Chow Chow (Çin Aslanı Köpeği) Özellikleri ve Bakımı

Chow Chow

Chow Chow köpeği, Çin menşeli en popüler ırklardan biridir. En ayırt edici özelliği ise dilinin siyah veya mavi renk olmasıdır. Bu özellik, esas olarak köpeğin genetiğinden ve dilin iç alveollerinin tonundan kaynaklanmaktadır. Ancak elbette bu farklılığı çevreleyen çeşitli efsaneler olduğu da doğrudur.

Bir oyuncak ayı gibi olan postu ve kaşlarını çatmış aslan görünümü ile Çin’in kuzey bölgesinden gelmektedir. Avcılık, hayvancılık, araba veya başka bir araç çekme ve evi koruma gibi çok amaçlı bir köpek olarak yetiştirilmiştir.

Chow Chow, biraz inatçı olabilen mesafeli bir köpektir. Bazen bir kişiye o kadar bağlanır ki kendisinin veya sahibinin tehlikede olduğunu hissederse havlayabilir. Başı özellikle dikkat çekicidir; vücuduna göre oldukça büyük, çok geniş ve ona hem çekici hem de tuhaf bir görünüm veren tüylerle kaplıdır. Hayvanın vücuduna gücünü veren detay ise zarif, güçlü ve iyi biçimli olan boynudur.

Her ne kadar oyuncak ayı gibi görünse de bu görüntünün sizi yanıltmaması gerekir. Yetiştiricilerin vereceği iyi bir köpek yavrusu eğitimi ile sağlıklı bir şekilde sosyalleşebilirler. Çocuklarla, kedilerle ve diğer evcil hayvanlarla küçükken tanıştırıldığı sürece potansiyel sorunlardan kaçınılabilir.

Çov-Çov Tarihi

Chow Chow’un kökeni, kürkünün giyim için kullanıldığı ve etinin bir zamanlar enfes bir yemek olarak tüketildiği Moğolistan ve Mançurya’ya dayanmaktadır. Daha sonrasında Çin’de ortaya çıksa da genel olarak gizemli bir tarihe sahiptir. Yüzyıllar önce tapınakları kötü ruhlara karşı korumak için ön plana çıkan bir cinstir. Asya ülkesinde soylu aileler için bekçi köpeği ve av köpeği olarak kullanılmıştır.

Aristokratlar tarafından kızak ve araba köpeği olarak da tercih edilmiştir. Bu ırkın geçmişi, 2000 yıl önce yetiştirilmeye başlandığı tahmin edilen Uzak Doğu’ya uzanır. Gerçekte bu kadar uzun ömürlü olduğunu gösteren hiçbir çalışma olmamasına rağmen yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre en eski köpek ırklarından biri olduğu doğrulanmıştır.

Chow Chow adının kökeni, muhtemelen fiziksel özelliklerinden dolayı kelimenin tam anlamıyla “yumuşak ve kabarık aslan” anlamına gelir. Eski bir Çin efsanesi, kara dilli bir aslan olarak tanımlanan güçlü bir savaş hayvanına atıfta bulunur. Cinsin evrimi bilinmemektedir. Ancak Asya’nın arktik bölgesindeki Chow Chow köpeklerinin kökeninden sonra zamanla Sibirya, Moğolistan ve sonunda Çin’e göç etmiş olduklarından şüphelenilmektedir.

Chow Chow hakkında bilinen ilk veriler bile aslana benzeyen görünümleri nedeniyle Tatar ve Moğol kabilelerinin Çin’i işgal ederken savaşlarda kullanıldığını söyler. Ayrıca iyi koku alma duyuları, güçleri ve akıllı taktikleri sayesinde de avlanmak için kullanılmışlardır. Tüm bu özellikler, onları imparatorlar ve en yüksek sınıflar tarafından takdir edilen köpekler haline getirmiştir.

Çin, en büyük yoksulluk dönemini yaşadığında türlerin sayısı büyük ölçüde azalmıştır. Neyse ki Moğolistan ve Mançurya dağlarındaki Budist rahipler, onları sürüler ve manastırlar için savunma ve bekçi köpekleri olarak yetiştirmeye devam etmiştir. Böylece türün zamanla hayatta kalmasına ve gelişmesine izin vermişlerdir.

