Cane Corso, İtalya’dan gelen bir mastif cinsidir. Özel ihtiyaçları olan karmaşık, güçlü bir köpektir. Büyük av hayvanlarını avlamak ve mülkleri korumak için yaratılmıştır. Cane Corso’nun büyük bir kafası, ağır dikdörtgen gövdesi ve siyah, gri, açık kahverengi veya kızıl renkte kısa bir kürkü vardır.
Bu İtalyan Mastiff türü orta ila büyük boy arasındadır, çok tıknaz ve güçlüdür. Ancak aynı zamanda zariftir. Başı geniş ve önde, hafif dışbükey şeklindedir. Burun siyahtır ve belirgin şekilde kafatasından daha kısadır. Gözler; orta, oval, hafif çıkıntılı ve koyu renklidir. Cane Corso, büyük bakım gerektiren bir köpek değildir ancak uygun bir rutin ister. Sağlıklı bir beslenmeyle birlikte sürdürülen fiziksel aktivite, yaşamı boyunca sağlığını korumanın anahtarı olacaktır.
Cane Corso Italiano Tarihi
Cane Corso’nun kökeni ve tarihi, Molossus adlı eski bir Yunan köpeğinin soyundan gelmektedir. Bu nedenle bu türden ortaya çıkan ırklara moloss veya molossoid’ler denir. Cane Corso, birinci yüzyılda savaş köpeği olarak kullanılan, devasa bir Molosyalı olan ve Canis pugnax olarak bilinen Roma Molosyalısının soyundan doğrudan gelmektedir.
Roma İmparatorluğu’nun fetihleriyle birlikte bu cinsin ilk köpekleri İtalya’ya dönmüş ve yerel ırklarla melezlenmiştir. Görevi, askerleri korumak ve onlar için yiyecek olarak hayvanları avlamak olmuştur. Ayrıca fetihte savaş köpekleri olarak ve arenalarda aslanlara veya gladyatörlere karşı savaşmak için kullanılmıştır. Bu görevlerde gayet cesur bir duruş sergilemişlerdir.
Cane Corso, çiftlikleri korumanın yanı sıra mükemmel bir çoban köpeğidir ve büyük av hayvanlarını avlamak için kullanılmıştır. 5. yüzyıldan itibaren Cane Corso avcı ve çiftliklerin koruyucusu olarak görev almaya başlamıştır. Zamanla da İtalya’da işçi sınıfı arasında yaygın olan popüler bir köpek haline gelmiştir.
Tipik bir kır köpeğidir ve yüzyıllar boyunca ailelerin bir parçası olmuştur. Bir dönem, nüfusu önemli ölçüde azalmıştır ve birkaç örneği Apulia eyaletinde kalmıştır. Kayıtlara göre bu İtalyan mastifleri günümüzdeki türlerden daha büyüktür.
1970 yılına kadar bu cinsin sistematik üremesi yeniden başlamamıştır. 20. yüzyılda ise yok olma eşiğine gelmiştir, ancak 1970’de bir grup yetiştirici onu kurtarmayı başarmıştır. Cane Corso, 1981 yılında Ente Nazionale Cinofilia Italiana (ENCI) tarafından da onaylanmıştır. Cinsin ilk örnekleri Amerika Birleşik Devletleri’ne 1988’de gelmiştir.
Cane Corso Italiano Karakteri, Davranış ve Özellikleri
Cane Corso her şeyden önce bir bekçi köpeğidir ve sorumluluklarını ciddiye alır. Erkekler 64-68 santimetre boy aralığında, 45-50 kg ağırlığındadır. Dişiler ise 60-64 santimetre arası bir boydadır, ağırlığı 40-45 kilogram arasındadır. Cane Corso yavru köpeğinizi hala yönetilebilir bir boyuttayken eğitime başlamanız gerekir. Ayrıca komşulara ait kedileri veya küçük köpekleri kovalaması ve öldürmesi de engellenmelidir.
Cane Corso’nun yüksek bir av sürüşü ve bölgesel bir doğası vardır. Bu nedenle onu kendi mülkünüzde tutmak için en az 2 metre yüksekliğinde güçlü ve sağlam bir çite ihtiyacınız vardır. Bir yeraltı elektronik çiti ise bu cins için asla uygun değildir.
