Köpeklerin de tıpkı bizler gibi bir damak zevki vardır ve her mamaya göz kapalı atlaması düşünülemez. Her ne kadar etli mamaları seviyor olsalar da bazı köpeklerin tercihi şaşırtıcı bir şekilde sebze ve tahıl ağırlıklı olabilir.
Köpeğiniz tavuklu mamayı yemezken tam bir lahana tutkunu olabilir ve bu durum itiraf etmek gerekir ki oldukça enteresan olur. Geri gelelim, köpeğinizin damak tadının neye hükmedeceğini önceden kestirmek oldukça zordur. Deneme yanılma yöntemiyle en sevdiği mamayı bulabilirsiniz.
Bu durum köpek sahibi olarak canınızı sıkacaktır şüphesiz; gözünüzden sakındığınız köpeğinizin günlerce aç kalması sizi üzecek olsa da taşlar yerine oturduğunda rahatça arkanıza yaslanabilirsiniz.
Şimdi gelelim “bugün” neler yapabiliriz, mama seçen köpeğe nasıl yemek yedirebiliriz? Aklımızda birkaç şey var…
Mama Yemeyen Köpek
Önce işin kaynağına bir uzanalım mı? Köpeğinizin mama yememesinin altında bir tercihten çok sağlık problemi yatıyor olabilir. Örneğin;
- Köpeğinizin diş ve diş etlerinde bir sorun varsa,
- Mide yangısının eşlik ettiği bir gastrit ya da mide sorunu gündemdeyse,
- Genel olarak stresli bir dönemden geçiyorsa,
- Yakın zamanda aşı olmuşsa,
- Çevre değişimi yaşanmışsa ve psikolojik olarak bundan etkilenmişse,
- Köpeğiniz mama yemeyi reddediyor olabilir. Genel olarak mamayı reddetmesinin altında yatan temel nedene odaklanmak gerekir ki tedavi ona göre şekillensin.
Yukarıdaki sağlık nedenlerinden bağımsız olarak yalnızca canı yemek istemediği için de yemeği reddediyor olabilir. Buna kısaca şımarıklık da diyebiliriz! Bazı köpekler özellikle küçük ırklar şımarmaya ve nazlanmaya daha meyilli olabilir. İstediğini sizden alana kadar mama yememe konusunda diretebilir. Hatta bu direnç, günlerce inat edip aç kalmaya kadar varabilir. Merak etmeyin, o direnci kırmanın yolları var!
Köpek Mamaya Nasıl Alıştırılır?
Öncelikle köpeğin damak tadını iyi tanımak gerekir. Her köpek her mamayı yemez. Mamaların içinde tavuk eti, kuzu eti, balık, tahıl, sebze ve benzeri gibi onlarca eklenti vardır. Kuzu yemeği sevmeyen bir köpeğe zorla kuzu etli mama yedirmek ondan stres yaratacaktır. Bu mama yedirme işinin temel noktası köpekle inatlaşmamak ve onu strese sokmamaktır.
Köpeğiniz yemesi için zorlarsanız işi inada bindirebilir ve kendi dediği olana kadar günlerce aç kalma pahasına mamayı yemeyebilir. Bu noktada öncelikle ihtiyacınız olan şey sabırdır. Gelelim detaylara…
Köpeğim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?
Köpeğiniz mama seçtiği için yemiyorsa yani bunun dışında herhangi bir sağlık sorunu yoksa işimiz daha kolay, endişelenmeyin. Önce bir iki alıştırma turu ile işe başlayın. Nasıl mı?
Farklı Mamaları Deneyin
Farklı içeriklere sahip olan mamaları satın alıp her birini denemek ciddi bir maliyet olacaktır ancak bazı noktalarda çare kalmayabilir. Köpeğinizin damak tadına uymayan mamaları sokak hayvanlarına verebilirsiniz, hiçbir mama ziyan olmaz. Köpeğinizin tercih etmediği mamayı sokak hayvanı çok sevebilir bu sayede sokaktaki canları da mutlu etmiş olursunuz.
Yaş Mamayla Kuru Mamayı Karıştırın
Yaş mamaya genelde köpekler hayır demez. Ancak içeriği yoğun olduğu için her köpek için uygun olmayabilir. Köpekler için genelde kuru mama önerilir ancak mama seçen köpek için her ikisi de denenebilir.
Şöyle ki; önce bir kaşık kadar yaş mama alın ve kuru mamasına karıştırıp iyice harmanlayın. Yaş mamanın kokusu kuru mamaya geçtiğinde her ikisini birden yiyecektir. Zamanla yaş mamanın miktarını azaltın ve hatta sonlara doğru artık çok çok az karıştırın.
