Sfenks Kedisi

Sfenks Kedisi

Kedi türleri arasında tüysüz olan tek kedi cinsi Sfenks’ler, merak uyandıran bir görünüme sahiptirler. İlk görüşte insanların ilgisini çekmekte başarılı olan bu cins kediler, bazı insanlar tarafından hayran kalınırken bazı insanlar tarafından da dışlanabilirler. Sahiplerine oldukça bağlı olan ve oldukça yakınlık gösteren Sfenks’ler ilk olarak Kanada ve civarında ortaya çıkmışlardır. Kırışık yüzleriyle bizlere yaş aldıkça biriken bilgeliği hatırlatırken, büyük kulakları ve limon şeklindeki gözleriyle benzersiz bir görünüme sahiptirler. Yuvarlak Buda benzeri vücutları ile insanların yüzlerinde gülümse bırakırken, adını Yunan mitolojisinden alması uzmanlar için kesinlikle esrarengiz bir tür niteliği taşımaktadır.

Sfenks Kedisi Tarihçesi

Sfenks’ler ilk olarak 1966 yılında Kanada’nın Toronto şehrinde tesadüfen ortaya çıktı. Sfenks’i yetiştirmeye yönelik ilk girişimler sonucunda siyah beyaz bir kedinin tüysüz bir kedi yavrusu doğurmasıyla başladı. Bu kedinin sahibi, buruşuk tüysüz derisi nedeniyle yavru kediye Prune adını vermiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Prune’de genetik bir mutasyona rastlanmamış aksine doğal yollarla mutasyona uğrayarak ortaya çıkmış bir türdür.

Prune’den daha fazla tüysüz kedi üretebilmek için diğer kedilerle melezlemeye başlanılmış. Tüysüzlük çekinik bir gen olduğundan dolayı bu birleşmelerden doğan yavru kedilerin bir kısmında tüy bulunurken bir kısmında da saç olmadığı gözlenmiştir. 1975 ve 1978 yılları arasında Minnesota ve Toronto’da tüysüz yavru kedilerin birkaç doğal mutasyonu bulundu. Epidermis, Punkie ve Paloma adlı bu yavru kediler, vücut tüyleri çok az olan başka bir cins Devon Rex ile melezlenmiştir. Doğal mutasyonlu kedilerin bulunmasından sonra, çiftleşme dönemlerinde çekinik bu genin baskın olabileceği şekilde kodlanması yapılarak bu türün devamlılığı sağlanmıştır.

Sfenks cinsi kedilerin, tarihi bu melezlenmelerin yavrularına kadar takip edilebilmektedir. Sfenks’ler, Kedi Meraklıları Derneği ve Uluslararası Kedi Derneği tarafından kabul edilen özel bir cins kedi olmasının yanında ortak kedi ırklarına giren eşsiz bir kedidir. Şu anda dünyada kayıtlı birkaç bin Sfenks bulunmaktadır. Afrika kıtası ve diğer bazı ülkelerde, eski bir Mısır kedisi heykeline benzerliklerinden dolayı “Firavun Kedisi” de denildiği gözlemlenmiştir.

Sfenks Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri

Sfenks’ler meraklı, zeki, sadık ve son derece uyumlu bir kedi türüdür. Diğer kedi cinslerine göre oldukça şefkatli olan bu kediler, dokunulduğunda sıcak ve yumuşak bir hissiyat verirler. Arkadaş canlısı olan Sfenks’ler sadece insanlara karşı değil diğer evcil hayvanlarla da çok iyi geçinirler. Bulundukları ortamda neşe kaynağı olmalarına rağmen zamanı geldiğinde diğer canlılara seviyeli ve uzak durmayı da başarırlar. Bu özelliğinden dolayı kendilerine ait bir alan ya da yuva olmasını tercih ederek sınırlarını korumak ister.