Vücudu güçlüdür ama tıknaz değildir. Aksine Cane Corso, sağlamlığını kaybetmeden var olan en zarif bulldog’lardan biridir. Sırt kısmı çok kaslı, göğsü geniş, derin ve uzundur. Kuyruk genelde kısa, yüksek ve kalındır. Cinse ait standartlar, kuyruğun kesilmesi yönündedir. Ancak bu acımasız gelenek, neyse ki zamanla artık kaybolmaktadır. Kürkü yoğun, parlak ve kısadır. İnce kıllardan oluşan bir iç tabakaya sahiptir. Siyah, kurşun grisi, arduvaz grisi, açık gri, açık kahverengi, koyu kahverengi, kızıl açık kahve veya desenli olabilir.
Cane Corso, deneyimsiz bir köpek sahibi için uygun bir seçim değildir. İlk kez köpek sahibi olanlar ile sadece retriever, spaniel veya toy ırkları gibi “soft” ırklara ev sahipliği yapmış kişilerin sahiplenmesi önerilmez. Bu köpek; iri, güçlü, zeki, aktif ve dik başlıdır. Bir Cane Corso’nun, kendisine sert ve tutarlı davranabilecek ama aynı zamanda eziyet uygulamadan rehberlik edebilecek bir lidere ihtiyacı vardır.
Bu cins ailesini sever ama bu konuda kendini pek gösteremez. Size yakın olmak isteyecektir ancak ilgi veya fiziksel temas talep etmez. Erken ve sık sosyalleşme esastır. Neyin normal neyin gerçekten tehdit olduğunu fark ederek ayırt edebilmeyi öğrenmesinin tek yolu budur. Bununla birlikte hiçbir sosyalleşme, onu aile üyeleri dışındaki insanlara karşı arkadaş canlısı yapmaz.
Cane Corso, sahibine sadık bir köpektir. Duygularını çok iyi kontrol eder ve oldukça dengeli olduğu için kolay kolay korku duymaz. Özellikle iyi eğitilmişse komutlara açıktır. Genellikle onlara karşı çok sevecen olduğu için aktif aileler ve hatta çocuklar için önerilir. Küçüklere, bir köpeğe nasıl saygı duyacaklarını öğretmeniz ve birlikte oynadıklarında onları izlemeniz gerekir. Bu cinsle çalışan yetiştiriciler, köpekte çok özel bir mizaç ararlar.
Aileyi, çiftlik hayvanlarını veya mülkü korumak için iyi birer koruyucu olarak yetiştirilirler. Büyük av ve hayvancılıkla ilgili nitelikleri de mevcuttur. Bağımsız bir köpektir, genellikle bölgesine sahip çıkar ve çok koruyucudur. Akrabalarıyla, özellikle de önemsediği ve koruduğu çocuklarla çok yakın bir bağ kurar.
Bu özelliklere sahip diğer köpeklerin aksine, Cane Corso son derece sabırlı ve dikkatlidir. Onlara zarar vermemek için küçüklerin hareketlerini izler. Aynı zamanda çok atletik bir köpektir, egzersiz yapmayı sever. Bu da onu temel itaat ve köpek bakımı konusunda deneyimli aileler için ideal kılar. Evde ise oldukça sakindir. Tanımadığı insanlara karşı mesafelidir ve kendilerine çok güvenirler, her zaman orantılı hareket ederler.
Bu tanımlamanın, köpeğin aldığı eğitime göre değişebileceğini unutmamanız gerekir. Ancak bunlar, genel olarak sahip olduğu Cane Corso Italiano özelliklerinden kaynaklıdır.
Herhangi bir köpek gibi Cane Corso yavruları da çiğnemeye heveslidir ve boyutları nedeniyle etrafa çok fazla zarar verebilir.
Güvenilir olgunluğa ulaşana kadar onlara evin yönetimini vermemelisiniz. Cane Corso yavru köpeğinizi eğitim, oyun ve sosyalleşme deneyimleriyle meşgul etmeniz gerekir. Çünkü eğer canı sıkılırsa hoş olmayan manzaralarla karşılaşabilirsiniz.
Cane Corso ailesiyle bol bol zaman geçirmelidir. Onu bahçeye zincirlemek ve hiç ilgilenmemek sadece acımasız olmakla kalmaz, aynı zamanda saldırganlığa ve yıkıcı davranışlara da yol açabilir. Çok fazla egzersiz gerektiren enerjik bir köpektir. Kas kütlesinin sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde en az üç kez yürüyüşe ihtiyacı vardır ve bu süre boyunca koşmayı yürümeye tercih eder.
