Serengeti kedisi; Bengal ve Oriental Shorthair ırkları arasında melez cins bir kedidir. Kulağa egzotik gelen ismine rağmen Serengeti cinsi kediler sevimli, akıllı ve sosyal kedilerdir. Bu kediler ilk bakışta biraz utangaç olsalar bile, bir insanla bağ kurduklarında oldukça sadıktırlar. İlk defa evcil hayvan sahiplenmek isteyenlerin kararsız kaldıkları durumda, pek çok olumlu özelliği bir araya getirdiği için Serengeti cinsi kediler listenizin ilk sıralarında yer alabilirler.
Serengeti Kedisinin Tarihçesi
Serengeti taihi; 1994 yılında Kaliforniya’daki Kingsmark Cattery’de görev alan biyolog Karen Sausman ile başlamıştır. Karen, Afrika’da yaşayan Serval vahşi kedi görünümünde yeni bir kedi türü geliştirmek istiyordu. Bu cins Savannah cinsine benzese de, soyunda vahşi bir Serval geni bulunmamaktadır. Bengal ile Oriental Shorthair cinslerinden çaprazlanan Serengeti kedileri, vahşi eğilimleri olamayan vahşi görünümlü kediler olarak üretildiler. Büyük dik kulakları ve inanılmaz benekli bir kürkü ile Serval’e şaşırtıcı şekilde benzerliğe sahip Serengeti’ler, birkaç yıl sonrasında hem vücut yapısını hem de kişiliklerini sergilemeye başladılar. Kedi yetiştiricilerin dikkatini çeken Serengeti ırkının popülerliği çok hızlı bir şekilde artmıştır.
Dünya çapındaki profesyonel kedi yetiştiricileri bu cinsi üreme programına alarak Amerika, İngiltere, Rusya ve Avusturalya da aktif olarak yetiştirilmelerini sağlamışlardır. Dünya çapında bir üne sahip olan Serengeti cinsi, yalnızca Uluslararası Kedi Derneği (TICA) tarafından resmi olarak tanınmaktadır.
Serengeti Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Serengeti kedileri, oldukça çevik ve aktiftir. Uzun bacakları, ince uzun vücudunu zarif bir şekilde hareket etmesinde etkilidir. Atlama ve tırmanma gibi aktiviteleri başarılı bir şekilde yapabilen Serengeti’ler, bu bakımdan oldukça meraklı ve oyuncu bir kedi cinsi olarak tanımlanmaktadır. Meraklarını gidermek için devamlı sahiplerinin peşlerinde dolanır, yüksek yerlere tırmanmaya çalışır ve açık gördüğü kapı dolapların ardındaki şeyleri keşfetmek ister.
Tırmanmayı çok sevdiklerinden, özellikle yüksek yerlere çıkmaktan kendilerini alı koyamazlar. Bu nedenle, bu cins kedilerin olduğu ortamlarda yüksek yerlerde kırabilecek dekor eşyalarının bulundurulmamasına dikkat edilmelidir. Kedi ağacı gibi oyuncaklara sahip olması hem kendi kendine oynanabilecek bir alan olmasında etkili olur hem de sahiplerine stresli anlar yaşatmasına engel olabilir. Oldukça yüksek zekaya sahip olan Serengeti’ler, oyuncaklarından sıkılabilir ve dikkatini çeken ev eşyalarını oyuncakları haline getirebilir.
O kadar zekidir ki bazen sahiplerini şaşırtabilirler. Muslukları nasıl açabileceklerini öğrenebilirler, kapalı kapı pencereleri açabilirler ve sahiplerinin onlardan sakladıkları eşyaları bulup sahiplerine geri getirebilirler. Yüksek zeka seviyeleri elbette bunlarla sınırlı kalmaz. Bu cins kediler kendilerine gösterilen her hareketi öğrenebilir, verilen komutları hemen algılayabilirler. Sahipleri onlarla tut getir tarzı oyunlar oynamak istediklerinde, Serengeti’ler inanılmaz bir istekle oyuna katılmak isterler.
Sahiplerine karşı oldukça sadık olan bu kediler, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar. Ayrıca yeni insanlara karşı ilk başlarda utangaç tavırlar sergileseler de, bir kez arkadaş olduktan sonra onlara karşı da aşırı sevecen bir kedi olurlar. Serengeti’ler çok sesli kedi olmalarının yanında, dikkatlerini bir şey çektiğinde, acıktığında veya susadığında düşüncelerini yüksek sesle miyavlayarak dile getirirler. Bu davranışı sayesinde sahipleriyle iletişime geçerler.
Her ne kadar mükemmel özelliklere sahip olsalar da uzun süreler yalnız kalmaya gelemezler. Dolayısıyla yalnız bırakılmaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun süreler yalnız kaldıklarında stres altına girerek davranışlarında ve sağlıklarında olumsuzluklar görülebilir.
