Kafkas Çoban Köpeği Özellikleri

Kafkas Çoban Köpeği Özellikleri - Evcilhayvansagligi.com

Kafkas çoban köpeği, Avrupa ve Asya sınırlarında yer alan Kafkas Dağları’ndaki sürüleri koruyan bir köpektir. Onun işi koyunları kurtlardan korumak ve mülkü sahiplenmektir. 75-110 kg ağırlığa sahip, büyük başlı, çoğunlukla gri tonlarında uzun, kalın bir çift katlı kürkü olan, boynunda bir fırfır ve arka ayaklarında tüyler bulunan ve yoğun kürklü bir kuyruğu olan uzun bir köpektir.

Özellikle Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya gibi sürü ve arazileri için ekstra korumaya ihtiyaç duyan ülkelerde görülen bir köpek cinsidir. Asil ve sadık bir köpektir, aynı zamanda baskındır. Ayrıca en yüksek ısırma basıncına sahip ırklardan biridir. Bu yüzden özel ve hızlı bir eğitim gerektirir, yeni başlayanlar için uygun bir köpek değildir.

Kafkas Çoban Köpeği Tarihi

Kafkas çoban köpeği, 600 yıldan daha uzun bir süre önce çobanların sürülerini korumalarına yardımcı olan çok eski bir köpek türüdür. Her zaman sürüyü ve çobanı; kurtlar ve ayılar gibi dört ayaklı yırtıcılara ve iki ayaklı hırsızlara karşı cesaretle korur. Ek olarak, 20. yüzyılın ortalarında askeri bir bekçi köpeği olarak kullanılmıştır. Buradan ise Avrupa ve Amerika’daki diğer ülkelere yayılmaya başlamıştır. İlk cins standardı, Rusya’nın öncülüğünde oluşturuldu. 1984 yılında FCI (Uluslararası Sinoloji Federasyonu), Kafkas çoban köpeğini resmi olarak bir köpek türü olarak tanıdı.

Rus Kafkas Mastifi olarak da bilinen Kafkas köpeği, kökenini ünlü Tibet Mastif’inden alır. Kafkas dağlarında her zaman bir çoban köpeği olarak kullanılmıştır. Büyüklüğü ve gaddarlığı nedeniyle, aynı zamanda tetikte bir bekçi köpeği olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde, güvensiz doğası nedeniyle iyi bir eğitim gerektirse de bir refakatçi ve bekçi köpeği olarak tercih edilmektedir.

Kafkas Çoban Köpeği Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Sakin ve istikrarlı bir mizaca sahip hayvanlardır, ancak yetersiz eğitim aldıkları takdirde saldırganlaşabilirler. Ayrıca dürtüselliklerinden dolayı oldukça itaatsizdirler ve iyi huylu olsalar bile nadiren itaatkâr davranırlar. Kendisiyle gurur duyan ve içgüdülerine çok güvenen güçlü bir köpektir. Dolayısıyla kendisine hükmetmediğini düşündüğü kişiye saygı duymaması mümkündür. Kendi klanı olarak kabul edeceği ailesiyle bir arada yaşayan koruyucu bir hayvandır. Birisi, güvendiği insanlara yaklaşırsa oldukça agresif olabilir.

Çoban köpeği, kökeni nedeniyle yabancılara karşı çok şüpheli olan mükemmel bir bekçi köpeği olacaktır. Bazen bağımsız olabilir, tehlikeli bir durum gördüğünde veya ailesinin tehlikede olabileceğine inandığında kendi kararlarını verebilir. Büyük boyutu ve ısırmasının muazzam gücü nedeniyle çok tehlikeli olabilecek bir türdür. Bu nedenle onu köpeklikten eğitmek, itaatini güçlendirmek ve gerçek bir tehlike durumu olmadığında gereksiz korkulardan kaçınmak önemlidir.

