Van Kedisi

van kedisi

Genellikle “yüzen kedi” olarak da adlandırılan bu yarı uzun tüylü kediler, Türkiye’nin doğusunda ortaya çıktığına inanılan doğal bir türdür. Van kedilerinin tüyleri kendine hastır ve kaşmire benzeyen tüylere sahiptirler. Su geçirmez tüyleri sayesinde yüzebilirler. Diğer su sporları ve oyunlarında başarılıdırlar. Bu türdeki küçük dostlarımız, çok aktif ve enerji doludur.

Eşsiz bir tüy desenine sahip olan Van kedileri, genellikle baş ve kuyruk bölgesinde beyaz renge sahipken vücudunun tamamı da beyaz olabilir. Van Kedileri, adını Van gölünden alırlar çünkü çıkış noktaları Van gölü yakınları olarak kabul edilir ve bu özellik de onları başka bir Türk Kedi türü olan Ankara Kedisinden ayırır. Van Kedileri, Türkiye de bile nadir olarak kabul edilen bir türdür ve bu sebeple de bir hazine olarak görülüp çok değerlidirler.

Van Kedisinin Tarihçesi

Van kedisini tarihi aslında efsaneler ve bilinmezler ile doludur. İlk olarak Hz. Nuh’un tufan öncesinde gemisine aldığı iki adet beyaz ve iki adet kırmızı kedi, gemi hengame içindeyken birden suya atlarlar. Sular çekilince, kediler kendilerini Van Gölü yakınlarında bulurlar ve bu kediler Van kedilerin ataları olduğu düşünülür. Ayrıca, bölgede yapılan arkeolojik kazılarda bulunan bazı kalıntılarda, Van kedisine benzeyen kedi figürlerine rastlanmıştır. Bu da aslında, Van kedisinin çok uzun bir süredir bölgede yaşadığını gösteren kanıtlardan biridir.

Van Kedisi, ilk olarak 1950’lerde keşfedilmiştir. Bu tarihlerde Türkiye’de gezinen iki İngiliz Turist, bölgeyi ve insanları fotoğraflarken, başı ve kuyruğunda kestane rengi tüyleri olan uzun ve beyaz tüylü kediler ile karşılaşmışlardır. Sonrasında, turistlere bir erkek bir de dişi kedi yavrusu hediye edilmiştir. Bu yavrular ile yolculuklarına devam eden turistler, bir nehir kenarında mola verdiklerinde, kedi yavrularının su ile coşkuyla oynadıklarını keşfetmişlerdir. İngiltere’ye döndüklerinde, sonradan Van Kedisi olarak adlandırılacak olan bu kedi yavrularını yanlarında götürmüşler ve de bunları tüm dünyaya eşsiz ve farklı bir tür olarak lanse etmişlerdir.

Yetiştikleri ülke olan Türkiye’de bile çok nadir olan bu Van Kedileri, yurtdışına satış ve üreme amaçları için bile nadiren yollanmaktadır çünkü sayıları çok azdır. Bu yüzden, dünya genelindeki kedi yetiştiricileri ve uzmanlar da bu muhteşem kedileri korumak için çok çaba sarf etmektedirler. Uluslararası Kedi Topluluğu (TICA) 1979 yılında bu kedilere hak ettiği değeri vererek onları ödüllendirmiş ve de Van Kedisi olarak kabul etmiştir.

Van Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri

Van Kedileri oldukça sadık, sevecen ve tutkuludur Çok zeki ve aktif kediler olan Van Kedileri, zaman zaman yaramaz veya afacan olarak da adlandırılırlar. Güçlü arka bacakları sayesinde yüksek yerlere zıplayabilir veya tırmanabilirler. Bu yüzden Van Kedisi sahipleri onları sık sık etrafta olan biteni izleyebilecekleri yerler olan kitaplık veya dolap üstleri gibi yerlerde bulurlar.

