4 Aylık Köpeğim Isırıyor: Yavru Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir?

Yavru Köpek Isırma Huyundan Nasıl Vazgeçer?

Evin yeni üyesinin ilk zaman yaramazlıkları maruz görülse de bu maruz görülmelerin ilerleyen zamanlarda onda bir davranış biçimi haline gelmesini de önlemek gerekir. Yavru köpeğim ısırıyor ne yapmalıyım sorusu, hemen her yavru köpek sahibinin ortak sorusudur adeta.

Cevabı ve çözümü basit olsa da yine de bu durum önlem alınmadığı takdirde ciddi davranış bozukluklarına kadar da gidebilir. Bu nedenle öncelikle bu davranışın kaynağını bulmalı ve ardından alıştırma aşamasına geçmelisiniz. Söylemesi kolay gibi duruyor değil mi? Gelin detaylıca konuşalım.

Yavru Köpeklerde Isırma Huyu

Ne yazık ki hemen her yavru köpeğin ısırma eğilimi vardır. Bu ısırıklar başta oyun olarak algılansa da zamanında müdahale edilmedikçe davranışa ve hatta sonrasına karaktere yansır. Bu nedenle o sevimli dişlerin sağa sola geçmesini önlemek, ileriki zamanlarda rahat etmeniz bakımından önemlidir.
Çözüme geçmeden önce neden bir odaklanalım diyoruz. Yavru köpek neden ısırır sorusunun yanıtı ile başlayalım.

Merak!

Şu an köpeğiniz hayatının belki de en aktif döneminde. Her şeyi merak ediyor her şeyi yemek ya da ısırmak istiyor. Yavru köpeklerde her şeyi yeme eğilimi çok yüksektir; bu bir meyve çekirdeği de olabilir, çorap da! Köpeğiniz bulduğu hemen her şeyi ağzına atmak istediği bir dönem yaşıyor.

Haliyle tüm bunları da ısırarak yapmaya çalışıyor olması normal. Dişinin kestiği her obje onun için bir ısırma sebebidir. Tabi bu “obje” zaman zaman insana da dönüşebilir ve köpeğiniz sizi de minik minik ısırabilir.

Diş Kaşınması!

Henüz yeni büyümeye çalışan bir bebek gibi düşünün. Nasıl ki bebeklerin dişleri kaşınır, huzursuzlanır aynı durum köpekler için de geçerli. Köpeklerin de diş çıkarma evrelerinde dişleri kaşınabilir.

Bu kaşıntıyı alacak en ideal nesne de genellikle evin terlikleri olur. Bazı köpeklere istediğiniz kadar oyuncak alsanız da evdeki terliğin cazip olması kaçınılamaz. Bu nedenle yavru köpeğim ısırma huyundan vazgeçer mi demeden önce evdeki terliklerden vazgeçmeniz daha isabetli bir karar olacaktır.

Oyun!

İnsan ısırarak oyun mu olurmuş diyebilirsiniz ancak unutmayın ki karşınızda idraki o kadar da gelişmemiş olan bir bebek var. Sizi anlamadığı yetmezmiş gibi dünyaya yeni açtığı dönemde her şeyi merak ediyor.

Bu ısırma huyu, zaman zaman oyununun da bir parçası olabiliyor. Isırarak oyun oynamayı tercih edebilir ya da sizi de oyuna katmak için ilginizi çekmeye çalışabilir.

Yavru Köpek Ayak Isırması

Özellikle ilginç gelen kısımlardan biri de köpeğin özellikle ayaklara hücum etmesi. Hemen her yavru köpeğin ayakları ısırma refleksi vardır. Bunun temel nedeni birden fazla olabilir ancak en akla yatanlarından biri ayağın en kolay ısırılabilir yer olması olabilir.

Yavru köpek ayak ısırması ya da yavru köpeğin ısırarak oynaması ilk başlarda sempatik gibi dursa da büyüdükçe can acıtıcı olmasının haricinde davranış bozukluğu da yaratabilir. Bu nedenle erken zamanda önlem almak çok daha doğru olacaktır.

Yavru Köpek Isırma Huyu Ne Zaman Geçer?

Sorunun yanıtına geçmeden önce yavru köpek ısırma huyundan vazgeçer mi sorusunu yanıtlayalım. Bu biraz zaman alsa da yavru köpek ısırma huyundan vazgeçebilir. Buradan önemli olan ona zamanında eğitim vermeniz ve ısırmaması yönünde teşvikinizdir.

Yavru köpeklerde ısırma huyu çok sık görülen bir durumdur. Bunun bir psikolojik sorun olmadığının altını çizerek başlayalım zira bu davranış büyüyünce geçecektir. Ancak elbette hep söylediğimiz gibi köpek eğitimi bu noktada çok önemlidir ve eğitim ne kadar erken yaşta verilirse yetişkinlik dönemi de bir o kadar rahat geçecektir.

Yavru Köpek Isırma Huyundan Nasıl Vazgeçer?

Nedenlerine değindikten sonra şimdi gelelim bu huydan nasıl vazgeçileceğine… Bunun için öncelikle ihtiyacınız olan şey sabır ve birkaç komut!

Isırma davranışından sonra ona kızmayın ve bağırmayın. Köpek eğitiminde şiddet söz konusu dahi olamaz; sadece eğitimde değil, şiddet hayatın her evresinde insani ve yüz karartıcı bir suçtur. Köpek eğitiminde şiddetten ve yüksek sesten kaçının.

Isırdığı zaman ona sert bir şekilde “Hayır” komutu verin. “Hayır” komutu köpekler için en etkili komutlardan biridir. Önceleri sizi umursamayacağını üzülerek söylememiz gerekir. Ancak bir süre sonra alışacaktır.

Isırma alışkanlığının altında diş kaşınma yatıyorsa köpek diş kaşıma oyuncaklarından destek alabilirsiniz. Piyasada onlarca marka ve türde bulabileceğini bu oyuncaklar başta terlik kadar cazip gelmese de zamanla, dişini kaşıdıkça dikkatini çekecektir.

Köpeklerin yavruluk dönemleri, hayatlarının en hareketli dönemleridir. Bu nedenle enerjilerini atmaları çok önemlidir. Enerjisini atan köpekler ekstra oyuna ihtiyaç duymayabilir. Haliyle canı da sıkılmayacağı için ısıra eğilimleri azalabilir. Köpeğinizi aşıları tamamlandıktan sonra küçük yürüyüşlere çıkarabilirsiniz ya da henüz aşıları tamamlanmadıysa evde küçük oyunlarla enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer tüm bunları yapmanıza rağmen hala köpeğinizde ısırma davranışı devam ediyor ve sözünüzü asla dinlemiyorsa veteriner hekiminizden fikir ve destek almanızda yarar olacaktır.

Yavru köpek nasıl eğitilir?” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Yanı sıra evcilhayvansagligi.com‘da sizleri onlarca faydalı bilgi beklediğiniz de unutmayın!

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.