Somali kedileri, dramatik bir şekilde mühürlenmiş etkileyici yüzleriyle küçük dağ aslanlarına veya pumalara benzetiliyorlar. Büyük boylu kedi türlerine yakın bir cins olan Somali kedisi, sağlam kas yapısıyla son derece atletik, enerjik ve meraklı bir kedi türüdür. İyi kaslı vücutlarına rağmen oldukça kıvrak, zarif ve çok hızlıdırlar. Uzun tüyleri, her zaman açık kulakları ve büyük gözleri ile çarpıcı bir görünüme sahip olan Somali kedileri, yüksek zeka seviyeleriyle de eğitimi kolay olan kedi türleri arasındadır. İlk defa kedi sahiplenecek olanlar için bu tür kediler ideal bir cinstir.
Somali Kedilerinin Tarihçesi
Habeş kedileri evcilleştirilmiş en eski kedi türlerinden biridir. Somali cinsi kedileri, çarpıcı uzun tüylü bir cins olarak Habeş cinsinin bir torunu olarak anılmakta ve ismini de bağlantılarını gösterebilmek için Habeşistan’ı sınırlayan Somali’den almıştır. Bazı yetiştiriciler Somali cinsinin, uzun tüylü tatlı görünümünü, Habeşistan’da kendiliğinden doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıktığını ileri sürmektedirler. Diğer bir düşünce ise, yapılan genetik araştırmalar sonucunda Somali cinsinin, İngiltere’de Habeş cinsi kedi yetiştirme programı içerisinde uzun tüylü kedi türleri ile çiftleştirilmesi sonucunda yeni bir tür olarak oluştuğunu ifade etmektedirler.
I ve II. Dünya Savaşları sonrasında birçok kedi ırkının nesli tükenme noktasına gelmesi, Somali cinsini de etkilemiştir. Birçok kedi ırkında olduğu gibi Somali cinsi kediler de bu programlarda Habeş cinsi kediler ile çiftleştirilmişti. 1953 yılında İngiltere’den Amerika’ya gönderilen birçok Habeş cinsinin soyağacında yer alan ilk uzun tüylü Habeş cinsi Raby Chuffa, Somali cinsinin Kuzey Amerika kıtasındaki atası olarak kabul edilir. Amerika’da popülerliği artan bu iki cinsin, uzun tüyleri ve kocaman büyük gözleri ile birçok ülkede de üreme programlarında yer almaya başlamıştır. Bu sayede popülerliği olduğundan hızlı yükselmeye başlamış ve 1972 yılında Amerika’da ’Somali Cat Club of America’ kurularak Somali cinsi kedi meraklılarını bir araya getirmiştir.
1975’de ise Amerika Kedi Meraklıları Derneği’ne (CFA) bağlı Uluslararası Somedi Kedi Kulübü kuruldu. 1979 yılında Somali cinsi, Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından şampiyonluk statüsü verilmesinin ardından tüm dünyaya varlığını kanıtlamış oldu.
Somali Kedilerinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Somali cinsi kediler; tıpkı atalari gibi sadık, sevecen, zeki ve çevresiyle etkileşim halinde olan bir kedi türüdür. Son derece kıvrak ve dinç olmalarıyla beraber aşırı meraklıdırlar. Bu nedenle bulundukları alanda keşfedilmemiş bir yer bırakmayarak meraklarını gidermeyi başarırlar. Keşifleri sırasında yüksek yerlere tırmanmayı severler ve kıvraklıklarıyla neredeyse hiçbir eşyaya zarar vermezler.
Aşırı aktif olmaları ve sahipleriyle zaman geçirmek istemeleri, hiçbir şey onları sahipleriyle oyun oynamaktan vazgeçiremez. Sahip oldukları yüksek zeka seviyesi sayesinde oyunlarda kendilerine has taktikler geliştirebilir, sahiplerini oyun sırasında yapabilecekleri ile şaşkına çevirebilirler. At getir oyunlarından oldukça keyif alırlar ve evin içerisindeki bir topun ya da peluş oyuncakların peşinden tükenmek bilmeyen enerjileriyle durmadan koşturabilirler.