Gezegende var olan en büyük köpek ırklarından biri olduğu söylenebilir. Kafkas çoban köpeği, yetişkinlikte 110 kiloya ve 100 cm boya ulaşabilir. Kaslı ve sağlam yapısı geniş ve güçlü bacaklarıyla orantılıdır. Kuyruğu güçlü ve büyük, tüyleri çok kalındır.

Kafkas köpeğinin kafası, güçlü çeneleri taşıyacak kadar geniştir. Kulakları orta büyüklüktedir ve her zaman sarkıktır. Kafkas çoban köpeği özelliklerinden biri de güçlü ve biraz sert bir dokuya sahip, bol, pürüzsüz, büyük kürküdür. Çok güçlü ve dirençli bir cinstir, o büyük tüy tabakasının altında çok kaslıdır. Soğuk iklimlere mükemmel uyum sağlar ve düşük sıcaklıklarda hiç sorun yaşamaz.

İri cüssesi, saldırırken muazzam gücü ve yabancılara karşı güvensiz karakteri nedeniyle Kafkas çoban köpeği yavrusu mutlaka düzgün yetiştirilmelidir. Ona öğretilecek en önemli emirler çağrıya gelmek, oturmak ve kalmaktır. Bu üç emirle acil bir durumda onu kontrol edebilirsiniz. Çok bölgeci bir köpek olduğu için eğer kendi bölgesini işgal ettiğini düşünürse yürüyüş sırasında diğer köpeklere veya insanlara saldırmaya çalışabilir.

Bu nedenle, yavruyken çok katı bir Kafkas çoban köpeği eğitimi uygulamanız ve diğer köpekler tarafından kışkırtılsa bile her durumda itaat etmesi için bu eğitimi sürdürmeniz gerekir. İyi eğitimli değilse potansiyel tehlikesi göz önüne alındığında, eğitimi konusunda size kişisel tavsiyelerde bulunması için bir köpek eğitmenine gitmeniz önerilir. Onu bir köpek yavrusu olarak sosyalleştirmek de çok önemli bir noktadır.

Çünkü büyüdüğünde kolayca baskın bir karakter kazanabileceğinden, onu diğer köpeklerle ve köpeklik çağından itibaren insanlarla bir araya getirerek alıştırmak harika bir fikirdir. Ek olarak Kafkas çoban köpeği tuvalet eğitimine de mümkün olduğunca erken başlanmalıdır.

Sağlık konusunda ise köpek hastalıklarına karşı korunmak için aşı takvimine uyduğunuz sürece sorun yaratmayacaktır. Sahibi; ona hakim olabilmek adına köpek eğitimi alanında güçlü, sağlam, kararlı ve çok deneyime sahip bir kişi olmalıdır. Tehlikeli bir cins değildir, ancak yanlış veya deneyimsiz ellere düşerse olabilir. Kafkas çoban yavrularını, büyük ırkların yavruları için üretilen özel bir mamayla beslemeniz gerekir. Yavru köpekler çok hızlı büyürler, bu nedenle beslenmeleri tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yüksek kalitede olmalıdır.

Yemeğinin kalitesinden asla ödün vermemelisiniz. Yetişkinlerin, fazla yağ içermeyen ancak yüksek kaliteli hayvansal protein açısından zengin dengeli bir yemek ihtiyacı vardır.
Kafkas çoban köpeği, çocuklar ve diğer evcil hayvanlar da dahil olmak üzere ailesiyle güçlü bir bağ kurar ve onların sorumluluğunu ciddiye alır. Tanıdığı insanlara karşı istikrarlı, tatlı ve kibardır. Sadece tanıdık olmayan insanlar yaklaştığında havlayan mükemmel bir bekçi köpeğidir. Yabancılardan şüphelenir ve tanımadığı köpeklere karşı saldırgan olabilir.

Aslında onu ne kadar sosyalleştirseniz de tanıştığı herkese arkadaşça davranacak bir köpek değildir. Geceleri yüksek sesle havlamasına ve sizi olası tehlikelere karşı uyarmasına hazırlıklı olmanız gerekir.
Koruyucu doğası çekici olsa da acemi bir köpek sahibi için en iyi seçim değildir. Ona sevgi dolu ve sabırlı bir eğitimle rehberlik edebilecek birine ihtiyacı vardır. Asla zorlama veya zalimce davranışlar olmamalıdır.

