Kediler İçin Zehirli Ev Bitkileri

Kediler için Zararlı Bitkiler - Evcilhayvansagligi.com

Kedi, köpek gibi hayvanlar hassas mideli canlılardır. En ufak bir mama değişimi ya da ödül maması midelerinde hassasiyet yaratabilir ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kedilerde mama seçimi de işte bu hassaslıktan gelir; yavru kedi maması, yetişkin kedi maması ve yaşlı kedi maması olmak üzere 3 farklı grupta beslenmesi yapılır. Buradaki amaç, her yaş aralığında bünyelerine uygun vitamin ve mineralleri almasını sağlamaktır.

Mamasına bu kadar dikkat ediyorken, bir can sıkıntısı ya da mide bulantısı yüzünden evdeki bitkiyi yiyen kediniz size kâbus dolu anlar yaşatabilir! Çünkü bazı bitkiler kedilerde zehirli etki yapar ki kedi zehirlenmeleri oldukça tehlikeli boyutta olabilir. Özellikle kedilerde Aloe Vera zehirlenmesi oldukça ciddi ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir durumdur.

Kedi Aloe Vera Yerse Ne Olur?

Aloe Vera bitkisi bizler için ne kadar faydalıysa kediler için de bir o kadar zararlıdır. İçinde bulunan alonin maddesi kedilerde kusmaya yol açabilir. Özellikle içinde bulunan saponinler ve antrakinonlar sebebiyle kedilerde zehirleyici bir etki yaratabilir. Aloe Vera bitkisi yiyen kedilerde uyuşukluk, ishal ve kusma gibi belirtiler görülür.

“Aloe Vera kediyi öldürür mü?” sorusunun yanıtını da paylaşalım. Kedilerin Aloe Vera bitkisini yemesi ölümcül sonuçlara yol açabilir bu nedenle hemen veteriner hekime götürmeniz hayati derecede önem taşır.

Aloe Vera bitkisi için kısa bir parantez açtıktan sonra kediler için zararlı ev bitkilerinden birkaçını daha sizinle paylaşmak isteriz.

Kediler İçin Zehirli Bitkiler

Bitkiler evimize renk katan en doğal aksesuarlardandır. Bitki bakımı yapmak yalnızca evimizi güzelleştirmekle kalmaz aynı zamanda ruhumuza da eşsiz bir rahatlama sağlar. Ancak aynı rahatlatıcı etki kediler için geçerli olmayabilir. Menekşe kediler için zehirli mi, paşa kılıcı kedilere zararlı mı, lale kedilere zararlı mı ya da difenbahya kedilere zararlı mı gibi onlarca soru arama motorunu meşgul ederken biz kısaca her birine genel bir bakış atalım.

Deve Tabanı Kediler İçin Zararlı mı?

Deve tabanı bitkisi en popüler ev bitkilerinden biridir ve evimize bir anda farklı bir atmosfer sağlar. Görünüş olarak her ne kadar gözümüze hitap ediyor olsa da aynı durum kediler için geçerli değil.
Deve tabanı bitkisi, kediler için zehirli ev bitkilerinden biridir. İçerdiği maddelerle kedilerin temas etmesi durumunda ağızda yanma, şişme ve kusmaya yol açar.

Difenbahya Kediler İçin Zararlı mı?

Difenbahya bitkisi hem kedi hem köpekler için en tehlikeli ev bitkilerinden biridir. Yaprakları zehirli etki yaratır ve yendiğinde ağızda ciddi yaralar oluşabilir. Bu tahrişleri salya akıntıları, kusmalar ve yutkunma zorluğu gibi durumlar takip eder.

Devamında çok daha ileri boyuta taşınabilir ve kedinizin sağlığı olumsuz etkilenir. Difenbahya bitkisi kedileri öldürür mü sorusunun yanıtı belki hayır olacaktır ancak ciddi semptomları olan bu zehirlenme tedavi edilmezse sonuç hayati boyutlara ulaşabilir.

Açelya Bitkisi Kediler İçin Zararlı mı?

Açelya içimizi açan ev bitkilerinden biridir ancak kediler için zehirli etkileri vardır. Diğer bitkilere nazaran zehirleme oranı daha orta şiddetlidir ancak evde kedi varken, açelya bakımı zararlı sonuçlar doğurabilir.
Açelya bitkisini yiyen kedide kusma, ishal, salya akıntısı, titreme ve hatta geçici görme kaybı yaşanabilir. Zamanında tedavi edilmezse tablo ciddileşir ve hayati tehlike gündeme gelir.

Siklamen Kedilere Zararlı mı?

En sık tercih edilen ve en sevilen ev bitkilerinden biri olan siklamen de kediler için zararlı statüsünde yer alır. Özellikle bitkinin kök kısmı ciddi zehirlenmelere yol açar.
Siklamen yiyen kedide kusma, ishal, kalp ritminde artış gibi durumlar yaşanabildiği gibi kediniz nöbet de geçirebilir. Bu durumlar her ne kadar kontrol altına alınabilir dursa da zamanında müdahale olmazsa tehlikeli boyuta ulaşabilir.

Duvar Sarmaşığı Kedilere Zararlı mı?

