Sarman Kedisi

Herkesin çok sevdiği ve başlı başına bir kedi ırkı olmayan Sarman kedisi, tüy renklerinden dolayı ayrı bir sınıfa ayrılmış kedilerdir. Sarman denilmesinin tek sebebi tamamen tüy renklerinden kaynaklanır. Farklı kedi ırklarında Sarman kedilere rastlamak mümkündür. En çok Tekir kedilerde Sarmanlar görülür. Dünya üzerinde en çok rastlanan Sarmanlar’ın kökenleri net olarak bilinmese de Orta Çağ’da Fransa’da ortaya çıktıkları düşünülmektedir.

Sarman Kedileri Tarihçesi

Kendilerine has güzellikleri ile dünyada ki en yaygın kedilerden bir tanesi olan Sarmanlar, gerek evde gerekse dışarıda karşınıza çıkabilecek bir kedi türüdür. Sarman kedi tarihi; kökenlerinin ve geçmişinin hangi ülkeye ya da coğrafyaya ait olduğu bilinmese de 14. yüzyılda kadar uzandığı bazı kaynaklar tarafından ifade edilmektedir. Sarman kedilerinin Fransa’da ortaya çıktıkları tahmin edilmektedir. Sarman kedilerinin büyük çoğunluğu Tekir cinsinde olduğundan dolayı, Tekir cinsi kediler ile Sarmanların tarihi kökenleri birbirlerine yakın olduğu düşünülmektedir. Afrika’nın vahşi yerel kedileriyle ve Avrupa’nın vahşi yerel kedileriyle çiftleşmesi sonucu Sarman kedilerinin ortaya çıktığı da tahmin edilmektedir. Herhangi bir anda karşılaşabileceğimiz Sarman kedileri aslında melez bir cinstir.

Sarman Kedileri Kişilik ve Karakter Özellikleri

Tekir cinsinin bir alt sınıfı olduğu düşünülen Sarman kedilerinin kendilerine has çok farklı karakter özellikleri yoktur. Sarman kedileri genellikle umursamaz tavırlarıyla ön plana çıkarlar. Bu mizaçlarına rağmen Sarman kedileri sahiplerine oldukça bağlıdırlar. Sarmanlar bir çok kedi türüne göre daha zekidirler ve bulundukları ortama hemen adapte olabilme özelliğine sahiptirler. Kendilerine has taktiklerini oyunlarda göstererek sahiplerini oldukça şaşırtabilirler. Aile fertleri arasında kendisiyle en iyi anlaşan ve seven kişiyle daha derin bağlar kurar.

Karakter olarak oldukça cana yakın ve sevimli olan Sarmanlar, ilgiye muhtaç olmayan nadir kedilerdendir. Özellikle sarılmayı ve kucağa alınmayı sevmeyen Sarmanlar, çok fazla ilgi gördüklerinde ise bunalarak sahiplerinden uzaklaşabilirler. Ev ortamına kolayca adapte olurlar ve sahiplenme süreci sonlandıktan sonra adeta evin kralı gibi davranmaya başlarlar. Bu aşamadan sonra sahiplerinin onları kıracağı ve üzeceği hareketler sergilemesi durumunda, hiç çekinmeden tepki göstererek kontrolün onlarda olduğunu gösteren tepkiler sergilerler.

Sarmanların sahip oldukları yüksek zekaları eğitimlerini oldukça kolaylaştırabilir. Ancak Sarman kedi eğitimi bazen çok kolay olabilirken de bazen aşırı sinir bozucu durama gelebilmektedir. Bunun nedeni Sarmanların duygu durumlarının her zaman stabil olmamasından kaynaklanmaktadır. Diğer evcil kedilere oranla çok daha sinirli bir mizaca sahiptirler. Kendilerine ait bir alanlarının olması, kendilerine ait bir yataklarının olmasından hoşlanırlar. Sahip oldukları bu alanda sahiplerinden uzak bir şekilde kendi kendilerini mutlu edebileceklerini de hatırlatalım.

Sarman Kedileri Fiziksel Özellikleri

Sarman kedilerin vücutları boyutları geniş bir aralığa sahiptir ve ev ortamında yaşayan Sarmalanları ağırlıkları genellikle 3 ile 5 kilogram arasında değişmektedir. Kürkleri genellikle sarı, turuncu ve beyaz rengin karışımından oluşmaktadır. Beyaz olan kısım vücudun alt kısmında yer alırken sarı ve turuncu olduğu kısım ise göbekleriyle birlikte ayaklarıdır. Sarman kedilerinin ayakları vücutlarıyla orantılıdır. Çok kaslı bir iskelet sistemine sahip olmamalarına rağmen bacakları oldukça kuvvetlidir. Patileri beyaz ve aşırı yumuşaktır. Sarman kedilerinin kafa yapıları da ortalama bir büyüklüğe sahiptir. Renkli gözleri ve pembe burnu ile çok sevimli görünürler.

