Yavru Köpek Eğitimi

Yavru Köpek Eğitimi - Evcilhayvansagligi.com

Görünen o ki aileye yeni bir üye eklenmiş ve evin havası, ortamı bir anda eğlenceli bir parka dönüşmüş! Önce minik üyeye hoş geldin diyerek başlayalım yazımıza neticede artık o pati de bizim sorumluluğumuzda.

Köpeklerin dünyası başlı başına bir serüvendir; kimi zaman eğlenceli, kimi zaman macera dolu ama hep mutlu, hep keyifli. İlk başlarda yadırgamak doğaldır elbette. O size, siz ona alışıyorsunuz ve bu bir süreç.
Sabah uyandığınızda en sevdiğiniz terliğinizin bu dünyadan gidip hurdalar alemine göçmesi canınızı sıkabilir ya da akşam uykunuz kaçtığında minik parlak gözleriyle sizi onunla o saatte oyun oynamaya ikna etmek için çabalayan bir pati olabilir.

Hikâyeyi genişletecek olursak örneklerin ardı arkası kesilmez bir en iyisi kısa tutalım zira bugün konumuz eğitim ve köpek eğitimi ciddi bir iştir. Ciddi bir iş olmasının altında “geleceğiniz” yatıyor desek yeridir çünkü eğer eğitim en baştan doğru ve etkin bir şekilde verilmezse gençlik, yetişkinlik ve hatta yaşlılık döneminde sizi türlü maceralar bekliyor olabilir. Bu nedenle eğitim her canlı için şart diyor ve ana konumuza geçiyoruz; yavru köpek eğitimi.

Evcil hayvanlar hakkında çok daha fazla bilgi için evcilhayvansagligi.com‘da sizleri pek çok içeriğin beklediğini unutmayın. Detaylar için linke tıklayın!

Yavru Köpek Eğitimi

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki eğitimde sert komutlar vardır ancak şiddet yoktur. Köpeğe, kediye kısaca nefes alan her canlıya yapılan şiddet bir insanlık suçu ve utancıdır. Bu nedenle eğitim sırasında köpeğinize asla şiddet uygulamamalı, onu strese sokacak davranışlardan kaçınmalısınız. Unutmayın ki stres, her canlı için tehdittir.

Köpek eğitiminin temelinde duygular yatar. Şöyle açalım; ona karşı ne kadar net ve kararlı olursanız sizi yenmesi de bir o kadar zor olacaktır. Zaman zaman kıyamadığınız dönemler olup yumuşamanız olağandır zira hepimiz bir kalp taşıyoruz ancak unutmayın ki ilk başta ne kadar kararlı olursanız köpeğiniz de bir o kadar komutları alacaktır. O dünyanın en sevimli canlısının duygularınızla oynamasına izin vermeyin ve ciddi olun; biraz uğraştırsa da günün sonunda zafer sizindir, sabredin!

Yavru Köpek Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Aslında bunun net bir rakamı ya da tarihi olmaz ancak genel olarak şunu söyleyebiliriz; mümkün olan en küçük yaşta. Köpekler yavruyken eğitildiklerinde komutları çok daha kolay öğrenir ve alışkanlık haline getirirler. 3 aylık köpek eğitimi ile 1 yaşında köpek eğitimi arasında zorluk farklılığı olabilir.

1 ve üzeri yaşlardaki köpeğin alışkanlıkları daha oturmuştur ve değişmemek için direnebilir. Ancak 3 ay ve aşağısı köpekler henüz dünyaya yeni geldikleri için daha kolay ve hızlı öğrenirler. Tabi bu durum sizi yanılgıya da düşürmesin. Örneğin barınaktan ya da sokaktan yaşı büyük bir köpek sahiplendiyseniz eğitimi “imkânsız” değildir. Evet sokakta ve barınakta büyüdüğü için birtakım alışkanlıkları edinememiş olabilir ancak sabırla ve kararlılıkla büyük yaştaki köpekler de eğitilebilir.