Cane Corso Bakımı
Cane Corso, bakımı çok kolay bir köpektir. Çünkü onunla birlikteyken uzun saatler harcamamız gerekmeyecektir. Ancak sahiplenmeden önce nelerin dikkate alınacağını bilmek adına bazı temel ayrıntıları öğrenmek önemlidir. Başlangıç olarak ölü tüyleri çıkarmak için haftalık fırçalama yeterli olacaktır.
Parazitlerin ortaya çıkması gibi farklı istenmeyen etkilere neden olabileceği için ölü tüylerin birikmesini önlemek gerekir. Deriye zarar vermemesi için kısa ve yumuşak kıllı fırçalar kullanılır. Köpeğin bahçeye çıkması durumunda hayvanın tüylerinde karışıklık ve budakların oluşması normal olduğundan, fırçalama büyük önem kazanır.
Öte yandan, cildinin doğal koruyucu tabakasını tahriş etmemek adına kir düzeyine bağlı olarak bir veya üç ayda bir yıkamanız yeterlidir. Bu bağlamda köpeğinizin aktivitesine ve tırnak büyüme hızına göre banyo yaptırılması ve tırnakların kesilmesi önerilir. Temizlik ile ilgili olarak dökülme sırasında yıkama sıklığının artırılması tavsiye edilir. Öte yandan 6,5-7,5 aralığında bir pH değerine sahip ve çok agresif kozmetikler içermeyen bir şampuan kullanmanız en doğrusudur.
Aşırı aktif bir köpek olmamasına rağmen Cane Corso’nun kaslarını korumak ve vücuttaki birikmiş stresi atmak için günlük uzun yürüyüşlere ihtiyacı vardır. Her biri yaklaşık 30 dakikalık ve mümkünse fiziksel egzersiz eşliğinde olmalıdır. Dışarı çıktığı sırada gevşemesini sağlayan koku alma aktiviteleri gerçekleştirir. Egzersiz yapabilecekleri ve doğal davranışlarını gösterebilecekleri kırsal ortamlarda tutulmaları tavsiye edilir. Ancak dışarıda yaşaması gereken bir köpek değildir. Tüyleri çok ince ve nasırlara karşı hassastır. Her zaman yumuşak bir yatağı olmalıdır.
Cane Corso Eğitimi
Birçok insan Cane Corso’nun tehlikeli bir cins olduğunu düşünür, çünkü yüzyıllar boyunca şiddetli olaylar içerisinde yer almıştır. Doğru bir şekilde sosyalleşmesi için hiçbir çaba gösterilmemiştir. Bunun bir sonucu olarak biraz baskın, gururlu ve inatçı köpeklerdir. Onları iyi eğitmezseniz bir arada yaşamayı zorlaştırabilecek özelliklere sahiptir. Cane Corso Italiano eğitimine, yaklaşık 3 haftalıkken başlamak çok önemlidir.
Ona, ısırmayı engellemeyi öğretmeniz gerekir. Her türlü insanlarla, hayvanlarla ve ortamlarla sosyalleştirmeli ve onu “otur, kal, uzan, buraya gel” gibi temel itaatlerle tanıştırmalısınız. Bu, güvenliğiniz için gereklidir. Cane Corso Italiano tuvalet eğitimi ise yine bu dönemde başlamakta ve 2-3 ay kadar sürmektedir.
Doğru şekilde sosyalleşmiş ve eğitilmiş bir Cane Corso’nun iyi bir arkadaş olabileceğini ve hem insan hem de köpek gibi yabancılara karşı tahammül göstereceğini unutmayın. Ancak doğru sosyalleşme ve eğitim almamış bir köpek; insanlara ve köpeklere karşı aşırı derecede bölgeci, güvensiz ve hatta saldırgan olabilir. İyi sosyalleşmiş olsa bile Cane Corso, acemi sahipler için uygun değildir. Bu cins ile eğitim, doğru yapılırsa ve olumlu pekiştirme kullanılırsa zor değildir. Geleneksel yöntemler, Cane Corso’u eğitmek için çok verimsizdir ve yanlış uygulandığında, hayvanda korku ve istenmeyen davranışlar üreterek ters etki yaratabilir.
