Köpeklerde Görülen Davranış Bozuklukları Nelerdir?

Köpeklerin dünyası, içinde pek çok özelliği barındıran sıra dışı bir coğrafyadır. Kimi zaman şaşırtıcı zekalarıyla büyüleyen, kimi zaman karakter özellikleriyle insanı kendine hayran bırakan köpekler, haklarında onlarca bilinmeyeni içinde barındırır.

Bu bilinmeyenler genellikle sergiledikleri davranışlar üzerinde toplanır; anlam veremediğimiz ya da neden yaptığını bir türlü çözemediğimiz davranışlarla karşılaşmamız olasıdır. Genel olarak davranış bozuklukları da diyebiliriz bunlara zira bu hareketler oldukça şüphe uyandırıcı.

Bu yazımızda köpeklerde görülen davranış bozukluklarından birkaçına değineceğiz. “Birkaçı” demek durumundayız çünkü bu davranışlar saymakla bitmez.
Başlayalım…

Köpeklerde Dışkı Yeme

Özellikle yavru köpeklerde görülen tipik davranışlardan biridir. Sebebi değişkendir; bazı köpekler için bir beslenme sorununun neticesinde görülür.

Köpeğim neden kakasını yiyor sorusu hayvan sahiplerinin merak ettiği sorulardadır. Bir sorunun bir diğer nedeni de “kaygı” olabilir. Köpeğiniz endişeli, huzursuz hissediyorsa ya da dikkat çekmek istiyorsa da dışkısını yiyebilir. Her koşulda gerek fiziksel gerek ruhsal açıdan büyük sorun teşkil edeceğinden bu hareket bir huya dönüşmeden veteriner hekim yardımı gereklidir.

Köpeklerde Kendi Kuyruğunu Kovalama

Bu sahne genelde hayvan sahipleri için oldukça komik ve eğlencelidir. Köpek, kendi kuyruğunu yakalamak isterken aynı zamanda bu durumu oyuna çevirebilir ve eğlenceli anlar yaşanabilir.

Ancak bu durum her zaman bir eğlence olmayabilir. Köpeğinizin canı sıkılmış olabileceği gibi fiziksel olarak kaşıntı ya da alerji gibi bir durumdan da kaynaklanabilir. Köpeğiniz bu hareketi sürekli yapmaya başladıysa ve hiç de oyun oynuyor gibi durmuyorsa veterinere danışmanızda yarar vardır.

Köpeklerde Aşırı Havlama

Elbette her köpek havlar ancak bazıları artık bunu huy edinmiştir ki köpek sahipleri ve apartman için bu durum oldukça tedirgin edicidir! Bazı köpekler “yaygaracı köpekler” olarak bilinir; ırkları gereği bağırmaya müsaittir.

Bu ırkların belki de başında Yorkshire cinsi köpekler gelir. Genelde bu tür sebepli sebepsiz havlama eğiliminde olabilir. Köpeklerde havlama doğaları gereği olağandır ancak aşırı havlıyor olmasının altında farklı sebepler yatıyor olabilir. Köpeğiniz size bir şey anlatmak isteyebilir, bir yerinin ağrıdığını ifade etmeye çalışıyor olabilir ya da kaygılı ve korkulu olabilir. Köpeğinize kulak verin!

Köpeklerde Isırma

Köpeklerde ısırma, huy ile ilişkili bir durumdur. Bazı köpekler insan canlısıdır, dışa dönüktür, sosyaldir bazıları ise yabancıyı düşman beller ve ailesini korumak adına ona saldırır. Bu ısırıklar oldukça tehlikeli boyuta da varabilir.

Köpeklerde ısırma, doğaları gereği çok şaşırtıcı karşılanacak bir durum değildir ancak köpeğiniz hemen her şeyi ısırma eğilimindeyse davranışsal olarak birtakım bozukluklardan söz etmek mümkündür. V

Köpeklerde Yabancı Cisim Yutma

Birkaç pati ötede mis gibi maması varken köpeğinizin neden kumanda pili, çekmece kenarı, çorap yediğini merak ediyor olabilirsiniz. Özellikle yavru köpeklerde yaygın olarak görülen bu durum ciddi bir davranış bozukluğudur ve henüz bebekken bu alışkanlığından vazgeçirilmelidir.

Köpeklerde yabancı cisim yemenin altında merak yatıyor olabilir. Köpeğiniz henüz yeni tanıştığı dünyadaki her nesnenin tadına bakmak isteyebilir, tadına baktığı şey bir çorap olsa da! Her halükârda bu bir davranış bozukluğudur ve tedavi gerektirir.

Köpeklerde Aşırı Yalama

Daha önce köpekler neden sahiplerini yalar isimli bir blog yazısı yayınlamış ve bu sorunun altında yatan temel nedenlerden bahsetmiştik. Genellikle bir sevgi gösterisi olarak yorumlanan köpeklerde yalama, aşırıya kaçıldığı takdirde ciddi bir davranış bozukluğuna yol açacaktır.
Köpeklerde aşırı yalama neden olur sorusunun onlarca yanıtı vardır ancak en doğru bilgi için veteriner hekim desteği şarttır.

Köpeklerde Uluma

Çoğu köpekte rastlanan bir durumdur. Kimi zaman ezan sesine kimi zaman gece yarısı, kimi zaman durup dururken ulumaya başlayabilir. Halk arasında hep şerre yorulan bu durumun altında aslında basit bir can sıkıntısı da yatıyor olabilir.

Uluyan köpekler genellikle ilgi ister, gerçi köpekler hep ilgi ister! Her zaman dediğimiz gibi köpek bakımı salt mama ve su tazelemekten ibaret değildir; koşulsuz sevgi, ilgi ve sorumluluk işidir. Bu nedenle köpeğinize her zaman yeterli ilgili göstermelisiniz.

Köpeklerde Eşya Çiğneme

En sevdiğiniz terliğinizin, köpeğinizin favori oyuncağı olması kaçınılmaz sondur. İsterseniz ona en güzel oyuncakları alın yine de bir terlikten daha cazip olmayacaktır. Terlikle kalsa iyi, evdeki eşyalar da her an oyunca olabilir.

Köpeklerde eşya kemirme oldukça yaygın bir durumdur. Bir sabah uyandığınızda sandalyenizin ya da masa kenarınızın diş darbeleri ile adeta farklı bir sanatsal tasarıma dönüşmüş olması şaşırtıcı değildir. Bu durumun altında pek çok neden olabilir; yetersiz egzersiz, sıkılmak, kaygılı ve huzursuz bir hal…

Köpekler bize çeşitli iletişim kanallarıyla bir şeyler anlatmaya çalışır. Bu nedenle “aşırı” olarak yapılan her hareketin altında muhakkak bir mesaj olduğu unutulmamalıdır. Özellikle bebek çağlarda yaşanan bu durum ileride huya dönüşebilir bu nedenle veteriner hekimle dirsek teması oldukça önemlidir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.