Kediler Ekmek Yer mi? Kedi Ekmek Yerse Ne Olur?

kedilerde b vitamini eksikliği

Yazımıza tıklayıp okumaya başladığınıza göre siz de “Kedim ekmek yemek istiyor” diyenlerden ve verip vermeme konusunda kararsız kalanlardansınız. Kediler, belli damak tatları olan ve her şeyi yemeğe çok hevesli olmayan canlılardır. Evet, merak duyguları çok yüksektir ancak mideleri bir köpek kadar “rahat” değildir diğer bir deyişle bir köpek hemen her şeyi yeme potansiyeline sahipken, kediler daha seçicidir.

İçinde şeker ve karbonhidrat olan yiyecekler kedilerin de köpeklerin de dikkatini çeker ve bunları yemeğe bayılırlar. Hele ki ara sıra farklı tatları deneyimlemek hoşlarına gider. Farklı tat konusunda biraz daha seçici olan kediler konu ekmeğe gelince yelkenleri suya anında indirme potansiyeline sahiptir. Bazı kedilerin ekmekle arası oldukça iyidir hatta kendi ekmeği kendi mamasına bile tercih edebilir.
Kedilerin ekmekle arası iyi peki ama işin fayda boyutu ne alemde? İşte tüm merak edilenler.

Kediye Ekmek Verilir mi?

Kedinize ekmek verdiğiniz bu ikramınızı mutlulukla karşılayacaktır. Kedilere ekmek vermenin zararları ilk ısırıkta kendini belli etmez. Yani bir kere kedinize ekmek vermeniz, onun sağlığını tehlikeye atmanız anlamını taşımaz. Ancak uzun vadede ekmek yemenin kedilere zararlı olduğu gerçeğini de değiştirmez.

Ekmek karbonhidrat ve şeker bakımından zengin olan ancak besleyici özelliği yok denecek kadar az olan bir besindir. Kedilerin hassas midelerinin ekmeğe toleransı düşük olabilir. Bu nedenle yazımızın ilerleyen başlıklarında bahsedeceğimiz o ekmek türlerinden uzak tutmak gerekir.
Özetle kediler ekmek yiyebilir. Anlık olarak bir zararı olmaz ancak sürekli ve aşırı miktarda yemesi bir takım sağlık sorunlarını kaçınılmaz yapacaktır.

Kedilere Ekmek Vermek Zararlı mıdır?

Kedinize gözünüz gibi bakıyorsunuz ve mama seçiminden taze suyuna kadar hiçbir şeyi eksik etmiyorsunuz. İri gözlerini devirerek sizden ekmek ya da poğaça gibi karbonhidratlı yiyecekler istediği zaman da muhtemelen kıyamıyorsunuz ve bir parça veriyorsunuz.

Bir parçayla yetinmeyen kediniz ekmeğin devamını istiyor ve bu kısır döngü zaman içinde alışkanlığa dönüşüyor. İşin zararlı boyutu tam da bu alışkanlıkla başlıyor. Kedilerin sürekli ekmek yemesi aynı zamanda şeker ve yağ gibi küçük midelerine rahatsızlık verecek besinleri de alması anlamına geliyor.

Zamanla kilo almak kaçınılmaz oluyor ki kedilerde obezite, sağlığını ve hatta hayatını etkileyecek kadar önemli bir sağlık durumu. Kedilere ekmek vermenin bir faydası olmayacağı gibi büyük zararı da olur.

  • Kilo almasına neden olur.
  • Ekmeğin içindeki rafine karbonhidrat midesine zarar verir.
  • Kan şekerinde artışlara yol açabilir.
  • Artan kiloya bağlı olarak diyabete yol açabilir.
  • Sindirim sorunlarına yol açar.

Kediler Islak Ekmek Yer mi?

