En popüler ırklardan biri olan Golden Retriever, sevecen olması ve şaşırtıcı zekası ile sahiplerini her zaman şaşırtmayı başarabilir. Bulunduğu ortamlarda sevimliliği, cana yakınlığı ve oyunculuğu ile tüm gözleri üzerine çekmeyi başaran Golden Retriever, sahiplerinin ilgisine ihtiyaç duyan köpek türleri arasındadır. Sevilmekten ve sevmekten oldukça hoşlanmaları, aile üyeleri ile zaman geçirmek istemeleri ve oldukça zeki olmaları, onları diğer köpek türleri arasında öne çıkarmaktadır.
Golden Retriever Köpeklerinin Tarihçesi
Golden Retriever tarihi, Lord Tweedmouth adıyla bilinen Sir Marjoribanks tarafından İskoçya’da Tweed Nehri civarında başlamıştır. Lord Tweedmouth farklı ırklardan hayvanları geliştirmek için çalışmalar yapmıştır. 1835’ten 1890’a kadar yaptığı üreme çalışmlarını kayıt altına alan Lord Tweedmouth, Golden ırkının gelişimi ile ilgili bilgileri de not altına almıştır. Lord Tweedmouth köpekler üzerinde yaptığı çalışmalarda suda da başarılı olabilecek yetenekte, avcılık özelliklerine sahip ve aynı zamanda evde beslenebilen sadık bir köpek istemesiyle başladı.
1868 ile 1872 yılları arasında Lord Tweedmouth, sarı tüyleri olan Nous adındaki köpeği ile şu an nesli tükenmiş olan Belle adını verdiği Tweed Water Spaniel ırkı bir köpeği çiftleştirdi. Oluşan yavrular daha sonrasında da farklı ırklarla çifleştirildi. Lord Tweedmouth, 50 yıl boyunca avlanma yeteneği gelişmiş, suyu seven, sadık ve ev ortamında yaşayabilecek sarı tüyleri olan bir köpek ırkı yaratmak için çaba sarf etmiştir. En sonunda bu çabaları sonuç vererek, istediği gibi kabarık sarı tüyleri ve özellikleri olan Golden Retriever ırkını yaratabildi.
Golden Retriever 1920 yılında The Kennel Club of England tarafından resmen kabul edildi. Golden Retriever , İskoçya’dan başlayarak dünyanın her yerine muhteşem güzelliği ile sevilen en popüler ırklarından biri haline geldi. Golden Retriever cinsinin Kanada, Amerika ve İngiliz olmak üzere 3 alt türü de bulunmaktadır.
Golden Retriever Köpeklerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Golden Retriever sakin, tatlı, nazik ve oyuncu mizacının yanı sıra kaslı ve atletik bir vücuda sahiptir. Etrafına sevgi dolu bakan gözleriyle her zaman sahiplerini mutlu etmeye çalışırlar. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da oldukça iyi geçinirler. Uyumlu bir ırk olduklarından dolayı, Golden Retriever bakımı ve eğitimi sahiplerini zorlamaz. Golden Retriever karakteri ve yüksek zeka seviyesi ile kolay eğitilebilmeleri hem ailenin hem de bu cins köpeklerin birbirlerine alışma süresini kısaltır.
Golden Retriever’lar sevilmeyi seven ve sevgisini de sahibine gösterebilen köpeklerdendir. Bu nedenle sahibinin eğitimlerde başarılı bir şekilde komutları yerine getirmeye ve onu memnun etmeye çabalar. Gün içerisinde yürüyüş yapma ve oyun oynama gibi aktiviteleri seven Golden’lar için sahiplerinin belli bir zaman dilimi ayırmaları gerekmektedir. Bu etkinlikler içerisinde Golden’ların sosyalleşmesi de sağlanabilir.
