Görkemli Sibirya kedileri, Sibirya Orman Kedisi olarak da bilinmektedir. Dikkat çeken görünümü, hoş ve sevecen kişiliğiyle en güzel kedi türleri arasında gösterilmektedir. Yaşadığı iklime adapte olabilmek ve hayatta kalabilmek için diğer kedi türlerinin tüylerinden üç kat daha uzun sık ve gür tüylere sahiptirler. Güçlü arka bacakları, kaslı vücutları ve sağlam kemik yapısıyla zorlu ortamlara karşı oldukça dayanıklı olan bu kediler aynı zamanda aileleriyle oynamayı ve muziplik yapmayı seven tam bir evcil kedilerdir.
Sibirya Kedisinin Tarihçesi
Sibirya kedileri yakın tarihte ortaya çıkmalarına rağmen, kökenleri 1000 yıl öncesine dayanan kedi ırklarından geldikleri bilinmektedir. Bazı efsane ve mitlerde anlatılan Sibirya kedilerinin 40 kilogramın üzerine çıktığı, aileleri ve evleri koruduğu kulaktan kulağa yayılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Yapılan uzun araştırmalar sonucu Rus Aborjin ırkından olduğu saptanan Sibirya kediler, kökenlerini sadece doğaya borçlu olduğu ifade edilmektedir.
Anavatanı Sibirya’nın vahşi ormanları olan bu cins kedilerin kökeni yeni dünyanın keşfinin 100 yıl öncesine kadar takip edilebiliyor. Fakat kökenleri ne kadar eski olsa da 1990’lı yıllara kadar anavatanları dışında bilinmiyordu. 1870 lerde yapılan ilk yapılan ilk kedi gösterisinde görülmüşlerdir. Ayrıca 1884’ yılında Madison Square Gardens’daki gösteride yer aldığı da belgelenmiştir. Helen Winslow’un 1900 yılında yazdığı Concerning Cats kitabında ilk defa fotoğraflanmıştır. Lakin Sibirya kedilerine dair bir kaç referans olsa da, onlar hakkında çok az belgelenmiş bilgi bulunmaktadır.
Sibirya kedilerinin bütün dünyada tanınması 2. Dünya Savaşı’nın sonunda gerçekleşti. Savaşlar döneminde birçok kedi türünün soyunun tükenmesi söz konusu olurken, Sibirya kedileri doğa koşullarına çok rahat bir şekilde adapte olabildiklerinden dolayı hayatta kalmayı başarmışlardır. Hatta bir dönem Sovyetler Birliğinde savaş zamanı ve sonrasında yaşanan kıtlık nedeniyle evcil hayvan yetiştirmek yasaklanmış ve kedi cinslerin çoğalmasında aşırı bir azalma meydana gelmiştir. Ancak Sibirya kedilerinin karakteristik ve vücut yapılarından dolayı bu durumdan etkilenmemişlerdir. 1987 yılına kadar devam eden yasak sonrasında Moskova’da bir kedi gösterisi düzenlenmiş ve bu gösteride en dikkat çeken Roma ve Mars isimli Sibirya kedileri olduğu ifade edilmektedir.
Yabancı kedi yetiştiricilerinin de dikkati çeken Sibirya kedisi, Amerikalı yetiştiriciler Elizabeth Terrell ve David Boehm tarafından, isimleri Ofelia, Naina ve Kaliostro adından 3 kedi ithal edilmiştir. 1900 yıllarında Amerika’da tanınmaya başlayan Sibirya kedileri, 1996 yılında Uluslararası Kedi Derneği(TICA), 1999 yılında Avustralya Kedi Federasyonu(CFA) ve 2006 yılında Kedi Hayranları Derneği(CFA) tarafından kabul edilerek popülaritesini artırmıştır. Amerika’da popülaritesinin hızlı artması ve tanınmasının ardından 2000’li yıllarda Avrupa’da tanınmaya başlanmıştır. Günümüzde oldukça popüler olan Sibirya Kedileri doğa koşullarına mükemmel adapte olmuş ve efsanelere dayanan tarihleriyle birçok uzun tüylü kedi türlerinin atası olarak tanımlanmaktadır.
