Fransız Bulldog Özellikleri ve Bakımı

Fransız Bulldog Köpek

Kusursuz yarasa biçimli kulakları, dışarıdan sert ama içten içe tatlı tavırları ve kendine özgü yürüyüşüyle ​​Fransız Bulldog, o kadar popülerlik kazanmıştır ki hızla şehir sakinlerinin favori köpeği haline gelmiştir. Küçük, 14 kilonun altında ve çeşitli renklerde olabilen, bakımı kolay bir ırktır. Çok fazla egzersize ihtiyacı yoktur. Bir apartman dairesine kolayca sığar ve birçok küçük köpekten çok daha az havlama olasılığı vardır.

Fransız Bulldog Tarihi

19. yüzyılın başında, İngiltere’deki bazı insanlar iş aramak için Fransa’ya gitmiştir. Sanayi Devrimi’nin zirvesi sırasında çiftliklerde arkadaşlık etmeleri ve fareleri uzak tutmaları için küçük Bulldog’ları İngiltere’den Fransa’ya yanlarında getirdiler. Kuzey Fransa’nın tarım topluluklarında, bu güçlü köpeğin popülaritesi hızla arttı. Aslında İngiltere’nin yerleşik bulldog yetiştiricileri, cılız köpeklerini Fransızlara satarak bu “yeni” türü sürdürmekten memnundu.

Bu köpek, yüksek sınıf ailelerde ve kraliyet evlerinde çok tatlı bir ev arkadaşı olarak bilinir. Hatta o zamanlar 750 dolara sigortalı bir Fransız Bulldog, Titanic’de seyahat bile etmiştir. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Fransız Bulldog, yüksek sosyete köpeği olarak kabul edildi. Paris’te çok popüler oldular, açık hava kafelerinde ve dans salonlarında görüldüler. Edgar Degas ve Toulouse-Lautrec bile eserlerinde bazı Fransız Bulldog’larını boyadı. Bu cins hala zarafeti takdir eden insanları kendine çekmeye devam etmektedir.

Fransız Bulldog Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Fransız Bulldog, sevecen ve çekici bir cinstir. Çok havlamaz ama mükemmel bir bekçi köpeğidir. Fazla egzersize ihtiyaç duymaz ve diğer hayvanlarla iyi geçinir. Uyum sağlama ve aktivite seviyeleri, onları apartman yaşamı için ideal kılar. Çoğu insan Fransız Bulldog ırkını çıplak gözle morfolojik özelliklerinden tanıyabilir: Küçük ve tıknaz bir vücut, geniş kafa ve çok kısa burun. Ağırlığı 8 ila 14 kilo arasında değişir, bu nedenle küçük bir cins olarak kabul edilebilir. Fransız Bulldog eğitimi söz konusu olduğunda erken yaşlarda başlamak en iyisidir. Bu anlamda uyumlu bir karakterleri vardır. 10 günlük iken Fransız Bulldog tuvalet eğitimi verilebilir.

Bu cins; iri, kalkık kulakları, sağlam boynu ve genellikle beyaz, siyah veya krem ​​rengi olan kısa ve düz tüyleri göze çarpar. Cazibelerine direnmek zordur; eğlenceyi seven, arkadaş canlısı görünen küçük bir güçlü adama benzerler. Fransız Bulldog’lar, sadece minyatür birer bulldog değildir. En dikkat çekici özelliği, doğal olarak oluşan ve asla kesilmeyen veya değiştirilmeyen “yarasa” kulağıdır. Ayrıca bu cinse özgü olan bir diğer özellik kulakların arasında düz olan kafatasıdır.

Düz ve kısa tüylü, kaslı bir köpektir. Fransız Bulldog özelliklerine göre cinsin olağan renkleri; açık kahverengi, beyaz ve desenli türlerdir. Kısa tüylerinin temizlenmesi kolaydır. Yüz kırışıklıklarının da düzenli olarak temizlemesi gerekir.