Oyun oynamaya bayılırlar, onlara atılan oyuncakları havada yakalayabilir ve takla atabilirler. Koşmayı çok severler, enerjileri asla bitmez. Koşmak kadar zevk aldıkları başka bir aktivite ise su ile oynamalarıdır.

Bu meraklı küçük dostlarımız, sizi odadan odaya takip edebilir ve yaptığınız her şeyin bir parçası olmak isteyebilirler. Eğer üstünlükleri kabul edilirse, köpekler dahil bütün hayvanlar ile arkadaş olabilirler. Her ne kadar kucağınızda kıvrılıp okşanmayı sevse de, uzun süre kucakta kalmayı ve tutulmayı sevmezler. Her zaman kucağa alınmaktan hoşlanmazlar.

Van Kedisi Fiziksel Özellikleri

Van Kedisinin, baş ve kuyruk kısmındaki renkli tüylere ek olarak vücudunun çeşitli kısımlarında da beyaz ve renkli tüy karışımlarının olduğu bilinmektedir. Bu renk deseni, diğer tür kedilerde de mevcuttur ve de Van Kedisi deseni olarak bilinir. Van Kedilerinin tamamında ise, tamamı beyaz tüylere sahip olanları dışında, bu desenler mevcuttur. Bu küçük dostlarımızın vücutları parlak beyaz tüyler ile kaplıdır ve baş ve upuzun ve tüylü olan kuyrukları ise zengin renkler ile doludur. Çeşitli renklere sahip olan tüylerin asıl rengi beyaz ve kestane rengidir. Van Kedileri, kuyruklarını genellikle dik tutarlar ve bol bol sallarlar, özellikle de en sevdikleri zaman geçirme aktivitelerini yaparken. Bu kedilerin göz renkler ise çok farklıdır. Göz renkleri genellikle kehribar, mavi ya da çok şaşırtıcı olmasına rağmen iki gözde de farklıdır. Farklı göz renklerine sahip Van Kedileri daha çok tercih edilir, fakat aslen bu kediler kehribar gözlere sahiptirler.

Bu güzel dostlarımızın tüyleri, orta uzunluktadır ve aralarda kısa tüyler yoktur. Tüyleri kaşmire benzeyen bir yapıya sahiptir ve suyu ve kiri uzak tutar. Bu sayede sürekli olarak parlak tüyler ile bizleri karşılarlar. Van Kedisi büyümeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, tüyleri de gürleşmeye devam eder. Van gölü etrafındaki sıradışı sıcaklık değişimleri ile yetiştiği için, sıcak yaz aylarında tüylerini dökerek serin kalmak için kısa tüylere sahip olur.

Kış aylarında ise, uzun tüyleri tekrar büyür ve ayrınca patilerini soğuktan korumak için, öbek öbek tüyleri ortaya çıkar. Van Kedileri, yavruluktan itibaren bütün bu özellikleri bünyelerinde barındırır. Orta uzunluktaki tüyleri çok nadiren karışık ve taranması gerekir. Fakat, ara sıra da olsa tüylerini taramak ölü tüyleri temizlemek ve kıl topağını önlemek için Van Kedisi sahiplerine tavsiye edilir. Tüylerinin kirleri engelleme özelliği sayesinde sürekli yıkanma veya temizlenme ihtiyacı hissetmezler fakat suyu ve banyo yapmayı çok severler.

Van Kedisi dostlarımız, oldukça güçlü, çevik ve büyük kedilerdir. Tam olgunluğa ulaşmaları 3 ile 5 yıl arası sürer. Olgunlaştıklarında ise oldukça büyük olurlar, erkek Van Kedileri 10 kiloya kadar, dişi Van Kedileri ise 6 kilo kadar ağırlığa ulaşabilir.

Van Kedilerinde Ortak Sağlık Sorunları

Aynen insanlar gibi, bütün cins kedilerde de bazı sağlık sorunlarını görmek çok olasıdır çünkü bizde olduğu gibi, onlarda genetik olarak bazı hastalıkları nesillere aktarabilirler. Başlıca sağlık sorunları olarak; sağırlık, göz rengi farklılığı ve de hipertrofik kardiyomiyopati sıralanabilir.