Oldukça zeki olan Sfenks’ler, eğitilebilirlik seviyesi en yüksek kedi türlerindendir. İnsanlarla ve diğer canlılarla iyi anlaşmaları, Sfenks’leri bilimsel araştırmalarda da yer almalarını sağlamıştır. Yapılan araştırmalarda Sfenks cinsi kediler, psikolojik problemlere sahip insanların terapilerinde kullanılmış ve bu birliktelik insanları olumlu bir şekilde etkilediği gözlemlenmiştir. Bu tür kedilerin aşırı zeki olmaları meraklarını tetikleyerek, yeteri kadar ilgi görmediklerinde de ev içerisinde yüksek yerlere tırmanmak ve hızlı hareket ederek meraklarını gidermeye çalışırlar.

Aslında bu davranış hem meraklarını gidermek hem de bulunduğu ortamda ilgi görmek istemekten kaynaklanmaktadır. İlgi delisi olan Sfenks’ler denge kurmada ve çok hızlı hareket etmede de başarılıdırlar. Dengelerini kolay bir şekilde kuran ve koruyan bu kediler kapı üstlerinde, rafların köşelerinde ve çok dar alanlarda bile çok rahat bir şekilde yürüyebilmektedir. Mükemmel dengelerin yanı sıra çok da iyi tırmanıcı olan Sfenks’ler herhangi bir yere tırmanmayı, ev ortamında yerden yüksek alanlarda olmayı severler. Tabi bu davranışları genellikle ilgisiz kaldıklarında sergileyerek, bulundukları ortamda bütün ilgiyi kendileri üzerine çekmeyi çok iyi başarırlar.

Bu davranışlar en çok çocukların ilgisini çeker ve Sfenks’ler çocuklarla zaman geçirmekten aşırı zevk alırlar. Sahiplerine karşı oldukça bağlı olan bu tür kediler, her şeyi onlarla paylaşmak ister ve günün büyük bir bölümünde birlikte vakit geçirmek isterler. Bu nedenle Sfenks cinsi kediler yoğun iş temposuna sahip kişiler için uygun kedilerden değildir. Sfenks’ler daha çok evden çalışan, normal bir iş temposu olan ve kalabalık çocuklu aileye sahip olan kişiler tarafından sahiplenmesi tavsiye edilir.

Sfenks Kedisi Fiziksel Özellikleri

Sfenks cinsi kedileri diğer kedilerden ayıran en belirgin özelliği tüylerinin olmamasıdır. Fakat her ne kadar tüyleri olmasa da deri renkleri farklılık gösterebilir ve genellikle çift renklidirler. Sfenks’ler diğer kedilere oranla orta uzunluğa ve kaslı bir vücuda sahiptir. Geniş ve yuvarlak göğüslerini tamamlayan yuvarlak karınlarını vardır. Bacakları vücutları ile orantılı büyüklükte ve kaslı bir yapıya sahiptir. Arka bacaklar ön bacaklara göre daha uzundur ve patileri ovaldir. Patilerinin altı kalın olan Sfenks’ler yürürken adeta çok yumuşak bir yüzeyde yürüyormuş gibi görünürler.

Sfenks’lerin bir diğer ayırt edici özelliği ise kulaklarının diğer kedilere oranla daha büyük olmasıdır. Büyük kulaklarına önden bakıldığında kepçe kulak görünümündedir. Tabanda geniş olan kulakları açık ve dik olmasıyla beraber hemen göz hizasında bulunurlar. Sfenks cinsi kedilerin gözleri de suratlarına oranla büyüktür. Limon şeklini andıran gözleri yanlara doğru uzanmaktadır. Kulakların ve gözlerin büyük olması belirgin bir yüz hatlarının oluşmasını sağlamıştır. Elmacık kemikleriyle beraber bıyıklarıyla birlikte bu yüz hatlarını daha da belirginleştirmekdir.