Fransız Bulldog, ilgi odağı olmaktan memnun hisseden hafif bir mizaca sahip bir ev köpeğidir. Aslında tüm dikkatinizi alarak evde vakit geçirmeyi tercih eder. Bu köpek, sizin ilginiz için ailenin diğer üyeleriyle rekabet edebileceğinden, tek kişilik bir ev için idealdir. Fransız Bulldog çok fazla yiyeceğe ihtiyaç duymaz, aşırı havlamaz ancak çok horlar. Sadece heyecan için gerçek bir sebep gördüğünde sesli tepki gösterir.

Fransız Bulldog’lar, yüzyıllar boyunca refakatçi köpek olarak yetiştirildi. Çocuklar da dahil olmak üzere insanlara çok düşkün ve özellikle ailesine bağlıdır. Aslında bazen biraz fazla bağlı olabilir, bu da her gün uzun saatler boyunca uzakta olacak biri için en iyi seçim olmadığı anlamına gelebilir. Bu aynı zamanda arka bahçede veya garajda yaşayamayacağı, sadece ailenin bir üyesi olarak içeride yaşayabileceği anlamına gelir.

Tüm brakiosefalik veya “düz yüzlü” ırklar gibi vücut ısısını düzenlemekte zorlandığından iklim kontrollü bir ortamda yaşaması gerektiği göz önüne alınmalıdır. Fransız Bulldog köpeği; sıcaktan korunmalı, sıcak saatlerde egzersiz yaptırılmamalıdır. Yaz aylarında, sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde egzersiz için dışarı çıkarabilirsiniz.

Fransız Bulldog küçük ve sağlam bir vücuda sahip olduğundan, ideal kilosunu korumak için küçük ırklar için formüle edilmiş mamalar aramalısınız. Beyin ve görme sağlığı için mamasında DHA olduğuna emin olmalısınız. Yavru köpekler için ise yaşamlarının ilk yıllarında gelişen bağışıklık sistemlerini destekleyecek antioksidanlar içeren bir mama seçmeniz gerekir.

Fransız Bulldog Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Fransız Bulldog, gebe kalmadan ölüme kadar bazı ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır. Yetiştiricilerin tüm köpeklerini, cinste meydana gelen göz ve kalça hastalıkları için test etmelerini gerektirir ancak cinsteki tüm sağlık sorunlarının genetik tarama testleri yoktur.

Fransız Bulldog; omurga bozuklukları, bir dizi havayolu ve solunum zorluğu, ısı ve egzersiz intoleransı, üreme sorunları, bir dizi alerji ve cilt probleminden muzdarip olabilir. Bir Fransız Bulldog’u ailenizin bir parçası yaparsanız sağlık sorunlarının belirtilerine karşı dikkatli olmanız gerekir. Kendinizi bu koşullarla ilişkili pahalı veteriner faturalarından korumak için Fransız Bulldog’unuzu korumak adına daha teşhis konmadan evcil hayvan sigortası satın almanız en mantıklısı olacaktır.

Düz yüzü onu solunum problemlerine ve alerjilere yatkın hale getirir. Fransız Bulldog’ları genellikle kuru göz, katarakt ve glokomun yanı sıra cilt alerjileri ve otoimmün cilt bozuklukları geliştirir. Bilim insanlarına göre ilk bir yıl boyunca en sık görülen problemler kulak enfeksiyonları, ishal ve konjonktivit şeklindedir.
Von Willebrand hastalığı, köpeğin kanında pıhtılaşma faktörü eksikliğinden oluşan bir hastalıktır. Fransız Bulldog’unuzda bu durum varsa abartılı ve hatta bazen gereksiz kanamadan muzdarip olabilir. Aynı şekilde, bu cins köpeklerde sık görülen hastalıklardan bir diğeri de yemek borusunun mideye ulaşması için gerekli olan hareketliliği felç eden bir genişleme olan megaözofagustur.

