Kedilerde Ağız Kokusu Sorunu ve Çözüm Yolları

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Geçer? - Evcilhayvansagligi.com

Kedinizi öpmeyi çok seviyorsunuz ama yanına yaklaştığınızda korkunç bir ağız kokusu ile karşılaşıyorsunuz… Her ne kadar ağız ve diş sağlığına önem veriyor olsanız da bu koku bir türlü azalmıyor… İşte bu ve bunun gibi sorunlar kedi sahipleri tarafından sıkça “tecrübe” edilir ve işin aslı bu duruma tahammül etmek çok daha kolay değildir.

Kedilerde ağız kokusu, tahammül edilmesi zor ve dahası oldukça iç bulandırıcı bir hale varabilir. Hatta kedinize daha yaklaşmadan bile kokuyu hissettiğiniz zamanlar bile olabilir. Bu yazımızda kediler öpülmekten geri kalmasın, sizin de burnunuz hasar almasın diye kedilerde ağız kokusuna dair bilinmeyenleri paylaşıyoruz. İlk olarak işin nedenine bir odaklanalım ve ardından çözümüne geçelim.

Ev Kedilerinin Ağzı Neden Kokar?

Kedilerde ağız kokusu yalnız diş ve diş eti sorunlarından kaynaklanmaz, pek çok sağlık sorununa da işaret ediyor olabilir. Kedilerde ağız kokusunun yaygın sebepleri arasında şunları göstermek mümkündür;

  • Solunum yolu enfeksiyonları
  • Ağız yaraları
  • İç parazit varlığı
  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Diş çevresine biriken bakteriler
  • Diş çürüğü ve diş kaynaklı diş eti hastalıkları
  • Kötü beslenmeden kaynaklanan mide sorunları
  • Tartar ya da diş çürükleri
  • Diyabet

Kedilerde Ağız Kokusu Normal mi?

Yavru kedimin ağzı kokuyor diyenlerdenseniz hemen sizi aydınlatarak işe başlayalım. Kedilerde ağız kokusu diş çürümesinden ya da diş eti sorunlarından kaynaklanıyorsa normal bir durumdur. Ancak dişinde herhangi bir sorun olmamasına rağmen kedinin nefesi kötü kokuyorsa bu durumda başka hastalıkların varlığı söz konusu olabilir ve normallikten çıkar.

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Kedilerde ağız kokusunu gidermek için önce kokunun sebebini bulmak gerekir. Diş ve diş eti sorunlarından kaynaklanan bir durumsa diş tedavisinin ardından koku düzelecektir. Ancak bir hastalık durumu söz konusu ise farklı bir tedavi protokolü uygulanabilir.

Bu noktada tetkik, tanı ve tedavi için veteriner hekiminizin yapacağı yönlendirmelere uyum sağlamanız gerekir. Koku basit yöntemlerle giderilir ancak kalıcı olarak yok olması için kaynağın tamamen ortadan kalkması gerekir.

Kedi Ağız Kokusu Evde Nasıl Giderilir?

Kedinizin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ağız ve diş bakımı için alacağınız en önemli önlemdir. Kedilerde plak ya da tartar varlığı bir süre sonra dişlerin çürümesine yol açar ve koku oluşumuna neden olur.
Kediler için özel olarak tasarlanmış kedi diş fırçası ve kedi diş macunu ile dişlerini düzenli olarak temizlemelisiniz. Kedi çiğneme oyuncakları da bu noktada faydalı olabilir. Bu oyuncaklar kedinizin dişlerindeki bakterileri temizler ve bu sayede plak oluşumu önlenmiş olur.

Kedinizi düzenli olarak veteriner hekime götürmeniz ve muayene ettirmeniz de bir diğer alacağınız önlem olacaktır. Yalnızca ihtiyaç duyduğunda değil rutin olarak veteriner kontrolü önemlidir bu sayede olası hastalıklar erken teşhis edilir ve kedinizin sağlığı güvence altına alınmış olur.
Konu kedi sağlığı ve güvence deyince akıllara gelen en büyük önlemlerden biri de evcil hayvan sigortası olacaktır. Evcil hayvan sigortası ile kedinizde akut olarak gelişen hastalıklara karşı sağlığını güvence altına alabilirsiniz. Peki ama nasıl?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

Evcil hayvan sigortası, kedinizin sağlık durumunda meydana gelen değişimler neticesinde doğan sağlık giderlerini sigorta ile güvence altına alır. Evcil hayvan sigortası sayesinde veteriner masrafları önemli ölçüde sigorta kapsamında yer alır. Bunun için yapmanız gereken size en uygun poliçeyi seçmek ve arkanıza yaslanmak.

Evcil hayvan sigortası hakkında size destek olabileceğimizi hatırlatmak isteriz. Dilerseniz bizi arayabilir ve sigorta danışmanlarımızdan konuyla ilgili destek alabilirsiniz.

Kedilerde Ağız Kokusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde ağız kokusu hakkında pek çok merak edilen sorunun yanıtını sizlerle paylaşıyoruz.

Ağzı kokan kediye ne yapmalı?

Kedinizin ağzının kokmasına neden olan sağlık sorununu ortaya çıkarması için ilk iş olarak kedinizi veteriner hekime götürün ve hekimin önereceği tetkikleri yaptırın. Kedilerde ağız kokusu başka hastalıkların habercisi olabilir bu nedenle bu konunun üzerinde titizlikle durulmasında yarar var.

Kedi maması ağız kokusu yapar mı?

Kedinize verdiğiniz mama ya da başka gıdalar ağız kokusuna yol açabilir. Yaş ve kuru mama haricinde tavuk, peynir, balık gibi gıdalar kedinizin ağzının kötü kokmasına neden olabilir.

Kedilerde Ağız Kokusuna Doğal Çözüm Var mıdır?

Kedinizin dişlerini fırçalamak, evde yapacağınız en doğal çözümlerdendir. Eğer kediniz dişlerini fırçalatmıyorsa nemli bir bezle dişlerini silmeyi deneyebilirsiniz.

Kedinin Ağzı Normal Diş Macunuyla Fırçalanır mı?

Hayır, bizlerin kullandığı diş macunları kediler için uygun değildir. Kediler dişleri mutlaka kedi diş macunu ve kedi diş fırçası ile fırçalanmalıdır.

Kedinin Nefesi Zararlı mıdır?

Kedinin nefesi doğrudan insana zarar verir diyemeyiz ancak kedilerin tüyleri, nefesi, salyası ve hatta idrarı birtakım alerjilere yol açabilir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.