Köpeğin zekâsını uyaran, yetenek ve becerilerini geliştirebilen ve iyi davranışlara sahip olması için eğitimini kolaylaştıran aktivitelerin oluşturulması tavsiye edilir. Bu uyarıcı faaliyetlerle koku yeteneği eğitim açısından da gelişebilir; harika duyu aracılığıyla takipte bulunabilir, arama yapabilir ve bulabilir. Koruma içgüdüsü, yetişkinliğe ulaştığında ve yönlendirilmediğinde birçokları için sorun olabilir. Bu nedenle eğitim sürecinin, daha başlangıç aşamasındayken yani yavruyken ve kontrolün kolay olduğu, insanlarla ya da mekânlarla bağların oluşturulduğu bir aşamada gerçekleştirilmesi hayati önem taşımaktadır.
Cane Corso Beslenmesi
Cane Corso Italiano beslenmesinde aşamalı diyetler en iyi yöntemdir. Böylece yiyecekler, her büyüme döneminde farklı özelliklere sahip olan beslenme ihtiyaçlarına göre uyarlanır. Köpek yavrusu aşamasında iken ilk 8 hafta boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Hayvanın fiziksel ve duygusal sağlığı üzerinde bir dizi zararlı etkisi olduğundan, bu dönemden önce sütten kesilmesi tavsiye edilmez. Sütten kesme gerçekleştirildikten sonra, sindirim sorunlarından kaçınmak için katı gıdaya aşamalı bir geçiş yapılması gerekecektir.
Bu nedenle, püre gıdalarla başlamanız önerilir. Öte yandan, yiyeceklerin kalorisi yüksek olmalı ve kaslarının düzgün gelişmesine yardımcı olmak için kaliteli proteinler içermelidir.
Yetişkin Cane Corso köpekleri için besin açısından zengin ve çiğ doğal beslenmeye dayalı bir sistem önerilir. Hayvanda aşırı kilo alımını önlemek için bu diyetin yağ oranı düşük olmalıdır. Aynı zamanda yüksek fiziksel aktiviteye sahip bir köpek olduğu için yine protein açısından da zengin olması gerekir.
Günlük yiyecek oranı, fiziksel aktiviteye ve özelliklerine bağlı olarak iki veya üç öğüne bölünmelidir. Köpeği ödüllendirmek isteniyorsa meyve veya sebze gibi sağlıklı yiyeceklere yönelmek daha iyidir.
Yaşlılık döneminde beslenme, yetişkinlik dönemine göre çok fazla farklılık göstermez. Ancak Cane Corso’yu, eklemlerine özen gösterecek bir şekilde beslemek gerekir. Bu nedenle omega-3 ve C vitamini açısından zengin besinler eklenmelidir.
Cane Corso Italiano Irkında Görülen Sağlık Sorunları
Cane Corso’nun sağlık durumunu düzenli olarak kontrol ettirmek önemlidir. Bunun için her 6 veya 12 ayda bir veterinere gitmeniz ve köpekte yeni başlayan herhangi bir sağlık sorununu ekarte etmek için tam bir analiz yaptırmanız tavsiye edilir. Ayrıca, talimatları izleyerek köpeğin aşılama ve iç-dış parazit temizleme programını takip etmek de önemli olacaktır.
Cane Corso, özellikle kimden sahiplendiğiniz konusunda dikkatli değilseniz endişelenebilecek bazı sağlık sorunlarına sahiptir. Bunlar arasında entropion veya ektropion gibi göz problemleri, kalça displazisi, demodektik uyuz ve şişkinlik yer alır. Kalça displazisi, kötüleştikçe ağrılı bir patolojik durum olan ve Cane Corso gibi sağlam özelliklere sahip büyük boyutlu köpeklerin maruz kaldığı en yaygın hastalıklardan biridir.
Fiziksel egzersizler bu tür hastalıkları etkileyen faktörlerden biri olabilir. Kilo ve boyuta ek olarak onu daha da duyarlı hale getirir. Bu nedenle aşırı çabalayıcı ve ani hareketler tehlikeli kabul edilir. Bu hastalık, dirsek displazisi ile birlikte zamanında tespit edilebilir ve veteriner hekim, köpeğin sağlık durumunu altı ayda bir kontrol ettiği sürece hayvanın acı çekmesini önleyebilir.