Genel olarak diğer evcil hayvanlarla iletişimi iyi olan bu cins köpekler, sosyalleşerek iyi huylar kazanabilmektedirler. Sadık, eğlenceli, oyuncu ve itaatkar yapıya sahip Golden Retriever’lar, onu seven bir aile ile birlikte uzun yıllar dostluk kurabilecek ve ailenin bir parçası olacaklardır. Golden Retriever sahiplenme, uzun yıllar boyunca evlerinde onlara dostluk edebilecek bir evcil hayvan görmek isteyenlerin vereceği kararlardan biridir.
Golden Retriever Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri
Atletik ve simetrik bir vücut yapısına sahip Golden Retriever’lar, hareket etmeyi ve oyun oynamayı oldukça severler. Sakin ve hareketsiz bir yaşam içerisinde kilo almaya müsait bir vücut yapısına sahiptirler. Golden Retriever yavru köpeklerde erkek ile dişi arasında belirgin bir şekilde boyut farkı yoktur. Ancak yetişkin dişi Golden Retriever erkeklere göre daha minyon bir yapıya sahiptir. Ancak her iki cinsinde yaşlandıkça göğüsleri genişler ve vücutları daha kaslı bir yapıya sahip olur.
Golden Retreiver’in kafa yapısı vücut büyüklüğüyle orantılıdır. Düşük kulaklı ve düz burunlu bir yapıya sahiptir. Burun kısmı geniş açıklığa sahip ve siyahtır. Kulakları doğdukları andan itibaren başın iki yanından aşağı doğru sarkar. Sese hassas olan, avcılık yetenekleri yüksek Golden Retriever’ların kulakları asla tam olarak dikilmez.
Çift katmanlı bir kürk yapısına sahip Golden Retriever’ın, üst katmanı düz veya dalgalı tüylere sahip olup yumuşak bir yapıya sahiptir. Alt kürk katmanı ise vücut ısısını korur ve suya dayanıklıdır. Bu cins köpeklerin vücudundaki tüy dağılımı farklılık göstermektedir. Karın, göğüs ve ayaklarının arkası gibi bölgelerde tüyleri daha uzundur. Tüylerin rengi genellikle altın sarısı, krem ve kahverengidir. Tüylerinin renkleri yoğun olan bölgelere göre açıktan koyuya doğru dalgalanarak farklılık göstermektedir. Golden Retriever’larda beyaz renk oldukça nadirdir ve beyaz bir Golden’a sahip olmak çok zordur.
Golden Retriever Cinsi Köpeklerin Ortak Sağlık Sorunları
Golden Retriever cinsi köpekler genel olarak sağlıklı bir ırktır. Tüm ırklarda görülebilecek bazı sağlık sorunları Golden’larda da görülebilmektedir. Düzenli veteriner kontrolleri sayesinde bu rahatsızlıkların erken teşhisi ve tedavisi mümkündür. Ulusal Irk Kulübü’nün Golden Retriever cinsi köpekler için önerdiği sağlık testleri şunlarıdır;
- Kalça Değerlendirmesi
- Dirsek Değerlendirmesi
- Kalp Muayenesi
- Göz Değerlendirmesi
Golden Retriever Cinsi Köpekler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Köpeğinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir köpek olduğu zamandır. Köpeğiniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Golden Retriever Cinsi Köpekler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Golden Retriever sahibine sadık mıdır?
Golden Retriever cinsi köpekler, sahibini mutlu etmeye çalışan ve oldukça sadık olan bir ırktır. Sahiplerine olan sevgisi ve bağlılıkları ile bilinirler.
Golden Retriever kaç yıl yaşar?
Golden Retriever cinsi köpeklerin ortalama yaşam süreleri 10 ile 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Golden Evde Yalnız Kalır mı?
Golden köpek evde yalnız kalır mı sorusu evde golden beslemek isteyenlerin merak ettiği sorulardandır. Golden özelliklerine baktığımızda ilk dikkat çeken noktanın aileye olan düşkünlüğü olduğunu söylemek mümkündür. Golden köpek özelliklerinin başında ailelerine olan sadıklıkları, bağlılıkları ve aşırı sahiplenme duygusu gelir. Haliyle bu sahiplenme ve bağlılık beraberinde aşırı düşkün olma halini de getirebilir. Günün sonunda golden ırkının uzun süre yalnız kalması canlarını bir hayli sıkacaktır.