Evde Köpek Eğitimi

Köpek eğitimi veren merkezlerden de destek alabileceğiniz gibi evde kendiniz de köpeğinizi eğitebilirsiniz. Bu merkezlerde çok daha profesyonel bir bakış açısı sunulduğundan elbette imkânınız varsa bir köpek eğitmeninden destek almanız iyi fikir olabilir.

Ve fakat bu eğitim imkân ve zaman meselesi olduğundan köpek eğitimini evde kendiniz vermeyi de tercih edebilirsiniz. Köpek eğitiminde dikkat edilmesi gerekenleri birkaç adım halinde sizlerle paylaşalım.

Köpeklerde Sosyalleşme

En az yavru köpek çiş eğitimi kadar önemli bir konu; sosyalleşme. Köpeğinizi insanlara ve diğer hayvanlara alıştırmaya küçük yaşta başlayın. Eğer eve kapatır ve tüm canlılarla diyaloğunu keserseniz yabani ve hatta vahşi olabilir.

Başkalarına karşı koruma içgüdüsü gereği saldırgan olabilir ki bu sosyal ortamlardan size büyük sıkıntılar getirecektir. Onu henüz bebek yaştayken insanlarla ve diğer canlılarla kaynaştırın. Elbette temkini elden bırakmayın çünkü çok küçük olduğu için zarar da görebilir. Özellikle kendinden büyük köpeklerin yanına temkinli bir şekilde yaklaştırın ve olası ataklara karşı her zaman tetikte olun.

Köpeklerde İtaat Eğitimi

Eğitimin en temelinde basit komutlar yatar. Temel itaat eğitimini evinizde de verebilirsiniz. Bu komutları öğretirken eğlenceli ve kısa olan eğitimleri deneyebilirsiniz. Örneğin otur, kalk, bekle, yat, bırak, hayır gibi temel komutları öğreterek başlayabilirsiniz.
Eğitim ne kadar kısa olursa o kadar iyi olacaktır çünkü köpekler bir süre sonra sıkılabilir ve komutları dinlemeyebilir. Saatler boyunca bir şeyler öğretmek için çabalamak yerine kısa sürelerde etkin eğitim vermeniz daha etkili olacaktır.

Köpeklerde Isırma Huyu

Hemen her yavru köpekte ısırma eğilimi vardır. Terlikler, elleriniz, ayaklarınız, yastıklar aklınıza gelen her nesneyi ısırabilirler. Bu davranışın pek çok nedeni vardır ki temelinde dişlerinin kaşınıyor olması ve bitmeyen oyun sevdası gelir.

Yavruyken köpeğinizi ısırmaması konusunda eğitmeniz önemlidir çünkü zamanı geçince bu huy artık bir davranış ve hatta karaktere dönüşebilir. Köpeğiniz hep küçük kalmayacak, kocaman cüssesiyle üstünüzde dolaşan salyaların canınızı sıkmasını istemezseniz henüz yavruyken ısırma huyundan vazgeçirmeniz gerekir.

4 aylık köpeğim ısırıyor, nasıl engellerim sorusunun yanıtını verdiğimiz yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Köpeklerde Sıçrama

Kulağa ilginç geliyor olsa da yavru köpeğiniz bazen kendini tavşan zannedebilir ve olur olmaz yerlere sıçrama eğiliminde olabilir. Bu ilk başlarda sevimli bir sahne olsa da büyüdüğünde tehlikeli ve bir o kadar sevimsiz olacaktır.

Köpeklerde sıçrama huyu, verilen komutlarla kontrol altına alınabilir. Her sıçrama hareketinden sonra “hayır” komutunu ona öğretebilir ve zamanla kararlılığınızı görünce bu huydan vazgeçebilir.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Gelelim en meşhur konuya; yavru köpek tuvalet eğitimi. Yavru köpeğinizin ilk başlarda evin her köşesine farklı anılar (!) bırakması doğaldır neticede siz onu, o sizi ve evi tanımaya çalışıyor. Canınız bu duruma bir hayli sıkılıyor olabilir ancak hiç sıkılmasın çözümü var.

