Çoğu yavru kedide rastlanan ve ne yazık ki hayati boyutlara ulaşabilen bir yavru kedi hastalığını masaya yatıyoruz; solan kedi sendromu. Solan yavru kedi sendromu olarak da bilinen bu sendrom, yavru kediler doğduktan kısa bir müddet sonra belirir ve ne yazık ki çoğu vaka ölümle sonuçlanır.
Bu yazımızda solan kedi sendromuna dair bilgiler vereceğiz ancak öncesinde yavru kedilerinin küçük canını bu denli tehdit eden sendromu yakından tanıyalım.
Solan Kedi Sendromu Nedir?
Yenidoğan kedilerin neredeyse %30’unun karşılaştığı bu sendromun temel nedeni bilinmese de altında yatan birtakım etkenlerin hastalığı tetiklediği düşünülür. Tetikleyicilere geçmeden önce hastalığın kısa bir tanımını yapalım.
Solan kedi sendromu, yenidoğan kedilerin doğumdan sütten kesilene kadar yeteri kadar gelişememe durumu olarak tanımlanabilir. Yaklaşık 4 ila 5 hafta kadar süren dönem hayati risk barındırır. Erken teşhis ve tedavi ile her ne kadar yavrunun kurtulma ihtimali olsa da bu durumun yüzdesinin az olduğu bilgisini de vermemiz gerekir.
Solan kedi sendromu, yavru kedilerin sağlığının doğumdan birkaç hafta sonra kötüye gitmesini ifade eden bir sendromdur. Aslında kullanılan çok kapsamlı bir terimdir ve içinde birçok sebebi barındırır. Solan kedi sendromunu önceden tespit etmek çok kolay değildir zira belirtileri çok büyük olmaz. Haliyle kedi sahibinin durumu fark edip veteriner hekime bilgi vermesi de bu kadar hızlı olmayabilir.
Her ne kadar sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da altında yatan bazı etkenlerin solan kedi sendromuna zemin hazırladığını söylemek mümkündür. Gelin bu etkenlere birlikte göz atalım.
Solan Kedi Sendromu Sebepleri
Solan kedi sendromu neden olur sorusunun net bir yanıtı yoktur; hastalık bir enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi genetik faktörlerin tetiklemesi de olabilir. Genel olarak bakıldığında birkaç neden üzerinde durulur.
Genetik Faktörler: Bazı kedilerde doğuştan olarak gelişen hastalıklar görülebilir. Her ne kadar anne karnında sorunsuz gibi dursa da doğumdan sonra bazı kedilerde büyümede güçlük yaşanabilir. Büyümede yaşanan bu gerileme solan kedi sendromuna zemin hazırlayabilir ve ne yazık ki yavru kedinin canına mal olabilir.
Farklı Kan Grupları: Annenin kan grubuyla yavru kedinin kan grubunun farklı olması da solan kedi sendromuna yol açabilir. Özellikle safkan kedilerde bu duruma daha sık rastlandığını söylemek mümkündür. Başlangıçta büyük bir sorun yokmuş gibi dursa da birkaç gün sonra kedinin sağlığı kötüye gitmeye başlar ve hayatını kaybeder.
Enfeksiyon: Bazı enfeksiyonların da solan kedi sendromuna sebep olduğu bilinir. Anne kedinin göbek bağını ısırması ya da sezaryen doğum sonunda kedinin bakteri kapması gibi sebeplerden solan kedi sendromu gelişebilir. Özellikle göbek deliği enfeksiyonu olan kedilerde bu hastalığa yakalanma olasılığının yüksek olduğu bilgisini de verelim.
Bulaşıcı Hastalıklar: Bütün yavru kedileri risk altına sokan birçok viral ve bakteriyel enfeksiyondan söz etmek mümkündür. Bu bulaşıcı hastalıklar, bağışıklık sistemi henüz savunmasız olan yavrulara kolayca bulaşır ve solan kedi sendromunu gündeme getirir.
Pireler ve Parazitler: Pirelerden geçen onlarca hastalık yalnızca yavru kedileri değil tüm evcil hayvanları tehdit eder. Pireler tükürükleri yoluyla pek çok hastalığı kediye bulaştırabilir ve kedilerin kanını emdiği için anemiye yol açabilir. Bağırsak parazitlerinden pirelere ve kenelere kadar onlarca neden kedilerin hastalanmasına ya da hastalık kapmasına neden olabilir.
