Köpeklerin doğuştan yüzücü olduğu, daha önce denize ya da havuza girmemiş olmasına rağmen doğuştan gelen bir yeti ile yüzmeyi bildiği kanısı tamamen yanlıştır. Sanılanın aksine köpekler doğuştan yüzücü değillerdir ve her köpek yüzmeyi sevmez.
Kedilerle kıyaslandığında köpeklerin suyla olan ilişkisinin açık ara çok iyi olduğu söylenebilir ancak bu durum her köpek için geçerli değildir. Bazı köpeklerin suyla arası hiç iyi değildir ne yüzmeyi severler ne de banyo yapmayı.
Haliyle tüm köpeklerin yüzmeyi sevdiği ya da tüm köpeklerin doğuştan birer yüzücü olduğu düşüncesi yanlıştır. Bu yazımızda deniz ve köpek arasındaki iletişimden bahsedeceğiz sizlere.
Tüm Köpekler Yüzebilir mi?
Sanılanın aksine tüm köpekler yüzemez. Özellikle bacakları kısa ve burnu basık olan ırkların suyla arası hiç iyi olmadığı gibi boğulma riskleri bile vardır. Her köpek yüzme bilmez bu nedenle içgüdüsel bir refleks gösterir ve yüzmeye başlar diye köpeğinizi kendiliğinden denize ya da havuza sokmayın.
Köpekler boğulur mu sorusunun şüphesiz yanıtı evet boğulur olacaktır. Yüzme bilmeyen köpeklerin boğulma riski her zaman vardır. Köpekler denizde yüzebilir mi ya da köpekler havuzda yüzebilir mi sorusunun yanıtı köpeğinizin ırkına ve yüzmeyi sevip sevmediğine bağlı olarak değişecektir. Ancak ortak olan şudur ki köpeğinizi asla direkt olarak suya atmayın ve yüzmesini beklemeyin. Küçük sahil yürüyüşleriyle önce patilerinin suya alışmasını sağlayın ve bırakın o “isterse” yüzsün, siz zorlamayın ki hepten korkmasın ve stres yaratmasın.
Köpeğe Yüzme Nasıl Öğretilir?
Direkt olarak denize ya da suya atarak yüzme öğrenmesini beklemek, ona yaşatacağımız ürkütücü bir travma olacaktır. Yukarıda dediğimiz gibi önce minik minik patilerini sokmasına izin verin. Suyu, suyun dibindeki taşları kendi keşfetsin.
Eğer yüzmeye niyeti varsa onu asla kendi haline bırakmayın ve siz de onunla birlikte suya girin. Eğer köpeğiniz havuzda yüzecekse onu önce basamaklara alıştırın; sevdiği bir oyuncakla at-yakala-getir oyunu oynayabilirsiniz. Çok uzağa gitmeyecek şekilde sevdiği bir oyuncağı suya atın ve onu alması için teşvik edin. Tabi bu dakikalarda onunla her zaman yanyana olun ki olası bir sorunda hemen müdahale edebilin.
Havuz yerine denizde yüzmesini istiyorsanız da kademeli olarak denize alıştırabilirsiniz. Önce bir süre sığ sularda oyun oynayın ve zamanla derinlere doğru ilerleyin. Derinlerde, patisi ile deniz dibinin mesafesi kesilince panik yapabilir. Yanında olun ve ellerinizle onu kollayın ki kendini güvende hissetsin. Baktınız ki yüzmeye hevesli değil, onu asla zorlamayın ve denizden / havuzdan çıkarak üzerine su tutun.
Köpekler Denize Girdikten Sonra Yıkanmalı mı?
Köpeğiniz denize girdikten sonra onu suyla arındırmanızda yarar olacaktır. Bu sayede tüylerinin arasına kaçan kumlar temizlenir ve tuzun cildine zarar vermesini önlenir. Tuzlu su ve kum, köpeğinizin cildinde tahrişe ve kaşınmaya yol açabilir.
Aynı durum havuz kloru için de geçerlidir. Havuzdan ya da denizden çıkan köpeğinizi güzelce su ile yıkamayı ihmal etmeyin. Her deniz ve havuz sonrası köpek şampuanı ile onu yıkamanıza gerek yok ancak su ile mutlaka yıkayıp havlu ile durulamalısınız.