Fransız Bulldog’un anatomisinin bir sonucu olarak solunum fonksiyon bozuklukları yaşayabileceği de dikkate alınmalıdır. En yaygın olanlardan biri brakisefali köpek sendromudur. Bu köpeklerin kısa bir burnu, uzun bir damak ve dar burun delikleri vardır. Bu yüzden bazen nefes almada zorluk çekebilirler. Bu konuda bizi alarma geçirmesi gereken belirtilerden biri de köpeğin normalden daha yüksek sesle horlamasıdır.

Özel bir eğilim gösterdiği diğer kalıtsal hastalıklar, hemivertebra veya yarık damak gibi malformasyonlar, çeşitli cilt alerjileri ve bazı kanserlerdir. Hemivertebra bozuklukları, köpek yavrusu birkaç aylıkken genellikle basit bir darbenin sonucu olarak ortaya çıkar. Başlıca semptomları, yürürken koordinasyon bozukluğu ve arka ayaklarının zayıflığıdır.

Her türlü durumda, Fransız Bulldog’unuzun maruz kalabileceği bu rahatsızlıkların tıbbi tedaviye cevap vereceğini aklınızda bulundurmalısınız. Köpeğinizde bu hastalıklara ait herhangi bir belirti olduğunu fark ederseniz mümkün olduğunca sağlıklı bir yaşam sürmesi için onu güvenilir bir veterinere götürmekten çekinmeyin.

Eve Sağlıklı Bir Fransız Bulldog Yavrusu Getirirken Önemli İpuçları

Bir evcil hayvan dükkânından köpek yavrusu almayı asla düşünmemelisiniz. Sebebi ise sağlıksız, sosyalleşmemiş ve bakımı zor bir köpek yavrusu edinme olasılığınızın çok yüksek olmasıdır. Tüm bunlara ek olarak köpeklere eziyet eden bu sistemi de desteklemiş olursunuz. Size yavru köpeğinizin ebeveynlerinin; kalça, diz ve göz problemleri konusunda temiz olduğunu gösteren yazılı belgeler sağlayabilecek bir yetiştirici ile iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.

Yavru veya yetişkin fark etmeksizin, Fransız Bulldog sahiplenme işlemlerinden hemen sonra veterinerinize götürmelisiniz. Bu sayede veteriner hekim gerekli teşhislerde bulunacak ve birçok sağlık sorunundan kaçınmanıza yardımcı olacak bir önleyici rejim oluşturmada yardımcı olacaktır. Ayrıca barınak veya dernekle alakalı her iki tarafın da sorumluluklarını açıklayan iyi bir sözleşmeniz olduğundan emin olmalısınız.

Fransız Bulldog İçin Evcil Hayvan Sigortası

Yetiştiricinin ne söylediği veya Fransız Bulldog’un tamamen sağlıklı olup olmadığına bakılmaksızın, köpeğin yukarıdaki gibi türe özgü sağlık sorunlarından arınmış olacağını garanti etmek imkânsızdır. Evcil hayvan sigortası yaptırarak bilinmeyene karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Tamamlayaicisaglik.com olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Fransız Bulldog’lar için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Unutmayın ki Fransız Bulldog ırkı için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en iyi zamanı, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu zamandır. Gelecekte ne olacağını tahmin edemezsiniz ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda alamayacağınız tek şeydir.

Unutmayın, evcil hayvan sigortası en çok ihtiyacınız olduğunuz anda satın alamayacağınız tek şeydir. Dolayısıyla önceden planlamanız ve Fransız Bulldog’unuz henüz gençken yaptırmanız gerekir.

