Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar? Kedinin Bıyığı Kesilir mi?

kedi bıyığı ne işe yarar

Kediler karakterleriyle şahsına münhasır, dış görünüşleriyle de cool ve sempatik arasına sıkışmış muhteşem canlılardır. Her kedinin bir tarzı vardır; biri kendini ağırdan satarken öteki oyun oynamak için her an hazırdır. Günün sonunda karakter olarak da dış görünüş olarak da kediler yelpazenin en güzel renklerini oluştururlar.

Dış görünüş olarak birbirlerinden farklı olsa da ortak noktaları vardır elbet; pembe bir dil, minik bir burun, muhteşem patiler ve o meşhur bıyıklar. Kedilerin adeta bir aksesuar gibi duran o sevimli bıyıkları aslında pek çok işe yarar. Baktığımızda insanda sempati uyandıran o bıyıkların işlevini sizin için araştırdık.

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Kedilerin bıyıklarının aslında bir pusula gibi görev yaptığını biliyor muydunuz? Bıyıklar, kedinin yön bulmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda avlanmasında da ona destek olur. Adeta bir duyu organı gibi görev yapan bıyıklar sadece dudaklarının üzerinde değil çenelerinde ve hatta ön ayaklarında da bulunabilir.

Bu bıyıklar denge ve koordinasyon sağlarken aynı zamanda rüzgâr gibi birtakım değişiklikleri tespit edebilen bir radar gibidir. Bıyıklar aynı zamanda kedinin ruhsal durumunu da simgeler. Örneğin tetikte ve tedirgin olduğu zamanlar bıyıkları ileride ve gergin olabilir ya da bir şeye sinirlendiği zaman bıyıklarını geriye atabilir.

Kulağa ilginç geliyor olsa da kedi bıyıkları bir GPS sistemi kadar işlev görür. Dünyayı algılamaları, yön bulmaları, kendini korumaları için kullandıkları en önemli “araç”lardandır.

Kedilerin Kaç Bıyığı Vardır?

Kedi bıyığının sayısı, kedinin cinsine bağlı olarak değişebilir. Genellikle her iki tarafta da 12 tane olacak şekilde toplam 24 bıyıktan söz etmek mümkündür. Kedi bıyığının uzunluğu direkt olarak vücudu ile ilişkilendirilir; vücudu ne kadar genişse bıyıkları da bu muhteşem tasarıma uyum sağlayacaktır.

Bazı kısa tüylü ve tüysüz kedilerin bıyıkları çok daha azdır, paralel olarak uzun tüylü kedilerin bıyıkları da uzun olacaktır. Genellikle dudak üstündeki bıyıklar en göze çarpan ve bilinen kısım olsa da kedilerin gözlerinin üzerinde, kulaklarında, çenelerinde ve hatta ayaklarında da bıyıkları vardır. Birbiriyle simetrik olarak konumlanan bu bıyıklar kedinin dengede kalmasına yardımcı olur.

Kedilerin Neden Bıyıkları Vardır?

Kedilerin bıyıkları yalnızca onlara sevimli görünüm katmakla kalmaz pek çok işleve de yarar. Bunlardan birkaçına aşağıda değinelim.

Sensör Görevi Görür

Bıyıklar kediler için adeta bir sensör görevi görebilecek kadar hassastır. Örneğin bir yere düştükleri zaman vücutlarının ve uzuvlarının konumlarını bıyıklarından hissedebilirler. Bıyıktan beyne uzanan bilgi aktarımı sayesinde kedi ona göre pozisyon alır.

Benzer durum göz çevresi için de geçerlidir. Kediler, gözlerine girebilecek nesneleri bıyıklarıyla algılar ve kendini içgüdüsel olarak korur. Öyle ki, gözünün etrafında uçan bir tozu bile algılayacak kadar hassastırlar. Kedilerin her duygudurumda bıyıklarını sürekli oynatmaları bir tik ya da tesadüf değil koruma mekanizmasının ta kendisidir.

Yönlerini Bulmasını Sağlar

Kediler yönlerini büyük ölçüde bıyıkları ile bulabilir. Özellikle gece yön bulmasını ve avlanmasını kolaylaştırır. Her ne kadar keskin gözlere sahip olsalar da düşük ışıkta yönlerini bulmaları güç olabilir.

İşte bu noktada devreye giren bıyıklar, beynine gönderdikleri komut ve bilgilerle kedinin yön bulmasına yardımcı olur.

Koruma Sağlar

Bıyıklar, kedilerin hassas noktalarını koruma altına almalarına yarar. Özellikle yüz bölgesi için en etkili koruma kalkanıdır.

Darbeleri ya da nesneleri algılar ve bu sayede kedinin kendini koruması için gereken sinyali gönderir. Kedilerin dört ayak üstüne düşmesinin sebeplerinden biri de bu eşsiz algı mekanizmasıdır.

Yaşlanma Belirtisi Verir

Kedilerin de bir ömrü vardır, tıpkı bizler gibi. Saçlarımız zamanla, yaş aldıkça beyazlar ve yaşlılığın ilk sinyallerini bize verir. Benzer durum kedi bıyıkları için de geçerlidir. Kedi bıyıkları yaş aldıkça griye döner ve yaşlanma belirtisi sunar.

İşin ilginç yanı bu bahsettiğimiz tablo tam tersine de dönebilir. Örneğin bazen kar beyazı olan bıyıklar zamanla koyu renge ve hatta siyaha bile dönüşebilir. Kedilerin vücudundaki bu değişimlerin en büyük yansımalarından biri bıyıklara olacaktır kısaca.

İç Dünyalarında Neler Olduğunu Söyler

Kediler hassas ve çoğu zaman duygusal canlılardır. Bir köpek kadar derin düşünceleri belki olmayabilir ancak içinde yaşadığı duygular zaman zaman onu depresif kılabilir.

Kedilerin bıyıkları tam da bu depresifliği ele veren unsurlardandır. Örneğin kedinizin bıyıklarının sert olması kendini tehdit altında hissettiğine işaret ediyor olabilir. Yumuşak ve gevşemiş bir bıyık ise mutluluğu sembolize edebilir.

Kedilerin Bıyıkları Neden Dökülür?

Zaman zaman kedilerin bıyıkları dökülebilir ya da kırılabilir. Bunun altında bir tıbbi sorun yatıyor olması muhtemeldir. Stres, yüksek ateş, saçkıran ya da uyuz gibi parazitler kedinin bıyığının dökülmesine ya da kırılmasına yol açabilir.

Ciddi sağlık sorunlarını da gündeme getiriyor olabileceğinden olası bir değişimde veteriner hekime bilgi vermek çok daha sağlıklı olacaktır. Bu arada kanser tedavisi gören kedilerin bıyıklarının dökülebileceği bilgisini de verelim.

Kedilerin Bıyığı Kesilir mi?

Kedilerin bıyıkları, tıbbi bir zorunluluk olduğunda kesilebilir ve bu onlara bir zarar vermez. Ancak normal şartlarda bir kedinin bıyığını asla bilinçli olarak kesmemelisiniz. Eğer bir kedinin bıyığını görüntü ya da başka bir sebepten kasıtlı olarak keserseniz, yukarıda saydığımız pek çok işlevin de önünü kesmiş olursunuz.

Bıyıklar yalnızca dışlarını güzelleştiren birer aksesuar değildir; kediye pek çok bilgi aktarımını yapan ciddi bir şeydir. Kedinin bıyığı kesildiğinde birtakım sorunlar oluşabilir örneğin kediniz korkabilir, kendini güvende hissetmeyebilir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.