Köpek Anatomisi Hakkında İlginç Bilgiler

Köpekler gerek fiziksel özellikleriyle gerek hayret verici zekalarıyla oldukça özel canlılardır. Bugün, hastalıkların teşhis edilmesinden narkotik operasyonlara kadar pek çok alanda “hayat kurtaran” görevdedirler.

Köpeklerin anatomik yapısı ve fiziksel özellikleri oldukça şaşırtıcıdır ve her bir zerresi sırlarla doludur desek yeridir. Bu yazımızda köpeklerin anatomik yapılarında dikkat çeken özellikleri sizler için derledik.

Köpeklerde Yüzme

Bazı köpek ırkları yüzme konusunda adeta profesyoneldir. Doğuştan gelen bir yetenektir de diyebiliriz. Her köpek ırkı yüzme konusunda çok aktif ve iyi olmayabilir ancak bazı köpeklerin çok iyi yüzücü olduğu gerçeğini değiştirmez.

Köpeklerde Hastalık Teşhisi

Gelişen teknolojiye inatmışçasına köpek burnu hala çok aktif! Bazı görüşlere göre tıbbi bir cihazdan çok daha hassas olan burunları sayesinde pek çok hastalık teşhis edilebiliyor. Covid 19’dan tutun da kanserli hücrelere kadar derin tespitleri olan köpekler hayatımızda can kurtaran olarak varlığını sürdürüyor. Bu arada daha önce köpeklerin teşhis ettiği hastalıklara dair bir makale yayımlamıştık, onu da okumanızı tavsiye ederiz zira duyduklarımıza inanamadık!

Köpeklerde Kemik Yapısı

Köpekler narin olmalarına karşın iri kemikli ve güçlü canlılardır. Her ne kadar boyları bizden kısa ve ebatları küçük olsa da kemik sayıları bir o kadar fazla ve güçlüdür. Araştırmalara göre köpeklerin vücudunda 319 adet kemik bulunur. Bu sayıya kuyruksuz doğanlar hariç diyebiliriz.

Köpek Dişleri

Köpeklerin dişleri ırk gözetmeksizin keskindir. Küçük ırklar bile insan elini parçalayabilecek kadar güçlü çene yapısına sahiptir. Yavru köpeklerde diş değişimi yaklaşık 3 aylıkken başlar ve 8 aylığa kadar bu süreç devam eder. Yavru köpeklerde 28 adet diş bulunur ancak yetişkinliğe geçtiklerinde bu sayı 42’yi bulur.

En Hızlı Koşan Köpek Cinsi

Bazı köpek cinsleri adeta bir çita kadar hızlı koşabilir. Her köpek ırkı için geçerli değildir ancak söz konusu Greyhound cinsi köpek ise yanında çita bile yavaş kalabilir! Hızları ve çevikliği ile köpek dünyasına adını altın patilerle yazdıran bu köpeklerin koşmaya başladıktan sonra 70 km hıza ulaşabildiği bilinir.

Köpeklerde Solaklık

Köpekler de tıpkı kediler ve bizler gibi sağlak ya da solak olabilirler. Bazı köpekler ağırlıklı olarak sol patilerini kullanır ve solaktır. Köpeğinizin sağlak ya da solak olduğunu anlamak için önüne bir nesne atın ve bekleyin. Önce hangi patisi ile hamle yaparsa o patisini aktif olarak kullanıyor demek mümkündür.

Köpeklerde Öğrenme

Komut alma ve uygulama konusunda oldukça zeki olan köpeklerin yaklaşık 150-200 kelime öğrenme kapasiteleri vardır. Komut ve el hareketini birbiri ile ilişkilendirebilir ve el işaretinden de komutu anlayabilir.

Köpek Dili

Köpeklerin dil yapısı oldukça ilginçtir. O küçücük dilinin üzerinde 1500’den fazla tat alma duyusu vardır. Mamaların tatlarını çok rahat ayırt edebilirler bu nedenle damak zevklerine hitap etmeyen mamaları reddetmeleri de olasıdır.

Köpek Burnu

Köpeklerin burnu daima ıslaktır. Bunun birkaç nedeni vardır. Köpekler burunlarından terlerler ve bu ter neticesinde burunları ıslak olabilir. Ayrıca havadaki bazı kimyasal damlacıkları koklayabilmeleri için de burunlarının ucunun ıslak olduğu düşünülür. Bir diğer sebep de ısı dengesidir. Köpekler ıslak burunları sayesinde vücut ısılarını dengede tutarlar bu sayede sıcak / soğuk havalardan kendilerini korurlar.

Köpek Kulağı

Köpeklerin kulak kepçesi, sesin geldiği yöne doğru hareket eder ve sesleri ayırmak için her an tetiktedir. Ona bu hareket özgürlüğünü veren kaslardır. Köpeklerin kulak kepçesinde 18 adet kas bulunur bu sayede kulaklarını istedikleri gibi hareket ettirebilir ve çok farklı yönlerdeki sesleri algılayabilirler.