Zekaları onları yalnızca oyunlarda üstün kılmayarak kararlı bir kedi türü olmasını da sağlamaktadır. Bir fikir veya düşünce üzerine yoğunlaştıklarında, bu cins kedileri düşüncelerinden caydıracak hiçbir şey olmaz. Kafalarının içinde dolaşan o fikirleri elbette yerine getirecek ve onları kimse durduramayacaktır.
Oyuncu kimlikleri çok kolay eğitilebilirler. Oyunlar eşliğinde kolay eğitilebilen Somali’ler, hem meraklarını giderecek oyunları hem de enerjilerini harcayabilecek oyunları tercih ederler. Sahiplerine çok bağlıdırlar ve sahipleri ile zaman geçirmekten çok hoşlanmalarına rağmen sahiplerini rahatsız edecek boyuta getirmezler.
Her saniye sahiplerini takip etmez, işlerine karışmaz, omuzlarına tırmanmaz ve ayak bağı olmazlar. Sahiplerinin omuzlarına çıkmayı ve sahiplerine karşı sevgilerini göstermek isteyen Somali’ler, kucağa alınmayı pek sevmezler. Hatta kucağa alındığında rahatsızlık hissederek o durumdan kurtulabilmek için alışkın olmayacağınız hareketler sergilerler. Kısacası, bütün gün ev içerisinde miskin bir şekilde yatacak bir kedi isteyenler için uygun olmayan bu cins, ev içerisinde oyuncu, dost canlısı sevecen ve eğlenceli bir arkadaş isteyenler için en uygun evcil kedi türlerinden biridir.
Somali Kedilerinin Fiziksel Özellikleri
Kıvrak ve zarif vücutlarıyla birlikte gelişmiş kaslara sahip olan Somali cinsi kediler, orta uzunlukta gövdeye sahiptirler. Göğüs kafesi yuvarlak ve sırt kısmının kavisli olması her zaman gerilen bir kedi görüntüsü oluşturmaktadır. Somali cinsinin kafa yapısı orta uzunluktaki gövde yapısına oranla küçüktür. Ufak ve yuvarlak bir kafa yapısına sahip olan bu cins kediler, yüz kısımları hafif sivri, keskin bir bakışa sahip ve dik kulakları ile uyanık bir görünüme sahiptirler. Tabanda geniş, uçlara doğru sivrilen kulakları her zaman açık ve diktir. Son derece parlak ve etkileyici olan gözleri, badem biçiminde ve büyüktür. Gözler, kapak derisi ile çevrilidir ve iki göz arasındaki genişlik bir göz boyutundadır. Göz renkleri genellikle altın veya yeşil tonlarındadır.
Somali cinsi kedilerin tüyleri orta uzunlukta ve incedir. Kürkleri ne kadar yumuşak ve yoğun olursa o kadar iyi olacaktır. Omuzları dışında gövdenin tamamı orta uzunlukta, kuyruk kısmı ise biraz daha uzun tüy yapısına sahiptir. Tüyleri genellikle tarçın, açık koyu kahverengi, kırmızı ve turuncu tonlardan oluşmaktadır. Sıcak ve parlak tüyler, baş kısmında başlayarak kuyruğa kadar uyumlu bir konstrata sahiptir. Dizleri ve kuyruk kısımları daha koyu tona sahip olan Somali kedilerinin, gözlerden ve kaşlardan uzanan koyu çizgiler alın kısmına kadar devam eder. Bu çizgiler keskin bakışlarının daha etkileyici görünmesini sağlar.
Somali Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Somali cinsi kediler genellikle sağlıklıdırlar. Fakat ataları Habeş cinsi kedilerde görülen ve genler aracılığıyla Somali kedilerine aktarılan bazı kalıtsal hastalıklar sahip olabilmektedirler. Somali cinsi kediler, piruvat kinaz ve rebak amiloidoz adı verilen kalıtsal hastalıklara yatkındırlar. Privat kinaz eksiliği olan kedilerde tipik olarak anemi söz konusudur. Bu hastalığa çekinik bir gen neden olur ve hastalık sürecinde kedilerde, uyuşukluk, depresyon, iştahsızlık ve soluk diş etleri görülebilmektedir. Somali cinsi kedilerde görülebilecek diğer hastalık ise renal amiloidoz adı verilen göz hastalığıdır. Bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi yapılmadığında körlüğe yol açabilir. Somali cinsi kedilerin düzenli olarak veteriner kontrollerinin yapılması yatkın oldukları bu hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi için oldukça önemlidir.