Mide torsiyonu ise aşırı veya yetersiz yapılan fiziksel egzersizlerin de neden olduğu, fazla miktarda yiyecek ve sıvı alımına bağlı olarak büyük hayvanlarda gelişen en yaygın hastalıklardan biridir. Aniden ortaya çıkabilen ve teşhis için bir veteriner hekim gerektiren bir hastalıktır. Kalp sorunları ve epilepsi gibi başka hastalıklar da mevcuttur. Bunlar büyümeleri sırasında gelişebilen ve yetişkinliğe ulaştıklarında daha belirgin hale gelen hastalıklardır. Ayrıca, özellikle yavruyken sıklıkla solunum problemlerine ve uyuz salgınlarına maruz kalırlar. Bu nedenle, veteriner ziyaretlerini ihmal etmemek önemlidir. Eğilimli olduğu diğer hastalıklar aşağıdaki gibidir.
- Vajinal hiperplazi
- Sıcak çarpması
- Glandüler hipertrofi
- Obezite
Cane Corso, temel bakım şartları ile doğru beslenmeye uyulduğu sürece çok sağlıklı bir hayvandır. Fakat yüksek enerjili aktif hayvanlar oldukları için yaptıkları faaliyetlerden dolayı bazı hastalıklara yakalanırlar. Yaşam süresi ise kısmen bu hastalıkları önlemek için dikkate alınan bakım ve yönergelere bağlı olacaktır.
Bu tür köpekler, egzersiz dahilinde bir yürüyüş programına sahip olmalıdır. Yoğun bir program olması gerektirmez, sadece aktif durum ve hareketliliği sürdürmek için önemlidir. Büyük boyutları nedeniyle eklemlerinde sorun yaşama eğilimindedirler. Bu nedenle yürüyüş aynı zamanda alışkanlık yaratması için bir uyarıcıdır ve belirli bir zamanda uygun mekânlarda köpeği rahatlatarak bir rutin haline gelebilir.
Bunlar, hayvanın yaşam süresini ve sağlığını garanti altına almak için gerekli görülen Cane Corso Italiano bakımının yalnızca bir kısmıdır. Sağlığına fayda sağlayacak kontrolleri yaptırmak, bu anlamda gelişim sürecinde herhangi bir hastalık olmadığından emin olmak ve gerekli aşıları takip etmek için veteriner hekimlere gitmek gerekir. Talimatları doğru bir şekilde uygularsanız Cane Corso köpeğiniz 10 ila 14 yıl arasında bir ömür sürebilir.
Cane Corso Italiano İçin Evcil Hayvan Sigortası
Cane Corso için evcil hayvan sigortası, melez cins köpeklerden daha masraflıdır. Nedeni ise bu köpek türünün, tedavi edilmesi pahalı olan kalıtsal hastalıkları yaşama olasılığının diğer köpeklerden daha yüksek olmasıdır. Cane Corso Italiano ırkının sahip olabileceği hastalıklara rağmen yapılan doğru hamlelerle yaşam evresi oldukça uzun tutulabilir. Bu nedenle doğru bakım ve olası önlemler ile potansiyel hastalıklarla mücadele edilebilir.
Tamamlayicisaglik.com olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Cane Corso Italiano’larınız için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Cane Corso’nuz için evcil hayvan sigortası yaptırmanın en iyi zamanı, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu dönemdir. Gelecekte ne olacağını tahmin edemezsiniz ve en çok ihtiyacınız olduğunda alamadığınız tek şey evcil hayvan sigortasıdır.
Cane Corso Italiano Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu köpek uysal, yakın, sadık ve tanıdık bir tür olsa da tüm aileler için önerilen bir cins değildir. Günlük fiziksel aktivite gerektirdiğinden dikkat, sabır ve zamana ihtiyacı olan bir köpektir. Ayrıca, onu doğru bir şekilde yetiştirebilmek için daha önce deneyim sahibi olmanız gerekir.
Cane Corso Italiano Renkleri Nelerdir?
Cane Corso cinsi için kabul edilebilir kürk renkleri; kızıl, siyah, açık ve koyu gri tonları, açık ve koyu kahverengi tonları şeklindedir.
Cane Corso Yasak mı?
Cane Corso İtaliano ya da Cane Corsi olarak da bilinen Cane Corso, Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpek türlerinden biri değildir. Güçlü ve iri yapısı sebebiyle yasaklı ırk gibi düşünülür ancak resmi olarak bir besleme yasağı bulunmamaktadır.
Cane Corso Kaç PSI Basar?