Akıllıdır, aynı zamanda bağımsızlığına düşkündür. Köpeğinizi eve getirir getirmez, o hala yönetilebilir bir boyuttayken eğitime başlamanız gerekir. Yemek, oyuncak, ikram veya oyundan önce bir komut vererek yavru köpeğin aldığı her şey için “çalışmasını” gerektiren, hayatta hiçbir şeyin karşılıksız olmadığı bir program oluşturun.

Erken ve hızlı sosyalleşme, bir Kafkas çoban köpeğinin yeni veya farklı herhangi bir şeyden aşırı derecede şüphelenmesini veya korkmasını önlemek için çok önemlidir. Yavruları evde yetiştiren ve onları birçok farklı ev görüntüsü ile sese maruz bırakan bir yetiştiriciyle anlaşmanız en iyisidir.

Kafkas çoban köpeğini arkadaş ve komşu ziyaretlerine, yerel dükkân ve iş yerlerine ziyarete götürerek hayatı boyunca sosyalleştirmeye devam edin. Neyin normal neyin gerçekten tehdit olduğunu fark ederek ayrım yapabilmeyi öğrenmesinin tek yolu budur.

Bu ırkın aktivite seviyesi düşüktür, ancak yavru köpekler aktiftir ve koşmak için güvenli bir alana ihtiyaç duyar. En az 2 metre yüksekliğinde sağlam bir çitle çevrili geniş bir avluya sahip evler için uygundur. Çünkü bölgesel bir cinstir ve sınırlarını öğrenmesi gerekir. Onu içeride tutmak için toprak altında bulunan elektronik çitlere güvenmeyin. Verdiği şok, bu sert köpek için bir şey ifade etmez ve onun bahçeden ayrılmasına engel olamaz.

Herhangi bir köpek gibi Kafkas yavruları da çiğneme konusunda heveslidir ve boyutları nedeniyle çok fazla zarar verebilir. Güvenilir olgunluğa ulaşana kadar onlara evin yönetimini vermeyin. Eğitim, oyun ve sosyalleşme deneyimleriyle meşgul edin. Kafkas çoban köpeğinin mümkünse çitle çevrili bir bahçeye erişimi olsa da ailesi evdeyken onlarla birlikte içeride olmalıdır. Onu bahçeye zincirlemek ve çok az ilgi göstermek ya da hiç ilgilenmemek sadece acımasız olmakla kalmaz, aynı zamanda saldırganlığa ve yıkıcı davranışlara da yol açabilir.

Kafkas çoban köpeğinin tüylerini haftada bir veya iki kez iyice fırçalayın. Yılda bir kez, çok fazla tüy döker. Sıcak banyo ve sık fırçalama, eski tüylerin daha hızlı çıkmasına yardımcı olacak ve evinizin etrafında uçuşan tüy miktarını azaltacaktır. Kulaklarını temizleyin ve tırnakları gerektiği gibi kesin ve kirli olduğu durumlarda banyoya sokun. Kafkas çoban köpeği, boyutundan ve ağırlığından daha az yiyecek tüketir. Kafkasya’nın sert ikliminde her zaman sade bir yaşama alışmış olan bu çoban köpeğinin fazla bir şeye ihtiyacı yoktur.

Muhtemelen yemeksiz iki gün bile dayanabilir. Yiyecekleri yavaş yavaş verin ve alışması için zaman tanıyın. Sürekli değişen beslenme tarzı, kafasını karıştırır ve sindirimini bozabilir. Besleme yöntemlerini değiştirebilirsiniz ancak onu bunaltmamanız önemlidir. Sevdiği bir yemek bulursanız değiştirmeyin. Ona yaşının ve durumunun gerektirdiği tüm besinleri vermeye çalışın.