Serengeti Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Oldukça atletik bir vücuda sahip olan Serengeti, iri kemikli ve güçlü kas yapısı ile oldukça kıvraktır. Boru şeklindeki vücudu orta büyüklükte ve zariftir. Uzun vücudunu destekleyen uzun bacakları, bu cinsin belirgin özelliklerinden biridir. Serengeti kedisinin uzun bacakları oldukça kaslıdır. Bu da onları son derece atletik görünümlü bir kedi türü yapmaktadır.
Sergentile’rin kafası, kulak boyutuna kıyasla küçük görünümlüdür. Kafa yapısı geniş ve yuvarlaktır ancak yüzü üçgenimsi bir görünüme sahiptir. Burun yapısı düz, burun deri rengi kürkü ile uyumludur. Küçük bir ağzı ve güçlü çenesiyle kafa yapısını tamamlarlar. İri taneli gözleri yuvarlaktır ve kürk rengine bağlı olarak değişebilen göz renkleri vardır. Genellikle kehribardan, altın rengine değişen göz rengi tonları vardır.
Kısa uzunlukta sık ve parlak tüy rengine sahip olan Serengeti cinsi, çok fazla tüy dökmemesinin yanı sıra bakımları da oldukça kolaydır. Kürklerindeki çizgi ve benekler onlara egzotik bir görünüm kazandırır. Kürk renkleri değişiklik gösterebilirken, genellikle düz siyah, duman, gümüş rengi ve tekir olabilmektedir. Kürklerindeki işaretler yoğun ve yüksek bir kontrasta sahiptir.
Serengeti Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Genler aracılığıyla aktarılabilen kalıtsal hastalıklar tüm kedi türlerinde görülebilmektedir. Bugüne kadar kayıtlara geçmiş veya bilinen hiçbir genetik sağlık sorunu bulunmayan Serengeti cinsi, genellikle sağlıklı bir kedilerdir. Melez bir ırk olmalarına rağmen son derece güçlü bir bağışıklığa sahiptirler. Ancan uzun süreler yalnız kaldıklarında, strese bağlı olarak sağlık sorunları görülebilmektedir. Tüm kedi türlerinde olduğu gibi Serengeti cinsi de obeziteye yatkınlığı ile bilinen kedilerdir. Düzenli bir beslenme ve egzersizle yaşam kalitelerinin artacağını unutmayalım.
Serengeti Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Serengeti Kediler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Serengeti kedileri kaç yıl yaşar?
Serengeti cinsi kediler genel itibari ile sağlıklı ırklar arasında sayılmalarına rağmen, uzun ömürlü kedi ırklarına kıyasla kısa bir ömürleri vardır. Bu cinsin ortalama yaşam süreleri 8 ile 12 yıl arasında değişmektedir. Düzenli kontrolleri ve beslenmeleri ile bu süre 15 yıla kadar çıkabilmektedir.
Serengeti kedileri nasıl eğitilir?
Serengeti özellikleri sayesinde eğitimi çok kolay bir kedidir. İyi planlanmış eğitim programları ile Serengeti kedilerine birçok davranış kolayca kazandırılabilir. Tut getir tarzı oyunları aşırı sevmelerinden dolayı bu oyunlarda verilen komutları kolayca yerine getirebilir, interaktif oyuncaklarla da zihinsel gelişimleri sağlanabilir. Eğitimlerinde kullanılabilecek kedi ağacı ve tırmalama direkleri onları kesinlikle mutlu edecektir. Tasmalı yürüyüş ve tuvalet eğitimleri de yavru dönemlerinde kolayca verilebilmektedir.
Serengeti kedileri nasıl beslenmelidir?
Serengeti cinsi kediler özel bir diyete ihtiyaç duymamaktadırlar. Ancak oldukça hareketli yapıları nedeniyle gün içerisindeki harcadıkları enerjiyi sağlayabilecek mamalar ile beslenmelidirler. Yüksek protein içeriğine sahip, ana bileşenleri gerçek et ve balık olan kaliteli mamalar tercih edilmelidir. Sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli konu, gün içerisinde harcadıkları enerji karşılayabilecek porsiyonda beslemeleri gerektiğidir. Aşırı beslenmeleri durumda obeziteye yatkın olan bu kedilerin, hareket kabiliyetleri kısıtlanabilir.
Serengeti kediler tüy döker mi?
Serengeti cinsi kediler, kısa tüylü kediler sınıfında yer almaktadırlar. Kısa ve sık tüyleri uzun tüylü kedilere kıyasla çok az dökülmektedir. Tüy bakımları aksatılmadan yapılan Serengeti’ler, neredeyse hiç tüy dökmeyebilirler. Kaliteli mamalar ile beslenen Serengeti kedilerinin, tüy parlaklığını da koruyacağını unutmayalım.