Chow Chow’lar, diğer ülkelere götürüldüğü 1800 yılına kadar dünyanın geri kalanında bilinmiyordu. 19. yüzyılın ilk yıllarında İngiltere gibi ülkelerde ortaya çıkmaya başladı. 1820’lerde Londra Hayvanat Bahçesi’nde “yaban köpeği” olarak sergilendi.

Kraliçe Victoria’nın köpek ırklarına olan düşkünlüğü sayesinde Büyük Britanya’da yetiştirilmeye başlandı ve Birleşik Krallık’ta son derece popüler hale geldi. Çin’den İngiltere’ye ihraç edilen bu cinsin ilk yavrularını içeren kutuların üzerine “Chow Chow” yazılmıştır. 1890’a kadar Amerika’ya getirilmemiştir. Cins 1890’da resmi olarak sergilenmiş ve 1903’te AKC’ye (American Kennel Club) kabul edilmiştir.

Chow Chow köpeğinin tarihi, onun kutsal tapınaklar ve evler için mükemmel bir bekçi köpeği olduğunu açıkça gösterir. Ancak avcılık veya hayvancılık gibi diğer görevler de bu ırka atfedilmiştir. Hatta diğer kaynaklar, onların yiyecek olarak kullanıldığını ve derilerinin bir kürk olarak değerlendirildiğini bile yazar. Ayrıca Marco Polo’nun bir yazısı, bu köpeklerin kızak çekerek de çalıştıklarını ortaya koymaktadır. Şüphesiz, çok yönlü bir ırk olarak görülürler. Bu nedenle, özellikle Çin’in geçmişte katı politikalar sürdürdüğü göz önüne alındığında Chow Chow köpeğinin kökeni biraz belirsizdir.

Çov-Çov Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Chow Chow inatçı olma eğilimindedir, bu nedenle köpek eğitimi deneyimi olmayan kişiler için önerilmez. İyi eğitilmiş bir Chow Chow’un karakteri sakin ve huzurludur. Bir bekçi köpeğinin görevlerini üstlenir ve bu nedenle genellikle yabancılardan şüphelenir. Bu insanlara karşı çekingenliği nedeniyle agresif tepkiler verebileceğinden, yabancıların onu parklarda veya yürüyüş sırasında sevmelerine izin verilmesi önerilmez.

Çok zeki bir köpektir, ancak evde sorun yaratabilecek tutumları kontrol edebilmek için erken eğitim gerektirir. Bazı insanlar iyi sosyalleşmiş Chow Chow’ların çocuklarla iyi anlaştığını düşünmektedir.
Chow Chow köpeğinin karakteri sakin olmasının yanı sıra, özellikle koruyucusuna sadık olmasıyla da öne çıkar. Aynı şekilde, genellikle yabancılara karşı içedönüktür. Bu anlamda Chow Chow’un aşırı korumacı bir tutum sergileyebileceğini belirtmek önemlidir.

Dolayısıyla saldırganlıkla ilgili davranışların ortaya çıkmasını tetikleyebileceğinden asla koruyucu veya sahiplenici davranışların pekiştirilmemesi önerilir. Çekingen doğası, avlanma içgüdüsü ve aşırı korumacı olma eğilimi göz önüne alındığında köpeğin sosyalleşmesine özellikle dikkat edilmelidir.

Güçlü bir gövdeye sahip büyük bir köpek türüdür. Bacaklar kaslıdır ve çok uzun değildir, yürürken sarkık bir görünüm verir. Burunları genellikle büyük ve siyahtır. Gözler koyu ve oval, kulaklar sivri ve düzdür. Ona heybetli ve sevimli bir görünüm veren uzun yelesiyle dikkat çeker. Renk ile ilgili olarak siyah, kahverengi, açık kahverengi, krem ve beyaz gibi çeşitli tonları vardır.

