Siyam kedisinin gerçek kökenlerinin kaybolduğu, Güneydoğu Asya’da günümüzde Tayland olarak bilinen Siyam’da ortaya çıktığı bilinmektedir. O dönemlerde Siyam’da kutsal tapınaklarda beslenen bu kedi türü, günümüzde bütün dünyaya yayılmıştır.
Marge Naples Siyam kedisi için yazdığı kitabında şu cümleleri kullanmıştır: “Siyam kedisi, panterin zarafetini, geyiğin çevikliğini, kuş tüyünün yumuşaklığını, kaplanın gücünü, köpeğin şefkatini ve aslanın cesaretini birleştirir.”
Siyam Kedisi Tarihçesi
Siyam kedisi, uzun zamandır hayatta olan bir tür olmasına rağmen tam olarak ortaya çıkış tarihi hakkında net bir ifade bulunmamaktadır. Siyam kedisinin gerçek kökenleri kaybolmuştur. Ancak Siyam’ın eski başkenti Ayudha’da bulunan el yazmaları, yerli kedileri kaydetmektedir.
Bu el yazmalarından biri olan 1350 tarihli Kedi Kitap Şiirleri, Siyam’ın maskeli, kuyruğu, ayakları ve kulakları soluk tüylü bir kediyi resmetmekteydi. Nesiller boyunca Siyam krallarının himayesinde bulunan Siyam kedilerine “Saray Kedileri” ünvanı verilmiştir. İlk saray ve tapınak kedilerinin, günümüzdeki Siyam kedilerine oranla daha koyu tüy rengine sahip ve sarı gözlü oldukları düşünülmektedir.
Saray ve tapınak kedileri olmaları, koruyucu ve sahiplenici kişiliklerinin ön plana çıkmasından kaynaklanır. Bu sahiplenici ve koruyucu kişilikleri nesiller boyunca aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Siyam kedilerinin Tayland dışında ilk ne zaman görüldüğü bilinilmese de 1871 yılında Londra’daki Crytal Palace Cat Show’da ilk kez Avrupa’da görüldüğü bilinilmektedir.
Avrupa’da ilk kez görülen Siyam kedisi, kedi yetiştiricileri ve kedi severlerin ilgisini çekerek, bir düzine Siyam kedisinin Avrupa’ya getirilmesine ve neslinin sürdürülmesine neden olmuştur. Bu nedenden dolayı günümüzde var olan Siyam kedilerinin soylarının İngiltere’ye getirilen Siyam kedilerine dayandığı düşünülmektedir. Avrupa’dan sonra 1879’da Amerika’da görülen ilk Siyam kedisi, Amerika Birleşik Devletleri’ne Bangkok’da ki ABD konsolosundan Başkan Rutherford Hayes’in eşine hediye edilerek gelmiştir.
Siyam kedilerinin bilinen köklü ırklarından kaynaklı melezlenmesi, farklı ırkların da doğmasına sebebiyet vermiştir. Himalaya cinsi ve Balinese cinsi bu melezlenmelere örnek verilebilir. Günümüzde popülerliğini korumayı başaran Siyam kedileri, birçok kedi severin ilgisini çekmektedir.
Siyam Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri
Siyam kedileri; çok fazla etkileşim isteyen, oldukça konuşkan ve aktivite isteyen bir kedi türüdür. Evin içerisinde hareketlilik isteyenler için mükemmel bir seçenektir.
Siyam kedileriyle birlikte yaşamak, bulunduğunuz ortamda hiperaktif bir canlı ile yaşamaya benzetilir ve bu benzetmenin asıl sebepleri; aşırı meraklı, aşırı hareketli ve sürekli sahiplerini takip etmeleridir. Tabi Siyam kedilerinin inatçı bir kişiliğe sahip olmasını da unutmayalım. Eğer sahiplerinden ilgi bekliyor veya oyun oynamak istiyorlarsa ne yapar ederler sahiplerini bu konularda ikna ederler.
Siyam kedileriyle oynayabileceğiniz oyunlar arasında at-getir oyunu da yer alır. Tıpkı bir köpek gibi size arkadaşlık edebilecek kabiliyete sahip olsalarda bulundukları ortamı yıkıp dökmeden geçmezler. Bu karakter özelliklerinden dolayı bu türün, sakinlik ve dinginlik isteyen insanlara pek de uygun olmadığını belirtmek gerekir.
Siyam kedileri çocuklarla oldukça iyi anlaşır. Bu yüzden çocuklu aileler için Siyam kedisi doğru bir tercih olabilir. İki çocuğun aynı anda oyunlar oynayarak konuştuğunu görebilirsiniz. Ancak siyam kedisi büyüdükçe, oyun oynarken can yakan hareketler yapabilir. Bu asla saldırmak veya zarar vermek amaçlı değildir, oyuncu ve sevecen karakterlerinden kaynaklıdır. Bu sebeple çocuklara Siyam kedilere nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilendirilme yapılmalıdır.
Siyam kedileri yüksek zeka seviyesine sahip kedi türleri arasına girerek, onlarla iletişim kuranlara sanki cevap verircesine karşılık verdiğini görebilirsiniz ve her zaman son sözü Siyam kedileri söyler. Bu onları hem sevecen hem de zeki kedi türleri arasında yer almasını sağlar.
Siyam kedileri yalnızca insanlarla değil diğer hayvanlarla da iyi anlaşır. Son derece sosyal bir yapıları olduğundan çok eğlenceli görünürler. Evin içerisinde yalnız kalmalarını istemediğinizde ve bir evcil hayvan daha istemeniz durumunda ikinci bir Siyam kedisi hem onlar hem de sizler için mükemmel bir seçim olacaktır.