Yavru köpeğinizin aşıları tamamlandığında zaten dışarı çıkacak bu nedenle tuvalet ihtiyacını dışarıda gidermiş olacak. Ancak zaman zaman evde de yapmak isteyebilir. Bunun için ihtiyacınız olan bir çiş pedi ve bir parça çiş! Köpeğinizin çişini bir mendile bastırın ve çiş pedinin üzerine koyun. Kendi kokusunu tanıyınca tuvaletini oraya yapacaktır. Tabi biraz zaman alabilir ancak eninde sonunda alışacaktır.

Köpeklerde Tasma Kullanımı

Köpeklerin tasmayla arasının iyi olduğu pek söylenmez; etrafta koşturmak varken onları çeken bir ipe bağlı kalmak, özgürlüklerinin önündeki en büyük gölgedir. Ancak tasma hem toplum güvenliği hem köpek sağlığı için önemlidir. Bu nedenle küçük yaşta tasmayla gezdirmeye alıştırmak gerekir.

Sizi tutup çekebilir ya da tasmayı takmamak için direnebilir. Bu noktada kararlı ve net olmanız önemlidir. Sert bir şekilde “hayır, bekle” gibi komutları öğretebilir ve önden değil sizinle birlikte ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Rutin Alışkanlıklar

Köpeklerin zamanlaması mükemmel işler! Eğer ona her gün aynı saatte mama verir ya da her gün aynı saatte dışarı çıkarırsanız bunu beynine kodlar ve zamanı geldiğinde size haber verir. İşte bu noktada yine eğitim yavruyken başlar.

Köpeğinizi her gün aynı saatte dışarı çıkarın ya da her gün aynı saatte mama verin ki gün içinde bir şeyler için tutturmasın ve her şeyin zamanını bilsin.

Köpeklerde Saldırganlık

Köpeğinize saldırma, ısırma ve benzeri yönde komutlar ve teşviklerden kaçının. Neticede bu bir ev köpeği ve bu tarz eğitimlere ihtiyacı yok. Dünyanın en tehlikeli ırklarından biri olan Pitbull cinsi köpeklerin bir bebek kadar masum ve narin olması imkânsız gibi geliyor değil mi kulağa? Ancak eğitimle bu olabilir. Pitbull gibi genleri kuvvetli ve saldırgan olan bir köpek bile doğru ve yumuşak bir eğitimle sakin bir köpeğe dönüşebilir.

Aynı durum tüm ırklar için geçerlidir. Köpeğin karakter yapısının davranışları üzerindeki etkisi tartışılmaz ancak verilen eğitimin şekli de davranışlarına etki edecektir. Köpeğinizi saldırganlıktan, ısırmaktan ya da insanları korkutmaktan öte duygularla yetiştirirseniz, çok daha ılıman bir iklime sahip olacaktır. Bu nedenle köpeğinize saldırma komutlarını öğretmekten ve onu bu yönde yetiştirmekten kaçınmanız iyi olur.

Köpeklerde Yalnız Kalma

Köpeğin evde yalnız kalması da eğitimin bir parçasıdır aslında. Yavru köpeği bir süre evde tek bırakmamak gerekir ancak büyüdüğü zaman küçük saatlerle evde yalnız kalmaya alıştırabilirsiniz. Örneğin 1 saatlik kısa dilimlerle kontrollü bir şekilde yalnız bırakmayı deneyin.

Köpekler evde yalnız kalabilir mi sorusu merak edilen sorulardan biridir ki bunun yanıtını daha önce vermiştik. Köpekleri evde yalnız bırakmaya dair merak edilenleri konuştuğumuz yazımıza mutlaka göz atmanızı öneririz.

Köpek eğitimi her ne kadar zamanla oturan bir durum olsa da zorlukları olduğu da aşinadır. Eğer tüm çabalarınıza rağmen köpeğinizi bir türlü alıştıramıyorsanız veteriner hekiminizden destek alabilir ve uzman görüşleriyle yolunuza devam edebilirsiniz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.