Boxer Köpek (Boksör) Özellikleri ve Bakımı

Boxer Köpek (Boksör)

Boxer ırkı; ailesini hiçbir zaman savunmaktan çekinmeyecek çok zeki, sadık ve koruyucu bir köpektir. Çok itaatkârdır ve çocuklarla oynamaktan asla sıkılmaz. Bu ırk, bekçi ve hizmet köpekleri gibi onlarca yıldır her türlü görevi üstlenmişlerdir. Boxer mükemmel bir görev köpeğidir ve bugün giderek daha fazla insan için bir aile köpeği olarak tercih edilmektedir. Özel görünümleri nedeniyle Boksör’lerin saldırgan köpekler olduğuna inanan insanlar vardır. Ancak eğitimlerine özen gösterilirse bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Boksör cinsi köpekten yaşam beklentisi yaklaşık 8 ila 10 yıl arasındadır. Dayanıklı hayvanlardır ancak küçük köpeklerden daha kısa bir yaşam süresine sahip olma eğilimindedir. Her durumda bu beklenti, belirli özelliklerinin yanı sıra beslenme, yaşam tarzı ve diğerleri gibi faktörlere bağlı olacaktır.

Boxer Köpeğinin Tarihçesi

Ünlü Boxer ırkı, aslen Almanya kökenli bir köpektir. Spesifik olarak tarihi 1850 yılına kadar uzanmaktadır. “Alman boksör” (Deutscher Boxer) veya basitçe “Boksör” olarak da bilinen Boksör köpek, dünyadaki en popüler Molossian tipi köpek ırklarından biridir. Boksörlerin mastif, Bulldog, Great Dane ve hatta teriyer ile melezlendiği ve soyu tükenmiş Bullenbaisser ırkından geldiği tahmin edilmektedir. Bullenbaisser hem Almanya’da hem de Hollanda’da geyik ve yaban domuzu avlamak için kullanılan eski bir Alman köpeği türüdür.

Boksör ırkı, 1895 yılında ilk “Deutscher Boxer Club”ın kurucuları olan Friedrich Robert, Elard König ve R. Höpner sayesinde Almanya’da geliştirilmiştir. Cinsin ilk olarak Münih’te “Von Dom” olarak bilinen bir köpek kulübesinde ortaya çıktığı bilinmektedir. UKC’ye göre “Boksör” terimi İngiliz kökenlidir ve bu isim, cinsin ön bacaklarını aynı boksörler gibi kullanma eğiliminden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte başka bir teori, terimin Almancadaki “boxl” kelimesinden türetildiğini ve bu kelimenin halk dilinde Bullenbeisser’ı belirtmek için kullanıldığını göstermektedir.

19. yüzyılda Almanya’da, başlangıçta boğa güreşi köpekleri olarak ve sonrasında ise mezbahalardaki sığırları kontrol etmek için kasapların yardımcıları olarak görev almışlardır. Hatta II. Dünya Savaşı’nda yaralı askerlerin cesetlerini taşımak için bile kullanılmıştır. Alman resmi kurumlarına tanıtıldıktan sonra Boxer cinsi popülerlik kazanmış ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde talep görmüştür.

Boksör’ler, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilmiştir. American Kennel Club (ACK) 1904’te Boxer’ı tanıyan ilk uluslararası köpek federasyonu olmuştur. 1940’tan sonra, cins ülkedeki en popüler ırklardan biri haline gelmiştir. Daha sonra 1948’de United Kennel Club (UKC) ve son olarak 1955 yılında Federation Cynologique Internationale (FCI) tarafından tanınmıştır. Çalışkan köpekler olarak kabul edilirler, polis köpeği amacıyla kullanılan ilk türlerdendir ve geçmişte de rehber köpek olarak kullanılmıştır.

Boxer’ların ulaştığı popülerlik ve özellikleri göz önüne alındığında bu kadar çeşitli ırktan melezlenmesi bir başarı olarak kabul edilebilir. Bugün ise çok popüler bir cins olduğu için birçok evde sadece refakatçi köpek olarak yaşar.

