Kediler hassas canlılardır ve en ufak bir cereyanda kalma durumu bile onları hasta edebilecek güçtedir. Tıpkı bizler gibi, kısacık hayatları boyunca pek çok hastalıkla yüz yüze gelebilirler. Bu hastalıklar kimi zaman güçlü uyaranlarla kendini belli ederken, kimi zaman sinsi ilerleyebilir ki bu en talihsiz durumdur.
Evcil hayvan sahiplerinin en büyük amaçlarından biri, pet arkadaşlarının fiziksel, mental ve ruhsal açıdan iyi olmasını sağlamaktır. Ancak işler her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir ve üzücü olaylar kapımızı çalabilir.
Kedi hastalıkları deyince geniş bir yelpaze çıkıyor karşımıza. Bugün belki başlı başına bir hastalık olmayan ancak zeminince ciddi hastalıkların varlığını işaret eden kedilerde ateş hakkında konuşacağız.
Kedilerde Ateş Nedir?
Kedilerin belirli bir vücut ısıları vardır. Bu ısının altına düştüklerinde ya da tam tersi üstüne çıktıklarında ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmak kaçınılmazdır. Ateşin altında yatan bir sebep mutlaka vardır; bu kimi zaman bir enfeksiyon belirtisi olabildiği gibi kimi zaman çok daha hayati konuları işaret edebilir. Günün sonunda sebebi ne olursa olsun kedilerde ateş ciddi bir semptomdur ve kontrol altına alınmalıdır.
Kedi ateşi kaç olmalı sorusunun yanıtı ile bir giriş yapalım. Kedilerin vücut ısısı için 38 ila 39.1 santigrat dereceler normal kabul edilebilir. Ne zaman 39.1’in üzerinde seyreder işte o zaman tehlike çanlarından bahsetmek mümkündür. Kedinin ateşi 41 derecenin üzerine çıktığında ise hayati anlamda ciddi riskler ortaya çıkabilir.
Kedinin Ateşi Neden Çıkar?
Kedilerde ateş yüksekliğinin pek çok belirtisi vardır. Bunlar kimi zaman basit tepkimeler olabildiği gibi kimi zaman tümör varlığı gibi ciddi hastalıklara işaret edebilir. Genel olarak kedilerde ateş sebeplerinden birkaçı;
- Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar
- Mantar enfeksiyonları
- Tümör varlığı
- İç kanama
- Kuduz hastalığı
- Zehirlenme
- Birtakım parazitlerin varlığı
- Toksik madde alımı neticesinde
- Endokrin hastalıkları
- Metabolik hastalıklar
- Kullanılan ilaçların yan etkisi
- Yaralanmalar
Kedinin Ateşi Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde ateş belirtileri hemen her kedide benzerdir. İlk olarak elbette yüksek vücut sıcaklığı gelir ve ardından ağız kuruluğu onu takip eder. Kedilerde ateş belirtilerinden birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
- Dehidrasyon
- Ciltte kızarıklık
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Nefes alışverişinde hızlanma
- Hapşırma
- Kusma ya da ishal
- Nabız artışı
Daha şiddetli vakalarda bilinç kaybı, şok tablosu ya da nöbet geçirme de görülebilir. Yanı sıra kedi anormal davranışlar sergileyebilir ve kısa süre sonra şok denilen kritik tablo belirebilir.
Kedinin Ateşi Nasıl Düşürülür?
Kedimin ateşi yüksek ne yapmalıyım sorusunun ilk ve en önemli yanıtı veteriner hekim kontrolüdür. Kedinizde ateş varsa bu bir süre sonra daha da ilerleyebilir ve kedinizin hayati tehlikeye girebilir. Bu nedenle kedinizde ateş varsa ilk yapmanız gereken veteriner hekiminizi aramak ve yönlendirmelerine uymaktır.
Evde kedi ateşi düşürmek için elbette birtakım öneriler de vardır ancak hiçbiri veteriner hekimin yapacağı müdahale kadar etkili olmayacaktır. Su tüketimi ateşi olan kedilerde çok önemlidir bu nedenle yeterli su tüketmesini sağlamak alınacak önlemlerdendir.
Kedilerde ateş tedavisi için önce temelinde yatan hastalık bulunur. Ateşe yol açan hastalık tespit edildikten sonra tedavi planlanır. Bazı durumlarda eğer kedi çok susuz kalmış ise damardan serum takviyesi yapılabilir. Kedilerde ateş kaç gün sürer sorusunun net bir yanıtı yoktur; altta yatan sebep kontrol altına alındığında kedinizin ateşi de normal seviyelere düşecektir.
Genellikle ateş düşürücü ilaçlar, gerekirse serum, antibiyotik tedavisi ve sıvı tedavisi ile kedilerde ateş kontrol altına alınabilir. Ateşi olan kediye hangi ilaçları verebilirim sorusunun yanıtı için hekiminiz size bilgi verecektir.
Kedilerde ateş, enfeksiyon kaynaklı olabildiği gibi çok daha ciddi durumları da işaret ediyor olabilir. Kedinizin sağlıklı olması öncelikli hedefiniz olsa da artan sağlık gideri masrafları da bel bükmüyor değil. Kediniz için maddi anlamda satın alabileceğiniz en büyük güvence evcil hayvan sigortasıdır. Nasıl mı? Gelin anlatalım.
Evcil Hayvan Sigortası Nedir?
Kediler de köpekler de hassas canlılardır ve çok titiz bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Tıpkı bizler kimi ne zaman ve nasıl hastalanacakları belli olmaz ancak alacağımız önlemlerle işin maddi boyutunu güvence altına almak mümkün.
Evcil hayvan sigortası ile kedinizin ya da köpeğinizin sağlık giderlerini, poliçenizde belirtilen limit ve oranlar dahilinde teminat altına alabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında detaylı bilgi için web adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
Kedilerin Ateşi Nereden Ölçülür?
Kedilerin ateşini bir ateş ölçer ile ölçebildiğiniz gibi elle de sıcaklık kontrolü yapabilirsiniz. Çıplak elle kedinizin kulak ve koltuk altı bölümüne bakabilir ve sıcaklığını kolayca anlayabilirsiniz.
Kedi ateş ölçerle de daha net bulgular elde etmek mümkündür. Kedilerde ateş ölçme yöntemleri ikiye ayrılır; rektal ateş ölçme ve kulaktan ateş ölçme
Rektal Ateş Ölçme: Bu ölçüm için rektal termometreye vazelin tarzı bir şey sürebilir ve kedinizin ateş ölçümünü yapabilirsiniz. Termometrenin 2 cm kadar içeri girmesi, ateşin ölçülebilmesi için idealdir. Kedinizin kuyruğunu kaldırın ve termometreyi anüse 2 cm kadar yerleştirip ateşini ölçün.
Kulaktan Ateş Ölçme: Kediler genelde kulaktan ateş ölçmeye tepki verebilir ancak kulaktan ölçüm de kesin sonuçlardan biridir. Termometreyi kedinizin kulağına yerleştirin ve başını sabit tutmasını sağlayın. Ölçüm tamamlandıktan sonra termometreyi temizlemeyi unutmayın.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.