Belçika Kurdu (Malinois) Özellikleri ve Bakımı

Belçika Kurdu (Malinois)

Açık kahverengi tüyleri ve yüzündeki siyah tonlarıyla bazen diğer ırklarla karıştırılsa da Belçika kurdu yani Malinois, küçük bir Alman kurdu köpeği değildir. İsmi ise “mal-in-vah” olarak telaffuz edilir. Aksine, kendi başına farklı bir ırktır ve ana vatanı Belçika’dır. Renk ve tüy tipine göre değişen dört çoban ırkına ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağlamda Belçika kurdu siyah kürklü türü de bu kategoriye girer.

Malinois, uzun yürüyüşler ve duyusal uyarım gerektiren ve oldukça zeki olan çoban köpekleri türünün en aktifidir. Oyuncu, asil ve sevecendir. Atletik insanlar için ideal bir arkadaştır. Genellikle polis memurlarına yardımcı olurken görülür ve koruyucu bir kişiliğe sahiptir. 25-34 kilo arasında yer alan orta boy bir köpektir.

Belçika Kurdu Tarihçesi

Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere Belçika kurdunun kökeni bir sürü köpeğidir. 19. yüzyılın sonunda yani 1891 yılında bu cins, sadece çobanlar ve çiftçiler tarafından kullanılan bir köpek olarak bilinmekteydi. Malinois cinsinin köpekleri esas olarak Mechelen (Belçika) şehrinde yetiştirilmiştir. Belçika kurdu tarihine göre adını, doğduğu Malines kasabasından almıştır. Oldukça kısa tüylü bir ırktır.

Bu cins, 19. yüzyılda çobanlar ve çiftçiler tarafından sürülerine bakmalarına yardımcı olmak için kullanılmıştır. Hatta 1901’de ilk Belçika kurdu, Kraliyet Saint-Hubert Derneği’nin soy kökenleri kitabında yer almıştır. O tarihten günümüze kadar da birçok Belçika vatandaşının gözdesi olmuştur. Malinois, her zaman için eğitilmesi en kolay ve çalışma kapasitesi en fazla olan özelliklere sahiptir. Ayrıca meşgul hissettiren yeni şeyler öğrenmeyi de çok severler. Antrenörler ve çeşitli denemelerde yarışan kişiler, türün yeteneklerini ve mükemmel çalışma karakterini her zaman takdir etmişlerdir.

Belçika Kurdu Karakteri, Davranış ve Özellikleri

Belçika kurdunun mizacı, mesafeli ve dışa dönük arasında farklı derecelere sahip olabilir. Ancak bu skala asla korkak, utangaç veya saldırgan bir tavırda değildir. Çünkü Malinois, mükemmel bir bekçi köpeğidir ve gerektiğinde koruyucu olabilecek bir boyuta ve yeteneğe sahiptir. İdeal bir Belçika kurdunun sahibi de iyi mizaçlı olmalıdır. Bu anlamda tanıştığı insanları kabullenmesi için erken yaşlardan itibaren sosyalleştirilmelidir. Refakatçi köpek eğitimi ile birleştirilen bu unsurlar; koruyucu özelliklere sahip, doğru kararlar verebilen ve farkındalığı yüksek bir köpek olmasına yardımcı olacaktır.

Çocuklarla büyüyen Malinois, etraftakilerle gayet iyi anlaşabilir. Ancak onun bir çoban köpeği ırkından olduğunu ve çocukları kovalama veya kıstırma eğilimi gösterebileceğini unutmamak gerekir. Buna asla izin verilmemelidir. Dolayısıyla kendisine nasıl saygılı davranılacağını anlayabilen daha büyük çocuklu bir aile için uygundur. Belçika kurdu, kedilerle anlaşabilir de anlaşamayabilir de. Avlarda güçlü iz sürer ve muhtemelen kedileri veya diğer küçük tüylü hayvanları dışarıda kovalayacaktır. Fakat onlarla birlikte yetiştirilen bazı Malinois’ler, ev kedileriyle iyi geçinebilmektedir.