Kuru Mamaya Vitamin Sıkın
Köpek vitaminleri, köpeğin beslenmesinde önemli bir konuma sahiptir. Günlük olarak verdiğiniz köpek vitamin macununu sek olarak değil de mamaya karıştırarak vermeyi deneyin. Mamanın da içinde vitamin ve benzeri eklentiler olduğu için aşırıya kaçmaktan kaçının çünkü her şeyin fazlası zarar olacaktır.
Köpekler vitamin macunlarının tadını genelde severler bu nedenle mamaya kokusunun karışması, kuru mamayı yeme şevkini arttırabilir.
Mama için 30 Dakika Bekleyin
Köpeğinizin başka bir seçenek olmadığına inanması lazım bunun için de sabır gerekir. Köpeğinize mama verdikten sonra bir 30 dakika kadar bekleyin. Hala mamasını yememişse kaldırın. Bir süre sonra tekrar koyun ve 30 dakika sonra tekrar kaldırın.
Bu şekilde gün boyu devir daim yapın. Her mama saatinde aynı mamanın geldiğini idrak etmeli ve beklentisini değiştirmeli. Bu konuda kilit kelime “istikrar”.
Ödül Maması Vermeyin
Mama yemiyorsa asla ödül maması vermeyin. Muhtemelen karnı çok aç olduğu için ödül mamasını her zamankinden daha çok isteyecektir. Hatta ödül için durmadan havlayabilir ve apartmanı ayağa kaldırabilir. Komşularınızla aranız bozulma pahasına ona asla istediğini vermeyin.
Mama yemediğinde nasılsa ödül yiyeceğini fark ettiği anda işler daha da karışacaktır. Mama yemiyorsa aç bırakın. Evet, köpek sahipleri için bu korkunç bir duygu biliyoruz ancak aç kalınca “mecbur” olduğu için yeme ihtimali de yüksek olacaktır.
Mama Yerine Farklı Alternatiflere Geçin
Bu söyleyeceğimiz iddia ediyoruz köpeğinizin mama seçme derdine son verecek ancak biraz daha dikkat edilmesi gereken bir öner. Her türlü mamayı verdiniz, saatlerce aç bıraktınız, ödül mamasını kestiniz ancak tüm bunlara rağmen hala yemiyor mu? O halde 180 derecelik bir değişime gidin ve köpeğinize “eklentisiz” ve yalnızca “haşlama” yöntemi ile pişirilen ev yemeklerine geçin.
Evet, köpeğe ev yemeği vermek onun sağlığı için yapacağımız en büyük kötülük. Ancak bu bildiğimiz ev yemeklerinden değil. Tuzdan, baharattan, kızartmadan kısaca her türlü zararlı etkenlerden uzak tutulmuş yalnızca haşlama usulü ile olan ev yemeklerinden verebilirsiniz.
Mesela yürek, dana eti, tavuk eti, kuzu eti ve benzeri gibi bir et ürünü seçin. Haşlayarak pişirin ve didik didik etin. Proteinin yanına bir de sebze ekleyin; örneğin kabak, brokoli, havuç gibi sebzeleri haşlayın ve çatalla ezin. Ardından seçtiğiniz proteinin içine ilave edin.
Bir başka öneri de protein + kalsiyum desteği olabilir. Seçtiğiniz proteinin yanına probiyotik ya da laktoz içermeyen bir yoğurt koyun ve harmanlayın. Bu beslenme biçimde önemli olan yalnızca proteinin verdiği ağırlığı sebze ve kalsiyum gibi içeriklerle kırmak. Bu sayede ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve mineralleri doğal pişirme yöntemleriyle daha lezzetli bir şekilde alacaktır.
Bu tarz beslenme her köpekte aynı etkiyi yaratmayabilir örneğin yaşlı köpekler için yorucu bir program olabilir. Bu nedenle tavsiyelerimizi tatbik etmeden önce veteriner hekiminizden onay almanız hayati önem taşır.
Seçici Köpeklere Özel Mama
Piyasada onlarca çeşit mama var; kimi et ağırlıklı, kimi tahıl, kimi sebze. Tüm bunların yanı sıra yalnızca seçici köpekler için özel olarak tasarlanan mama çeşitleri de mevcut. Piyasada farklı markalarda bulabileceğini mamalar da köpeğinizin mama sorununa çare olabilir. Peki bu mamaların normal köpek mamalarından farkı nedir? Bazı seçici köpek mamalarının içinde şeker gibi köpeklerin ilgisini çekecek tatlar vardır. Bu cezbedici tatlar, mamayı cazip hale getirir.
Kronik rahatsızlığı olan köpekler için birtakım zararlara da yol açabileceğinden öncesinde veteriner hekiminizden onay almanız önemlidir.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.