Chihuahua (Şivava) Özellikleri ve Bakımı

Chihuahua (Şivava)

Chihuahua veya chihuahueno, küçük boyutlu olması nedeniyle çok popüler küçük bir köpek türüdür. Sevimli bir evcil hayvan olmasının yanı sıra, onunla ilgilenenlere tüm sevgisini sunacak kadar zeki ve meraklı bir arkadaştır.

Bu ufak cins, kendi klanına sempati duyar. Bu yüzden diğer ırklara kıyasla her zaman kendi cinsine karşı paylaşımcıdır. Ayrıca kurnaz olduğu kadar sevecen ve oyuncudur. Birçok köpek ırkı gibi çok sadıktır ve ailesiyle birlikte olmaktan keyif alır. Evde çocukların olması durumunda dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu yavru köpeğin küçüklüğü onu biraz hassas hale getirebilir. Dolayısıyla küçük çocuklara, özellikle oyun oynarken özenli davranmaları gerektiği öğretilmelidir.

Chihuahua Tarihçesi

Meksika’dan, özellikle ilk kez keşfedildiği eyalet olan ve kelime anlamı “kurak ve kumlu yer” olan Chihuahua’dan gelir. Bu cins ilk olarak 19. yüzyılda tanınmıştır. Ancak Chihuahua tarihine göre MS 9. yüzyıla kadar uzanan benzer şekilde küçük bir köpek olan Techichi’nin soyundan geldiğine inanılmaktadır. Amerika kıtasındaki en eski ırklardan biridir ve aynı zamanda dünyanın en küçük köpeği olarak kabul edilir.
Bu türün kökeni hakkında aslında birçok teori mevcuttur.

Ancak hepsi muhakkak bir Meksika kökenine işaret eder. Küçük mumyalanmış köpeklerin farklı örneklerinin bulunması nedeniyle Chihuahua’nın atalarının yaklaşık 3.000 yıl önce Mısır’da yaşamış olma olasılığı da vardır. En uygun hipotezlerden biri, 1519’dan önce farklı Mezoamerikan kültürlerinde resminin bulunduğu gravürlerden dolayı kökeninin Meksika’da olduğunu işaret etmesidir. Chihuahua’nın heykelleri de Cholula’nın arkeolojik bölgesinde bulunmuştur.

Bu bulgu, dini törenlerin bir parçası olduğunun göstergesi olabilir. Kendisiyle aynı isimde olan Chihuahua bölgesinde yer alan vahşi doğada yaşadığına ve 16. yüzyılın başlarında bölgede yaşayan insanlar tarafından ticaret yoluyla evcilleştirildiğine inanılır.

Chihuahua Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Chihuahua (Şivava) hızlı hareketlere sahip küçük bir köpek türüdür. Boy ölçüleri 15 ila 25 santimetre arasında değişir, ancak bazıları 30’a ulaşabilir. Ek olarak genellikle 1,5 ila 4 kg ağırlığındadırlar. Beyaz, kahve, siyah, çikolata ve krem gibi çeşitli renklere sahip olabilir. Chihuahua kendi yolunu çizmeyi seven çok zeki ve gözlemci bir köpektir.

Küçük boyutuna rağmen çok cesur ve sadıktır. Chihuahua özellikleri gereği ailesine çok bağlıdır, her zaman tetikte ve huzursuzdur. Davetsiz misafirlere karşı ise tetiktedir. Şehir daireleri gibi küçük yaşam alanları için harikalardır. Ancak dikkatli olunmalıdır, çünkü çitler ve kapılardaki açıklıklardan geçerek kaçmayı başaracak kadar ustadır. Bazen üstesinden gelinmesi kolay bir sorun olmasına rağmen sahiplerinin çevresiyle olan ilişkilerine karşı kıskanç tavırlar sergileyebilirler.

Chihuahua, küçük boyutunun farkında değil gibi görünür ve sadece sevdiklerini savunmak için insanlarla veya büyük köpeklerle yüzleşebilirler.

Chihuahua, günlük olarak onunla en çok ilgilenen kişiye bağlılık gösterir ve gün boyunca ilgi isteyen çok sevecen bir köpektir. Genelde yabancılara karşı şüpheci olma eğilimindedir, sahiplerine karşı bölgesel ve sahiplenicidir. Ancak onlara karşı huysuz veya şiddetli tavırlar göstermez. Sevgi ve bakımı kolayca kabul edecek meraklı bir köpektir.