Bir Kafkas çoban köpeği bakımı, kürkün uzunluğuna bağlıdır. Uzun tüylü köpekler, kısa tüylülere göre daha yoğun hijyen önlemleri gerektirir. Prensipte bakım, eğitime kıyasla nispeten daha az zaman gerektirir. Genel bir kural olarak kiri ve ölü tüyleri gidermek için haftada iki kez kapsamlı bir fırçalama yeterlidir. Tırnakları da düzenli olarak kesilmeli, kulakları ve dişleri temizlenip muayene edilmelidir.

Kafkas Çoban Köpeği Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Tüm safkan köpekler, tıpkı tüm insanların belirli bir hastalığı miras alması gibi genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir. Yavrulara sağlık garantisi vermeyen, cinsin bilinen bir sorunu olmadığını belirten veya yavruların izole edildiğini söyleyen hiçbir yetiştiriciye güvenmeyin. Saygın bir yetiştirici, cinsteki sağlık sorunları konusunda dürüst ve açık olacaktır.

Kafkas çoban köpeği ırkı genel olarak sağlıklı bir ırktır, ancak özellikle kimden sahiplendiğiniz konusunda dikkatli değilseniz endişelenebilecek bazı sağlık sorunları vardır. Çok sağlam ve sağlıklı bir cins olmasına rağmen diz problemleri, kalça ve dirsek displazisi gibi diğer büyük köpeklerle aynı eklem problemlerinden muzdarip olabilir. Bu yüzden genetik testlerin sonuçlarına dikkat edin. Ayrıca ebeveynlerin ektropion ve entropion gibi kalıtsal göz hastalıkları olmadığından emin olun.

Yetiştiriciden, yavru köpeğin ebeveynlerinin kalçaları için gerekli sağlık belgelerine sahip olduğuna ve göz hastalığı olmadığına dair kanıt göstermesini isteyin. Ebeveynlerin, yavruyu etkileyen sağlık sorunlarından temizlendiğine dair size yazılı belgeler sağlayamayan bir yetiştiriciden köpek yavrusu almayın. Çünkü köpeklerin veteriner kontrolünden geçirilmesi, genetik sağlık testinin yerini tutmaz.

Eve Sağlıklı Bir Kafkas Çoban Köpeği Yavrusu Getirirken Önemli İpuçları

İyi bir yetiştirici bulmak, doğru yavruyu bulmaktan daha önemlidir. Güvenilir bir yetiştirici sizi doğru köpek yavrusuyla eşleştirecek ve sağlık sorunlarını mümkün olduğunca taramak için gerekli tüm sağlık sertifikalarını almış olacaktır. Kafkas çoban köpeği, hazır bir ırk değildir. Bu nedenle bir köpek yavrusu hazır olmadan önce altı ay, hatta bir yıl veya daha fazla beklemeniz gerekebilir.

Bir barınaktan veya kurtarma grubundan yetişkin bir köpeği sahiplenebilirsiniz. Kafkas çoban köpeğindeki sağlık sorunlarının çoğu, yavru olduğu dönemde belirgin değildir. Daha yaşlı bir köpeği evlat edinmeniz halinde ise ekarte edilebilir. Bir Kafkas çoban köpeği 10 yaşına kadar yaşayabileceğinden, yetişkin bir köpek bile uzun süre ailenizle birlikte olacaktır.

Kafkas çoban köpeği sahiplenme işlemlerinden hemen sonra köpeğinizi veterinerinize götürün. Veteriner hekiminiz görünür sorunları tespit edebilecek ve birçok sağlık sorunundan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle kulak enfeksiyonları da dahil olmak üzere diyabet ve cilt sorunlarının erken belirtilerine dikkat etmenize yardımcı olacak bir önleyici rejim oluşturacaktır.