Boxer Köpeğinin Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Boxer özellikleri; sadık, uyanık, aktif ve arkadaş canlısı yapıları ile ön plana çıkar. İyi sosyalleştikleri zaman hassas ve kibar köpeklerdir. Ayrıca sevdikleri ve ilgilendikleri çocuklara karşı özellikle koruyucu ve sabırlı olabilirler. Ancak fiziksel gücü yüksek bir cins olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle küçüklerle oynadığı oyunlar her zaman denetlenmelidir. Boxer cinsi, aktif ve coşkulu bir yaşam tarzına sahip oldukları sürece çocuk olsun veya olmasın, farklı aile türlerine uyum sağlayabilir. Ayrıca can sıkıntısı ve yalnızlık karşısında yıkıcı olabilen ve yakınlık isteyen bir köpekten bahsettiğimiz için yalnız başına çok fazla zaman geçirmemelidir. Bu nedenle günde 6 saatten fazla yalnız bırakılması önerilmez.

Boksör’ün ciddi görünümü aldatıcıdır; her şeyden önce sadakatiyle öne çıkan, çok sevecen, samimi ve eğlenceli bir köpektir. Oyun oynamak ve koşmak aslında fazlasıyla zaman geçireceği iki aktivitedir. Bu köpekler enerji doludur ve günlük olarak bu enerjilerini boşaltmaları gerekir. Güçlü, çevik ve meraklıdırlar; fiziksel aktiviteden çok hoşlanırlar. Sokakta yeterince vakit geçirdikleri sürece bir apartman dairesinde yaşayabilirler. Tüm bunlarla beraber Boxer’lar, yardımsever ve refakatçi bir köpek isteyen ailelerle yaşamak için ideal köpek ırklarından biridir. Bir Boksör ile sahibi arasındaki bağ çok özeldir.

Boksör’ler meşgul olmayı seven zeki, son derece enerjik ve oyuncu köpeklerdir. Edindikleri mizaç, onun yetiştirilmesini yansıtır. Sahiplerinin yanında olmayı tercih ederler. Ailelerini ve evlerini yabancılardan koruyacak sadık evcil hayvanlardır. Birlikte büyümüşlerse diğer hayvanlarla iyi geçinirler. Ancak kendi hallerine bırakılırsa mahalle köpeklerine ve kedilerine saldırdıkları da bilinmektedir, bu yüzden asla yalnız bırakılmamalıdırlar.

Aşırı derecede havlayan Boksör çok azdır. Ancak eğer köpeğiniz fazla havlıyorsa bunun için oldukça geçerli bir nedeni olacaktır. Boksör’ünüz bir kişiye arkasını döndüğünde veya hırladığında size bazı şeylerin yolunda olmadığını söylüyordur. Bu anlamda, insanları yargılamada son derece iyidirler. Hatta Boxer’ları olumlu bir karar vermediği için ayrılmayı düşünen birçok evli çift bulunmaktadır. Her ne kadar içgüdülerine çok güvenilse de elbette bu köpeklerin birer psikolog olmadığı unutulmamalıdır.

Boksör’ler hayatları boyunca köpek yavrusu gibi davranmaya meyillidirler. Bunun olumlu ve olumsuz yönleri olabilir. Aktif, güçlü ve sadık yönleriyle hem yetişkinler hem de çocuklar için harika aile hayvanlarıdır, ancak gürültücü olabilirler. Bu nedenle bebekli evlerde tavsiye edilmezler. Cesur ve özgüvenlidirler, kolay kolay kavga etmezler. Dış uyarıcılar tarafından kavga etmeye zorlandıklarında bile kendilerini tutabilecek kapasitededirler. Boxer’ın özellikleri onu sabırlı ve koruyucu olduğu evin çocukları için de ideal bir arkadaş yapar. Bazıları kendi gibi köpeklere olumsuz tepkiler verebilse de genellikle diğer hayvanlarla birlikte yaşamakta sorun yaşamazlar. İyi bir sosyalleşme ve eğitimin çözemeyeceği hiçbir problem yoktur.