Chihuahua köpeği, genellikle aynı cins veya büyüklükteki köpeklerle harika bir şekilde bir arada bulunmasına rağmen diğer evcil hayvanların arkadaşlığını her zaman kabul etmez. Teşvik etmek adına köpek yavrusu dönemindeyken oyun oynamaya, diğer evcil hayvanlarla başlamanız gerekir. Eğitime geç başlasanız bile sadece biraz sabırla hedefe ulaşmanız mümkündür. Onu aşırı derecede şımartmamanız gerekir.

Tüm isteklerine boyun eğdiğinizde Chihuahua, kırılgan, kaprisli veya aşırı gergin olmaktan çekinmeyecek çok akıllı bir köpektir.

Sağlıklı ve sosyal bir Chihuahua eğitiminin temelleri, onları erken yaşlardan itibaren hem insanlarla hem de diğer evcil hayvanlarla sosyalleştirmekle başlar. Uygunsuz davranışları ve somurtkanlığı olan antisosyal bir köpekten kaçınmak için bu tavsiyeye uymanız çok önemlidir. Onlara; hayvanlarla, çocuklarla ve yetişkinlerle uyum içinde yaşamayı öğretmelisiniz. Bu, gittiğiniz tatilin keyfini çıkarmanıza ve çocukları endişe duymadan evde bırakmanıza yardımcı olacaktır.

Bir Chihuahua sahiplenmeyi düşünüyorsanız onun ne zaman yemek yiyeceğine, yürüyüş yapacağına veya uyuyacağına karar vermeniz önemlidir. Chihuahua sonsuz ödüllere ve doyumsuz bir şekilde ilgi görmeye meraklı akıllı bir köpektir. Sınırlar belirleyin ve onu yalnızca hak ettiğinde ve uygun şekilde davrandığında ödüllendirin.

Chihuahua Irkında Görülen Sağlık Sorunları

En küçük köpek ırkı olduklarından, trakea çökmesi nedeniyle nefes alma sorunları, aşırı beslenme ve obezite ve özellikle daha büyük köpeklerle oynarken yaralanmalar dahil olmak üzere genellikle boyutla ilgili sorunlardan muzdariptirler. Diz kapağı çıkığı için tıbbi ismiyle kullanılan lüks patella hastalığı yaygındır.

Ağır vakalarda cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilir. Ağızlarının küçük boyutu göz önüne alındığında, cinste diş ve diş eti hastalığı gibi diş problemleri daha sık görülür. Chihuahua Irkında görülen diğer sağlık sorunları ise portosistemik şantlar, Legg-Perthes hastalığı, kornea distrofisi, kriptorşidizm ve mitral kapak hastalığı şeklindedir.

Chihuahua’lar, başlarındaki yumuşak bir nokta olan “molera”nın sonucu olarak hidrosefaliden muzdarip olabilir. Tipik olarak bu yumuşak noktalar, kafatası geliştikçe ilk yıl içerisinde kapanır. Aksi takdirde durum, hidrosefaliye yol açabilir. Bu da beyinlerinin etrafında omurilik sıvısının birikerek başlarının şişmesine neden olduğu bir sorundur.

Pek çok Chihuahua ve genel olarak köpekler, hidrosefali ile tamamen normal bir yaşam sürer. Ancak bazıları nöbet, kötü koordinasyon ve ek nörolojik semptomlar yaşar.

Chihuahua sahiplendirme işlemlerinin ardından bu hayvanların bakımı, ihtiyaçlarının farkında olan düzenli bir veteriner hekim gerektirir. Bu nedenle belli bir süreklilik ile veteriner tavsiyesi almanız ve aşı takvimine uymanız önerilir. Göz enfeksiyonlarını önlemek için gözlerinizi takip etmeniz de önemlidir. Çünkü gözlerinin yapısı gereği bu köpek cinsi; bitkiler, böcekler, alerjik reaksiyonlar, keneler, bazı virüsler gibi parazitlerin veya bakterilerin neden olduğu temas nedeniyle görme sorunları yaşayabilirler. Sklerit ve konjonktivit bunlardan bazılarıdır.

Chihuahua’lar İçin Evcil Hayvan Sigortası

Safkan bir köpek olarak Chihuahua’lar, genetik sağlık sorunlarına karışık cins köpeklere göre daha duyarlıdır. Ayrıca oldukça uzun ömürlü bir köpektir. Bu uzun ömrü, eklem dejenerasyonu ve yaşa bağlı hastalıkların gelişme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Eğer sağlıklı ve zinde tutulurlarsa 18 yıl veya daha fazla yaşayabilirler. Elbette ne olursa olsun, yaşamı boyunca onu etkileyebilecek bir dizi hastalık vardır.