Siyam Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Siyam kedileri, ince ve kaslı bir yapıya sahip olmaları sayesinde uzun ve zarif görünürler. Uzun görünmelerini destekleyen ince bir kemik yapıları, gövdelerinin boru şeklinde ve sıkı bir formda görünmesini sağlar. Bu zarif ve sıkı formdaki vücut her zaman asil bir görüntü oluşturur.
Vücutlarının asilliğini tamamlayan kafa yapıları bedenlerine göre uygun bir büyüklüktedir ve asla ne büyük ne de küçüktür. Kafa yapıları düzdür ve Siyam kedileri için hiçbir şey yuvarlak değildir. Elbette gözleri dışında.
Siyam kedilerinin en çarpıcı özelliklerinden biri; derin, doygun mavi renkte olan orta büyüklükteki yuvarlak ve badem gözleridir. Badem gözlerinin arasındaki mesafenin uygun bir oranda olması ve göz renklerinin oldukça doygun olmasının yanı sıra yüzlerindeki konumları da son derece uygun bir orana sahiptir. Siyam kedilerinin muhteşem kafa oranlarını bozan kulakları, kafalarına göre oldukça büyüktür. Ayrıca kulakları sivri bir yapıda yukarı uzanırken eşsiz bir duyma yetenekleri vardır.
Siyam kedilerinin tüyleri her zaman kısadır ve bu sebepten kaynaklı tüy dökme sorunları çok azdır. Son derece ince ve kısa tüylere sahip Siyam kedileri, oldukça parlak gözükmelerinin yanı sıra her zaman temiz ve etkileyici görünürler. Bu etkileyici tüyleri genellikle kahverengi ve krem rengindedir. Siyaha yakın kahverengi tonlarına sahip kulak,yüz, kuyruk ve patileri bulunmaktadır. Vücudunun diğer kısımları açık krem rengindedir. Yaşları ilerledikçe kren rengi kısımların koyulaştığı bilinmektedir.
Siyam Kedilerinin Ortak Sağlık Sorunları
Nesilden nesile aktarılan kalıtsal hastalıklar tüm insanlarda görüldüğü gibi tüm hayvanlarda da görülebilir. Kalıtsal hastalıkları miras alma ihtimali yüksek olan Siyam kedisinde, çapraz göz (şaşılık) ve bükük kuyruk nadirde olsa görülebilir. Siyam kedisi, diğer kedi türlerine göre solunum ve diş problemlerine daha yatkındır.
Siyam kedileri hareketli, bağışıklığı güçlü ve çevik yapılarıyla oldukça sağlıklı bir fizik yapısına sahiptirler. Genel olarak Siyam kedilerinin düzenli beslenmesine ek olarak yaptırılacak egzersizler ile oldukça sağlık bir cins olduğu görülmektedir.
Siyam Kedileri için Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde kapsamaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Siyam Kedileri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Siyam kedileri neden şaşıdır?
Siyam kedisinin kalıtsal problemlerinden biri olan çapraz göz (şaşılık), günümüzde nadiren de olsa rastlanan bir hastalıktır. Kedi yetiştiricilerin yıllarca süren çalışmalarının ardından şaşılık ve bükük kuyruk gibi kalıtsal problemler ırktan arındırılmıştır. Ancak Siyam kedilerinin anavatanı olan Tayland’da, sokaklarda yaşayan Siyam kedileri için şaşılık ve bükük kuyruk kalıtsal bir problem olarak devam etmektedir.
Siyam kedisi kaç yıl yaşar?
Siyam kedileri ortalama olarak 15 yıl yaşayabilirler. Düzenli olarak sağlık kontrollerinin yaptırılması ve düzenli olarak egzersizlerinin tamamlanması yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olacak, sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olacaktır. Sağlıklı bir yaşam süren Siyam kedilerinin yaşam süreleri 20 yılı da geçebilir. Bu rakam normal bir insan hayatının 100 yılına denk geldiğini hatırlatalım.
Siyam kedisi nasıl eğitilir?
Hiperaktif bir kedi olan Siyam kedilerinin eğitimi son derece önemlidir. Aşırı hareketli olan Siyam kedilerini kontrol altına almanın zor olduğunu göz önünde bulunduracak olursanız eğitiminin aksatılmaması gerekir. Siyam kedilerinin inatçı bir yapısı olduğunu hatırlatarak, eğitimlerinde ceza kavramlarını kullanmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde saygılarını kazanamaz ve dostluğunuz bozulabilir. Bu nedenle eğitimleri sırasında saygı, pekiştireç ve ödül kavramlarını kullanarak, istenmeyen davranışlarda ise ceza kavramından uzak durmalısınız. İstenmeyen davranışlarda ‘hayır’ ifadesini kullanmak ve yüksek sesle bağırmadan ifade etmek hem saygılarını kazanmada etkili olur hem de istenmeyen davranışların yeniden sergilenmemesini sağlayabilirsiniz.
Siyam kedisi nasıl beslenmeli?
Siyam kedilerinin tapınaklarda yaşadıkları dönemden, günümüzde yaşayan nesillere kadar aktarılan en sevdikleri besin türü farelerdir. Doğal ortamlarında farelerle beslenmekten keyif alan Siyam kedilerinin, ev ortamında da özel mama çeşitleriyle besleyebilirsiniz. Fare besin değeri taşıyan özel mamalar, Siyam kedilerinin en çok tercih ettiği ve en çok hoşlandığı mamalardır.
Siyam kedilerinin doğumdan itibaren ilk 6 aya kadar günde 2 veya 3 kez beslenmesi gerekmektedir. Yetişkin bir Siyam kedisi ise günde 2 kere beslenmelidir. Yavru ve genç dönemlerinde aşırı hareketli olmalarından kaynaklı çok çabuk kalori kaybedebileceklerini unutmamalısınız.