Yavru köpeklere yaş mama ne kadar verilmeli, köpeklere kuru mama mı yaş mı verilmeli, köpeklere ne sıklıkla mama vermeli, köpeklere her gün yaş mama verilir mi gibi onlarca soru köpek sahiplerinin zihnini kurcalıyor.
Kuru ve yaş mama arasındaki farklar merak ediledursun, aslında önemli olan miktarı. Köpeklerin yaş mama yemesinde de kuru mama yemesinde bir sakınca yoktur ancak buradaki oran çok önemlidir. Köpeğinize 2 hatta 3 konserve mama bile verseniz doyma hissi pek olmadığından bunların hepsini muhtemelen bir çırpıda yiyecektir.
Ancak bu kadar çok yaş mama vermenin ciddi zararları da söz konusu olacaktır. Köpeklere her gün yaş mama verilir mi sorusunun yanıtı köpeğin yaşına, cinsine, sağlık öyküsüne bağlı olarak değişecektir ancak şunu biliyoruz ki köpeğe aşırı oranda yaş mama vermek oldukça sakıncalıdır.
Bu nedenle her ne kadar iştahı yerinde olsa da asla ama asla konserve kutusu yarışına girmeyin ve mutlaka ihtiyacı kadar miktarda yaş mama verin.
Köpeğe Her Gün Yaş Mama Verilir mi?
Köpeklere yaş mama vermenin, veteriner hekim aksini söylemedikçe bir zararı yoktur. Doğru porsiyonlarda ve doğru zamanlamalarda yediği müddetçe sıkıntı yaratmayacaktır. Köpek yaş mamalarının içeriği, kuru olanlara göre daha yoğun olabilir. Miktara önem vermemizin altında yatan sebep budur.
Köpeğin yaşı da yaş mama tercihlerini doğrudan etkiler. Örneğin yavru köpek yaş maması, yetişkin köpek yaş maması, yaşlı köpek yaş maması ve gastritli köpek yaş maması gibi pek çok çeşidi vardır. Mide rahatsızlığı yaşayan bir köpeğe de yaş mama verilir ancak gastrit gibi sağlık sorunlarına göre özel olarak tasarlanan yaş mamalar tercih edilmelidir.
Aynı durum köpeğin yaşı ile de doğru orantılıdır. Yavru köpek yaş mamasının içeriği daha çok vitamin ve mineral barındırır zira küçük patinin gelişimini ilk aylarda en iyi mama destekler. Yaş mamalar yorgun patileri de unutmaz! Yaşlı köpekler için organlarını yormayacak şekilde vitamin, protein ve mineral desteği sunan yaş mamalar vardır. Bu sayede köpek her gün yaş mama yese bile ihtiyaç duyduğu tüm besinleri vücuduna almış olur.
Köpeğe Her Gün Kuru Mama Vermek Doğru mudur?
Konunun “doğruluğunu” saptayacak tek unsur köpeğinizin yaşı, cinsi ve mevcut sağlık durumudur. Köpekler için ideal olan kuru mama ile beslenmesidir. Genellikle köpekler gerek maliyet gerek içerik açısından kuru mama ile beslenirler.
Kuru mamayla beslenen köpeklerde en çok dikkat edilmesi gereken şey mamanın kalitesidir. Pek çok yazımızda köpek sahibi olmanın maddi ve manevi sorumluluklarından bahsediyoruz. İşte işin maddi sorumluluğu burada devreye giriyor; kaliteli mama.
Köpekler yalnızca kaliteli mama ile beslenmelidir çünkü hayatlarının her evresinde ihtiyaç duydukları besin ögelerini yalnızca kaliteli köpek mamasından alabilirler. Köpekleri kalitesiz, ucuz mamalarla beslemek belki günlük yaşamda büyük bir fark yaratmaz ancak ileriki günlerde pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına yol açar.
Kalitesiz mamalarla beslenen köpekler başta mide sorunları olmak üzere pek çok sindirim ve benzeri sağlık sorunu ile karşı karşıya gelirler. Bu nedenle şartlar ne olursa olsun eğer bir köpek sahiplendiyseniz ona en iyi imkanları sunmak sizin sorumluluğunuz.