Boxer Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Boy ve ağırlık açısından farklılık olabileceğinden literatürde orta büyüklükte bir köpek olarak geçer. Boyu 57 ila 63 santimetre (dişiler yaklaşık 53-59 santimetredir) ve 25 ila 30 kilo arasındadır. Cinsiyeti ne olursa olsun; çevik oldukları kadar güçlü, kaslı ve atletik köpeklerdir. Görünüşü ince ama sağlam ve heybetlidir. Boksörün en karakteristik özelliği şüphesiz büyük ve ağır olan kafasıdır. Brakisefali (kafa şeklinde orantısız genişlik) kategorisinde yer alan bir köpektir. Kafatasının üst kısmı hafif kemerlidir. Başın görünümü güçlü ve ağırdır. Kısa bir burunları vardır ve ağzın tipik özelliği prognatizmdir (alt çene üst çeneyi aşar). Burun siyah, küçük ve kıvrık olduğu için göze çarpar.

Üst dudak kalın ve dolgun görünümdedir. Alt dudağı hafif sarkıktır. Genel olarak çene gücü ile ön plana çıkar. Güçlü ve kaslı bir boynu vardır. Göğüs derin, geniş ve dirseklere kadar uzanır. Ön bacaklar güçlü ve düzdür. Uyluklar uzun, geniş, kavisli ve çok kuvvetlidir. Kulaklar, geleneksel olarak dik durması için kırpılmış olmalarına rağmen doğal olarak kendiliğinden katlanır. Geleneksel anlamda bazı insanlar tarafından kuyrukları ve kulakları kesilmektedir. Bu, klinik onayı olmayan ve giderek daha fazla ülkede yasaklanan bir uygulamadır. Tüyleri kısa, parlak ve pürüzsüzdür. Boksör köpek renkleri; kahverengi, siyah ve brindle arasında değişir. Yüzünde siyah bir maske varmış imajı yaratır. Beyaz renkte Boksör’ler de mevcuttur. Beyaz veya albino Boxer var olmalarına rağmen Uluslararası Sinoloji Federasyonu (FCI), American Kennel Club veya United Kennel Club tarafından kabul görmezler.

Boxer Köpeğinin Bakımı

Boxer, şehirdeki yaşama mükemmel bir şekilde uyum sağlamıştır. Bu nedenle bir apartman dairesinde yaşayabilir. Tabii ki oyunların yanı sıra günlük egzersize de ihtiyacı olan aktif bir hayvandır. Sıcak iklimleri tercih eder ve daha soğuk sıcaklıkları her zaman iyi tolere etmez. Bu köpeğe iyi bir yaşam kalitesi sunarken göz önünde bulundurmamız gereken bazı gereksinimler vardır. Öncelikle, oluşacak düğümleri gidermek için sık fırçalamaya ihtiyaç duyan uzun tüylü bir köpek olmasa da Boksör’ün kürkünün bakımına dikkat etmelisiniz. Kir ve ölü tüyleri lastik eldivenle çıkarmanın yanı sıra günlük olarak salyalarını ve göz çevresindeki kirleri de temizlemeniz gerekir. Oval bir kauçuk fırça kullanıldığı zaman da tüyleri daha parlak olacaktır.

Ağzının özellikleri onu salyaya yatkın hale getirir, bu nedenle özellikle yemek yedikten veya su içtikten sonra temizlenmelidir. Aynı zamanda düzenli bir vücut hijyeni rutini gerektirir, dolayısıyla iki ayda bir banyo yaptırmanız önerilir. Boksör köpek sosyalleşebileceği ve kendini tamamen rahatlatabileceği, günde 3 yürüyüşe ihtiyaç duyar. Ek olarak, kaslarını geliştirmesi ve stresini kanalize edebilmesi için küçük fiziksel egzersiz seansları uygulamalısınız. Boksör oyuncu bir köpektir; bu nedenle frizbi, top ve sevdiği diğer aksesuarlardan alabilirsiniz. Günlük aktivite, obezite veya anoreksiyadan kaçınmak için uygun bir beslenmeyle entegre edilmelidir. Ayrıca, mutlu olması ve yeterli duygusal dengeye sahip olması için zihinsel ve fiziksel olarak onu uyarmak gerekli olacaktır.