Kuyruk yüksektedir ve sırtında katlanmış bir şekilde durur. Chow Chow özelliklerine göre erkekler 48 ile 56 cm, dişiler ise 46 ile 51 cm arasında bir cidago yüksekliğine sahiptir. Erkeklerde yaklaşık ağırlık 25 ve 32 kilogram, kadınlarda ise 20 ve 25 kilogram civarındadır.

Chow Chow, ağır görünümüne rağmen günlük fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyan bir köpektir. Diğer ırkların aksine koşmak onun işi değildir. Her seferinde yarım saat boyunca günde birkaç kez yürüyüşe ihtiyaç duyar. Oyuncaklar kullanılarak yapılan ev egzersizleri ile de fazla enerji atılabilir. İdeal olan, yüksek etkili çaba gerektirmeyen orta yoğunluktaki aktivitelerdir.

Chow Chow’un davranışı her zaman eğitimine göre tanımlanacaktır. Uygun sosyalleşme olmadan, kendi bölgesi konusunda saldırgan ve baskın olma eğilimindedir. Bu nedenle köpeklik döneminden itibaren farklı evcil hayvanlar ve diğer insanlarla etkileşime girmesine izin vererek yoğun bir sosyalleşme sağlanmalıdır.

Uzun veya kısa tüylere uygun taraklarla haftada iki ila üç fırçalama gerektirir. Ayrıca ayda bir banyo yapılması tavsiye edilir; tüyleri yumuşak, kabarık ve temiz tutmanın yolu budur. Pire ve keneler gibi dış parazitler kalın kürklere kolayca yuva yapabildikleri için özellikle dikkatli olunmalıdır. Düzenli olarak parazit önleyici tasmalar veya haplar kullanılmalıdır.

Yoğun fiziksel aktivite yapmayarak beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Köpek maması ile aşırı beslemekten kaçınmalısınız. Genel olarak düşük karbonhidratlı bir mama önerilir. Ek bir ipucu olarak somon bazlı mamalar tüye parlaklık katmaktadır. Chow Chow’unuzun ideal ağırlığı hakkında şüpheleriniz varsa veterinerinize gitmekten çekinmeyin.

Çov-Çov Egzersizi

Bir Chow Chow köpeğine nasıl bakılacağını öğrenirken dikkate almamız gereken bir diğer önemli husus, fiziksel egzersiz ve yürüyüşler hakkında bilgi sahibi olmaktır. Chow Chow çok fazla egzersize ihtiyaç duymaz, günde bir saat yeterlidir. Ancak dışarıda olmayı tercih eder ve bahçede kendi başına mutlu olacaktır. Hareket halindeyken soğuktan veya yüksek sıcaklıklardan korunabileceği serin ve gölgeli bir alana sahip olması en iyisidir.

Egzersiz yapmaya çok az yatkınlığı olan bir köpek olmasına rağmen obezitenin yanı sıra olası davranış problemlerinin ortaya çıkmasını önlemek için orta derecede bile olsa egzersiz yaptırmanız gerekir. İdeal olanı, yaklaşık 20 dakika süren 2-3 yürüyüşten oluşan günlük bir rutin gerçekleştirmektir. Yürüyüşler sırasında etrafı koklamasına, diğer köpeklerle sosyalleşmesine ve rahat bir aktivite yapmasına izin verilmelidir.

Gençken çok fazla egzersiz yaparlarsa yetişkin olduklarında kemik ve eklem sorunları yaşayabilirler. Bu nedenle egzersizlerinin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.

Öte yandan yemek yeme rutini, egzersiz açısından standart öğünler şeklinde olmalıdır. Böylece onu dağlarda yürüyüşe çıkarabilir, kumsalda gezdirebilir veya ona top getirmeyi öğretebilirsiniz. Elbette köpeğinizi sıcak aylarda aşırı egzersiz yapmaya zorlamayın; çünkü kalın ve yoğun kürkü nedeniyle sıcak çarpmasına neden olabilir. Bu köpekler açık havada serin ve ılıman iklimlerde yaşayabilir, sıcak iklimlere iyi tahammül etmezler. Yeterince yürüyüş ve fiziksel egzersiz yaptıkları takdirde ise apartman hayatına da kolayca uyum sağlarlar.