Cane Corso’nun çene kuvveti oldukça dikkat çekicidir. 700 PSI gibi bir ısırma kuvveti olan bu köpek, bir saldırganlık karşısında bu büyük güç nedeniyle ölümcül sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla yavruyken eğitime ve sosyalleştirmeye başlamak çok önemlidir. Bu şekilde onun saldırgan bir köpeğe dönüşmesini önlemiş olursunuz. İtaat eğitimi; baskınlığını önlemek, çağrıya gelmesini, kalkıp oturmasını ve söylediğiniz zaman durmasını öğretmek için gereklidir.
Cane Corso Italiano Evde Beslenir mi?
Cane Corso, hareket kabiliyetine sahip olabileceği bir alanda olduğu sürece rahat edebilir. Bununla birlikte eğlenmesine, dikkatinin dağılmasına ve egzersiz yapmasına izin veren en az 3-4 seferlik yürüyüş içeren programlar dahilinde bir apartman dairesinde de bakılabilir.
Cane Corso Soğuğa Dayanıklı mı?
Cane Corso Italiano soğuk havalarla mücadele edebilir, ancak ince kürk yapısı biraz daha sıcak havalara yöneliktir. Kış aylarında köpeğinizi olabildiğince rahat tutmak için almanız gereken bazı önlemler vardır. Özellikle sıcaklıklar 0°C altına düştüğünde Cane Corso’yu çok uzun süre dışarıda bırakmamanız gerekir.
Cane Corso Italiano Bakımı Zor mu?
Köpeklerin iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlık durumuna sahip olmaları için temel bakıma ihtiyaçları vardır. Sağlıklarının iyi olması, vücut temizliğinin ve tımarın yer aldığı genel hijyen durumunu gösterir. Bu cinse haftada en az üç kez fırçalama yapılmalıdır. Çünkü tüyleri uzun olmamasına rağmen tüy dökebilirler.
Düzgünlüğünü korumak ve toz birikmesi riskini önlemek için ölü tüyler çıkarılmalıdır.
Dişlerinin aşınmasını azaltmak için hayati öneme sahip olduğu düşünülen ağız temizliği de bakıma dahildir. İyi bir bakım sağlanmadığında kırıklara neden olabilir ve bu tür hayvanlarda daha fazla kırılma meydana gelebilir. Çoğu Cane Corso köpeğinde tartar birikimi vardır.
Cane Corso Yalnız Kalabilir mi?
Cane Corso sahiplerinin merak ettiği sorulardan biri Corso köpek yalnız kalabilir mi sorusudur. İtalyan Cane Corso için evde çok vakit geçirmeyi sever diyemeyiz zira yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Cane Corso köpek cinsi evde yalnız bırakılmaz çünkü sevdikleriyle zaman geçirmekten hoşlanır.
Cane Corso Koku Yapar mı?
Her köpekte kendine has bir koku mevcuttur. Bu koku, köpeğin beslenme şekline ve özbakımına bağlı olarak değişir. Cane Corso cinsi de zaman zaman kokabilir bu noktada kaliteli mamalarla beslenmesi ve tırnak kesim, taranması gibi özbakımlarının zamanında yapılması önemlidir. Eğer köpeğinizde normalin üzerinde bir koku durumu mevcutsa, bu durumda veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyiniz.
Cane Corso Horlar mı?
Cane Corso da horlama görülebilir. Çene ve ağız yapısı sebebiyle salya akıtmasının yanı sıra horlama da sıkça rastlanan bir durumdur.
Cane Corso Çocuk Sever mi?
Heybetli ve güçlü görüntüsüne karşın ailesine ve çocuklara karşı hassas bir yapıları vardır ve çocuklarla iyi anlaşırlar. Ancak konu yabancı kişiler oldu mu işler değişir zira bu noktada koruma içgüdüsü devreye girer ve agresifleşebilir.
Cane Corso Yıkanır mı?
İtalyan Mastiff de tıpkı diğer köpek ırkları gibi sık sık yıkanma gereksinimi duymaz. Çok kirlendiğinde köpek şampuanı ile yıkanabilir ancak bu durum çok sık olmaz. Köpeklerin sık yıkanması önerilmez.
Cane Corso Salyalı mıdır?
Cane Corso, çene ve ağız yapısı gereği salya akıtabilir. Bu nedenle salyalı köpek türlerinden biri olarak gösterilebilir.