Düzgün sosyalleşmiş bir Boxer, diğer evcil hayvanlarla kolayca geçinme eğilimindedir. Bitkilerin ve çeşitli nesnelerin kokusunu araştırmayı sever. Köpeğe, uygun yürüyüş ve egzersizler sağlandığı sürece büyük bir evde olduğu gibi bir apartman dairesinde de yaşayabilir. Yüksek sıcaklığa tahammül edemedikleri için de sıcak çarpması yaşamamaları konusunda özen göstermeniz gerekir. Ayrıca tüyleri kısa olduğu için soğuktan korunmaya ihtiyaçları vardır. Boksör’ünüzün aşı takvimine uymalı ve herhangi bir garip semptom ortaya çıktığında veya düzenli kontroller gereği veterinerinizi ziyaret etmelisiniz.

Boxer Köpeğinin Beslenmesi

Özellikle Boksör’ler kadar atletik ve aktif köpekler için dengeli, çeşitli ve sağlıklı bir beslenme şarttır. En çok tavsiye edilen, zamanla obezite veya diyabet gibi sorunlara yol açabilecek olan mamalardan uzak durmaktır. Bu riski ortadan kaldırmak için bazı evcil hayvan sahipleri ev yapımı bir beslenme tarzına başvurabilmektedir.

Büyük cins köpekler, büyük iştahlara sahiptir. Boksör de genel olarak obur bir köpektir. Bu da beslenme düzenini takip etmezseniz veya egzersiz yaptırmazsanız aşırı kilo problemlerinden muzdarip olacağı anlamına gelebilir. Mineraller ve vitaminler de dahil olmak üzere küçük köpeklerden farklı bir besin dengesine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca Boksör şişkinlik ve diğer mide problemlerine yatkındır; daha küçük ve daha sık öğünler riski en aza indirebilir.

Boxer Köpeğinin Eğitimi

Boxer, memnun etmeyi ve itaat etmeyi seven akıllı ve sosyal bir köpektir. Bu, en azından temel eğitimini nispeten kolaylaştırır. Fakat bu cinsin sahip olduğu uyumlu karakter, onların eğitimini ihmal edebileceğimiz anlamına gelmez. Aksine hem temel itaat hem de sosyalleşme esastır. İyi huylu bir Boksör, çocuklarla daha yumuşak bir şekilde etkileşime girer. Böylece yanlışlıkla çocukları incitmekten kaçınır. Boxer ırkı, en akıllı köpekler listesinde 48. sırada yer alır ve ortalama bir zekâya sahiptir. Sahipleriyle oluşturduğu derin bağa ek olarak pozitif pekiştirme kullanıldığı sürece temel eğitim ve becerilere genellikle çok olumlu yanıt veren bir köpektir.

Boksör köpeğin eğitimi, henüz yavruyken erken yaşta başlamalıdır. Onu her türlü insan, hayvan ve ortamla sosyalleştirmeli; böylece yetişkinlik döneminde dengeli bir karakter sağlanmalı ve aynı zamanda korku duygularından ve istenmeyen davranışlardan kaçınılmalıdır. Sosyalleşme dönemi denilen ilk üç ayın sonunda insanlarla doğru bir etkileşim kurabilmeleri adına temel itaat emirlerine başlamanız gerekir. Bu aynı zamanda köpek üzerinde bir miktar kontrol sağlamanıza destek olur. Köpek, temel itaati tamamen özümsediğinde onu diğer köpek becerileriyle tanıştırabilirsiniz. Ek olarak zihnini canlı tutmak ve günlük yaşamınızı zenginleştirmek amacıyla çeşitli numaralar da öğretebilirsiniz.