Kediler için zararlı ev bitkilerinden bir diğeri de duvar sarmaşığıdır. İngiliz sarmaşığı olarak da bilinen bu tür kediler için zehirli etki yaratabilir. Toksik bir bitkidir ve kedinin yutması durumunda kusma, halsizlik, salya akıntısı gibi belirtiler verebilir.

Duvar sarmaşığı yutulduğunda kedinin derisinde iltihap da görülebilir yanı sıra kızarıklık da gelişebilir. Tüm bunlar ciddi semptomlardır ve acil müdahale gerektirir.

Paşa Kılıcı Bitkisi Kedilere Zararlı mı?

Dayanıklı bir bitki olması sebebiyle tercih edilen paşa kılıcı, kediler için zehirli bitkiler kategorisinde yer alır. İçerdiği kimyasal bileşikler hem kedilerde hem köpeklerde ciddi zehirlenmelere yol açabilir.
Paşa kılıcı yiyen kedide mide bulantısı, kusma, salya akıntısı ve ishal gibi semptomlar izlenebilir.

Kalanşo Kediler İçin Zararlı mı?

Tropikal bir bitki olan kalanşo rengârenk çiçekleri ile evimize renk katarken kedimiz için aynı durum geçerli olmaz. Kalanşo bitkisi içerdiği toksinler nedeni ile kediler için oldukça zararlı ev bitkilerinden biridir.
Kalanşo yiyen kedilerde salya akıntısı, kusma ve ishal görülebilir. Yanı sıra nadir de olsa kalp ritimlerinde bozulmalar hatta nöbet ya da bayılma gibi durumlar da gelişebilir.

Zambak Kediler İçin Zararlı mı?

En sevilen bitkilerden olan zambak, eşsiz renkleri ile evlerimize renk kattığı gibi kalbimizi de mutlu eder. Ne yazık ki bu mutluluk kediler için geçerli değildir; zambak bitkisi kediler için oldukça zehirli bitki türlerinden biridir.

Kedilerde zambak zehirlenmesi, tıpkı Aloe Vera zehirlenmesi gibi sıkça yaşanan bir sorundur. Zambak yiyen kedide uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık görülebilir. Yanı sıra titreme ve nöbet de gelişebilir. Hızlı bir şekilde veteriner hekime ulaştırmak hayati önem taşır.

Lale Kediler İçin Zararlı mı?

En sevilen ve hediye edilen bitkilerden biri olan laleler kediler için zararlı ev bitkilerindendir. Lale yiyen kedide kusma, ishal, salya akıntısı görülebilir.
Yanı sıra depresyon gibi ruhsal tepkimelere de neden olabilir. Kedilerin de köpeklerin de lale yemesinin ölümcül sonuçları olabilir bu nedenle buna dair bir şüpheniz varsa mutlaka veteriner hekiminize bilgi vermeniz gerekir.

Kasımpatı Kediler İçin Zararlı mıdır?

Kasımpatı da kediler için zehirli bitkiler kategorisinde yerini alır. Kasımpatıya temas eden kedide birtakım alerjik reaksiyonlar oluşabilir.

Yanı sıra kusma ve ishal gibi semptomlar da görülebilir. Genel olarak ölümcül etkilere sahip değildir ancak semptomlar zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirebilir.
Kediler hangi çiçeklerden zehirlenir sorusunun birkaç yanıtını verdikten sonra işin çözüm noktasına da kısa bir temasta bulunalım. Kedim zehirlendi ne yapmalıyım sorusunun yanıtını aşağıda paylaşıyoruz.

Zehirlenen Kediye Ne İyi Gelir?

Kedinizin zehirlendiğinden şüphe ediyorsanız ilk yapmanız gereken şey veteriner hekiminizi aramak ve durumu kendisine bildirmektir.

Veterinere ulaşıncaya kadar vakit varsa bu süre zarfında neler yapılması gerektiğini de yine hekiminiz size söyleyecektir. Bazı kaynaklarda zehirlenen kedinin kusturulması ya da zehirlenen kediye tuzlu su içerilmesi önerilir ancak gerçeklik payı tartışılır. Bu nedenle olası sağlık sorunlarını önlemek adına bu gibi ciddi vakalarda mutlaka hekim önerileri doğrultusunda hareket etmek daha doğru olacaktır.
Kedilerde zehirlenme ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirir ve takdir edersiniz ki her sağlık sorunu bir gider kalemi olacaktır. Elbette önceliğiniz daima pet dostunuzun iyileşmesidir ancak günün sonunda hastane masrafları cep yakabilir.

Kedinizin sağlığını güvence altına alamayabilirsiniz ancak sağlık giderlerini koruma altına almanız mümkündür. Nasıl mı? Evcil hayvan sigortası ile…

Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, kedinizin ya da köpeğinizin olası sağlık sorunlarına karşı alacağınız en etkili maddi önlemdir. Sigorta ile zehirlenme gibi akut gelişen sağlık sorunlarında maddi açıdan kayıp yaşamazsınız.
Evcil hayvan sigortası kedinizin yalnızca sağlık giderlerini kapsamakla kalmaz aynı zamanda poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde birtakım ücretsiz bakım imkanları da sunar.

Dilerseniz evcil hayvan sigortası poliçe detayları için bizi arayabilir ve sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız!

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.