Daha önce köpek bakımı hakkında bilinmesi gerekenler isimli bir yazı kaleme almış ve işin bu “sorumluluk” kısmı hakkında bir hayli konuşmuştuk. Köpek bakımına dair detayları öğrenmek için “Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler” adlı yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.
Kuru Mama ve Yaş Mama Arasındaki Farklar
Köpek sahiplerinin aklını karıştıran konulardan biri köpeği yaş mamayla mı yoksa kuru mamayla mı beslemesi gerektiğidir. Bu kafa karışıklığından yola çıkarak yaş mama ve kuru mama arasındaki farklara kısaca bir değinmek istedik.
- Kuru mamalar yaş mamalara oranla daha uygun fiyatlıdır ve yaş mamanın aksine köpeğinizin mama kabında uzun süre bekleyebilir; yaş mama gibi bozulma olasılığı yoktur.
- Yaş mamalar belirli bir süre içinde tüketilmediği takdirde zehirleyici olabilir, kuru mamada böyle bir durum söz konusu değildir. En fazla bayatlar, kokusu gider ve köpeğiniz yemeği reddeder.
- Çok sıvı tüketmeyen köpekler için yaş mama daha zengin bir içeriğe sahiptir; et ve et yan ürünleri ile köpeğin sağlığını destekler. Kuru mama içerik olarak daha zayıftır.
- Yaş mamalar yüksek oranda protein, kalsiyum ve karbonhidrat içerir, kuru mamalar da zengindir ancak yaş mama kadar yüksek oranlara sahip değildir.
- Yaş mamalar yumuşak formda olduklarından köpeklerin diş sağlığı için olumlu etkileri olmayabilir. Özellikle tartar ve diş taşı oluşumuna yol açabilir. Kuru mamalar ise sert yapıdadır ve köpeğiniz mamayı çiğnerken bir anlamda diş yüzeyini de temizlemiş olur.
- Yaş mamaları sindirmek daha kolaydır. Kuru mamaların sindirimi biraz daha zor olabilir. Bu nedenle özellikle sindirim sorunu yaşayan köpeklere yaş mama verilebilir.
Köpeğe Kuru Mama mı Yaş Mama mı Verilmeli?
Bu sorunun en doğru yanıtı “dönüşümlü” kelimesi olacaktır. Köpekler belirli bir damak tadı olan ve yediklerinden çabuk sıkılan canlılardır. Ona sürekli kuru mama verirseniz bir süre sonra mamadan sıkılacak ve yemeği reddedecektir.
Farklı aromalı kuru mama çeşitlerinden birini tercih edebilirsiniz bu sayede aroma farkını algılar ve daha iştahlı yemeğe başlar. Bir diğer seçenek de dönüşümlü olarak yaş mama vermektir. Örneğin haftanın belirli günleri yaş mama verirken belirli günleri kuru mama verebilirsiniz. Hem daha bütçe dostu bir seçim olacaktır.
Burada çok kritik bir konu var. Köpeklerin çoğu yaş mamayı kuru mamaya oranla daha çok sever. Yani köpeğiniz yaş mamaya alıştı mı onu kuru mama yemeğe ikna etmeniz zor olabilir. Belirli günlerde yaş mama verdiğinizde, diğer günlerde verdiğini kuru mamayı yemek istemeyebilir. Bunu çözmenin en pratik yolu yaş mamadan çok küçük bir parça alıp kuru mamaya karıştırmaktır.
Bu sayede kuru mama ona cazip gelmese de üzerindeki yaş kokusu onu cezbedecektir.
Konserve Mama Ne Kadar Verilmeli?
Bunun miktarını, köpeğinizin kilosu belirler. Köpeğin mevcut sağlık durumu ve kilosu yaş mamanın hangi miktarda verilmesi gerektiğine etki edecektir. Bu nedenle köpeğe konserve mama ne kadar verilmeli sorusunun bilinen net bir yanıtı yoktur. Konu hakkında veteriner hekimden destek almanız çok daha faydalı olacaktır.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.