Border Collie Köpeği Özellikleri

Border Collie Köpeği Özellikleri - Evcilhayvansagligi.com

Muhtemelen dünyanın en iyi çoban köpeği olarak kabul edilen Border Collie köpek, düzen içerisinde yaşayan ve verilen görevlere her şeyden çok değer veren zeki, yoğun ve işkolik bir köpek ırkıdır. Gün içerisinde kesinlikle meşgul olabilecekleri bir işleri olmalıdır. Border Collie köpek, İskoç Çoban Köpeği ve Highland Collie isimleriyle de bilinir. Bazı huyları ve davranışlarıyla da Avustralya Çoban köpeğine de benzetilen Border Collie için, aile kavramı da işleri kadar önemlidir. Bir Border Collie sahiplenme, hem yorucu hem de en eğlenceli zamanları yanında getirecektir.

Border Collie Köpeklerinin Tarihçesi

Border Collie tarihi, atalarının 1800’lerden itibaren Büyük Britanya’da farklı görevlerde yer almasıyla başlamıştır. Bekçilik ve koyun gütme işinde oldukça iyi olmaları, her zaman bir işle görevlendirmelerini sağlamıştır. Bazı köpekler, koyunları daire içine alıp çobana geri getirme konusunda çok başarılıdırlar. Bu köpeklerin çoğu gürültücü köpeklerdi ve zaman zaman sürüyü kıstırabiliyorlardı.

Border Collie özellikleri bakımından daha fazla ve farklı işleve sahip olması için üreme çalışmaları yapılmış ve sonunda da başarılı olunmuştur. En çalışkan köpeklerin birbirleriyle melezlenmesi sonucu ortaya farklı özellikte ve yapıda köpekler çıktı. Ortaya çıkan bu köpeklerin yetiştirildikleri bölgeye ve farklı görünümdeki köpeklere, Galler Çoban köpeği, Northern Sheepdog, Scotch Collie ve Highland Collie gibi isimler verilmiştir. Border Collie cinsine ismi ilerleyen yıllarda İskoç mirasını yansıtmak için verilmiştir. İskoç dilinden türetilen Collie kelimesi, çoban köpeği anlamını taşımaktadır.

1860-1873 yılları arasında, İngiltere Çoban Köpeği yarışmalarında hünerlerini sergileyen Hemp adlı Border Collie,sürüleri kıstırarak ya da havlayarak toplamaması ile ilgileri üzerine çekmeyi başardı. Çok gürültü çıkarmadan, diğer ırklardan farklı şekilde sürüyü gütme kabileti taktir topladı. Kraliçe Victoria’nın Balmorat’a yaptığı bir gezide bu köpeklerden birini görmesi, sevmesi ve ilgi duymasıyla beraber Border Collie cinsine olan ilgi çok daha artmaya başladı. 1906 yılında Border Collie hakkında diğer ırklardan farklı olarak ırk standardı hazırlandı ve sadece fiziksel görünümünün yanında ekstra olarak çalışma yetenekleri de tanımlamada yer aldı. Belirtilen çalışma yetenekleri ırkın şekillenmesinde etkili oldu. 1915 yılında köpeğin İngiliz ve İskoç sınırları etrafındaki kökenine atıf yapılarak, Border Collie adı resmi olarak tanındı.

Oldukça zeki olmasıyla birlikte çok farklı davranışlar kazanabileceği eğitimler yapılarak, gösteri köpekleri olarak kullanılmaya da başlandı. Border Collie cinsi köpeğin hayranları ve yetiştiriciler, bu köpeğin AKC tarafından gösteri köpeği olarak tanınmaması için uzun yıllar çaba gösterdi. 1995 yılında Border Collie karakteri ve özellikleriyle birlikte AKC tarafından çoban köpeği olarak resmen tanındı. Üstün zekası, sürü gütme yeteneği ve sadık bir arkadaş olması ile kazandığı popülerlik her geçen gün artmaya ve insanları etkilemeye devam etmektedir.

