Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir? - Evcilhayvansagligi.com

Kediler de tıpkı bizler gibi duyguları olan, üzülebilen ya da sevinebilen ve bunu fazlasıyla gösterebilen hassas canlılardır. Hemen her blog içeriğimizde evcil hayvan bakımının sadece mama ve su vermekten ibaret olmadığının altını çiziyoruz; kediler de köpekler de ilgi ve sevgi beklerler.

Son günlerde kedinizde bir değişim gözlemliyorsanız ve kendinizi sık sık “kedim üzgün”, “kedim depresyonda” ya da “kedim depresyonda mı?” cümlelerini kurarken yakalıyorsanız yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Kedilerde stres, kedilerde kaygı, kedilerde endişe gibi pek çok durum depresyona yol açabilir.

Kulağa ilginç geliyor olsa da kediler depresyona girebilir ve hatta bu depresyon zamanla sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kedilerde depresyon, üzerinde titizlikle durulması gereken psikolojik gibi görünen ancak klinik sonuçlar doğurabilen oldukça ciddi bir durumdur.

Kedilerde Depresyon Belirtileri

Kediler, duygularını belli eden canlılardır; canının sıkkın olduğunu da mutlu olduğunu da oyun istediğini de birtakım davranışlarla belli eder. Bazı sebeplerden depresyona girmesi de doğasında vardır; basit bir şehir ya da ortam değişimi bile strese girmesine yol açabilir. Kedilerde depresyon belirtileri ve depresyona giren kedinin halleri aşağıdaki gibi olabilir;

  • İştah kaybı
  • Uyku düzeninde gözlemlenen değişiklikler
  • Genel olarak gergin ve sinirli bir ruh hali
  • İnsan içine karışmak yerine kuytu köşelerde saklanma ve kendini gizlemeye çalışma
  • Tüylerini temizleme konusunda isteksizlik
  • Normalin üstünde bir miyavlama hali
  • Enerji düşüklüğü ve etrafa olan ilginin azalması
  • Strese bağlı hormon değişimlerinin mideyi hassaslaştırması neticesinde gelişen kusma atakları
  • En ufak bir ses dahil her şeyden korkma durumu

Kedi Neden Depresyona Girer?

Kedilerin neden depresyona girdiğine dair net bir bulgu olmasa da birden fazla durumun kedilerde depresyonu tetiklediği gözlemlenmiştir. Bunlardan birkaçı:

  • Uzun süre kum kabının temizlenmemesi ya da aç kalmaya maruz bırakılması
  • Kızgınlık dönemi geldiğinde çiftleşmenin sağlanmaması ve beraberinde yaşanan hormonal değişimler
  • İlgisiz ve bir o kadar sevgisiz kalması ya da uzun süreler evde yalnız bırakılması
  • Taşınma ya da mekân değişikliklerinin yaşanması
  • Kedinin sahibinin vefat etmesi
  • Bir başka eve sahiplendirilmesi
  • Ev ortamında yaşarken bilinçsiz insanlar tarafından sokağa terk edilmesi
  • Tiroid bozuklukları, böbrek hastalıkları ya da enfeksiyon gibi nedenlerin varlığından kaynaklanan tıbbi durumlar
  • Aktivite eksikliği ve enerjisini yeteri kadar atamaması

Kedilerde Depresyon Öldürür mü?

Kedi psikolojisi, üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur. Kedilerde depresyon direkt değil dolaylı olarak ölüme sebebiyet verebilir. Kediler strese girdiklerinde içlerine kapanır ve dış dünya ile iletişimi kapar. Bu iletişim eksikliği bir süre sonra günlük rutin yaşam tarzını da terk etmesine yol açar. Örneğin mama yemeği reddedebilir ya da kendini temizlemekten vazgeçebilir. Tüm bunlar psikolojik tepkimeler gibi gözükse de uzun vadede fiziksel zararları da gündeme getirecektir. Psikolojisi bozulan kedi zamanla fiziksel olarak da rahatsızlanabilir.

