Köpek sahiplenmenin başlı başına bir sorumluluk olduğunu hep dile getiriyoruz. Yalnızca mamasını, suyunu vermekle sınırlı kalmayan; veteriner hekim kontrolünden özel ihtiyaçlarına, sevgi ve ilgiden kuaför ve bakımına kadar onlarca maddelik bir maceradır evde köpek beslemek.
Kulağa ilk başta çok sevimli geliyor olsa da işin zorlukları bir süre sonra düşündürebiliyor. Haliyle köpek sahibi olmadan önce emin olmanız ve maddi manevi tüm sorumluluğu üstlenebiliyor olmanız çok önemli.
Bu yazımızda, ilk defa köpek sahipleneceklerin en çok merak ettiği sorulardan birine yanıt vereceğiz; köpekler evde yalnız kalır mı, köpek evde tek başına bırakılır mı?
Köpekler Evde Yalnız Kalır mı?
Köpekler evde yalnız kalabilir diyerek başlayalım ancak konu derin… Köpekler farklı karakterlere sahip canlılardır; biri çok sevecen olurken, öteki agresif ve saldırgan olabilir. Köpeğin huyu her ne kadar yetiştirilme tarzıyla şekilleniyor olsa da doğuştan gelen karakter yapısı da bir o kadar etkilidir bakımda.
Köpekler evde genellikle 7-8 saat kadar yalnız kalabilir ancak bu durum sinirli ve agresif yapılı köpeklerde daha da kısalabilir. Köpeğiniz bir süre sonra evde canı sıkılabilir ve onu bırakıp gitmenize karşın sırf size inat olsun diye evin altını üstüne getirebilir.
Masum gibi görünen köpeğinizin bunu yapması zor ihtimal gibi duruyor olabilir ancak bu da olasılıklar arasındadır zira can sıkıntısı köpeğinizin canına tak edebilir ve tüm sinirini en sevdiğiniz eşyanızdan çıkarabilir.
Yavru Köpek Evde Yalnız Kalabilir mi?
Yavru köpekler ilgiyi üzerlerinde isteyen ve henüz yeni yeni tanıştığı dünyayla bir şekilde iletişim kurmaya çalışan canlılardır. 6 aydan küçük yavruların evde bırakılmaması önerilir ancak mecburiyet olduğunda maksimum 2 saat yalnız bırakılabilir.
Yetişkin köpeklere kıyasla çok daha fazla ilgi bekleyen yavru köpeklerin beslenmesi de yetişkinlere göre daha farklıdır. Örneğin daha sık yiyebilir ya da ekstra vitamin destekleri alması gerekebilir. Elbette her yavru köpek için geçerli değildir ancak günün sonunda yetişkin bir köpeğe oranla çok daha hassas bakım gerektirdiği de bir gerçektir.
Yetişkin Köpek Evde Ne Kadar Yalnız Kalabilir?
Konu yetişkin köpekler olunca ister istemez içimiz biraz daha rahat ediyor değil mi? Neticede artık huyuna hakimiz, neye sinirlendiğini, nelerden hoşlanmadığını biliyoruz. Haliyle yetişkin köpeği evde yalnız bırakmak çok sıkıntılı süreçler doğurmaz.
Yetişkin köpekler eğer bir sağlık sorunları yoksa ya da çok yaşlı değillerse günde 4-8 saat yalnız kalabilirler. Bu süre zarfında oyuncaklarının olması ve zaten hali hazırda yaşadığı bir evde yalnız kalmasından dolayı büyük sıkıntı çekmez.
Süre uzadıkça köpekler için tehlike çanları çalmaya başlar. Özellikle yaz aylarında evde uzun süre kapalı kalmaları sakıncalıdır. Yanı sıra mama saatinin gecikmesi ve evde sıkılması da sorun çıkarmasına yetecektir. Bu nedenle yetişkin köpeğinizi çok uzun saatler yalnız bırakmaktan kaçınmanızda yarar vardır.
Yavru Köpeği Evde Yalnız Kalmaya Alıştırmak
Köpeğiniz bir şeyleri ne kadar küçükken öğrense, ileride de o kadar rahat edecektir. Örneğin bebeklikten beri tüylerinin taranmasına alışkın olan köpek, büyüdüğünde bu duruma tepki vermeyecektir. Tuvalet eğitimi için de aynı şey geçerlidir; ne kadar küçük yaşta öğrenirse o kadar kolay olacaktır her şey.
