpuçları

Bir evcil hayvan dükkânından asla bir köpek yavrusu satın almamalısınız. Çünkü sağlığı yerinde olmayan, sosyalleşmemiş ve bakımı zor bir köpek yavrusu edinme olasılığınız çok yüksektir. Ek olarak köpeklere yapılan zulmü de desteklememeniz gerekir. İyi bir yetiştirici bulmak, doğru yavruyu bulmaktan daha önemlidir. İyi bir yetiştirici sizi doğru köpek yavrusuyla eşleştirecek ve sağlık sorunlarını bilmek adına gerekli tüm sağlık sertifikalarını temin etmiş olacaktır.

Köpeğin ebeveynlerinin, kendi cinsini etkileyebilecek bir sağlık problemine sahip olmadığı konusunda size yazılı belgeler sağlayamayan bir yetiştiriciden köpek yavrusu sahiplenmeyin. Çünkü köpeklerin “veteriner kontrolünden geçirilmesi”, genetik sağlık testinin yerini tutmayacaktır. Bir barınaktan veya kurtarma grubundan Pekinez sahiplenmeyi düşünün. Bu hayvanlardaki sağlık ve davranış problemlerinin çoğu, yavru dönemindeyken kendini göstermez. Ancak daha yaşlı bir köpeği evlat edindiğinizde çoğu göz ardı edilecektir. Buna ek olarak, Pekinez 15 yıl kadar yaşayabilir, bu nedenle yetişkin bir köpek bile uzun süre ailenizin bir parçası olmaya devam edecektir.

Pekinez cinsi köpeğinizi sahiplendikten hemen sonra veterinerinize götürmeniz gerekir. Bu noktada yavru veya yetişkin olması fark etmez. Eğer bir problem varsa veteriner hekiminiz bunları tespit edecek ve potansiyel hastalıklardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Bu anlamda önleyici bir beslenme düzeni oluşturacaktır. Çoğu Pekinez, diş problemlerinden muzdarip olduğu için özellikle diş bakımı hakkında bilgi istemeniz gerekir. Ayrıca gözyaşı lekesine yönelik başa çıkmayla ilgili ipuçları edinmelisiniz. Ek olarak siz ve barınak arasında her iki tarafın sorumluluklarını açıklayan iyi bir sözleşmeniz olduğundan da emin olun.

Pekinez’ler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Pekinez için evcil hayvan sigortası, mix olan cins köpeklere nazaran daha pahalıdır. Bunun nedeni Pekinez ‘in, tedavisi pahalı olan genetik hastalıkları yaşama olasılığının diğerlerine göre daha yüksek olmasıdır.
6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Pekinez’leriniz için tamamlayicisaglik.com olarak sunduğumuz köpek sigortası ile gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Unutmayın ki Pekinez ırkı için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en iyi zamanı, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu dönemdir. Sonuç olarak gelecekte ne olacağını tahmin etmek mümkün değildir ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda alamayacağınız tek şeydir.

Pekinez Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pekinez, köpekseverler tarafından en çok talep edilen ırklardan biridir. Küçük boyutu ile küçük evlerin ve apartmanların favorilerinden biridir. Çok özel bir cins olması sebebiyle zekidir ve özel bakım gerektirir. Bu cins bir köpeğiniz varsa veya onu ailenin yeni üyesi yapmayı planlıyorsanız, bilmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır.

Pekinez Bakımı Zor mu?

Pekinez bakımında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Ağır tüylerine rağmen evcil hayvanlardır ve dışarıda yaşamamalıdırlar. Kısa burunları onları ısıya duyarlı hale getirir, bu nedenle klimalı bir ortamda yaşamaları gerekir. Ayrıca oldukça inatçı bir türdür ve eğitilmesi zor olabilir. Pekinez eğitimi için başvuracağınız sert yöntemlere cevap vermezler.

Pekinez Ne Yemeli?

İyi bir Pekinez beslenmesinin temeli hayvansal proteindir. Et her zaman ilk bileşen olmalıdır. Dolayısıyla bu içeriklerin yer aldığı kuru mamalar uygun olacaktır. İçeriğinde yüksek oranda tahıl barındıran köpek mamaları ise Pekinez köpekleri için oldukça zararlı olacaktır.

Pekinez Köpek Ömrü Ne Kadardır?

Pekinez’in ömrü, diğer evcil hayvanların çoğunda olduğu gibi genel olarak içinde bulundukları koşullara bağlıdır. Bu cins hayvanlar 15 yaşına ulaşabilen sevimli küçük bir köpektir.

Pekinez Tıraş Edilir mi?

Pekinez’ler traş edilirken en doğru zaman tespit edilmelidir. Bu anlamda eğer tüyleri artık köpeğe zarar vermeye başladıysa ve gereksiz bir uzunluğa geldiyse tüyleri kesilebilir. Bu süreç genelde 2 ayda bir işler. Böylece daha sağlıklı tüylere kavuşacaktır.

Pekinez Köpek Apartmanda Beslenebilir mi?

Pekinez, gürültülü faaliyetlerden kaçınmayı sever. Ev köpekleri olarak bu hayvanlar, keyif aldıkları apartman daireleri için çok uygundur.

Pekinez Ne Kadar Yavru Yapar?

Pekinez’ler genelde bir doğumda 2-4 arası yavru dünyaya getirirler. Büyük yavrular, özellikle küçük köpeklerde, doğum sorunları nedeniyle anne köpek için tehlikeli olabilir. Ek olarak, Pekinez yavruları genellikle sezaryen ile doğurtulur.

Pekinez Kaç Ayda Doğurur?

Köpeklerde gebelik genellikle 61 ila 65 gün arasında sürer. Pek çok ırkta her sekiz ayda bir olan kızgınlık dönemi dahilinde herhangi bir zaman diliminde hamile kalabilirler. Bu doğurganlık süresi üç hafta kadar sürer.