Pek çok tür ve popüler karışım sunan bir evcil hayvan mağazasından veya internet sitesinden asla bir köpek yavrusu satın almayın. Bu kaynaklardan bir köpek yavrusu satın almanız halinde sağlıksız, sosyalleşmemiş ve evde eğitilmesi zor bir köpek yavrusu elde etme olasılığınız yüksek ihtimaldir. Ayrıca köpeklere yapılan bu zulmü de desteklemek istemezsiniz. Barınak ile her iki tarafın da sorumluluklarını açıklayan iyi bir sözleşmeniz olduğundan, sorular sorduğunuzdan, köpeğin anne-babasını tanıdığınızdan ve sezgilerinize güvendiğinizden emin olun.

Kafkas Çoban Köpeği İçin Evcil Hayvan Sigortası

Kafkas çoban köpeği için evcil hayvan sigortası, melez cins köpeklerden daha masraflıdır. Bunun nedeni Kafkas çoban köpeğinin, tedavisi pahalı olan kalıtsal hastalıklara yakalanma olasılığının diğer köpeklere göre daha yüksek olmasıdır.

Tamamlayicisaglik.com olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Kafkas çoban köpekleri için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Unutmayın ki Kafkas çoban köpeği ırkı için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en iyi zamanı, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu zamandır. Gelecekte ne olacağını tahmin edemezsiniz ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda alamayacağınız tek şeydir.

Kafkas Çoban Köpeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Büyük bir görünümle ne kadar ürkütücü olabilse de Kafkas çoban köpeği, sahibi ve ailesine karşı samimi ve sadıktır. Dengeli bir ırktır ve harika bir zekâya sahiptir. Ancak güvenilir bir köpek türü değildir, bu nedenle yabancılara karşı saldırgan olabilir.

Kafkas Çoban Köpeği Evde Beslenir mi?

Düşük aktivite seviyesi nedeniyle küçük mahallelerde yaşayabilir. Ancak onu bir apartman dairesinde tutmayı planlıyorsanız, hastalandığında veya yaralandığında onu nasıl yukarı ve aşağı taşıyacağınızı düşünmeniz gerekir.

Kafkas Çoban Köpeği Hangi Ülkede?

Kafkas çoban köpeği adından da anlaşılacağı üzere Kafkasya’da yaşayan bir köpek cinsidir. Özellikle Kafkas dağlarında yer alan Adıge bölgesinde sık rastlanır.

Kafkas Çoban Köpeği Tüy Döker mi?

Büyük tüy tabakası nedeniyle fazla tüy döküyor gibi görünse de orta seviyede tüylerini döker. Düğümleri çözmek ve onu temiz tutmak için haftada birkaç kere düzenli fırçalamak gerekecektir. Bununla birlikte bu köpeğin inatçılığı, tımar söz konusu olduğunda genellikle sorunlara neden olur. Dolayısıyla süreç boyunca hareketsiz kalmayı öğrenmesi için köpeklik döneminden itibaren düzenli bakıma alışması uygundur.

Kafkas Çoban Köpeği Renkleri Nelerdir?

Tüylerinin rengi; beyaz, kahverengi, saman rengi veya siyah olabilir. En yaygını, burunda siyah tonlar olan saman rengidir.

Kafkas Çoban Köpeği Kaç Kilo?

Kafkas çoban köpeğinin sahip olduğu devasa boyutu en belirgin özelliğidir. Bu bağlamda ağırlığı 110 kiloya kadar çıkabilir. Kafkas çoban köpeği beslenmesi söz konusu olduğunda düzenli programlara uymalı günde iki kez taze et ve bazı sebze, meyve veya pirinçle beslenmelidir.

Kafkas Çoban Köpeği Kaç Yaşına Kadar Yaşar?

Kafkas çoban köpeğinin yaşam beklentisi 10 ile 12 yıl arasındadır. Elbette bu süreç nasıl bakıldığına, sağlık durumuna ve beslenme düzenine göre değişebilir.

Kafkas Çoban Köpeği Kangal mı?