Belçika kurdu, yüksek enerji seviyelerine sahiptir ve küçük bloklar etrafında basit bir yürüyüşten çok daha fazla aktiviteye ihtiyaç duyar. Bu cinsi yalnızca koşma, bisiklete binme ve yürüyüş gibi aktif günlük egzersizlerden hoşlanan ve köpeğini de yanına alabilen yüksek enerjili bir kişiyseniz seçmeniz gerekir. Ayrıca agility, flyball, herding, obedience ve rally dahil olmak üzere öğretebileceğiniz hemen hemen her köpek sporu veya aktivitesi için uygundur.

Malinois’in zekâsından, hızlı öğrenme yeteneğinden ve iz sürüşünden en iyi şekilde yararlanmak için eğitime ve sosyalleşmeye erken dönemde başlamanız gerekir. Sert uyarılara karşı hassas bir hayvandır. Sağlam, adil ve tutarlı olmanız; övgü ve oyun ödülleri gibi olumlu pekiştirme teknikleri kullanmanız en doğrusudur. Bir diğer Belçika kurdu özelliklerinden biri de köpeklere veya tanımadığı diğer hayvanlara karşı saldırgan olabileceğidir.

Evinizin bir avlusu varsa köpeğin binayı terk etmesini veya diğer köpeklerin mülke gelip sorun çıkarmasını önlemek için etrafı güvenli bir şekilde çitle çevirmeniz gerekir. Bu, toprak altında elektronik bir çit olması anlamına gelmez. Çünkü bir Malinois, bulunduğu sahayı terk etmek isterse yaşanacak bir elektrik şoku onu durduramaz. Bu tür bir çit, diğer köpeklerin mülkünüzün yakınına gelmesini de engelleyemez. Belçika kurdu hem iç hem dış mekân köpeğidir. Güvenli bir şekilde normal çitle çevrili bir bahçede olması gerekse de ev ortamındayken ailesiyle birlikte olmalıdır.

Ölü tüyleri atmak için Belçika kurdunun kürkünü haftalık olarak fırçalamanız gerekir. Evinizin etrafına saçılan tüy miktarını kontrol altına almak için bu süre zarfında, daha sık fırçalanmaya ihtiyacı olacaktır. Tırnaklarını gerektiği gibi kesmeniz ve enfeksiyonları önlemek için kulaklarını temiz ve kuru tutmanız gerekir. İyi bir diş hijyeni de önemlidir.

Belçika Kurdu Irkında Görülen Sağlık Sorunları

Tüm safkan köpekler, tıpkı insanların belirli bir hastalığı kalıtsal olarak alması gibi genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir. Yavrulara sağlık garantisi vermeyen, cinsinin %100 sağlıklı olduğunu ve bilinen bir sorunu olmadığını söyleyen veya yavruların diğerlerinden izole edildiğini söyleyen yetiştiricilerden uzak durun. Çünkü saygın bir yetiştirici, köpeğin cinsindeki sağlık sorunları ve bu sorunların meydana gelme sıklığı konusunda size karşı dürüst ve açık olacaktır.

Özellikle kimden satın aldığınız konusunda dikkatli davranmadıysanız Malinois’ler için endişelenebileceğiniz bazı sağlık sorunları vardır. Bunlar; kalça ve dirsek displazisi, progresif retinal atrofi, katarakt, pannus ve hemanjiyosarkomu şeklinde olabilmektedir. Hayvanın ebeveynlerinin, kendi cinsini etkileyecek sağlık sorunlarından temizlendiğine dair size yazılı belge sağlayamayan bir yetiştiriciden şüphelenmeniz gerekir. Çünkü köpeklerin “veteriner kontrolünden geçirilmesi”, asla genetik sağlık testinin yerini tutmaz.