Özet geçmek gerekirse beyaz golden, siyah golden, sarı golden fark etmeksizin her golden ırkı ve golden türleri için evde yalnız kalmaktan hoşlanmaz demek mümkündür. Bu nedenle uzun süre golden terrier’inizi evde bırakmamanızı tavsiye ederiz.
Golden Retriever Saldırır mı?
Golden retriever bakımı oldukça kolay köpek türlerindendir. Saldırma, ısırma, agresif tavırlar sergileme gibi keskin özellikleri yoktur. Genellikle sevecen aile köpeği olarak bilinirler. Ancak bu noktada geçmiş hayatları ve mevcut yaşam standartları da oldukça etkilidir. Barınakta kalmış ya da sokağa terk edilmiş, şiddet görmüş köpeklerin travmatik durumları söz konusu olabilir ki bu travmaların davranışlarına yansıması kaçınılmazdır.
Haliyle genel olarak golden retriever saldırmaz desek de karakter ve geçmiş travmalarının bu durumu tetiklediği de aşikardır.
Golden Bakımı Zor mu?
Golden retriver oldukça kolaydır. Aile üyeleri ve çocuklarla iyi geçindiğinden kendini yabancı hissetmez ve dolayısı ile size karşı da daima sıcakkanlıdır. Ailesini sahiplenme huyu yüksektir bu nedenle tehlike gördüğünde tıpkı her köpek gibi korumaya geçecektir. Ancak bütün olarak bakıldığında golden eğitme de çok kolaydır, golden bakımı da…
Golden Köpek Türleri
Golden köpekler her ne kadar adı gibi “altın” rengine olsa da farklı renklerde de görülebilir. Siyah golden, beyaz golden ve sarı golden bunlardan birkaçıdır. Genellikle krem, kahverengi, açık ve koyu sarı tonlarda görmeye aşina olduğumu golden köpekler çok nadir de olsa beyaz renkte de olabilirler.
Golden Retriever Apartmanda Beslenir mi?
Golden retriever orta boy köpek ırklarındandır. Genellikle orta boy ve iri yapılı köpeklerin evde küçük bir dairede beslenmesi güç olacaktır. Golden retriever, yeterli yaşam alanı sağlandığına evde de bakılabilen köpek türlerindendir. Genel olarak havlayan, saldırgan, agresif ve huysuz bir köpek türü olmadığından, apartman hayatına da kolayca adapte olabilir ancak dediğimiz gibi yeterli yaşam alanı var ise…
Golden Retriever Çok Havlar mı?
Golden köpekler genellikle çok sık havlayan köpekler değildir. Hatta bir Yorkshire ile kıyaslandığında sessiz bile diyebiliriz. Havladıkları zamanlar da elbette vardır; örneğin oyun oynamak ya da dikkat çekmek istediklerinde havlayarak iletişim kurmaya çalışabilirler. Ancak genel olarak sakin ve kendi halinde köpek türlerinden biridir diyebiliriz.
Golden Retriever Neden Kaşınır?
Genel olarak köpeklerin kaşınmasının altında pek çok neden yatıyor olabilir. Bunlar parazit ve bakteri kaynaklı olabileceği gibi yıkandıktan sonra derisinde kalan şampuan kalıntılarından da olabilir. Golden hastalıkları farklı sebeplerden ortaya çıkabilir bu nedenle köpeğiniz durmadan kaşınıyorsa mutlaka bir veteriner hekime konuyu danışmanızda yarar vardır.
Golden Retriever Ne Zaman Kısırlaştırılır?
Köpeklerin kısırlaştırılması önemli bir konudur zira ileride sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Dişi köpek yavrularının genellikle 3 ay olmadan kısırlaştırılmaması önemlidir yanı sıra 4 yaşına gelmeden kısırlaştırma işlemi de yapılabilir.