Her ne kadar Kafkas kangalı olarak biliniyor olsa da Anadolu Kafkas çoban köpeği ile kangal arasında birtakım farklılıklar söz konusudur. Her ikisi de iri cüsseleri ile nam salmıştır ancak Kafkas köpeğinin kangala oranla biraz daha iri olduğu bilinir. Ağırlık olarak kangal ile kıyaslandığında Kafkas çoban köpekleri çok daha ağırdır. Tıpkı kangal gibi çoban ve bekçi köpeği ırkı olduğundan Kafkas ırkı köpek, kangal olarak da anılır.

Kafkas Çoban Köpeği Nasıl Beslenir?

Kurtla baş edebilen köpekler denince akla gelenlerden biri olan Kafkas köpeği, kaliteli köpek mamaları ile beslenir. Kafkas çoban köpeği ev yemeği yer mi sorusu da merak edilen sorulardandır. Evet, Kafkas kurdu ev yemeklerini de yiyebilir. Ancak elbette bu yemeklerin köpeklere uygun olarak yapılması gerekir. Tuz, baharat ve acı gibi zararlı ürünler kullanılmamalı ve yağlı gıdaların verilmemesi önemlidir. Özellikle sofra artıkları ya da pişmiş kemikli ürünlerden uzak durmak gerekir.

Genel olarak Kafkas köpeğinin sadece kendi kaliteli maması ile beslenmesi uygundur ancak bazen şartlar gereği içinde hiçbir ek ürün olmamak kaydıyla ev yemeklerinden de yiyebilir.

Kafkas Çoban Köpeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kafkas köpeğinin kısa ya da uzun kürk olmak üzere 2 çeşit kürkü vardır. Kısa kürklü olanların bakımı uzuna göre nispeten daha kolaydır ancak genel olarak zorlayıcı bakımlara gereksinim duymaz. Tüy, tırnak, kulak, göz ve burun bakımlarını ihmal etmemek gerekir.

Kafkas çoban köpeği yılda 2 kez yoğun bir tüy dökümü gerçekleştirir. Bu dönemde sık sık taramanız gerekir. Köpekler genel olarak çok sık banyo yapmaya ihtiyaç duymaz ancak kirlendikleri zaman yıkamak gerekir zira tüylerdeki kirler bir süre sonra koku yapabilir.

Ağız ve diş sağlığını da unutmamak gerekir. Haftada 1 ya da 2 kez köpeğinizin dişlerini, köpekler için özel olarak tasarlanan diş fırçası ve macunu ile temizlemeniz önerilir. Düzenli bakımlarla köpeğinizin sağlıklı yaş almasını sağladığınız gibi aynı zamanda mutlu bir ömür geçirmesine de destek olursunuz.

Kafkas Çoban Köpeği Güçlü mü?

Kafkas köpeği, oldukça güçlüdür. Özellikle erkek Kafkas çobanı, dişisine oranla çok daha büyüktür. 70 kg’a kadar varabilirler, yükseklikleri ise 75 cm’e ulaşabilir. Bazı çoban köpeklerinin 100 kg’a kadar ulaştığı bile görülebilir. Kilo ve boyundan yola çıkarak Kafkas köpeğinin oldukça güçlü köpek ırklarından biri olduğunu söylemek mümkündür.

Kafkas Çoban Köpeği Isırır mı?

Kafkas çoban köpeği dahil her köpekte koruma içgüdüsü vardır. Bu içgüdü, en sakin köpeği bile saldırgan bir hale getirebilir. Bekçi köpeği olduğundan, Kafkas çoban köpeğinin algıları ve dikkati açıktır; gelebilecek tehlikelere karşı tedbirini alır. Bu tedbir kimi zaman ısırma ya da saldırgan tavırlar sergilemesine neden olabilir.
Her köpeğin kendine özgü bir karakteri ve yetiştirilme tarzı vardır. En vahşi köpekler bile yetiştirilme tarzına göre sakin olabilirler. Kafkas çoban köpeği için de aynı durum geçerlidir; tehlike sezdiğinden agresif olabilir bu durumda ısırma refleksi de kaçınılmaz olacaktır.