Somali Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Somali Kedileri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Somali kedileri kaç yıl yaşar?
Somali cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 13 ile 15 yıl arasında değişmektedir. Atalarından aldıkları genler itibari ile bazı kalıtsal hastalıklara yatkın olan bu cins kedilerin,düzenli olarak bakımlarının ve kontrollerinin yapılması yaşanabilecek hastalıkların erken teşhisi açısından oldukça önem arz etmektedir. Hastalığın erken teşhisi ve tedavisiyle Somali cinsi kedilerin, yaşam kalitelerini artırabilir ve yaşam sürelerini oldukça uzatabilirsiniz.
Somali kedilerinin bakımı nasıl yapılır?
Uysal bir yapıya sahip Somali kedilerin bakımı oldukça kolaydır. Hem oyun oynamaktan hem de ilgi görmekten hoşlanan bu cins kedilerin göz kenarlarında biriken akıntların temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizleme sırasında sahiplerin ıslak mendillerden ve kimyasallardan uzak durması, bu cins kedilerin zarar görmesini engeller. Hassas yapıya sahip olan Somali cinsi kediler, kendi kendilerini temizlediklerinden dolayı banyoya genellikle ihtiyaç duymazlar. Haftada bir veya iki defa taranması, uzun tüylerin canlılığını artırırken ölü tüylerden aranmasına yardımcı olacaktır.
Somali kedileri tüy döker mi?
Somali cinsi kedilerin sahip oldukları uzun ve ince tüylerinin bakıma ihtiyaçları olmaktadır. Bakımlarının düzenli olarak yapılmaması aşırı tüy dökümüne sebep olabileceği gibi kedinin kendi kendini temizlemesini de zorlaştıracaktır. İlkbahar ve Sonbahar aylarında tüy dökümünün artış gösterdiği dönemlerde, haftada en az üç veya dört defa taranakar ölü tüylerden arındırılması gerekmektedir.
Somali kedileri nasıl beslenmelidir?
Somali cinsi kediler aktif ve enerjik karaktere sahip olduklarından yaşam tarzlarına uygun kaliteli ve yüksek proteinli mamalar ile beslenmesi gerekmektedir. Gün içerisinde harcadıkları enerjinin bir karşılığı olarak düzenli beslenmeleri gerekmektedir. Aktif olamayan kedi türleri için günde 2 öğün yeterli olurken Somali cinsi kediler için günde 3 veya 4 öğün verilmesi gerekir.
Bu kedilerin aşırı aktif olmasıyla beraber sahiplerinin genellikle onları aşırı beslemeleri aşırı kilo almalarına neden olacağı gibi obezite olmaya da itebilir. Kuru ve kaliteli mamalar dışında bir veya iki defa çiğ balık ve haşlanmış tavuk da bu cins kedilerin asla hayır diyemeyeceği besinlerdir.
Somali kedileri nasıl eğitilir?
Yüksek zekaları ve sahiplerine karşı olan aşırı bağlılıkları, sahiplerinden gelebilecek her türlü komutu yerine getirmek istemelerini sağlayacaktır. Sahipleriyle oyun oynamaktan çok keyif alan Somali kedileri, oyunlar eşliğinde verilebilecek eğitimleri hemen öğrenmeye çalışırlar. Onları at getir tarzı oyunlara teşvik edebilir, ödül mamaları ve nazik davranışlarınızla çok fazla zorlamadan eğitebilirsiniz.
Tuvalet eğitimini kolay öğrenebilen bu cins kediler, tasmalı yürüyüşler konusunda da hiç bir zorluk çıkarmazlar. Unutmamanız gereken tek şey aşırı aktif ve meraklı olmalarından dolayı eğitimler sırasında dikkatleri dağılabilir ve bu süreçte onlara bağırmamalı ve ceza vermemelisiniz.