Fransız Bulldog Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kısa ve parlak kürkü minimum dikkat gerektirir; haftalık fırçalama yeterli olacaktır. Ancak yüzdeki ve kulaklardaki kırışıklıklar, komplikasyonlara yatkın olduklarından ve sık kontrol ve bakıma ihtiyaç duyduklarından düzenli olarak temizlenmeleri gerekir. Bu köpeğin diğer ırklara göre fazla egzersize ihtiyacı yoktur; günde yaklaşık bir saat egzersiz yeterlidir. Sıcaktan koruduğunuza emin olun, çünkü düz yüzü nedeniyle en sıcak saatlerde egzersiz yaparsa sıcak çarpması veya solunum yetmezliği gibi istenmeyen durumlar oluşabilir. Yaz aylarında, sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde egzersiz için dışarı çıkarabilirsiniz.

Fransız Bulldog Saldırır mı?

Bu genellikle kışkırtıldıklarında veya tehdit altında hissettiklerinde olur ancak asla havlama ve hırlamadan öteye gitmez. Diğer evcil hayvanlara veya hayvanlara nadiren fiziksel olarak saldırırlar ve çok erken yaşta bir araya getirilirlerse bu durum da önlenebilirler.

Fransız Bulldog (French Bulldog) Yaşam Süresi Ne Kadar?

Bir Fransız Bulldogu’nun ortalama yaşam süresinden bahsedecek olursak bilmelisiniz ki sağlıklı bir köpek ise ve gerekli bakımları yapılıyorsa 14 yıl yaşayabilir. Ancak yaklaşık ortalama ömrü 10 ila 12 yıldır. Fransız Bulldog’larında, genetiği değiştirilmiş köpeklerin çoğunda olduğu gibi yaşam beklentisi daha kısadır. Cinsin özelliklerini dikkate alıp gerekli önlemleri alma, sıkı veteriner kontrolünü sürdürme ve beslenmelerini izleme ile bir Fransız Bulldog 10 ila 14 yıl arasında yaşayabilir.

Fransız Bulldog Yıkanır mı?

Bulldog’lar banyo yapmaya çok fazla ihtiyaç duymazlar. Bunun nedeni çok fazla tüylerinin olmaması ve genellikle sahada sürekli kirlenecek kadar hiperaktif bir karaktere sahip olmamalarıdır. Veteriner hekime göre yılda 2 veya 3 kez yıkama önerilir. Kısa, parlak ve dar kürkü çok az dikkat gerektirir. Dolayısıyla haftalık fırçalama yeterlidir. Ancak yüzdeki ve kulaklardaki kırışıklıkların komplikasyon oluşturma riskinden dolayı düzenli kontrol ve bakım yapılmalıdır.

French Bulldog Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Fransız Bulldog köpeği alırken tıpkı her köpekte olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. French Bulldog alırken dikkat edilmesi gerekenleri birkaç madde ile özetleyelim;

  • Fransız Buldoğu, hareketli bir köpek türüdür. Özellikle yavruyken oldukça hiperaktiftir bu nedenle evde bakım zaman zaman zor olabilir.
  • Küçük bir Frenchie Bulldog için her şey ama her şey merak konusudur; bir gün çorabınızın tadını merak edebileceği gibi bir gün midesinden şeftali çekirdeği de çıkabilir. Haliyle özellikle yavruyken her an gözlem altında tutmanız gerekir.
  • Genel olarak orta boy bir ırk olmasına karşın oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Süs köpekleri gibi bir köşede saatlerce uyumayı tercih etmeyebilir zira hiperaktif köpek türlerindendir. Ancak köpeğin karakter yapısına bağlı olarak sakin bir ruh hali de görülebilir elbette.
  • French bulldog bakımı nispeten kolaydır ancak bazı genetik hastalıkları vardır. Kısa burnu nedeniyle sıcak ve nemli havalarda nefes alma sorunları yaşayabilirler bu nedenle Fransız köpeğini sahiplenmeden önce yaşadığınız coğrafyanın iklimini de göz önünde bulundurmanızda yarar olacaktır.