Bazı hastalıkların varlığı, kısırlaştırma işlemini mecburi ve acil kılabilir. Örneğin rahim iltihabı bu hastalıklardan biridir. Bu gibi acil sağlık sorunlarında veteriner hekim direkt olarak kısırlaştırma işlemini önerebilir. Köpeğinizin kısırlaştırma süreci hakkında detaylı ve en doğru bilgi için mutlaka veteriner hekiminize iletişime geçin.
Golden Retriever Neden Kokar?
Golden köpek cinsinin dikkat çeken özelliklerinden biri de kokusudur. Her köpekte bir miktar köpek kokusu vardır ancak golden’larda bu koku çok daha keskin ve belirgindir. Köpeklerde kokunun pek çok nedeni olabilir. Örneğin yediği kalitesiz ve yeteriz mamalar derilerinin kokmasına yol açabilir ya da uzun aylar boyunca yıkanmayan ve kirli şartlarda yaşayanlar için koku kaçınılmaz olacaktır.
Golden Retriever Ne Zaman Yetişkin Olur?
Golden retriever gibi ırklarda genellikle 18 aydan sonra yetişkinlik evresi başlar demek mümkündür.
Golden Retriever Neden Isırır?
Golden retriever’da genellikle ısırma huyu gözlenmez ancak bazı durumlarda dişlerini göstermesi ve korku salması kaçınılmazdır. Bu durumların başında “tehlike” gelir. Eğer biri tarafından tehlikeye uğrayacağını sezdiyse ya da sahibinin tehlikede olduğunu düşünüyorsa ısırma ve saldırma durumu olabilir. Golden köpek oldukça sahiplenici bir ırktır ve sevdiklerini korumak için her şeyi yapabilirler.
Golden Retriever çok tüy döker mi?
Golden Retriever özellikleri arasında, sonbahar ve ilkbahar aylarında yoğun olarak tüy dökmeleri de bulunmaktadır. Golden Retriever cinsi köpeklerin kalın, katmanlı tüyleri yıl içerisinde bir veya iki kez yoğun olarak dökülür. Günlük olarak düzenli tarama ve fırçalama işlemleri yapıldığında daha az tüy dökeceklerdir.
Golden Retriever nasıl eğitilir?
Golden Retriever cinsi köpeklerin iyi huylu olarak yetiştirilmesi için yavru dönemlerden itibaren eğitilmeleri önerilir. Yavru köpeklerin eğitimleri sırasında sosyalleşmeleri de oldukça önemlidir. Tüm bu süreç Golden Retriever’ın iyi huylu yetişkin bir köpek olabilmesi için yapılmaktadır.
Eğitim süreçlerinde köpeğin dikkatinin dağılmayacağı ve sıkılmayacağı aktiviteler yapılması önemlidir. Bu şekilde daha kısa sürede daha fazla verim alınması kaçınılmazdır. Golden Retriever tuvalet eğitimi de çok kısa sürede tamamlanabilmektedir. Kısacası Golden Retriever yüksek zekası ile eğitimi kolay, sahibinin isteklerini yerine getiren dışa dönük bir ırktır.
Golden Retriever nasıl beslenmelidir?
Golden Retriever cinsi köpeklerin beslenme miktarında aktif, hareketli olması ve yaşı önemli bir unsurdur. Yavru, yetişkin ve yaşlı dönemlerinlerinde beslenme düzenleri değişiklik göstermektedir. Bu dönemlerde tercih edilmesi gereken mamalar farklılık gösterecektir.
Golden Retriever cinsinin kilo almaya müsait olmasından dolayı gün içerisinde ki porsiyonları harcadıkları enerjiyi karşılayacak şekilde ayarlanmalıdır. Pişmiş kemikler ve yağlı yiyecekler ile ek olarak Golden Retriever beslenmesi yapılabilir, ancak bu besinlerin fazla tüketilmesi sağlıklarını olumsuz etkileyecektir.