Sfenks Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Nesilden nesile aktarılan kalıtsal hastalıklar tüm insanlarda görüldüğü gibi tüm hayvanlarda da görülebilir. Kalıtsal hastalıkları miras alma ihtimali yüksek olan Sfenk cinsi kedilerde, kalıtsal bir hastalık olan hipertrofik kardiyomiyopati ve miyopati adı verilen nörolojik hastalıklarına yatkındırlar.

Hipertrofik kardiyomiyopati, kedilerde en sık görülen kalp hastalığıdır. Kalp kasının büyümesiyle ilerler ve solunum sistemini etkiler. Kalıtsal miyopati ise kas fonksiyonunu etkiler. Kedi artık birşeyler yutmaz hale geldiğinde ölümle sonuçlanır. Miyopati çok nadir görülse de yetiştiriciler tarafından yapılan çalışmalarla ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bilinmektedir.

Tüysüz yapıya sahip olmalarından dolayı kış aylarında hastalıklara açık olan Sfenks’lerin, soğukta kalmamalarına ve ortalama 20 ile 25 derece arasındaki ortamlarda bulunmaları gerekmektedir. Gerekli görüldüğü durumlarda üşümemeleri için giysiler de giydirilebilir. Sfenks’lerin tüysüz olmalarından kaynaklı bir diğer sağlık problemin başlangıcı da yalayarak temizlenme alışkanlıklarının olmamasıdır. Beslenmeden kaynaklı derilerinde yağlanma oluşurak hastalıklara açık olurlar.

Sfenks Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Sfenks Cinsi Kedilerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sfenks cinsi kediler üşür mü?

Sfenks’leri diğer kedi türlerinden ayıran en belirgin özelliği tüysüz olmalarıdır. Bu tür kedilerin genellikle oda sıcaklığındaki alanlarda yaşamaları gerekir. Sıcaklığın düşük olduğu alanlarda bu tür kediler üşüyebilir ve üşüdüğünü düşündüğünüzde sevimli kıyafetlerini giydirebilirsiniz.

Sfenks cinsi kediler kaç yıl yaşar?

Sfenks cinsi kedileri ortalama olarak 9 ile 10 yıl arasında yaşayabilmektedirler. Düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve düzenli olarak egzersizlerinin tamamlaması yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olarak sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olmaktadır.

Sfenks cinsi kediler neden tüysüzdür?

Sfenks cinsi kedilerin çekinik bir gene sahip olmasından kaynaklı tüysüz oldukları bilinmektedir. Çekinik genin baskın olduğu dönemlerde çiftleşen veya melezlenen kedilerin tüysüz olarak dünyaya geldiği gözlemlenmiştir.

Sfenks cinsi kediler nasıl eğitilir?

Sfenks cinsi kediler diğer türlere oranla daha zekidirler. Öğrenmeye açık ve uyumlu olan Sfenks’ler, sahiplerine olan bağlılıklarından dolayı verilen komutları hemen yerine getirmek istemektedirler. Tüm canlılarda olduğu gibi Sfenks cinsi kediler de eğitime ne kadar erken başlanırsa o kadar verimli ve olumlu sonuç alınır. Eğitim sırasında sizin ve kedinizin dikkatini dağıtacak durumlardan kaçınılmalı ve her yerine getirilen komutta pekiştireç (ödül) kullanılmalıdır.

Sfenks cinsi kediler nasıl beslenir?

Sfenks’ler kaslı ve büyük kediler olmasından dolayı, yavruyken protein oranı yüksek mamalar ile beslenmesine dikkat edilmelidir. Sfenks’ler de diğer kediler gibi yaş mamayı daha lezzetli bulurlar. Fakat uzun süre yaş mama ile beslenmesi durumunda sindirim problemleri yaşayabilmeleri söz konusu olduğundan kuru mama tercih edilmelidir. İsteğe bağlı olarak yaş ve kuru mama karıştırılarak beslenmesini eğlenceli hale getirebilirsiniz. Düzenli ve kaliteli mamalar ile beslenen Sfenks’ler, uzun yıllar sağlık sorunlarından korunabilirler.