Border Collie Köpeklerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri

En belirgin özelliği zeki ve çalışkan bir çoban köpeği olan Border Collie; hızlı şekilde hareket eder, yorulmak ve durmak nedir bilmez. Gün içerisinde boş durmaktan sıkılan, bir şeylerle meşgul olmayı seven, yüksek enerjili işkolik bir köpektir. Yeterli miktarda egzersiz yapmaları, enerjilerini harcamaları için oldukça önemlidir. Aksi halde havlama, kovalama ve kazma gibi olumsuz davranışlar gösterebilirler. Ailesine çok bağlı olan Border Collie, onların isteklerini, komutlarını yerine getirmek ve tamamlamak için çok çaba harcarlar. Öyle ki, Border Collie köpeği sahibini o kadar iyi tanır ki bazen verilen komutları önceden tahmin edebilir. Verilen görevleri, komutları doğru şekilde tamamladığında ve başardığında takdir görmek isterler. Border Collie eğitimi oldukça kolaydır. Bu akıllı köpeklerin alacağı iyi eğitimle, sahibinin onu övmesi ve desteklemesiyle çeşitli spor dallarında başarılı olmasını sağlayacaktır. Katıldığı yarışmalarda üstün başarı elde eden Border Collie’ler, çeviklik becerilerinde ve çoban köpeği görevlerinde oldukça başarılıdır.
Apartman hayatında zorlanan Border Collie köpekleri, hareket ve egzersiz ihtiyacının fazla olması nedeniyle apartman hayatına uyum sağlayamayabilirler. Havlama potansiyeli yüksek ve sesi fazla köpek türlerinden biri olduğundan dolayı apartman sakinlerini rahatsız edebilirler. Bu nedenle bahçeli evlerde güvenli bir şekilde yaşamaları onlar için daha uygundur. Bahçede rahatça dolaşabilmesi ve her istediğinde eve girebilmesi, Border Collie köpeklerini oldukça mutlu edecektir. Ancak bahçede uzun süre bir kulübede bağlı tutulması ve yalnız bırakılmasından hoşlanmazlar. Bu durumda agresifleşerek çok fazla havlarlar.

Dünyanın en zeki köpeği olarak da kabul edilen Border Collie çalışkan, itaatkar, iyi huylu ve sevgi dolu yapısıyla hem iyi bir aile köpeğidir hem de muhteşem bir çoban köpeğidir.

Border Collie Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri

Kaslı, çevik ve güçlü bedenleriyle çoban köpeği olarak sürü bekçiliği yapan Border Collie, orta büyüklükte ve enerji dolu bir köpektir. Genel olarak Border Collie özellikleri orantılı, zarif ve dayanıklı bir vücuda sahip olmasına rağmen bu ırk zekası ile ön plana çıkmaktadır. Düz ve orta genişliğindeki kafa yapısı, geniş bir alın çıkıntısına ve namlunun üzerine doğru ince beyaz bir çizgiye sahiptir. Siyah burnu uç kısma doğru incelir. Çenesi oldukça güçlü ve ezici olan Border Collie’lerin, çok keskin ve güçlü dişleri vardır. Oval yapıdaki badem gözleri, orta büyüklüktedir ve gözlerin birbirine olan uzaklığı orta seviyededir. Genellikle koyu kahverengi, ela ve kehribar gözleri, alından namluya kadar uzanan beyaz çizgilerin arasında kaybolmaktadır. Oldukça ender görünmesine rağmen, Merle renkli Border collie köpeğinin bir veya iki gözü mavi olabilir. Border Collie köpeğinin Merle türünün göz rengi diğer Border’lardan farklıdır.

Hava koşullarına dayanıklı çift katmanlı, yoğun ve sık tüy yapısına sahip Border Collie’nin, dış katmanı kalın iken alt katmanı yumuşak tüylerden oluşur. Border Collie cinsi düz, kaba ve uzun ya da kısa ve pürüzsüz tüylü olarak iki çeşitten oluşur. Uzun tüylü Border Collie köpeğinin boyun kısmında yelesi ve kuyruğunda uzun tüyleri bulunur. Vücudunun geri kalan kısımları kısa tüylülerle aynıdır. Kısa ve uzun tüylü Border Collie renkleri çeşitlilik göstermektedir. Bu ırkın en bilinen kürk rengi siyah ve beyaz karışımıdır. Siyah beyaz renginin yanı sıra siyah-gri, sarı-beyaz, kızıl- beyaz ve renkli tüy kombinasyonları vardır. Tamamen siyah Border Collie köpeklerinin vücutlarında beyaz, kimi zamanda kahverengi lekeler görülebilmektedir.

Border Collie Cinsinin Ortak Sağlık Sorunları

Olağanüstü dayanıklı bir köpek olan Border Collie, yine de bazı genetik hastalıklardan etkilenebilir. Bunlardan biri, kalça soketinin genetik bir malformasyonu olan kalça displazisidir. Kalça displazisi olan köpekler tamamen normal görülebilir, ancak uyluk kemiğinin başı kalça kemiğine tam oturmadığı için zamanla kemik aşınmaya başlar. Tedavi edilmezse, köpek ağrı ve topallama çekecektir. Border Collie yavru dönemlerinde fark edilmeyen kalça displazisi hastalığı yüksek maliyetli ameliyat ve bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bu rahatsızlığın yanı sıra progresif renal, atrofi, sağırlık, epilepsi, alerji ve kapana kısılmış nötrofil sendromu gibi sağlık sorunları da görülebilmektedir. Border Collie sahiplenme durumunda, bu rahatsızlıkların yaşanma durumu ve tedavi süreci göz önüne alınması gerektiğini unutmayınız.