Mama yemeği reddeden kedinin bir süre sonra bağışıklık sistemi çökecek ve hastalıklara açık hale gelecektir. Kediler hassas canlılardır ve en ufak bir bağışıklık sistemi sorunu onun için hayati boyuta taşınabilir. Bu nedenle kedilerde depresyon, üzerinde durulması ve acil aksiyon alınması gereken ciddi bir bulgudur.

Kediler Depresyondan Nasıl Çıkar?

Kedilerde depresyon tedavisi ile devam edelim. Bu konuda ilk ve tek kaynağınız daima veteriner hekiminiz olmalıdır. Veteriner hekim, yapacağı tetkik ve muayenenin ardından kediniz için en uygun tedavi protokolünü hazırlayacaktır. Yanı sıra kedilerde depresyon tedavisi için aşağıdaki bilgiler de rehber niteliğindedir.

  • Oyuncak, tırmalama direği gibi onu canlandıracak ve ilgisini çekecek materyaller almak
  • Oyunlar oynayarak zihnini meşgul etmek
  • Egzersizlerle günlük hayatına hareket katmak
  • Onunla sürekli iletişim halinde olmak
  • Sevgiyi fazlasıyla göstermek ve ona kendini değerli hissettirmek
  • Rahatsızlık duyduğu nesne veya kişileri yanından uzak tutmak
  • Mama kabı, su kabı ya da kedi kumu gibi yerlerin hijyenini sağlamak
  • Kediler için depresyon ilaçları da bazı durumlarda kullanılabilir; bu ilaçların dozu ve kullanım süresini veteriner hekim belirlemelidir.

Kedi Depresyonu Ne Kadar Sürer?

Kedi depresyonunun net bir süresi yoktur. Bu durum kedinin karakter yapısına ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Burada mühim olan, kedinizde bir sorun sezdiğiniz anca veteriner hekime durumu bildirmektir. Depresyona ne kadar erken müdahale edilirse iyileşme süreci de bir o kadar hızlı olacaktır.

Kediler Üzülür mü?

Kediler, iletişim becerileri yüksek akıllı ve duygu sahibi canlılardır. Sahiplerinden ilgi görmeye alışık olan kediler, bu ilgi azalınca üzüntü çekebilir. Kulağa ilginç geliyor olsa da kediler de tıpkı bizler gibi üzüntülü, kaygılı ya da mutsuz bir ruh haline bürünebilirler.

Bu üzüntü, daha ileriki aşamalarda kedilerde depresyona da yol açabilir ki depresyona giren kedi derhal tedavi edilmelidir aksi halde ciddi sorunların kapıda olduğunu söylemek mümkündür.

Kedilerin Psikolojisi Bozulur mu?

Kedi psikolojisi pek çok nedenden bozulabilir; alışkanlıklarının değişmesi, sahibini kaybetmesi, rutinlerinde meydana gelen değişimler, seyahat ve hatta dışkı kabının kirli olması bile kedilerde mutsuzluğa yol açabilir. Psikolojisi bozulan kedi mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir ki durum daha da ilerlemesin.

Kediler Depresyona Girer mi?

Kedim depresyonda mı sorusu, kedisini mutsuz gören kedi sahiplerinin merak ettiği sorulardandır. Kediler depresyona girebilirler. Kedilerde depresyon tedavisi oldukça üzerinde durulması gereken bir konudur. Tedavi edilmeyen kedi depresyonu bir süre sonra ruhsal olmaktan çıkıp fiziksel hasarlara da yol açabilir.

Örneğin kediniz yemeği reddedebilir ya da rutinlerini bırakabilir. Ruhsal gibi görünen bu sorun bir süre sonra kedinizin fiziksel olarak da rahatsızlanmasına yol açabilir. Bu nedenle “kedim depresyonda” diyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışın.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.