Kediler ekmeği sever ancak her ekmekle arası iyi olduğu söylenemez. Islak ekmek ya da üzümlü ekmek kedilerin tercih edeceği ekmek türlerinden değildir zaten çok da zararlıdır. Yukarıda “az sonra” dediğimiz konuya tam da bu noktada giriş yapalım. Kediler hangi ekmekleri yiyemez ya da kediler için en zararlı ekmek türleri hangileridir sorularının yanıtlarına bir göz atalım.

  • Sarımsaklı Ekmek: Kedilerin midesi sarımsağı hazmedemediği gibi birtakım rahatsızlıklara da yol açabilir bu nedenle sarımsaklı ekmek kediler için oldukça tehlikelidir.
  • Üzümlü Ekmek: Üzümdeki şeker oranı, ekmeğinkiyle birleştiğinde ortaya adeta kediler için zehir saçan bir içerik çıkabilir. Üzümlü ekmek kedilerin uzak durması gereken besinlerdendir.
  • Soğanlı Ekmek: Tıpkı sarımsakta olduğu gibi soğanda da aynı durum geçerlidir. Soğanı kedinin midesi sindiremez ve bir süre sonra bulantı yapabilir.
  • Çikolatalı Ekmek: Çikolata kediler için başlı başına bir zararken ekmeğin de içeriği eklenince oldukça tehlikeli bir durum oluşur. Kedi ve köpeklerin göz sağlığı için çikolata gibi tatlı besinlerden uzak durmak gerekir.
  • Meyveli Ekmek: Benzer şeker içeriği meyveler için de geçerlidir. Meyveler asla masum değildir ve kedinize zarar verir.
  • Pişmemiş Ekmek: Kediye çiğ ekmek vermek ona yapacağımız büyük bir kötülük olacaktır. Çiğ hamuru midesinin sindirmesi imkansızdır ve ciddi rahatsızlıklara yol açar.

Kedi Ekmek Yerse Ne Olur?

Kediniz ekmek yediğinde büyük bir alerjik reaksiyon göstermediği müddetçe anında bir etkiyle karşılaşılmaz. Yani bir parça ekmek yiyen kedinizin sağlığı birden tepetaklak olmaz. Ancak istikrarlı bir şekilde ve çok fazla miktarda tüketilen ekmekler uzun vadede kedinize birçok zarar verecektir.

Kedinizi ekmekten korumanın en iyi yolu onu ekmekle hiç tanıştırmamaktır. Yavru kediye ekmek verilir mi sorusu sıkça karşımıza çıkan sorulardandır örneğin. Yavru kediler yalnızca veteriner hekimin önereceği şekilde beslenmelidir ve ekmek vermemek gerekir. Küçük yaştan itibaren ekmeğin tadını bilmezse zaten istemeyecektir bu sayede ekmekle bir bağ kuramamış olacaktır.

Her ne kadar masum gibi duruyor olsa da içerdiği yağ, tuz, karbonhidrat ve şeker gibi öğeleri nedeniyle kedinizin uzak durması gereken besinlerin başında gelir.
Yanı sıra bazı ekmek türlerinin kedilerde alerjik reaksiyona yol açma ihtimali de vardır. Özellikle sıcak havalarda tavuk ya da karbonhidrat içeren besinleri kedinize vermemenizde yarar var tabi veteriner hekim aksini iletmedikçe…

Beslenmesine her ne kadar çok dikkat etsek de ve hatta gözümüzden bile sakınsak kediler narin canlılardır ve en ufak bir şey bile sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Kedinizin sağlığını her zaman korumanız mümkün olmayabilir ancak olası sağlık sorunları için onun hayatını maddi anlamda garanti altına almak sizin elinizde. Nasıl mı?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

Evcil hayvan sigortası ile poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde kedinizin sağlık giderlerini güvence altına alırsınız. Yalnızca sağlık giderleri değil aynı şekilde limit ve oranlar dahilinde ücretsiz tırnak kesimi ya da ücretsiz göz kulak temizliği gibi pek çok imkândan da faydalanabilirsiniz.
Evcil hayvan sigortası kapsamı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka veteriner hekiminizden alınız.