Genç Sigorta olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Chihuahua’larınız için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Gelecekte bu denli sağlık sorunu yaşama ihtimali olan bir canlının sorumluluğunu üstlenirken ona hak ettiği yaşamı sunmanız sahibi olarak sizi de mutlu edecektir.

Chihuahua Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Chihuahua’lar sosyal olmaya meyilli ve arkadaş canlısıdır, aynı zamanda güçlü iradeli ve çok gergin olabilirler. Rahatsız olduklarında veya kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, genellikle hızlı bir şekilde kıstırılmış olduklarını düşünüp savunmaya geçerler.

Şivava Neden Sinirli?

Chihuahua köpekler esasında durup dururken sinirlenen hayvanlar değildir. Bu anlamda bir ünü olmasının nedeni ise yanlış yetiştirilmesinden kaynaklıdır. Bir Chihuahua’nın öfkesinin çoğu, küçük olmalarından gelir. Daha doğrusu, çoğu zaman insanların küçük oldukları için onlara nasıl davrandıkları yüzündendir. Chihuahua’lara diğer köpekler gibi davranılması gerekir ve sahipleri bunu unutmaya eğilimlidir.

Chihuahua Evde Beslenir mi?

Şehir hayatına mükemmel uyum sağlayan bir köpektir ve küçük bir apartman dairesinde yaşamasında hiçbir sakınca yoktur. Buna rağmen Chihuahua çok huzursuz ve gergindir, evde en az iki kez egzersiz yapmalı ve onunla oynamak için onu günde en az iki kez yürüyüşe çıkarmanız gerekir.

Chiwawa Türleri

2 tür şivava cinsi köpek vardır. Bunlardan biri kısa tüylü şivava, diğeri uzun tüylü şivava’dır. Genellikle kısa tüylü olanları bilinir ancak nadiren de olsa uzun tüylü türüne de rastlamak mümkündür.

Chihuahua Kokar mı?

Chihuahua bakımı, hayvanın temiz tutulması açısından son derece kolaydır. Çünkü ufaktırlar ve kısa tüyleri vardır. Ev köpekleri oldukları için bu, girebilecekleri pislik miktarını sınırlar. Bununla birlikte, Chihuahua’nız süper temiz görünse ve bakımlı olsa bile sizi şaşırtan garip bir koku geliştirebilir. Ağız kokusu sorunu genel olarak bu cinste görülmektedir. Ancak bu genellemenin olması, problemin göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmez.

Chihuahua Akıllı mı?

Chihuahua’lar türüne göre zeki bir köpektir. Özellikle insan duygularını anlama konusundaki keskin yeteneklere sahiptirler. Başka bir deyişle, onlar akıllı birer iletişimcidir. Dolayısıyla bu özellikleri göz önünde bulundurularak onlarla olan iletişim de tutarlı olmalıdır.

Chihuahua’lar Üşür mü?

Genel olarak ve özellikle de kısa tüylü şivava’lar, küçük boylarından dolayı soğuğa karşı hassastırlar. Eğer ki soğuk bir ortamda yaşıyorsa kışın onu sıcak tutmak için kendi bedeninde kıyafetler satın almanız gerekecektir.

Chihuahua Eğitilir mi?

Herhangi bir köpek gibi Chihuahua da eğitilebilir. Bu eğitim sürecindeyken köpeğin sahibinin, kendi içerisinde çok fazla sabır ve yaratıcılık barındırması gerekir. Eğitmen, köpeğe temel komutları ve çeşitli hileleri başarıyla öğretmek için bir Chihuahua’nın mizacını da anlamalıdır. Chihuahua tuvalet eğitimi için ise motive edici bir tutum sergilenmelidir.

Chihuahua Çok Tüy Döker mi?

Chihuahua tüy döker, ancak diğer köpek ırklarına kıyasla çok fazla değildir. Tüm yıl boyunca hafif ila orta derecede tüyleri dökülür ve tüy dökme mevsimlerinde biraz daha ağırdır. Neyse ki çok küçük olduğu için dökülecek fazla tüyü yoktur.

Chihuahua’lar Ne Kadar Yaşar?

Sağlıklı Chihuahua’lar 14 ila 16 yıllık bir ömre sahiptir ve bazıları 20 yıl kadar yaşar. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve rutin sağlık bakımı, uzun ve güçlü yaşamasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Dolayısıyla genel olarak dikkat edilmesinde fayda vardır.

Chihuahua Çok Havlar mı?

Chihuahua’lar çok aktiftir ve bu küçük köpekler bazen sıkıldıkları veya kendilerini havlarken duymaktan hoşlandıkları için bile havlarlar. Çoğu Chihuahua çok havlamaya ve oldukça yüksek sesle havlamaya meyillidir. Bölgesel veya korku havlaması, bir şey köpeğinizin dikkatini çektiğinde veya onu şaşkına çevirdiğinde meydana gelir.

