Yavru köpeğim Mama Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

Yavru Köpek Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım? - Evcilhayvansagligi.com

Köpekleri belirli karakter yapıları olan, şahsına münhasır olarak tanımlayabileceğimiz eşsiz canlılardır. Yemek tercihleri, damak tatları ve alışkanlıkları vardır ve onlara zorla bir şey yaptırmak imkansızdır. Bu tercihler çoğu zaman karakter yapılarının bir yansıması olur ve bize kabul etmekten başka bir seçenek düşmez.

Henüz yavruluk dönemlerinde vereceğiniz bazı eğitimlerle davranışlarına yön vermeniz mümkündür ancak iş damak tadına gelince konu biraz inada binebilir. Bazı köpekler “gıda dışı” dahil olmak üzere etraflarındaki hemen her şeyi yeme eğiliminde olurken bazıları iştah sorunu yaşayabilir ya da mama seçebilir.

Bu durum yetişkinlikte belki tolere edilebilir ancak yavruluk döneminde doğru bir beslenme rutininin oluşması hayati derecede önem taşır. Bu yazımızda özellikle mama yemeyen yavru köpeklerle ilgili neler yapabileceğinizi konuşacağız… Önce işin “neden”ine değinelim sonra çözüme ulaşalım.

Köpeğim Neden Mama Yemiyor?

Bunun altında onlarca neden yatıyor olabilir. Yavru köpeklerin mama yememesinin ya da mama seçmesinin yalnızca tercih değil fiziksel sebepleri de olabilir. Köpeklerin mama yememesinin altında yatan nedenlerden birkaçı:

  • Köpeklerde iştah kaybı olabilir ve bunun altında birtakım hastalıklar yatıyor olabilir.
  • Seyahat etmesi ve yabancı bir çevreye gelmesi onu korkutabilir ve iştahını kapatabilir.
  • Mide rahatsızlığı mama yemesini engelliyor olabilir.
  • Diş hastalıklarının varlığı mamayı reddetmesine yol açabilir.
  • Strese girmiş olabilir ve bu nedenle iştah kaybı yaşayabilir.
  • Tamamen tercihleri doğrultusunda “seçici” olabilir diğer bir deyişle verdiğiniz mamayı sevmemiştir.

Köpeğim Ev Yemeği Yiyor ama Mama Yemiyor!

Yavru köpeğinizin mamayı şiddetle reddederken ev yemeklerine meraklı olması aslında çok da şaşırtıcı değil zira köpekler abur cubura ve bazı ev yemeklerine bir hayli düşkün olabilir. Şunu unutmayın ki onun için sizin tabağınızdaki her şey çok caziptir ve hedefi tabağınızdakileri yemektir!

Köpeğe ev yemeği vermek, sağlığı bakımından ona vereceğiniz belki de en büyük zarardır. Ev yemeklerinin içindeki tuz ve baharat, küçük midesinin tolere edebileceği bir şey değildir. Belki hemen etkisini göstermez ancak zaman içinde türlü mide sorunları gündeme gelebilir. Unutmayın ki köpekler yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle daima kaliteli mamalarla beslemeli ve ev yemeklerinden onu uzak tutmalısınız.

Henüz yavru olduğu için bu bir alışma ve geçiş sürecidir; zaman zaman çatışmalarınız ya da inatlaşmalarınız olabilir ki bu doğaldır. Ancak burada önemli olan kararınızdan taviz vermemenizdir. Evet masum gözleriyle sizi etkisiz hale getirmeyi başarabilecek kadar sevimli olabilir ancak küçüklük çağında öğretilen her şey yetişkinlik çağında bir o kadar işinizi kolaylaştıracaktır.

Köpeğim Mama Beğenmiyor!

Olabilir! Köpeğinizin damak tadı belki de verdiğiniz mama ile çatışıyordur. Örneğin siz balık sevmiyorsunuz ancak birileri size zorla balık yedirmeye çalışıyor ve bu konuda çok ısrarcı. Siz de balıktan soğumaz mısınız? Aynı durum köpekler için de geçerli. Yavru köpeğinizin mama seçmesi çok doğaldır mühim olan bir mamada karar kılması ve sizi zorlamaması.

Sürekli farklı mamalar vererek kafasını karıştırmak yerine mevcut mama üzerinden birkaç alıştırma turu ile başlayın. Mesela mamasını daha cazip hale getirebilirsiniz. Nasıl mı?