Sibirya Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Sibirya kedileri, sadık ve korumacı kimliklerinin yanında anavatanlarının iklimine ve sert koşullarına ters düşen sıcakkanlılıkları ile bilinen bir kedi türüdür. Genellikle sakin bir yapıları olsa da oyun oynamaktan ve sahiplerinden ilgi görmekten çok hoşlanırlar. Kendilerinin gösterdiği ilginin karşılığını sahiplerinden de beklerler ve bu ilgiyi aldıklarında palyaço gibi muziplikler yaparak sahiplerini eğlendirirler. Sibirya kedileri her zaman sahiplerine yakın olmak, onlarla ilgilenmek ve aynı zamanda ilgi görmek istemektedirler. Sürekli olarak sahibinin peşinden gidiyorsa ve yaptığı her işe dahil olmak istiyorsa bu sahibini çok sevdiği anlamına gelmektedir. Sahiplerinin iş yaptığı sırada işlere karışırken bile diğer kedi türleri gibi oyun oynama derdinde değillerdir ve tek amacı sahibine yardım etmektir. Bazen sahibi yemek yaparken, ona malzemeleri vermeye çalışır, bazen oturup dinlenirken sahibine gazete getirmeye çalışır, bazen de bilgisayar başında çalışan sahiplerine yardımcı olabilmek için tuşlara basmaya çalıtığını görebilirsiniz. Aslında bu davranışları yaramazlık veya oyun oynamasından dolayı değil, içten ve yardımsever olmasından kaynaklanır.
Sevgisini göstermesinin tek yolu da bunlar değildir. Oldukça konuşkan olan Sibirya kedileri, duygularını veya o an ki durumlarını ifade edebilmek için konuşmaya çalışırlar. Kendilerini anlatabilmek için kendilerine has ses tonuyla miyavlayarak mırıldandığını görebilirsiniz. Bu sıcakkanlığını sadece sahiplerine karşı değil, eve gelen misafirlere ve diğer evcil hayvanlara karşı da göstermektedirler.
Oyun oynamayı seven Sibirya kedileri, oyuncu kedi türleri sınıfında yer almaktadır. Bu oyuncu kimliklerinin getirdiği sosyalleşme durumu ve eğlenceyi arayıp bulma istediği, kendi kendine de oyunlar oynayabilmesini sağlamaktadır. Son derece oyuncu, aktif ve zeki bir kedi türü olan Sibirya kedileri, hareket ve zeka gerektiren oyunlarda oldukça başarılıdırlar. Kapalı bir kapıyı nasıl açtıklarını, fazladan bir yemek için gıdalara nasıl ulaştığını, en sevdikleri oyuncakları nereye saklarsanız saklayın nasıl bulacaklarını gördüğünüzde zekalarına hayran duyulacak kedi türü olduğunu görebilirsiniz. Bu zekaları bazen korkutucu olabilmektir. Buldukları her eşya ile oyunlar oynayabilen ve bu oyunlarda ellerine geçen tehlikeli eşyalarla kendilerine zarar verebilirler. Cam eşyaları, kesici aletler ve sivri materyalleri genellikle açılması zor kapalı kutular veya dolaplar içerisinde saklanması gerektiğini hatırlatalım.
Sibirya kedilerinin zekaları dışında diğer kedi türlerinden ayıran bir diğer belirgin özellikleri de suyu olan tutkularıdır. Taşıdığı vahşi genlerle, atalarının balık avlamak için kazandığı alışkanlıkları ve özellikleri kendilerinde barındıran Sibirya kedileri suda vakit geçirmeyi çok sevmektedirler. Evde içerisinde buldukları küçük sularda bile keyifli vakit geçirmeyi başarabilmektedirler. Vahşi genlerinden kalan bir diğer miras da güçlü bacaklarını kullanarak çok yükseklere zıplayabilmeleridir. Ev içerisinde yüksek yerlerde bulunmayı, atlayıp zıplayıp bu becerisini göstermeyi seven Sibirya kedileri için üzerlerine çıkabilecekleri bir dolap veya kedi ağacı bulundurmak onları kesinlikle mutlu etmeye yetecektir. Uyumlu, insanlarla vakit geçirmeyi seven ve sevecen bir kedi olan Sibirya kedileri, sahiplerine harika dost olurlar.
Sibirya Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Büyük kedi türleri sınıfında yer alan Sibirya kedileri, ortalama olarak 30 cm yüksekliği ve 9 kg ağırlığına sahiptirler. Erkek Sibiya kedileri dişilerine oranla daha ağırdırlar. Yaşadıkları zor koşullara uyumlu olacak bir şekilde kaslı ve güçlü vücuda sahiptirler. Bu zor koşullarda vücutlarını koruyabilecek kalın ve uzun tüyleri bulunmaktadır. Bu tüyler Sibirya’nın hava koşullarına uygun şekilde evrilerek su itici özellikleri kazanmıştır.
Tüyleri genellikle 3 katmandan oluşur ve omuzlarında ve göğsün alt kısımlarında tüyler daha sık ve kısadır. Bu katmalanlar sayesinde en soğuk günlerde bile vücutlarını koruyabilirler. Tüyleri çok çeşitli ve renk desenine sahip olabilirken yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tek renk Sibirya kedileri olabileceği gibi bir kedide olabilecek tüm renk ve desenlere de sahip olabilirler. Boyunlarının altında madolyan şeklinde izler bulunan Sibirya kedilerinde en çok görülen renkler, siyah, beyaz, gri, krem ve mavidir.