Yukarıdaki nedenlerin yanı sıra; hipotermi, travma, karın şişliği, ağırlığı az doğum kilosu, toksinlere maruz kalma gibi nedenler de yavru kedilerde solan kedi sendromu sebeplerinden birkaçı olabilir.
Solan Kedi Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Solan kedi sendromu belirtilerini yazımızın ilerleyen satırlarında paylaşacağız ancak baştan söylemek gerekir ki bu sendrom kendini çok fazla belli etmeyebilir. Haliyle erken teşhis hayat kurtarır sözü bu noktada çok daha hayati boyuta ulaşır.
Kedilerde solan kedi sendromu, yapılan veteriner muayenesi ile teşhis edilir. Veteriner hekim, kedinin doğumdan itibaren gelişimini takip eder ve bir gerileme sezerse solan kedi şüphesiyle birtakım tetkikler ister. Önce solan kedi sendromu şüphesine karşı kedinin kan tahlilleri ve fiziki muayenesi yapılır. Bazı vakaların ölümle sonuçlanana kadar teşhis konamaması ise en üzüntülü tablodur.
Solan kedi sendromunu teşhis edebilmek için kedi sahibinin gözlemi çok önemlidir. Kedinin ne sıklıkla beslendiğini ne kadar kilo aldığını, idrarını ve dışkısını düzenli olarak takip etmesi gerekir. Olası bir gerilik şüphesinde vakit kaybetmeden veteriner hekime bilgi vermek hayati derecede önemlidir.
Solan Kedi Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Solan kedi sendromu her ne kadar tipik belirtiler vermese de kedide gözlemlenen birtakım gariplikler, hastalığın erken teşhisinde önemli olabilir. Solan kedi sendromu belirtileri arasında:
- İştahsızlık
- Tüy kalitesinin düşük olması, özellikle solgun bir renge sahip olması
- Zayıflık
- En hareketli olması gereken dönemde yorgun ve halsiz bir görüntü
- Miyavlayamama ya da hiçbir ses çıkaramama
- Bunlara ek olarak çevreye duyarlılığının az olması da bir belirti olabilir; yavru kedi kardeşleriyle ya da sizinle oynamayabilir veya anne sütü emmeyi reddedebilir. Hatta içgüdüsel olarak bazı anne kedilerin hasta olan yavruyu emzirmemesi de oldukça şaşırtıcıdır.
Solan Kedi Sendromu Tedavisi
Solan kedi sendromuna sahip kedilerin büyük bir kısmı ne yazık ki hayatını kaybeder. Nadir de olsa altta yatan sebebin erken müdahalesi hayat kurtarabilir. Örneğin solan kedi sendromu bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, enfeksiyonun tedavi edilmesiyle kedi kurtulabilir.
Genel olarak bakıldığında solan kedi sendromu ölümcül müdür sorusunun yanıtı üzülerek “çoğu zaman evet” olacaktır.
Son olarak solan yavru kedi sendromu bulaşıcı mıdır sorusunun da yanıtını verelim. Sendromun kaynağı enfeksiyon sebepliyse diğer yavru kedilere bulaşabilir. Bu nedenle enfeksiyon şüphesi olan kediler mutlaka kardeşlerinden uzak tutulmalıdır ki diğer yavrulara da hastalık bulaşmasın.
Solan Yavru Kedi Sendromu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Solan kedi sendromu hakkında merak edilen sorulardan birkaçını sizler için derledik.
Solan kedi sendromu iyileşir mi?
Solan kedi sendromuna sahip kediler erken teşhis ile kurtulabilir ancak bu oran oldukça azdır. Enfeksiyon kaynaklı hastalıklar, enfeksiyonun tedavi edilmesiyle iyileşebilir.
Solan kedi sendromu kaç yaşında başlar?
Solan kedi sendromu doğuştan gelen ve doğumdan sonraki ilk haftalarda gelişen bir sağlık sorunudur ve yavru kedilerde görülür. Doğumdan hemen sonra başlar ve birkaç haftalık olmasına kadar devam eder.
Solan kedi sendromu genetik midir?
Solan kedi sendromu için genetik faktörlerden söz etmek mümkündür.
Solan kedi sendromu önlenebilir mi?
Solan kedi sendromunu önlemek nispeten mümkündür. Bunun en etkili yolu annenin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirdikten sonra doğumun ve doğumdan sonraki sürecin maksimum hijyen ve bakım şeklinde geçmesidir.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.