Cinsteki en yaygın davranış sorunları genellikle arkadaş eksikliğinden, olumsuz dış uyarımlardan veya erken yaşta yanlış sosyalleşmeden kaynaklanır. Sonuçları ise yıkıcı, agresif ve tepkisel olabilir. Bu durumların herhangi birinde, bir köpek eğitmenini ziyaret etmeniz önerilir. Boxer tuvalet eğitimi söz konusu olduğunda ise bu sürece çok çabuk alışan hayvanlardır. Yavru köpeğinizin yemek yedikten, su içtikten, uyuduktan veya oynadıktan sonra 5-15 dakika içinde lazımlığa ihtiyacı olacağını bilmeniz gerekir. Yavruları her seferinde aynı lazımlığa götürmeniz önerilir.

Boxer Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Boksörler, başta kalp problemleri ve kanser olmak üzere bir dizi potansiyel ciddi hastalığa yatkındır. Dilate kardiyomiyopati gibi özellikle kalp sistemi ile ilgili birtakım hastalıklardan muzdarip olabilir. Bazı cilt tümörleri de yaygındır. Ayrıca birçok köpek gibi kalça displazisi veya spondiloz geliştirebilir. İstatistikler, Boksör ırkının farklı kalıtsal hastalıklara belirli bir yatkınlık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

  • Aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisi
  • Kornea distrofisi
  • Subaortik stenoz
  • Dejeneratif miyelopati

Ayrıca, brakisefali (kafa şeklinde orantısız genişlik) kategorisindeki köpek ırklarına ait oldukları için sıcak çarpmasına da daha duyarlıdırlar. Bu nedenle, hava sıcaklığı çok yüksek olduğunda aşırı sıcağa maruz bırakmamak veya yoğun egzersiz yapmalarına izin vermemek önemlidir. Bu da köpeğin canını sıkabilecek acil ve ciddi bir durumdur. Boxer sahiplenme süreciyle beraber 6 veya 12 ayda bir düzenli veteriner ziyaretleri yapılması, ayrıca aşılama takvimine sıkı sıkıya uyulması esastır.

Boxer İçin Evcil Hayvan Sigortası

Boxer’lar için evcil hayvan sigortası, melez köpek ırklarından daha pahalıdır. Bunun nedeni, tedavisi pahalı olan kalıtsal riskler için herhangi bir sağlık sorunu yaşama olasılıklarının melez köpeklere göre daha yüksek olmasıdır.

Tamamlyaicisaglik.com olarak sunduğumuz köpek sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Boxer’larınız için gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmanızı sağlar. Muayene, yatarak tedavi, ameliyat, dikiş atılması, serum takılması, röntgen, teşhis ve tahlil bu hizmetler arasında yer alır. Unutmayın ki bu ırk için evcil hayvan sigortası yaptırabileceğiniz en uygun dönem, sağlıklı bir Boxer yavrusu olduğu zamandır. Gelecekte ne olacağını tahmin edemezsiniz ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda hızlıca alamayacağınız tek hizmettir.

Boxer Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bir Boksör en iyi aile içinde büyür. Çocuklara karşı nazik, yaşlılara saygılı ve ailenin tüm fertlerine karşı itaatkârdır. Boksör’ler arkadaşlarını içgüdüsel olarak tanırlar. Golden Retriever ve Beagle gibi daha az ayrımcı olan diğer köpeklerin aksine Boxer herkesi “en iyi arkadaşı” olarak kabul etmez.

Boxer köpekler üşür mü?

Boxer köpekler kısa tüyleri sebebiyle kolayca üşürler . Çoğu Boksör, güneşli ve rüzgarsız günlerde 5°C kadar düşük sıcaklıklarla başa çıkabilir. Ancak koşullar rüzgarlı veya yağmurluysa sıcak ve kapalı ortamlarda kalması gerekir.

Boksör cinsi köpek yasak mı?

Boksör köpeklerine yönelik Türkiye’de herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Bu anlamda yasaklı ırklar arasında yer almaz.

Boksör köpek çeşitleri nelerdir?