Fransız Bulldog Hastalıkları

Fransız Bulldog köpeklerinin genetik olarak yatkın olduğu bazı hastalıklar vardır. Kısa ve basık burnundan dolayı Brakisefalik Obstrüktif Hava Yolu Sendromu’na yakalanabilir. Bu sendromun horlama, solunum güçlüğü ya da hırıltılı solunum gibi belirtileri olabilir.

Bir diğer kritik hastalık ise cilt alerjileridir. Kaşıntı, kızarıklık ve tahriş ile kendini belli eden cilt sorunlayı yaşayabilir. Yanı sıra gıda, polen ya da çevresel alerjilere yakalanma olasılığı da yüksektir. Birtakım omurga sorunlarından da bahsetmeden geçmeyelim; yapısı gereği disk hastalıkları görülebilir. Son olarak Fransız köpeği için göz sorunlarına yatkındır da diyebiliriz; katarakt ya da kornea sorunlarına rastlamak mümkündür.

Fransız Bulldog Apartmanda Beslenir mi?

French Bulldog karakter yapısı olarak biraz başına buyruk olabilir ki bu eğitim almasını da güçleştirir. Eğitimi olmayan Fransız Bulldog’ların apartman hayatına uyum sağlaması çok kolay olmayabilir. Elbette apartmanda da bakılabilirler ancak geniş bir ortamda yaşamaları hareket etmeleri ve enerji atmaları bakımından daha iyi olabilir.

Fransız Bulldog Evde Yalnız Kalır mı?

Özellikle yavru Fransız Bulldog’ların evde uzun süre yalnız bırakılmaması gerekir zira daha önce de dile getirdiğimiz üzere her şey onun için bir merak konusudur. Uzun süre yalnız kaldığında canı sıkılabilir ve bu can sıkıntısının bir takım maddi sonuçları da doğabilir!

Fransız Bulldog Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde genel olarak görülen birtakım gebelik belirtileri vardır. Hamile köpeğin meme uçları şişebilir özellikle 25-30 günlük gebelikte bu şişkinlikler daha da belli olacaktır. Hamilelik sürecinde iştah ve beraberinde kilo artışı da gözlemlenir. Genellikle çok enerjisi olmaz ve daha sakin olurlar. Tüm bunlar genel olarak hamilelik belirtilerindendir.

Fransız Bulldog Köpeği Kokar mı?

Her köpekte ufak da olsa bir koku olabilir. Yorkshire ırkında bu koku yok denecek kadar azken, Golden Retriever köpeklerde çok daha fazladır. Fransız Bulldog köpeğinde de kendine has bir köpek kokusu bir miktar olur ancak bu kokuyu yedikleri de etkiler. Eğer kaliteli mamalarla besleniyorsa, koku oranı da düşecektir. Ancak kalitesiz mama ve ev yemekleri ile beslemek, köpeklerde kokunun daha da artmasına yol açabilen etkenlerdendir.

Fransız Bulldog Kaç Tane Doğurur?

Dişi bir Fransız Bulldog ortalama bir doğumda 1 ila 3 arasında yavru dünyaya getirebilir. Genellikle tek doğumda çok fazla yavru doğurmazlar ancak nadiren de olsa 5 doğum da olabilir. Doğumların mutlaka veteriner hekim kontrolünde olması gerekmektedir.

Fransız Bulldog Neden Kusar?

Köpeklerde kusmanın pek çok nedeni olabilir. Bu durum yediği bir gıda ya da gıda dışı üründen kaynaklanabildiği gibi bir sağlık sorunundan sebep de olabilir. Örneğin bazı köpeklerin safta kusması, gastrit gibi şüpheleri gündeme getirebilir. Köpeğiniz sürekli kusuyorsa durumu mutlaka veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır.

Fransız Bulldog Nefes Problemi Nedir?