Sağlıklı Bir Belçika Kurdu Sahiplenmek İçin Önemli İpuçları

Konu hayvanlar olunca özenli davranan bir yetiştirici bulmak, doğru yavruyu bulmaktan daha kritiktir. İyi bir yetiştirici, sizi doğru köpek yavrusuyla eşleştirir. Sağlık sorunlarını taramak adına gerekli tüm sağlık sertifikalarını edinmiş olacaktır. Malinois’teki sağlık sorunlarının çoğu, köpeklik döneminde belirgin değildir. Dolayısıyla yetişkin bir köpeği evlat edinerek bu risk göz ardı edilebilir. Bir Belçika kurdu 10 ila 12 yaşına kadar yaşayabileceğinden, aslında yetişkin bir köpek bile uzun süre ailenizle birlikte olacaktır.

Yavru veya yetişkin fark etmeksizin, sahiplenildikten kısa bir süre sonra Malinois’inizi muhakkak veterinerinize götürün. Veterinerler, var olan sorunları tespit edebilecek ve birçok sağlık sorunundan kaçınmanıza yardımcı olacak önleyici bir sistem oluşturacaktır. Pek çok köpek türü ile melez cins sunan veya soru sorma hakkı verilmeyen bir evcil hayvan mağazasından veya internet sitesinden asla ve asla satın alım yapmayın. Bu kaynaklardan bir köpek yavrusu satın alırsanız sağlıksız, sosyalleşmemiş ve evde eğitilmesi zor bir köpek yavrusu edinme olasılığınız daha yüksek olacaktır. Ayrıca köpeklere yapılan zulmü de desteklemiş olursunuz.

Ek olarak, barınaklarla her iki tarafın da sorumluluklarını açıklayan iyi bir sözleşmeniz olduğundan emin olun. Sizin ve köpeği aldığınız kişinin haklarının bilinmesini sağlayın.

Belçika Kurdu İçin Evcil Hayvan Sigortası

Belçika kurdu evcil hayvan sigortası, melez türdeki köpeklerden daha pahalıdır. Bunun nedeni Malinois’in, tedavisi pahalı olan genetik hastalıklara yakalanma olasılığının melez köpeklerden daha fazla olmasıdır.
Tamamlayicisaglik.com olarak gerçekleştirdiğimiz evcil hayvan sigortası; 6 aydan büyük, 10 yaşından küçük Belçika kurdunuz için gerekli sağlık hizmetlerini sunar. Unutmayın ki Malinois ırkı için köpek sigortası yaptırmanın en iyi zamanı, sağlıklı bir köpek yavrusu olduğu dönemdir. Gelecekte ne olacağını tahmin edemezsiniz ve evcil hayvan sigortası, en çok ihtiyacınız olduğu anda alamayacağınız tek şeydir.

Belçika Kurdu Köpek Türü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Günün çoğunu evde uyuklayarak veya oyalanarak geçirmekten mutlu olan bir köpek istiyorsanız Belçika kurdu muhtemelen sizin için uygun değildir. Malinois, hayatınızda aktif bir rol almak ister. Yeni komutlar, dersler ve püf noktaları öğrenmekten zevk alır.

Belçika Kurdu (Malinois) evde beslenir mi?

Belçika kurdu, yeterince egzersiz yapılırsa bir apartman dairesinde yaşayabilir. Bu nedenle yoğun bir egzersiz programına ihtiyaç duyacaktır. Elbette kulübeli bir evde hayatını sürdürmesi, yaşam alanı için en idealidir.

Belçika Kurdu sahibine saldırır mı?

Birçok insan Belçika kurdunun doğası gereği agresif olduğu konusunda yanılmaktadır. Hâlbuki Belçika Kurdu sahibine karşı oldukça sadıktır. Malinois, yanlış ellerde saldırma amaçlı olarak kötü emellerle eğitilebilir. Ancak nihayetinde sevecen ve sadık köpeklerdir.

Belçika Kurdu eğitilebilir mi?