Genel olarak Chow Chow cinsinin karakteri bağımsız ve sakindir. Özellikle egzersiz yapmayı seven biri olarak öne çıkmaz; tam tersine kendi alanında küçük nöbet yürüyüşleri yapmayı ve hiçbir insan ya da yabancı köpeğin yaklaşmadığından emin olarak dinlenmeyi tercih eder. Bu özellikler, muhtemelen geçmişte mükemmel bir bekçi köpeği olmasını sağlamıştır.

Çov-Çov Beslenmesi

Köpeğinizin beslenme tarzı, tüm ana besin gruplarının uygun oranını içermelidir. Ayrıca, her zaman elinizin altında temiz su bulundurmalısınız. Köpeğinizi en iyi durumda tutmak için düzenli kontroller önemlidir ve özel yemeği için besleme yönergelerini izleyerek günde iki kez beslemeyi unutmamalısınız.

Çov-çov beslenmesi eksiksiz ve dengeli olmalıdır. Öğünlerini zenginleştirmek için düzenli olarak yüksek kaliteli mama satın almayı, yarı pişmiş veya çiğ diyetlerle (BARF olarak bilinir) başlamayı seçebilirsiniz. Her halükarda, yemek yeme düzeni yüksek kaliteli ürünlere dayanmalıdır.

Bir Chow Chow yavrusunu, doğru beslenme açısından daha ilk günden itibaren uygun şekilde eğitmek çok önemlidir; aksi takdirde inatçı, otoriter ve itaatsiz bir kişilik geliştirir. Kolay öğrenirler, ancak ustalaşmak için sabra ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle yavruluğundan itibaren mama kabında yemesini öğretmeli, alışmasın diye sofradan yemek vermekten kaçınmalısınız.

Çov-Çov Bakımı

Çov-çov bakımından bahsettiğimizde özellikle uzun tüylü köpeklerde en önemli noktalardan biri kürk bakımıdır. Kürkün aşırı uzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu, düğümlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Uçları düzeltmek ve banyo yaptırmak için düzenli olarak bir kuaföre gidebilirsiniz. Ancak tüylerini kesmek istemiyorsanız uygun bir fırçalama rutini uygulamayı seçebilirsiniz. Bu, haftada bir kez olabilir.

Ayrıca ilkbahar ve sonbahardaki tüy dökme döneminde bu rutin haftada beş veya altı güne çıkarılmalıdır. Bu, Chow Chow köpeğinde yaygın olan parazitlerin ve diğer cilt problemlerinin ortaya çıkmasını önlemenize yardımcı olacaktır.

Aşırı banyo yapmanın deriye ve kürke zarar verdiğini ve vücudun savunmasında bir zayıflığa neden olduğunu unutmayın. Bu nedenle fırçalama süreci için gerekli zamanı harcamak ve banyoya mümkün mertebe daha az ihtiyaç duymak doğru bir seçimdir. Köpeklere özel bir şampuan kullanın, asla insan için olanları tercih etmeyin. Ayrıca bu türün boynunda ve uyluklarının arkasında daha kalın bir kürk vardır. Kaba tüy günlük olarak taranmalıdır. Düz kısımlar daha kısadır ve haftada iki veya üç fırçalama yeterli olacaktır.

Çov-Çov Eğitimi

İlk aşıları yapıldıktan sonra bu canlılar; her türlü insan, hayvan ve ortamla sosyalleşmeye başlamalı, onlarla her zaman olumlu bir sosyal temas içinde olduğundan emin olmalıdır. Köpeğin sosyalleşmesi özellikle önemlidir, çünkü gelecekte dengeli bir köpek olup olamayacağını belirler. Daha yavruyken onu farklı yönlerden eğitmeniz gerekir. Ancak Çov-çov tuvalet eğitiminde ise en önemlisi, ona temel bir rutin olan sokakta idrara çıkmayı öğretmek olacaktır.