Cane Corso Agresif mi?
Genel olarak hırçın ve sinirli gibi gözükse de aslında uysal canlılardır. Ancak her köpek ırkında olduğu gibi sahibini sahiplenme durumu söz konusudur. Sahibini korumak için ya da kendini tehlikede gördüğünde agresifleşebilir.
Cane Corso Ağızlık Takmak Zorunlu mu?
Cane Corso dahil; doberman, pitbull, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Danua, Boxer gibi iri ve güçlü köpek ırklarını sokakta gezdirirken ağızlık takmak gereklidir. Köpeklerde bulunan koruma içgüdüsünün ne zaman ve nasıl tetikleneceği belli olmaz bu nedenle bu tip köpeklere dışarı çıkarken ağızlık takmak çok daha sağlıklı olacaktır.
Cane Corso Çok Havlar mı?
İyi eğitimli ve sosyalleşmiş bir Cane Corso Italiano sakin, saygılı ve sadıktır. Sevgi dolu ve sabırlı bir köpek olduğu için evde havlama sorunu yaşamazsınız.
Cane Corso Güçlü müdür?
Cane Corso Italiano, gücü ve kuvvetiyle tanınan bir cinstir. Üst düzey çene kuvveti ile kendisinden çok daha büyük bir avı alt edebilir. Bu göz korkutan gücüne rağmen ilgili eğitim ve faaliyetlere sahip olduğu, olağanüstü yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanmak için zekâsını uyardığı sürece en uygun davranışı benimseyecektir. Bu da Cane Corso’yu en iyi ırk haline getirecektir.
Cane Corso Tıraş Edilir mi?
Cane Corso’ların tıraş edilmesi, ihtiyaç gereği pek önerilmez. Düzenli olarak fırçalama yeterlidir. Ancak bazı pet kuaför yerlerinde tıraşlama işlemi yapılabilmektedir. Köpeğinize bir tüy bakım işlemi gerekiyorsa bu tip kuaförlerden yardım alınabilir.
Cane Corso Kulakları Neden Kesilir?
Cane Corso’nun kulakları üçgen ve asılı bir şekilde tepede durur. Bazı insanlar, hayvanı daha vahşi göstermek için kulaklarını keser. Neyse ki bu zalim gelenek yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. Ancak birçok ülkede yasadışı olsa da maalesef geleneksel olarak ampute edildikleri görülmüştür.
Cane Corso Koruma Yapar mı?
Cane Corso, eskiden beri bekçi köpeği olarak kullanılan bir cinstir. Bu anlamda bakıcılarına büyük bir bağlılığı olan koruyucu ve bölgesel bir köpek olarak bilinir. Devasa görünüşüne rağmen çocuklu aileler için mükemmel bir köpektir. Çünkü küçük çocuklar sayesinde koruyucu işlevini mükemmel bir şekilde yerine getirir.
Bu köpekler hem çocuklar hem de yaşlılar için koruyucu içgüdülerini geliştirme eğilimindedir. Ancak bu koruma içgüdüsü, tanımadığı kişiler için tehdit edici olabilir. Bu nedenle bilmediği yerlere götürülmeli ve çeşitli insanlarla tanıştırılmaya özen gösterilmelidir. Cane Corso, iyi bir eğitim altında geliştirdiği içgüdüsü sayesinde evleri, aileleri veya çiftlik hayvanlarını korumak söz konusu olduğunda en iyi köpeklerden biri olarak kabul edilebilir.
Cane Corso Nasıl Beslenmeli?
Sağlıklı bir beslenme düzeni bu tür köpekler için esastır. Aşırı miktarda hem sıvı hem de gıda alımı ile ilgili olası problemlerden yaşayabileceği birçok olay vardır. Kürkünün beslenmesi ve bakımı açısından da Cane Corso, büyük köpekler için formüle edilmiş kaliteli mamalara ihtiyaç duyar. Ev yapımı yiyeceklerle beslemek istiyorsanız dengeli tarifler oluşturmanız gerekir.
Onlara büyümeleri ve gelişmeleri için gerekli vitaminleri sağlamayan gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Yemek miktarının fazla olması, iyi bir sağlık durumu oluşturacağı anlamına gelmez. Aksine, bu tür heybetli ve obezite riskine sahip bir hayvan için hem kalçalarda hem de dirseklerde displazi gibi kemik sorunlarına neden olabilir.