Bu köpek ırkı, dünya çapında polis ve güvenlik güçleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Çünkü Belçika kurdu eğitimi oldukça kolaydır ve insan otoritesine iyi yanıt verir. Malinois; yüksek enerjili, son derece zeki ve eğitilmesi yorucu olmayan bir köpektir. Belçika kurdu tuvalet eğitimi için ise sert değil, bilinçli bir tutum sergilenmelidir.

Belçika Kurdu sahibini korur mu?

İnsanlar sıklıkla Malinois’in yüksek enerjisini saldırganlıkla karıştırır. Bu köpeğin mizacı; insanları memnun etmek, itaat etmek ve ailesini her ne pahasına olursa olsun korumak için geliştirilmiştir.

Belçika Kurdu tüy döker mi?

Belçika kurdunun tüyleri kısa olabilir ama tüy dökerler. Düzenli olarak dökülen kısa ve düz tüyleri vardır. Aslında, Malinois cinsi genellikle mevsim değişikliklerinde yılda iki kez tüy dökme sürecine girer. Dökülme mevsimi dışında, Belçika kurdunda yıl boyunca düzenli olarak bu durum devam edecektir. Bu nedenle kıyafetlerinizde, mobilyalarınızda ve zeminde makul miktarda tüy bulmayı bekleyebilirsiniz.

Belçika Kurdu bakımı zor mu?

Bu çarpıcı köpeklerin, tüy dökme mevsimi boyunca haftada en az üç kez ve hatta mümkünse her gün tımarlanması gerekecektir. Malinois’inizi düzenli olarak fırçalayarak tüylerindeki kalıntıları veya ölü tüyleri çıkarırsınız ve bu da tüy sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca düzenli fırçalama, tüylerindeki doğal uçucu yağların dağılmasına da destek olabilir. Malinois’in tüylerini fırçalamak dışında başka bakım ihtiyaçları da vardır.

Örneğin, olası bir enfeksiyon olmadığından emin olmak için kulaklarını kontrol etmeniz gerekir. Tırnaklarının kesilmesi gerekir, fakat dişlerini düzenli olarak fırçalamak iyi bir fikirdir. Kürklerinin su geçirmezlik özelliklerini etkileyebileceğinden, bu hayvanları düzenli olarak yıkamanız tavsiye edilmez.

Belçika Kurdu (Malinois) ne kadar büyür?

Belçika kurdu, doğal olarak hareket etme eğilimine sahip, hevesli ve hızlı bir köpektir. Erkekler 60 ila 65 cm boyunda ve 25 ila 34 kg ağırlığındadır. Dişiler 55 ila 60 inç arasındadır ve 18 ila 27 kg ağırlığındadır.

Belçika kurdu hamilelik süresi ne kadar?

Köpeklerin hamilelik süresi ortalama 57 ila 64 gün arasında değişir. Ortalama 2 ay süren bu hamilelik sürecinde, doğumun ne zaman olacağını tahmin etmek zor olabilir çünkü bu durum köpeğin boyutuna ve özelliklerine göre de değişebilir.

Orijinal Belçika Kurdu Nasıl Anlaşılır?

Belçika kurdunun kulakları daima diktir. Üçgen şeklindeki siyah veya kahverengi kulakları ve kısa sert tüyleriyle dikkat çekerler. Malinois’inizin safkan olup olmadığını bilmek, onları ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için önemlidir. Fiziksel görünümleri ve kişilikleri ile safkan olup olmadıkları belirlenebilse de bazen zor olabilir.

Belçika kurdunun safkan olup olmadığını belirlemenin bir başka yolu da yetiştiricinin kendisine sormaktır. Yetiştiriciniz saygın biriyse hayvanın ebeveynleri hakkında size bilgi vermekten daha fazlasını yapacaktır ve hatta onları ziyaret etmenize izin verebilir. Belçika kurdunun ırkından %100 emin olmak istiyorsanız ve ailesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olması için DNA testi de yaptırabilirsiniz.