İstenmeyen davranışları önlemek için kanepede uyumasına veya yatağa uzanmasına alışmasını önleyin. Çov-çov eğitiminde, iyi davranışı ödüllendirmenin ve kötü davranışa “hayır” ile engel olmanın en etkili yolu olumlu pekiştirme kullanmaktır. Tekrarlanmasını istemediğiniz durumları güçlendirin. Ona asla bağırmayın veya onu eğitmek için şiddet kullanmayın.

Bu köpekler havlamazlar ve genellikle etrafa fazla zarar vermezler. Bununla birlikte asıl davranış sorunu, uygun şekilde eğitilmedikleri zaman ortaya çıkan saldırganlıktır. Eğitilmesi kolay bir köpek değildir. Çünkü bazen biraz inatçı olabilir ve oldukça bağımsız bir karaktere sahip olduğundan, ancak sabır ve kararlılıkla Chow Chow itaat emirlerine mükemmel bir şekilde yanıt verebilir.

Oyuncak ayı görünümüne rağmen Chow Chow sevgi dolu bir köpek değildir. Bağımsız ve onurludur, genellikle kendini tek bir kişiye bağlar. Koruyucudur ve kesinlikle tüm ailesine karşı sevgi besleyecektir, ancak sadakatinin çoğunu o özel kişiye gösterecektir.

Çov-Çov Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Chow Chow’da en sık görülen sağlık sorunları dirsek displazisi ve göz kapağı problemleridir. Diğer birçok ırk gibi kalça displazisinden de (hareket sorunlarına yol açabilen bir durum) muzdarip olabilirler. Bu nedenle, üremeye başlamadan önce bir köpeğin kalçasını muayene ettirmek önemlidir.

Kalça displazisi, kalça kemiği ile femur arasındaki birleşmeyi etkileyen kalıtsal ve dejeneratif bir hastalıktır. Köpek; topallık, ağrı ve fiziksel aktiviteleri gerçekleştirememe gibi semptomlar gösterecektir. Yaşam kalitesini iyileştirmek için veteriner dikkati, dengeli beslenme ve özel egzersizler gerektirir.

Kalça displazisine ek olarak dirsek displazisinden en çok etkilenen ırklardan biridir. Dirsek displazisi, köpeğin bacaklarındaki dirsek eklemlerini etkiler. Kalıtsal bir hastalıktır, ancak travmadan da kaynaklanabilir. Ağrıya, topallığa yol açar ve artrite neden olabilir. Ek olarak Chow Chow, yiyecek ve cilt alerjilerine yatkındır.

Bu nedenle, diğer anormal semptomların yanı sıra cilt tahrişleri, davranış değişiklikleri, göz şişmesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Entropiyon ise göz kapaklarında oluşan bir anormalidir. Bunun sonucunda kirpikler korneaya sürtünerek iltihaplanma, yırtılma, ağrı ve ülserlere neden olur. Bazı Chow Chow’lar bu problemle doğarlar, bazıları ise yaşlandıkça geliştirir. Diğer birçok köpek ırkında olduğu gibi bu cinste de oldukça sık görülen ve insidansı yüksek olan diğer sağlık sorunları aşağıdaki gibidir.

  • Ektropiyon
  • Progresif retinal atrofisi
  • Glokom
  • Ataksi
  • Wobbler Sendromu
  • Mellitus diyabeti
  • Hipotiroidizm
  • Sebasöz adenit
  • Ülseratif dermatoz

Chow Chow, kimden sahiplendiğinize dikkat etmiyorsanız endişelenebilecek bazı sağlık sorunlarına sahiptir. Bunlar özellikle patellar luksasyon, otoimmün tiroidit, katarakt, distikiyazis ve glokom gibi göz problemleri şeklindedir. Bu köpeklerde mide kanseri de görülmektedir. Chow Chow’un otoimmün hastalıklara ve cilt kanserine yatkın olduğunu bilmek önemlidir. Tüm bu sebeplerden dolayı 6 veya 12 ayda bir veterinere gitmeyi ve aşı takvimine uymayı unutmamalısınız.