Chihuahua’ların inanılmaz bir kararlılıkla bölge sahibi gibi davrandığı ve koruyucu olduğu bilinmektedir. Potansiyel bir tehdit olarak algıladıkları herkese sürekli olarak havlarlar ve onlar için bu, evinizdeki herhangi bir yabancı hatta arkadaşlarınız dahi olabilir.

Şivava Evde Yalnız Kalır mı?

Şivava, Şibaba, Çivava, Chiwawa olarak da bilinen Şivava cinsi köpekler evde yalnız kalmaktan pek hoşlanmayan köpek türlerindendir. Şivava köpek cinsi uzun süre yalnız kaldıklarında canları sıkılabilir ve havlama eğiliminde olabilirler.

Şivava Köpek Yalnız Kalınca Üzülür mü?

Chihuahua türü köpekler evde yalnız kalınca mutsuz olabilir. Özellikle uzun süre yalnız kalmaları sonucu sıkılabilirler. Bu bir üzüntü ya da depresyon gibi etki yaratır mı tartışılır zira bu durum köpeğin karakteriyle de doğru orantılıdır. Bazı köpekler yalnızlığı severken bazıları hiç hoşlanmaz bu noktada bu sorunun yanıtını biraz da köpeğin karakter yapısı belirleyecektir diyebiliriz.

Şivava Bahçede Yaşar mı?

Şivava cinsi köpeklerde bahçede yaşamak için uygun değildir. Oldukça küçük boyutta bir ırk olduğundan çetin hava koşullarına dayanıklı olmayabilir. Yanı sıra başka hayvanların saldırılarından kendini koruyamayabilir ki bu durum can sağlığı için ciddi bir tehdittir. Bu nedenle ideal olanı köpek chihuahua’nın evde beslenmesidir.

Şivava Cinsi Köpek Neden Titrer?

Şivava cinsi köpek özelliklerine baktığımızda özellikle titreme eğilimleri dikkat çeker. Bunun temel nedeni şivavanın diğer köpek ırklarına kıyasla 3 kat daha faza metabolizma hızına sahip olması ve enerjilerini hızlı bir şekilde yakmalarıdır. Enerji yakıldıkça vücut ısısının dengesi bozulabilir ve bunun neticesinde üşüme ya da aşırı titreme gibi davranışlar sergileyebilir.

Şivava Neden Isırır?

Köpeklerde ısırma eğiliminin altında pek çok neden yatar. Yavru köpeklerde görülen ısırma ve kemirme eğilimi dişlerinin kaşınmasından kaynaklanabilir. Yetişkin köpeklerde ısırma ise pek çok farklı nedenden kaynaklanır; sahibini ve kendini korumak için ya da kendisine karşı bir tehdit hissettiğinden ısırma refleksi gösterebilir. Her şivava köpeğinde ısırma potansiyeli olmayabilir dediğimiz gibi bu durum köpeğin karakter yapısıyla doğru orantılıdır.

Şivava Kulakları Ne Zaman Dikilir?

Şivava ırkı dik, büyük ve sivri kulaklı bir köpek ırkıdır. Yavruluk döneminde kulakları düşük olabilir ancak ilk 3 aydan sonra dikleşmeye başlar ve orijinal görüntüsüne kavuşur.

Şivava Köpek Neden Kusar?

Şivava köpekler dahil pek çok köpek ırkında görülen kusmanın farklı nedenleri olabilir. Doğuştan gelen bir rahatsızlık olabileceği gibi gastrit vb. rahatsızlıkları işaret eden bir durum da olabilir. Köpek bir cisim yutmuş olabilir ya da bir sağlık sorunu neticesinde kusuyor olabilir. Köpeklerde kusma, üzerinde durulması gereken ciddi bir sorundur ve veteriner hekim muayenesi gerektirir.

Şivava Köpek Nelerden Hoşlanır?

Chihuahua cinsi köpekler enerjik ve hareketli canlılardır. Bir chiwawa’yı mutlu etmenin en basit yolu onunla oynamak ve küçük yürüyüşlere çıkarmaktır. Şivava cinsi köpek gün içinde dolaşmaktan ve sahipleriyle birlikte vakit geçirmekten çok hoşlanır. Küçük yürüyüşler ve oyunlar aynı zamanda köpeğin enerjisini atmasına da olanak sağlayacaktır yanı sıra düzenli hareketle egzersiz ihtiyaçları da giderilmiş olur.