Fransız Bulldog köpeğinde genel olarak rastlanan bir durumdur. Nefes probleminin temelinde, köpeğin burun yapısı yatar. Kısa ve basık burunlu olduklarından nefes almada güçlük, hırıltılı nefes alma ya da adeta bir insan gibi horlama söz konusu olabilir. Genel olarak Fransız Bulldog’larda görülen nefes probleminin basık burun yapısından kaynaklandığını söylemek mümkündür. Ancak nefes almada güçlük her zaman burun kaynaklı elbette olmayabilir bu nedenle iyi bir tetkik önemlidir. Bu noktada veteriner hekiminizde mutlaka bilgi alışverişinde bulunmayı ihmal etmeyiniz.

Fransız Bulldog Tehlikeli mi?

Bir köpeğin tehlikeli olması tamamen dış faktörlerle ilişkilidir. Kendinin ya da sahibinin tehlikede olduğunu düşünen hemen her köpek bir savunma mekanizması geliştirir ve sahibini korumak adına hırçın, agresif ve hatta saldırgan tavırlar sergileyebilir. Fransız Bulldog’lar da sahibini koruma söz konusu olduğunda saldırganlaşabilir ancak genelde agresif huylu ya da tehlikeli olarak adlandırılabilecek bir köpek türü değildir.

Fransız Bulldog Üşür mü?

Fransız Bulldog’lar kışın, özellikle geceleri üşürler. Soğuk havaya karşı hassastırlar, soğuk havaları sevmezler ve kolayca üşümeye eğilimlidirler. Brakisefali ırkları iskelet yapılarından dolayı soğuk havaya karşı hassastırlar. Vücutları normalden daha hızlı ısı kaybeder ve uzun yumuşak damakları, nefes alma sorunlarına neden olur.

Kısa kürkleri da kışın soğuğundan ve sıcaklığından fazla koruma sağlamaz. Fransız Bulldog’ları soğuk havaya karşı çok hassastır; dehidrasyon ve hipotermiye yatkın olabilir. Bu cins, soğuk kış sıcaklıklarında özel bir Fransız Bulldog bakımı ve dikkat gerektirir. Her şeyden önce sıcak bir yatağa ve yuvaya ihtiyaç duyarlar.

Fransız Bulldog Neyin Kırması?

Fransız Bulldog’ları, artık spesifik bir cins oldukları için günümüzde herhangi bir tür ile karıştırılmamaktadır. 1800’lerde standart Bulldog’ların, Fransız Terrieri ile çiftleştirilmesi sonucu Fransız Bulldog ırkı ortaya çıkmıştır.

Fransız Bulldog Çok Havlar mı?

Çok havlamaz ama mükemmel bir bekçi köpeğidir. Fazla egzersize ihtiyaç duymaz ve diğer hayvanlarla iyi geçinir.

Fransız Bulldog Dışarıda Bakılır mı?

Fransız Bulldog her zaman evde mutludur. Bu cins, şehir hayatı için uygundur. Çünkü büyük bahçelere ihtiyaç duymazlar, bu anlamda bir ev hayvanıdır. Bir koşu partneri olmayacak, ancak her zaman hızlı bir yürüyüş için dışarı çıkmaya istekli olacaktır.

French Bulldog Zeki mi?

Köpeklerin görevleri, emirleri ve nesnelerin yerini ne kadar kolay hatırladıklarını ölçen köpek zekâsı sıralamasında, incelenen toplam 79 ırktan Fransız Bulldog’ların 58. sırada olduğu belirlenmiştir. Bu anlamda skalada orta seviyede yer aldığı söylenebilir.

Fransız Bulldog Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Küçük köpeklerin hızlı metabolizmaları vardır, yani çok yüksek oranda enerji yakarlar. Bu kadar küçük bir mideyle, az ama sık yemeleri gerektiği anlamına gelir. Bu türe özgü mamalar, daha küçük ağızlara uyacak şekilde doğru oranlarda temel besin maddeleri ve küçük tane boyutları ile özel olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda çiğnemeyi uyarır ve sindirimi iyileştirirler.