Van Kedilerinde sağırlık genetik bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Genellikle onlara atfedilen sağır kediler etiketinin aksine, Van Kedilerinde sağırlık daha çok mavi gözlü ve beyaz tüylü olanlarında daha fazladır. Yine de başka bir Türk Kedisi olan Ankara Kedisine oranla, Van Kedilerinde sağırlık oranı daha düşüktür. Van Kedilerinde farklı renkte gözler aslında istenen ve de sevilen bir özellik olsa da, bu durum genetik bir bozukluk olarak nitelendirilmektedir. Hipertrofik kardiyomiyopati ise Van Kedilerinde de görülmüştür fakat genetik olarak aktarılıp aktarılmadığı hala kanıtlanamamıştır.

Van Kedisi Beslenmesi ve Bakımı

Van Kedileri doğaları gereği uzun yıllar Van Gölü çevresinde avlanarak yaşamışlardır. Bu sebeple, evde de beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri bu alışkanlıklarını devam ettirecek olanakları onlara sunmaktır.

Enerjik ve hareketli kediler olan Van Kedileri için, bu düzenlerini devam ettirmelerine olanak sağlayan mamaları tercih etmek önemlidir. Bu yüzden Van Kedileri için kullanılacak mamaların bazı özelliklere sahip olması elzemdir. Proteini oranı yüksek mamalar Van Kedileri için uygundur. Alerjik bir bünyeye sahip olma ihtimalleri yüksek olduğundan düşük alerji ihtimali olan somon kaynaklı mamaların tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca Van kedileri bol bol yalanan kedilerdendir. Bu sebeple, mama tercihinde hairball özelliğine sahip mamaların tercih edilmesi, ileride yaşanabilecek tüy yumakları problemine de bir çözüm olabilir.

Van Kedisi için Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Van Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Van Kedilerinin eğitimi nasıl olmalıdır?

Van Kedileri karakteristik olarak eğlenceli, enerjik ve biraz da yaramaz kedilerdir. Bu sebeple, bazen kontrol edilmesi zor gibi düşünülse de Van Kedisi eğitimi aslında oldukça eğlencelidir. Üstün zekaları sayesinde, öğrenme açısından sahiplerini asla zorlamayan bu küçük dostlarımız, pekiştirmeler ile hızlıca öğrenebilirler.

Eğitimlerini hızlandırmak ve sahiplerinin işini kolaylaştırmak için en çok önerilen şey onları mümkün olduğunca aktif tutmaktır. Komutları hızlıca algılayabilen Van Kedileri, öğrenmek için aktif olmalıdır. Ödül mamaları eğitim için kullanılabilecek başka bir yöntemdir. Bu sayede hızlıca kavrayarak öğretilmek istenilenleri kavrayabilirler.

Van Kedisi kaç yıl yaşar?

Van kedileri oldukça geç olgunluğa ulaşır ve bu süre ortalama olarak 4-5 yıldır. Bu yüzden ortalama yaşam süreleri de uzun sayılabilecek kadardır. Sağlıklı bir Van kedisi ortalama 12-17 yıl arası bir yaşam ömrüne sahiptir.

Van Kedisi kucak sever mi?

Van kedileri aslında bir kucak hayvanı değildir. Yani bazı türlerde olduğu gibi, siz koltukta kitabınızı okurken gelip kucağınıza yatıp kendini sevdirmek ve oracıkta uyumaktan pek hoşlanmayabilir. Bu sebeple, aslında çok fazla kucağa alınmayı da sevmezler. Bunun yerine sizinle oyun oynamaktan ve şaşırtıcı bir şekilde uyumaktan hoşlanırlar. Aslında buradaki önemli kelime, canının istemesidir ki Van kedileri canları isterse kucağınıza çıkıp uyuyabilir.