İyi bir bakım ile bu cinsin yaşam beklentisi 9 ila 15 yıl arasındadır. Bu koşullardan mümkün olduğunca kaçınmak için yavru köpeğin ebeveynlerini tanımak ve yetiştiriciden gerekli tüm bilgileri almak son derece önemlidir. Yetiştiricinin sorumluluğu, hayvanın sağlığı ile ilgili garantiler sunmaktır. Bu nedenle evcil hayvan dükkânları gibi kanallardan hayvan alımına kalkışmamalı, asla tecrübesi veya referansı olmayan bir kişiye gitmemelisiniz.

Öte yandan omuzlarda kusurlara neden olabileceğinden, bu köpekleri yeni koşum ile yürütmeniz önerilmez. Genelde bağlı kalmayı sevmezler, bu yüzden gevşek olabileceği kontrollü bir alanda koşmaktan daha çok keyif alacaklardır. Kürkünden dolayı sıcağı çok iyi tolere eden bir köpek değildir, dolayısıyla sadece soğuk veya ılıman iklimlerde sahiplenmesi tavsiye edilir. Kürkünün bakımına da dikkat edilmelidir, çünkü hijyen veya fırçalama eksikliği düğümlerin ortaya çıkmasına ya da hayvan için diğer can sıkıcı sorunlara neden olabilir.

Chow Chow’un Varyasyonları

Kızıl tonları dışında herhangi bir renkte bir Chow Chow için daha fazla ücret almaya çalışan veya size leylak, gümüş, çikolata, beyaz ve şampanya gibi süslü renklerde bir yavru satmaya çalışan yetiştiricilerden uzak durun. Chow Chow’lar sadece kızıl, siyah, mavi, tarçın ve krema renginde doğar. Diğer herhangi bir renk tanımı, yalnızca bir pazarlama stratejisidir. Kızıl dışındaki renklerin nadir olduğu da doğru değildir. Bir yetiştirici, kürk renkleri konusunda dürüst değil iken diğer pek çok konuda da şüpheli konumda olacaktır.

Çov-Çov İçin Evcil Hayvan Sigortası

Chow Chow, bazı yaygın köpek hastalıklarından muzdarip olmak için belirli bir genetik yatkınlığa sahip olan güçlü ve sağlam bir köpektir. Bu cinsin bir örneği ile hayatınızı paylaşmayı düşünüyorsanız özelliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate almalı ve her şeyden önce deneyimli ve güvenilir bir yetiştiriciye gitmelisiniz.

Genç Sigorta olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Chow Chow’larınız için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Unutmayın ki Chow Chow ırkı için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en iyi zamanı, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu zamandır. Gelecekte ne olacağını tahmin edemezsiniz ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda alamayacağınız tek şeydir. Chow Chow’un çok özel bir köpek olduğunu ve sadece onun mizacını anlayarak ve ona göre hareket ederek onun sadakatinden ve arkadaşlığından yararlanabileceğinizi unutmayın.

Çov-Çov Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diğer herhangi bir cins gibi Chow Chow da temel sağlık bakımı gerektirir, ancak hayvanda herhangi bir hastalık şüphesi veya olağandışı davranış varsa her zaman veterinere gitmek gerekli olacaktır. En önemli şey köpeği gözlemlemek ve beslenme, egzersiz ve bağırsak hareketleri gibi günün önemli anlarını izlemektir. Çünkü bu sayede evcil hayvanınızın sağlık durumu hakkında fikir edinebilirsiniz.

Köpeğinizin yediği yiyecek miktarını kontrol etmek ve her zaman en yüksek kalitede olmasını sağlamak önemlidir. Bu sayede hayvanlar için çok zararlı olan olası obezite problemlerinin önüne geçilir. Köpeğin ihtiyaç duyduğu yiyecek miktarı, özellikle yaptığı günlük egzersiz oranı dikkate alındığındaki enerji ihtiyacına göre belirlenecektir.

Chow Chow Isırır mı?

