Evden yalnızca 10 dakikalığına bile çıksanız, döndüğünüzde sizi yılların özlemiyle karşılayacak olan bir canlının varlığı, şüphesiz ruh sağlığımıza en iyi etki edecek doğal ilaçlardan biridir. Konunun, yerin ve zamanın mühim olmadığı tek dertlerinin biraz daha sevilmek olduğu sevimli dostlarımızla geçireceğimiz her gün, kendimize yapacağımız uzun vadede iyiliklerden de biridir aynı zamanda.
Köpek sahibi olmak kulağa her zaman olumlu çağrışımlar yapsa da köpek sahiplenmeden önce bazı şeylerin bilincine varmak da bir o kadar önemli. Bu yazımızda köpek sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerden birkaçını sizinle paylaşacağız. Yazımızın sonunda köpek sahiplenecek sorumluluğu kendinizde görüyorsanız barınaklardaki ya da sokaklardaki her bir patinin sizi mutlulukla karşılayacağına emin olabilirsiniz.
Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Bir köpeğe yuvanızı ve kalbinizi açmadan önce bilmeniz ve emin olmanız gereken bazı hususlar vardır. Bunları birkaç madde ile dile getirelim…
Köpekler Hediye Değildir!
Çocuğunuzun ya da sevdiğiniz kişinin köpek seviyor olması şüphesiz mükemmel bir duygu ancak hiçbir köpek hediye değildir. Çocuklara karne hediyesi olarak alınan köpeklerin bir süre sonra sokağa terk edilmeli insanlığın en büyük utançlarından biridir.
Birine köpek hediye etmek istemeniz normal ancak önemli olan karşınızdaki kişinin köpek bakımına dair yeteri kadar sorumluluk alıp alamadığıdır. Eğer birine köpek hediye edecek ya da sahiplendirecekseniz lütfen karşı tarafla konuşun ve artılarını eksilerini değerlendirerek bir canlıya umut verin. Unutmayın ki köpekler çok hassas ve duyguları olan canlılardır, oyuncak değil.
Köpek Bakımı Sorumluluktur!
Eğer çok sosyal bir hayat yaşıyorsanız ya da sık sık seyahate çıkıyorsanız evde köpek beslemek size göre olmayabilir. Köpekler yalnızca mama ve su isteyen canlılardan ibaret değildir; birlikte vakit geçirmek, oynamak isterler. İlgi onlar için her şeydir! Karınlarını doyurduğunuz gibi ruhlarını da beslemeniz gerekir.
Ruh bakımından yeteri kadar beslenmeyen köpek bir süre sonra mutsuz olup depresyona girebilir. Depresyon her ne kadar bir ruh hastalığı gibi görünse de uzun vadede yeme içmeden kesilecek ve bu mutsuzluk tablosu organlarına da zarar verecektir. Yani basit gibi görünen bir depresyon bile köpeğin stres kaynaklı ölümüne yol açabilir. Bu nedenle sürekli olarak onunla ilgileneceğinize emin olmanız gerekir.
Köpekler Bakıma İhtiyaç Duyar!
Bu bakım yeme içmeyle başlar, aşıları ve rutin kontrolleri ile devam eder. Köpekleri yalnızca hastalandıklarında değil rutin olarak veteriner hekime götürmek gerekir. Çünkü tıpkı biz insanlarda olduğu gibi köpeklerde de erken teşhis hayat kurtarır. Köpeklerin bakımı diğer canlılara oranla biraz daha meşakkatlidir.
Aşılarının düzenli yapılması, kaliteli mamalarla beslenmesi, sağlık kontrollerinin yaptırılması, günlük ihtiyaçlarının giderilmesi, egzersiz yaptırılması, sosyalleştirilmesi gibi birtakım gereksinimleri vardır. Enerjisini atması için dışarı çıkması çok önemlidir bu aynı zamanda sosyal bir köpek olması bakımından da mühimdir. İnsanların içinde olan köpekler çok daha sevecen ve sosyal olur bu sayede keskin köşeleri olmaz dolayısı ile size de bunu yansıtmaz.
Köpekler Gezdirilmek İster!
Kedilerin aksine köpekler için evde oynadıkları oyun yeterli olmayabilir. Özellikle büyük ırkların mevcut enerjilerini atması çok önemlidir. Köpeğinizi yalnızca tuvalet ihtiyacı için değil egzersiz mahiyetinde de sürekli gezdirmeniz gerekecektir. Enerjisini atan köpek, evde çok daha uysal olacaktır.
Tıpkı kediler gibi köpeklerde de obezite tehlikesi vardır. Düzenli olarak egzersiz yapması yalnızca ruhuna değil bedenine de iyi gelecektir. Bu minik egzersizler vücudundaki kasların çalışmasını sağlayacak ve köpeğinizi daha dirençli kılacaktır.
Köpeklerin Eğitimi Her Zaman Hızlı Olmayabilir!
Köpekler genellikle zeki canlılardır ancak öğrenme kabiliyetleri değişkenlik gösterebilir. Bazı köpekler verilen komutları hızlı bir şekilde öğrenirken bazıları daha geride kalabilir. Bu noktada devreye sabrınız girer, diğer bir deyişle köpek sahiplenmek sabır işidir. Köpeğiniz bu yeni düzene alışana kadar zaman zaman istemediğiniz yerlere tuvaletini yapacak ya da en sevdiğiniz eşyanızı kendisine favori oyuncak olarak seçecektir.
Bu noktada ona daima yeterli sabrı göstermeniz ve süre tanımanız gerekir. Köpek size ve bu yeni yuvasına zamanla alışacaktır ancak bu “zaman” kavramı içinde birtakım küçük kazaların olması da kaçınılmazdır. Köpek eğitimi ciddi bir iştir ve ömür boyu evin refahını etkiler. Bu nedenle ister bir profesyonelden destek alın isterseniz de kendiniz eğitim verin; daima ama daima sabırlı olmanız gerekir.
Köpek Bakımı Maliyetlidir!
Bir canlı sahiplenmenin manevi hazzı tartışmaya kapalıdır ancak maliyet de bir o kadar tartışmaya açıktır! Evet, köpek sahiplenmek aynı zamanda ciddi bir maliyettir. Veteriner kontrolleri, mama ve ped masrafları, ilaç ya da aşı giderleri derken ay sonunda ciddi maliyet doğuracaktır. Ancak bunun basit bir çözümü var; sigorta. Bu maliyetleri minimuma indirmek için evcil hayvan sigortasından yararlanmak sorunu ortadan kaldıracaktır.
Evcil hayvan sigortası henüz ülkemizde yeni yeni telaffuz edilmeye başlandı ancak faydaları saymakla bitmiyor. Veteriner hekim ziyaretlerinin her seferinde cebinizi yakmamasını sağlamanın en etkili yolu evcil hayvan sigortasıdır. Poliçede belirtilen teminatlar, limitler ve oranlar göz önünde bulundurularak köpeğinizin sağlık giderlerini güvence altına alabilirsiniz.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.