Malinois ne kadar yaşar?

Belçika Malinois, 10-14 yıl arasında bir yaşam beklentisine sahiptir. Bu nedenle yavru köpeğiniz uzun süre yanınızda kalabilir. Nispeten kısa bir yaşam beklentisi olan diğer büyük veya dev cins köpeklerden daha uzun yaşar. Malinois, neredeyse uzun ömürleriyle bilinen küçük köpek ırkları kadar uzun yaşar. Ancak bu rakamların yalnızca gösterge niteliğinde olduğunu unutmayın. Evcil hayvanınız ne yazık ki bir kaza veya hastalık kurbanı olup daha az yaşayabilir. Dolayısıyla bu noktada evcil hayvan sigortasının önemi devreye girmektedir.

Malinois ne zaman çiftleşir?

Köpeğinizin anne olmasını istiyorsanız en ideali, üçüncü kızgınlık döneminin geçmesini beklemektir. Bu da minimum 15 aylığa tekabül eder. Çünkü bu, tamamen olgunlaştığı zamandır ve hamileliğin daha güvenli olma şansı yüksektir. Ancak erkeklerde olgunlaşma süreci daha erken, 1 yaşında sona erer.

Malinois kaç tane yavrular?

Belçika kurdu dişileri genellikle ortalama 6 yavruya sahiptir ve bazı durumlarda 10 yavruya sahip olabilirler. Malinois’in hamileliği genellikle 60 gün sürer; çok daha uzun sürerse hemen veterinere götürmek gerekir. Doğumun ise köpek için sakin, aşina olduğu ve kendini güvende hissettiği bir yerde gerçekleşmesi önemlidir.

Belçika Kurdu Çeşitleri

Belçika Malinois kurdu ya da Belçika çoban köpeği olarak da bilinen Belçika Alman kurdu, toplam 4 farklı kökenden gelir; Malinois, Groenendael, Laekenois ve Tervuren’dir. Tüy renkleri ve uzunlukları farklıdır ancak temelde aynı özelliklere sahiptirler. Karakter ve anatomik yapı bakımından aynı olup görünüm açısından farklıdır demek mümkündür.

Belçika Kurdu Bahçede Yaşar mı?

Belçika Malionis köpeği ya da bir diğer adıyla Malinois kurdu, her ortama adapte olabilen bir ırktır ve evin içinde genelde orta hareketlidir. Ev ortamında uygun koşullar sağlandığında evde yaşayabildiği gibi korumalı bir bahçe ortamında da yaşayabilir. Bu noktada bir köpek kulübesi olması soğuktan, sıcaktan ve yağmurdan korunması için önemlidir.

Belçika Kurdu Dişi Özellikleri

Malinois köpek, dişi ve erkek arasında boyut farkı olan bir türdür. Belçika köpeği eğer dişiyse; yüksekliği 56 ila 61 cm arasında olabilir. Ağırlık olarak ise dişiler, 23 ila 38 kg ağırlığında olabilir. Belçika Malinois özelliklerinden en dikkat çekeni ise her iki cinsin de dik kulaklara sahip olmasıdır.

Belçika Kurdu Yasak mı?

Belçika Malinois köpeği ya da Belçika kurdu yavrusu olanların merak ettiği sorulardan biri bu ırkın yasaklı olup olmadığıdır. Siyah Belçika kurdu Türkiye’de beslenmesi yasaklı olan ırklardan biri değildir ancak sosyal ortamlarda olası risklere karşı ağızlık ile dolaştırılmalıdır.

Belçika Kurdu Kulakları Ne Zaman Dikleşir?

Belçika kurdu özellikleri denince akla ilk gelenlerden biri şüphesiz dik kulaklarıdır. Pek çok Belçika köpeği sahibinin merak ettiği sorulardan biri köpeğin kulaklarının ne zaman dikleşeceğidir. Genel olarak Belçika kurdu yavrularının kulakları 4 ila 7 aylıkken dikleşir.