Köpeklerin evde yalnız kalması da öğretilebilen ve alıştırılabilen bir durumdur. Yavru köpeğinizi kontrollü olarak yavaş yavaş evde yalnız kalmaya alıştırabilirsiniz. İlk kısa süreli yalnız kalmaları deneyin ve gitgide süreyi arttırın. Elbette bu süre 2 saati aşmasın, henüz çok küçük. Yavru köpeğinizi evde tek başına kalmaya alıştırmanın birkaç yolunu paylaşalım.
Güven alanı oluşturun; sevdiği oyuncakları koyun ya da bir diş kaşıma oyuncağı edinin ve onunla oynamasını sağlayın. Kendini oyalaması, ilk etapta çok işe yarayacak.
Yalnız bırakmadan önce onunla bol bol oynayın. Enerjisini atan köpeğiniz siz yokken daha uysal olacak ve enerjisini attığı için daha sakin kalacaktır.
Eğer aşıları tamamlandıysa ve artık sokağa çıkabiliyorsa çıkmadan önce tuvaletini yaptırın bu sayede evde sürprizlerle karşılaşmamış olursunuz.
Suyunu mutlaka görünür bir yere ve taze olarak konumlayın. Evde suyun yerini bilsin ki susuz kalmasın. Aynı şekilde beslenme saatini de ona göre ayarlayın; besleyip çıkabilirsiniz ya da tam beslenme saatine evde olabilirsiniz.
Oyuncakları evin belirli yerlerine serpin. Bu sayede biriyle oynamaktan sıkılsa ötekine geçecektir. Ayrıca evde dolaşırken oyuncağa rastlaması da oyun oynamasını teşvik edecektir.
Ona bir konfor alanı ayırın. Oyun oynamaktan sıkıldığında dinlenebileceği bir alan yaratın bu sayede kendini çok daha güvende hissedecektir.
Kokunuzun sindiği bir parçayı yanına koyun. Kokunuzu hissetmesi kendini konforlu hissetmesini sağlayacaktır bu sayede terk edilme duygusunu yaşamayacaktır.
Barınaktan Alınan Köpek Evde Yalnız Bırakılır mı?
Bu başlı başına bir dosya konusudur aslında. Barınaktan alınan her köpek ekstra bakımı gerektirir. Fiziki olarak bir sorunu olmasa da ruhsal açıdan terk edilmenin izlerini belki de hayatı boyunca yaşar. Onu evde her yalnız bırakışınızda, terk edilme duygusu tetiklenebilir ve kendini mutsuz hissedebilir.
Barınaktan sahiplendiğiniz köpeği ilk zamanlar mümkünse yalnız bırakmayın. Size alışmasını, size güvenmesini sağlayın. Bunun da tek yolu ilgi ve sonsuz sevgiden geçer. Size güvenmesi zaman alacaktır ancak unutmayın ki köpekler kendilerini seveni çok derinden hissederler. İlk başlarda belki alışması zor olacaktır ancak günün sonunda sizi en yakın arkadaşı olarak benimseyecek ve çok daha mutlu yaşayacaktır.
Size ve yeni hayatına alıştıktan sonra elbette zaman zaman yalnız kalabilir ancak ilk başlarda sürekli yanınızda olmasında yarar var zira köpeğinizin güven temelini yeniden atması ve sevgiyi inşa etmesi biraz zaman alacaktır.
Evde Yalnız Kalabilen Köpek Cinsleri
Köpeğin evde yalnız kalabilmesi karakter özelliklerine, cinsine ve yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Ancak bazı köpek ırkları için evde yalnız kalmak bir travmanın aksine olağan bir durumdur. Aşağıda saydığımız her köpek cinsi sorunsuz bir şekilde evde tek başına kalabilir gibi bir iddiamız yok ancak bu cinslerin evde yalnız kalmaya daha yatkın olduğunu söylemek mümkün.
- French Bulldog
- Pug
- Chow Chow
- Boston Terrier
- Basset Hound
- Akita Inu
- Miniature Schnauzer
- Chinese Shar-pei
- Peekapoo
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.