Border Collie Cinsi Köpekler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Safkan türler için satın alınabilecek evcil hayvan sigortası, sunulan poliçe içeriklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Safkan türlerin kalıtsal hastalıklara sahip olabilme ihtimalinin melez cins köpeklere göre daha yüksek olma durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası poliçe içeriğinde neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde kapsamaktadır.

Köpeğinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir köpek olduğu zamandır. Köpeğiniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz

Border Collie Köpekler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Border Collie kaç yıl yaşar?

Border Collie cinsi köpeklerin ortalama yaşam süreleri 10 ila 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Border Collie bakımı ve sağlık kontrolleri düzenli yapıldığı sürece, yaşam kaliteleri artıracak ve yaşam sürelerinin de artması mümkün olacaktır.

Border Collie köpeği renkleri nelerdir?

Border Collie cinsi köpeklerin renkleri genellikle; siyah-beyaz, siyah-gri, sarı-beyaz ve beyaz-kızıl olabilmektedir. Border Collie renkleri tamamen siyah veya üç renklide olabildiği görülmüştür.

Border Collie nasıl eğitilir?

Border Collie eğitimi, çok zeki ve akıllı olmalarından dolayı sahiplerinin işini kolaylaştırırlar. Border Collie yavru iken sosyalleşmeye ve eğitilmeye başlanmalıdır. Erken aşamada başlayan eğitimleri, yaşamları boyunca devam ederek gelişimlerini olumlu şekilde etkileyecektir. Border Collie tuvalet eğitimi, itaat ve alan koruma eğitimlerinin ardından birçok alanda da eğitim verilebilir. Yeni şeyler öğrenmek ve onlarda başarılı olmak, Border Collie karakter özelliğidir. İyi bir lider ile başaramayacağı çok az şey vardır. Bu yüzden köpek yarışmalarının gözdesi olmayı başarmışlardır. Sahibini mutlu etme isteği, verilen komutları yerine getirme isteği ve oyun oynamaya olan sevgisiyle, bu cinsin eğitim sürecinden keyif aldığını görebilirsiniz. Her şeyi çabuk öğrenmelerinden dolayı, iyi davranışları öğrendiği gibi kötü davranışları da çok çabuk öğrenip uygulayabilirler. Bu nedenle davranışları takip edilmeli, kötü davranışlar sergilediğinde onları uyarmalısınız.

Border Collie nasıl beslenmeli?

Enerjik, aktif yapılı ve orta büyüklükteki Border Collie beslenmesi, günlük harcadıkları enerjiyi karşılayacak şekilde ayarlanmalıdır. Her ne kadar hareketli bir ırk olsalar da, obeziteye yatkınlıkları ile bilinirler. Yüksek protein içerikli kaliteli mamalar ile günlük öğünleri dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır. 1,5 ila 2 ölçek yüksek kaliteli mamaları iki öğüne bölüşecek porsiyonlarda vermeniz gerekmektedir. Border Collie’nin aktif yapısına, yaşına ve kilosuna göre beslenme planında değişiklikler yapabilirsiniz.

Border Collie bakımı nasıl yapılır?

Border Collie bakımı, sahip oldukları tüy çeşide göre farklı planlama ile yapılmalıdır. Kısa tüy yapısına sahip Border Collie bakımı için haftada bir defa taranma ve fırçalanma yeterli iken, uzun tüylüler de haftada en az 2 defa bu işlemler uygulanmalıdır. Tırnak bakımı, çok fazla yıpranmadığı ve kırılmadığı sürece 2 hafta bir yapılması ve kesilmesi önerilmektedir. Ağız ve diş sağlığı için haftada en az 2 veya 3 defa dişlerinin fırçalanması, ağız ve bakteri oluşumunu engelleyecektir. Haftalık bakırm rutinlerinin yanı sıra köpeğin cildi, gözleri, kulakları, burnu ve patilerinin bakımları da yapılmalıdır. Kulaklarının kokması, gözlerde sulanma, kızarıklık ve burun akıntıları kontrol edilmelidir.

Border Collie tüy döker mi?

Border Collie köpekleri yıl genelinde orta seviyede tüy dökme eğilimine sahiptirler. Yılda iki kez ise yoğun şekilde tüy döktükleri görülmektedir. Bu dönemlerde tüy bakımları arttırılması gerekmektedir. Düzenli olarak her gün taranması hem dökülen tüy miktarını azaltacak hem de ölü tüylerden arındırılarak parlak ve temiz görünümlerini sağlayacaktır.