Köpek Yemek Yemiyorsa Ne Yapmalı?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere önce mamayı çok daha cazip bir hale getirin. Mesela bizler için sade makarna belki çok lezzetli bir seçim olmayabilir ancak üzerine ekleyeceğimiz sos ya da baharatlarla gurme tatlar elde edebiliriz. Aynı durum köpek mamaları için de geçerli. Şunları denemeye ne dersiniz?

Mamanın üzerine az miktar vitamin sıkın

Köpeğiniz mama seçiyor bu belli, peki pes etmek var mı? Yok! Yavru köpeğiniz için veteriner hekiminizin önerdiği bir vitamin mutlaka vardır. O vitaminden çok az bir miktarı kuru mama ile karıştırabilirsiniz. Vitaminler genellikle köpeklerin sevdiği tatlardır, bir bakmışsınız bir çırpıda hepsini yemiş belli mi olur?

Kuru mama ve yaş mamayı karıştırın

Kuru mama sevmeyen köpekler genellikle yaş mamaya bayılır. Ancak yavruluk döneminde yaş mama vermek belki çok tercih edilmeyebilir. Bu aradaki dengeyi iki mamayı birbirine karıştırarak sağlayabilirsiniz. Kuru mamaya az miktar yaş mama karıştırın ve öyle verin, işe yarayabilir.

Kuru mamaya et suyu katın

Et suyu köpeğiniz için cazip olabilir. İçinde baharat, tuz ve benzeri gibi hiçbir ürün olmayan bir eti haşlayın ve çıkan su ile kuru mamayı karıştırın. Su, mamayı yumuşatacaktır bu sayede yemesi hem lezzetli hem kolay olacaktır.

Kuru mamaya ılık su ilave edin

Bu da bir seçenek. Kuru mama henüz yeni gelişen dişleri için belki çok sert olabilir. Mamayı yumuşatmak için et suyu bir tercih olabileceği gibi ılık su da bir tercihtir. Ilık suyu çok az miktar olacak şekilde mamaya dökün ve yumuşamasını sağlayın. Hoşuna gidebilir.

Kuru mamayı değiştirin

Yukarıdaki işlemlerin hiçbiri işe yaramadı mı? O halde ısrara gerek yok, veteriner hekimden size başka bir mama önermesini isteyin. Yavru köpekler henüz gelişim çağında olduklarından mamaları ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri içerir. Bu nedenle yavru köpeğiniz yalnızca yavru köpek maması ile beslenmelidir. Mama satın alırken kalitesi kadar yaş aralığı da çok önemlidir.

Köpeklerin Hayır Diyemeyeceği Mama

Köpeklerin asla hayır diyemeyeceği ve yalnızca “seçici köpekler için mama” olarak lanse edilen mama markaları vardır. Veteriner hekiminizin uygun gördüğü bir seçici köpek maması satın alabilirsiniz. Bu mamaların içinde köpekleri cezbeden aromalar bulunur bu nedenle köpeğiniz yüksek ihtimal bu mamaları çok sevecektir.

Yavru Köpek Beslenmesi

Her köpeğin beslenmesi çok önemlidir ancak özellikle yavru köpeklerde beslenme bir disiplin işidir. Henüz küçükken beslenme konusunda eğitilen köpeğiniz, yetişkinlik döneminde sizi üzmeyecektir. Ancak bu yemek seçme durumu inada binerse durum çok daha farklı bir boyuta ulaşabilir. Köpeğiniz yeterli vitamin ve mineralleri almazsa bağışıklık sistemi zayıflar ve pek çok hastalığa açık hale gelir.

Köpeğinizin hastalanması manevi olarak yeteri kadar büyük bir yük iken buna bir de işin maddi boyutu eklenir. Veteriner masrafları, köpeğinizin sağlığı için ciddi bir giderdir. Bunu önlemenin en kolay yolu ise evcil hayvan sigortasından geçer. Evcil hayvan sigortası ile köpeğinizin sağlığını güvence altına alabilirsiniz. Peki ama nasıl?

Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, köpeğinizin sağlık giderlerini güvence altına alan bir sigorta türüdür. Yalnızca sağlık giderler için değil poliçenizde belirtilen limit ve oranlar dahilinde ücretsiz bakım imkânı da sunar. Bu bakımın içeriği sigorta poliçesine bağlı olarak değişir.

Evcil hayvan sigortanızı ihtiyaçlarınız ve bütçeniz doğrultusunda oluşturabilirsiniz. Dilerseniz ek teminatlar ile yatarak tedavi ve ayakta tedavi giderlerinizi de kapsam altında tutabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken size uygun poliçeyi seçmektir.

Konu seçim aşamasına geldiğinde sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız! Dilerseniz bizi arayabilir, sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.