Kafa yapıları ve vücudu son derece uyumlu olan bu tür kediler yuvarlak, güçlü ve kalın bir boyna sahiptirler. Alnı geniş ve elmacık kemiklerinin belirgin olması Sibirya kedilerine karekteristik bir görünüm kazandırır. Bu karakteristik yüzün sevimli görünmesini sağlayan küçük çene yapısına sahiptirler. Sibirya kedilerinin sevimli görünen kafa yapılarını tamamlayan iri gözler gözleri bulunmaktadır. Gözler arasında bir göz genişliğinden daha fazla uzunlukta bir mesafe vardır. Bu kusursuzluk Sibirya kedilerine hem uyanıklık görünümü kazandırırken, hem de gerçek bir kediden çok oyuncağa benzemesini sağlamaktadır.
Beyaz Sibirya kedileri hariç türlerinin renkleri ile göz renkleri arasında bir bağlantı yoktur. Gözleri genellikle mavi, yeşil ve altın tonlarında olur. Beyaz Sibirya kedilerinde ise gözler mavidir ve Van kedisi gibi iki renkli olabildiği de gözlemlenmiştir.
Sibirya Kedisinin Ortak Sağlık Sorunları
Sibirya cinsi kediler, hipertrofik kardiyomiyopati ve piruvat kinaz hastalıklarına yatkındırlar. Ancak yaşadığı ortamın şartları da göz önünde bulundurulduğunda, bu tür kedilerin son derece dayanıklı ve sağlıklı olduğu anlaşılmıştır. Kalıtsal bir kusur gibi görünen ve insanlarda alerjiye neden olan FEL D1 isimli proteinin diğer kedi türlerinden daha az taşımları, hipoalerjik olarak tanınmalarını sağlamaktadır. Sibirya kedileri bu tanımlamayla birlikte evde beslenmeye en uygun kedi türlerinden biri olarak karşımıza çıkarak, insanların Sibirya cinsi kedilere alerjik reaksiyon gösterme durumunu en aza indirmektedir.
Sibirya Kedileri İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Sibirya Kedileri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sibirya kedileri çok tüy döker mi?
Sibirya kedileri, uzun ve sık tüylerinden dolayı tüy bakımları oldukça önemlidir. Hafta en az 3 veya 4 defa tüyler taranmalı ve ölü tüylerden arındırılmalıdır. İlkbahar ve Sonbahar aylarında tüy dökümünün artmasıyla beraber tüy bakımlarının daha özenli yapılması gerekmektedir.
Sibirya kedileri kaç yıl yaşar?
Sibirya kedileri ortalama yaşam süreleri 15 ile 18 yıl arasında değişmektedir. Düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve düzenli olarak bakımlarının yapılması yaşam kalitelerini artırarak daha uzun yaşamalarını sağlayabilir. Sibirya kedileri çok aktif olmalarına rağmen aşırı beslenme sonucu obezite olarak sağlıklarını da koruyamayabilirler.
Sibirya kedileri nasıl eğitilir?
Sibirya kedileri dost canlısı kişilikleri ve zekaları nedeniyle özel bir eğitime ihtiyaç duymazlar. Diğer kedi türleriyle kıyaslandığında söz dinleme ve komutları yerine getirme özellikleri oldukça şaşırtıcıdır. Yavruluk döneminde sahiplenilen Sibirya kedilerine erken yaşlardan itibaren eğitim verildiğinde, sadece aile bireyleri ile değil diğer evcil hayvanlarla da bir arada yaşayabilirler. Eğitimleri sırasında bu tür kedilere sadece sevgi ve ilgi göstererek çok daha kısa zamanda birçok şeyi öğrenebilirler.
Sibirya kedileri nasıl beslenir?
Sibirya kedileri büyük kediler sınıfında olmalarına rağmen, obeziteye yatkınlığı olan kedilerdir. Bu nedenle uygun mama ve doğru besleme konusunda sahiplerinin dikkatli olması gerekmektedir. Daha az karbonhidratlı ve daha fazla protein içeren mamaların tercih edilmesi, günlük egzersizlerinin yaptırılması gerekmektedir. Gün içerisinde en fazla 3 defa beslenmesine dikkat edilmeli ve Sibirya kedilerinin zekaları konusunda dikkat edilmelidir. İstedikleri anda yiyeceklere ulaşabilmenin yollarını bulmaları, onların obeziteye biraz daha yaklaşmalarına neden olur.
Sibirya kedisi vahşi midir?
Atalarının genlerini taşıyan Sibirya kedileri avcılıkta usta kedilerdir. Aktif ve yüksek zekalarını sağlam vücutlarıyla birleştirdiklerinde yapabileceklerine şaşırabilirsiniz. Ancak Sibirya kedileri atalarının genlerini taşımalarına rağmen sıcakkanlı ve dost canlısı kedi türü olarak tam bir ev kedisidir.