Yüzmek İstemeyen Köpeğe Nasıl Davranmak Gerekir?
Anahtar kelimemiz “onu zorlamamak”. Eğer kendi istiyorsa yüzsün ancak istemiyorsa katiyen zorlamayın. Onu zorla denize ya da havuza atmayın. Bu yalnızca fiziksel değil psikolojik açıdan da yaralayıcı olacaktır.
Yüzmek istemeyen köpeği zorladığınızda onu aynı zamanda strese sokmuş olursunuz ki köpeklerde stres, üzerine durulması gereken ciddi bir sorundur. Başlarda psikolojik gibi duran aşırı stresin zamanla vücudunda da birtakım hasarlara yol açacağını unutmayın. Bu nedenle birkaç minik deneme sonucunda ısrarla girmek istemiyorsa onu kendi haline bırakmanızda yarar var.
Köpek Yüzdürürken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diyelim ki köpeğinizin suyla arası iyi ve yüzmekten çok hoşlanıyor. Bu yine de onu suda yalnız bırakabileceğiniz anlamına gelmesin. Köpeğinizi yüzdürürken dikkat etmeniz gereken önemli ve hayati hususlar vardır.
Yaşlı ve Kilolu Köpekler
Yaşı belirli bir rakamda olan ve kilosu da olması gerekeni aşan köpeklerin yüzmesi tehlikeli olabilir. Bu nedenle aşırı yaşlı bir köpeğiniz varsa her an tetikte olmanız önemlidir. Solunum sıkıntısı yaşayan köpeklerin suya girmesi sakıncalı olacaktır.
Köpek Can Yeleği
Köpeklerin de can yelekleri vardır ve onları büyük kazalardan korur. Her köpeğin yüzme yetisine sahip olmadığından bahsetmiştik. İşte bu noktada olası sıkıntıları önlemek için köpeğinize can yeleği takabilirsiniz. Unutmayın ki yüzmekten zevk alan köpekler bile dalgalı denizde zorlanabilir ve kendinden büyük bir dalga, felaketi getirebilir. Bu nedenle özellikle dalgalı denizlerde köpek can yeleği takmanızda yarar olacaktır.
Köpeğinizi Kontrol Edin
Köpeğiniz daima göz hapsinizde olsun. İstediği kadar yüzmeyi sevsin, istediği kadar suyla arası iyi olsun fark etmez; en ufak bir dalgınlık canına mal olabilir. Bu nedenle imkânınız varsa köpeğinizle beraber yüzün ancak yoksa da onu mutlaka göz hapsinde tutun ve çok kısa mesafe uzağında olun.
Çok Soğuk Sularda Yüzdürmeyin
Köpeklerin soğuk suda yüzmesinin sakıncaları olabilir. Hassas canlılardır ve çabuk hastalanabilirler. Tüm tatilin ona da size de zehir olmaması için aşırı soğuk sularda köpeğinizi yüzdürmekten kaçınmanızda yarar var. Özellikle hipotermi, köpekler için çok tehlikelidir. Vücut sıcaklığının birden aşırı az seviyelere düşmesi neticesinde görülebilir ve hayati önem arz eder.
Veterinerle Dirsek Temasında Olun
Bazı köpeklerin yüzmesi önerilmez. Yalnız fiziki durumlarından dolayı değil hastalıklarından dolayı da önerilmeyebilir. Köpeğiniz tedavi görüyorsa ya da kronik bir hastalığı varsa, denize ya da havuza sokmadan önce veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.
Hangi Cins Köpekler Yüzer?
Bazı köpek ırkları yüzme konusunda çok başarılıyken bazılarının bu konuda yetisi ve isteği olmaz. Aşağıda sıralayacağımız köpek cinsleri ise profesyonel birer yüzücü kadar yeteneklidir. Bu yeteneğin altında genetik faktörler olabilir ancak günün sonunda yetenekleri göz doldurucudur.
- Cocker
- Maltese Terrier
- Labrador Retreiver
- Newfoundland
- İngiliz Setteri
- İrlanda Setteri
- Golden Retriever
Bir de tablonun tam tersine bakalım ve yüzemeyen köpekler hangileriymiş bir göz atalım.
- Bulldog
- Pug
- Pekingese
- Basset Hound
- Boxer
- Dachshund
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.