Chow Chow, görkemli ve güçlü bir köpek ırkıdır. Ancak saldırma ve ciddi yaralanmalara neden olma yetenekleri de vardır. Sakin ve uysal köpekler olduğu bilinmesine rağmen insanları, özellikle de küçük çocukları ısırmaya eğilimli agresif bir cins olarak bilinirler.

Chow Chow Tehlikeli mi?

Yabancılara karşı güvensizdir ve tanımadığı köpeklere karşı saldırgan olabilir. Chow Chow son derece bölgeseldir. Davetsiz misafirleri veya tanımadığı kişileri, derin bir hırlamayla ve ipucunu almazlarsa belki biraz daha fiziksel bir şeyle uyarırlar. Çoğu zaman Chow Chow, insanlara karşı saldırgan olma konusunda kabul edilemez bir üne sahiptir. Erken ve sık sosyalleşme, neyin tehdit neyin normal olduğunu anlamak için ihtiyaç duydukları güveni ve ayrımı geliştirmelerine yardımcı olmak için esastır.

Çin Aslanı Evde Bakılır mı?

Çov-çov’lar en lüks evlerden, apartman dairelerine kadar çeşitli mekânlara uyum sağlayabilir. Ancak her zaman sahipleriyle birlikte içeride yaşamaları gerekir. Bir arka bahçeye ya da köpek kulübesine tıkılıp kalmamalılardır.

Chow Chow Bakımı Zor mu?

Köpeğin kürkünün her zaman en iyi durumda olması için günlük ve sık fırçalama çok gereklidir. Düğüm oluşumunu önlemek için saçları her gün açmak ve tüy dökme mevsiminde iyice fırçalamak gerekir. Ayrıca, tüylerin neredeyse hiç kirlenmemesi gibi bir avantajı vardır. Bu nedenle her zaman göz kamaştırıcı olması için birkaç ayda bir banyo yapmak yeterli olacaktır. Bazı durumlarda ve yol açtığı sonuçlara bağlı olarak banyolar yılda ikiye bile düşürülebilir, ancak bunlar her köpeğe göre değişebilir.

Chow Chow Apartmanda Beslenir mi?

Chow Chow düşük bir aktivite seviyesine sahiptir ve bir apartman dairesi de dahil olmak üzere herhangi bir evde mutlu bir şekilde yaşayabilir. Günlük iki veya üç kısa yürüyüş, egzersiz ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Çov-Çov Tüy Döker mi?

Chow Chow sadece düzenli bir fırçalamaya ihtiyaç duyar. Dışındaki kaba tüylü en azından gün aşırı fırçalanmalıdır. Sahip olduğu tüyleri yılda iki kez yoğun bir şekilde dökülür.

Chow Chow Eğitilir mi?

Bu zeki ama bazen inatçı köpeği eğitmek zor olabilir. Clicker eğitimine ve oyun, övgü ve yemek ödülleri gibi olumlu pekiştirme tekniklerine iyi yanıt verir. Ancak aynı zamanda işleri kendi yöntemiyle yapmayı da sever. Başarılı olmak için sabırlı ve neyin işe yaradığını görmek için birçok farklı yöntemi denemeye istekli olmalısınız. Chow Chow’un sıkılmaması için antrenman seanslarını kısa ve eğlenceli tutmalısınız.

Chow Chow’un kendine has bir karakteri vardır ve biraz karmaşıktır, bu nedenle eğitimi ve sosyalleşmesi köpeklik döneminden itibaren vurgulanmalıdır. Çünkü ancak o zaman dengeli ve arkadaş canlısı bir yetişkin Chow Chow’un keyfini çıkarabilirsiniz. Genel bir tavsiye olarak Chow Chow komutlara veya cezalara iyi tahammül etmez, bu nedenle her zaman ödüller ve övgüler yoluyla pozitif eğitim yapılması tavsiye edilir.

Çin Aslanı Evde Yalnız Kalabilir mi?

Chow Chow çok sevimli görünebilir ancak oldukça mesafeli ve bağımsız olma eğilimindedir. Bu nedenle diğer ırklar kadar fiziksel ilgiye ihtiyaç duymadıkları için yalnız bırakılabilme konusunda ideal bir köpektir.