Border Collie Evde Beslenir mi?

Lassie filminden dolayı Lassie cinsi köpek olarak da bilinen Border Collie, tercihen bahçede beslenmesi önerilse de evde de beslenmeye uygun köpek türlerindendir. Yeterli yaşam alanı varsa ve bakım şartları yerine getiriliyorsa ev köpeği olarak beslenebilir. Ancak temelde apartman hayatından ziyade bahçeli bir evde yaşaması daha ideal olacaktır.

Border Collie Bakımı Zor mu?

İskoç çoban köpeği ya da diğer bilinen adıyla border collie cinsi köpeğin bakımı zor değildir ancak havlama potansiyellerinin yüksek olduğu bilgisini de verelim. Hiperaktif, boş durmayı sevmeyen ve sürekli bir şeylerle oyalanmak isteyen bir karaktere sahip olduklarından onu sürekli oyalamak ve uzun süre evde tek bırakmamak en ideali olacaktır.

Border Collie Dışarıda Yaşar mı?

Border Collie cinsi köpekler dışarıda yaşama uyum sağlayabilen köpek ırklarındandır. Ancak dışarıda, bahçede bakılması durumunda yaşam standartları maksimum seviyede olmalıdır. Temiz içme suyu ve mamasının yanı sıra bir köpek kulübesi ile olumsuz hava şartlarından etkilenmesi önlenmelidir.

Border Collie Büyük Irk mı?

Border Collie köpek, orta boy köpek ırklarından sayılır. Boyutları ne büyük bir köpek ebatındadır ne de küçük; orta boy olarak tanımlamak mümkündür.

Border Collie Kokar mı?

Hemen her köpekte bir koku mevcuttur. Köpeğin doğası gereği olan bu koku, kimi zaman bakımsızlıktan da kaynaklanabilir. Köpekleri çok sık yıkamak doğru değildir ancak kirlenmesi durumunda ayda 1 olacak şekilde köpek şampuanı ile yıkanırsa koku olayının önüne geçilmiş olur. Derisinin ölü tüylerden arındırılması da koku oluşumunu önleyebilir; düzenli olarak köpeği taramalı ve derisinin nefes almasını sağlayabilirsiniz bu sayede koku minimuma inecektir.

Kokuya etki eden faktörlerden biri de kalitesi mama kullanımıdır. Kalitesiz ve ucuz mamalar kullanmak yalnızca fiziksel sağlığını değil tüylerini de etkileyecektir. Tüyleri cansızlaşacak ve koku oluşumu çok daha fazla olacaktır. Bu nedenle doğru zamanda banyo, kaliteli mama ile besleme ve düzenli tarama köpeklerde koku oluşmaması için 3 önemli unsurdur.

Border Collie Ne Kadar Büyür?

Border Collie köpekler erkeklerde 48 ila 56 cm uzunluğa ulaşabilir. Dişi Border Collie köpekler ise 46 ila 53 cm’e kadar uzayabilir. Genel olarak erkeklerdeki ağırlık 14 ila 20 kg aralığındayken, dişi Border Collie’lerde 12 ila 19 kg’a çıkabilir. Orta boy köpek ırklarından olduğu için belirli bir boya geldikten sonra daha fazla uzamayacaktır.

Border Collie Traş Edilebilir mi?

Evet, border collie’ler traş edilebilir. Düzenli olarak tüylerinin traşlanması, kesilmesi ve derisinin ölü tüylerden arınması cilt yüzeyini çok daha sağlıklı kılacaktır. Köpeğin tüylerinin uzamasına bağlı olarak düzenli aralıklarla kestirmeniz iyi olacaktır.

Border Collie Havlar mı?

Border Collie’ler genel olarak havlama potansiyeli olan canlılardır. Hatta bu nedenle apartman hayatına çoğu zaman uyum sağlamada sıkıntı yaratabilirler. Çok hareketli, çevik ve heyecanlı bir yapıları vardır bu nedenle etrafta olan biten her şey ilgilerini çekebilir ve bu ilgiye kimi zaman yüksek tonda havlamalar eşlik edebilir.

Border Collie Saldırır mı?

Border Collie için direkt olarak saldırma huyu vardır demek doğru olmaz. Genel olarak sevecen, iyi ve şefkatlı davranır ancak ailesine karşı aşırı korumacıdır. Onlar için bir tehlike sezerse, saldırması kaçınılmaz olacaktır. Ancak normal zamanda uysal ve sevecendir.