Boxer cinsi köpekler 2 farklı türde görülür; Alman tarzı Boxer ve İngiliz tarzı Boxer. Alman tarzı boxer köpekler diğerine oranla çok daha minyon bir yapıya sahiptir. İngiliz tarzı boxer cinsi köpekler ise oldukça iridir. Hatta 35 kg’a kadar uzanabilen İngiliz boxer’lar bile vardır.

Boxer tüy döker mi?

Çoğunlukla Boksör’ler düşük tüy döken köpeklerdir. Tüm yıl boyunca az miktarda dökülme eğilimi gösterirler. Sadece minimum düzeyde tımar ve banyoya ihtiyaç duyarlar. Tüylerinin daha hızlı dökülmesine yardımcı olmak için fırçalama sıklığını artırabilirsiniz.

Boxer köpeği koruma yapar mı?

Boksör’ler koruma işlerinde başarılı olabilirler. Tetikte olmaları, ayrıntılara dikkat etmeleri ve ailelerine bağlılıkları ile tanınırlar ve bunların hepsi onları harika birer bekçi köpeği yapar.

Boxer köpeği saldırgan mı?

Boxer köpek özelliklerini incelerken merak edilen sorulardan biri saldırganlık durumudur. Boksör’lerde saldırgan davranışlarla alakalı en yaygın sorun, aynı cinsiyetten diğer köpeklere yönelik bölgesel ve baskın olma durumudur. İyi sosyalleşmiş ise yalnızca süper koruyucu oldukları için sahibinin güvenliği söz konusu olduğunda saldırgan olacaktır.

Boxer köpeği soğuğa dayanıklı mı?

Boksör’lerin soğuğa veya sıcağa çok dayanıklı değildir. Kısa kürkleri soğuğa karşı yalıtım sağlamaz. Kısa burunları nedeniyle Boksör’ler sıcakta kendilerini serinletmek adına iyi nefes alamazlar. Bu nedenle sıcak veya soğuk, aşırı hava koşullarında iç mekânlarda egzersiz yapmaları en iyisidir.

Boxer köpeğinin ömrü ne kadardır?

10-12 yıl, genellikle Boksör’lere atfedilen ortalama yaşam süresidir. Ancak bazı Boxer sahipleri, köpeklerini çok daha erken yaşta kaybedebilirler.

Boxer köpek sahibine saldırır mı?

Boksör’lerin son derece güçlü çeneleri ve güçlü bir ısırıkları vardır. Bir Boksör sizin bir tehdit olduğunuza karar verirse veya başka bir nedenle size saldırırsa, ciddi bir ısırık yaralanmasıyla sonuçlanma olasılığı yüksektir. Genel anlamda sahibine karşı itaatkar olan bu hayvanların böyle tepkiler vermesi çok düşük ihtimaldir. Boxer sahipleri olarak köpeğin mizacını anlamak ve sosyalleşmedeki hatalardan kaçınarak saldırganlık tetikleyicilerini önlemek önemlidir.

Apartmanda boxer cinsi köpek bakılabilir mi?

Boksör’ler, ihtiyaç duydukları uygun eğitime ve günlük egzersize sahip oldukları sürece harika apartman köpekleri olurlar. Arkadaş canlısı ve sosyal kişiliklerinin yanı sıra temiz ve sessiz yapıları sayesinde apartman yaşamı için harika niteliklere sahiptir.

Boksör Köpek Nereden Alınır?

Baksır köpek olarak da bilinen boxer cinsi köpek çiftliklerden ya da üreticilerden temin edilebilir. Ancak “satın alma sahiplen” cümlesi daima kulağımızda bulunmalıdır. Barınaklarda pek çok cins köpek türünün çaresizce sahiplenilmeyi beklediğini unutmamak gerekir.

Bugün, petshop olarak tabir edilen hayvan mağazalarında İngiliz boxer ya da boxer cinsi köpeğe rastlamak mümkündür. Ancak bir köpeği para ile satın almak yerine, terk edilmiş bir köpeği sahiplenme seçeneği de düşünülmelidir. Barınaklardan, üreticilerden, çiftliklerden edinebileceğiniz gibi elbette petshop’lardan satın almak da bir tercihtir.