Sarman kedilerinin belki de en sarı renge sahip kısımları kulaklarıdır. Kulakları çok iyi duyar ve çok iyi ses takibi yapabilir. Üçgen şeklindeki kulakların arasındaki mesafe çok fazladır. Kulak çevresinde sarı tüyler bulunurken kulak içerisinde genellikle beyaz tüyler bulunmaktadır. Sarman kedilerinin kulakları gibi gözleri de genellikle sarı renktedir. Elbette göz renkleri cinsten cinse değişiklik gösterse de sarı göz rengine sahip Sarmanlar oldukça etkileyici durmaktadır.

Sarı rengin etkileyici göründüğü diğer kısmı ise kürkleridir. Sarmanlar yavru dönemlerinde sahip oldukları aşırı fazla sarı tüyleri, büyüdükçe daha açık sarı rengine dönüşür. Kürklerinin sarılığı yer yer azalarak yerini beyaz desenlere bırakır. Gözleri ile uyumlu tüyleri ne çok uzundur ne de çok kısadır. Fakat haftada en az 2 veya 3 defa taranmaya ihtiyaç duymaktadırlar.

Sarman Kedilerinin Ortak Sağlık Sorunları

Sarman kedileri genel olarak kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip kedilerdir. Bilinen herhangi bir kalıtsal hastalığı da olmayan Sarmanlar, kolay kolay hastalanmazlar. Sarmanlar da diğer kediler gibi obeziteye yatkındırlar. Sahiplerinin onlar hakkında endişelenmelerini gerektirecek sorunların en başında beslenmelerine ve mutluluklarına dikkat etmeleri olacaktır.

Sarman Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Sarman Kedileri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sarman Kedileri Nasıl Eğitilir?

Sarman kedileri, eğitimleri sırasında genellikle zorluk çıkarmayan kedilerdir. Duygudurum bozukluklarından dolayı eğitimleri sırasında hoşlarına gitmeyecek bir şeyler olduğunda sahiplerine zor anlar yaşatabilirler. Her ne kadar sahiplerine sevgilerini göstermede zorluk yaşasalar da oyun oynamaktan ve sahipleri zaman geçirmekten hoşlanırlar.

Yüksek zekaları ile birlikte sahipleriyle eğlenceli oyunlarda eğitimleri olduğundan daha kolay hale gelir. Eğitimleri sırasında oyuncaklar, aparatlar ve ödül mamalarının kullanılması onları daha mutlu edecektir. Tuvalet eğitimi için de kaliteli ve kokulu kumların kullanılması, eğitimlerini kolaylaştıracağını hatırlatalım.

Sarman Kedileri Nasıl Beslenmeli?

Yemek seçmeyen Sarmanlar, sahiplerinin onlara verebileceği her şeyi yiyebilirler. Ancak sağlıklarını korumak adına yüksek protein içerikli mamalar ile beslemek hem sindirim sistemlerini hem de gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir. Günde yeterli porsiyonlarla birkaç defa beslenmeleri yeterli olacaktır. Aşırı beslenmeleri durumda kilo alarak sağlıkları bozulabilir. Sarman kedilere salatalık gibi sebzelerin verilmesi durumunda midelerinin bozulacağını, salam ve sosis gibi besinlerin de uzun vadede sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceğini hatırlatalım.

Sarman Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Sarman kedilerinin ortalama yaşam süreleri 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Her kedi türünde olduğu gibi Sarmanları da ortalama yaşam süresi bakımlarına ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Düzenli kontrolleri yapılan, düzenli ve sağlıklı beslenen, sahiplerinin gösterdiği ilgi ve sevginin yeterli olduğu görülen Sarmanların, 20 yıldan daha uzun süre de yaşadıkları gözlemlenmiştir.

Sarman Kedileri Çok Tüy Döker Mi?

Sarman kedilerinin tüy dökme eğilimleri cinsten cinse göre değişiklik göstermektedir. Uzun tüylü Samanlar daha çok tüy dökerken, kısa tüylü Sarmanlar çok daha az tüy dökecektir. Tüy bakımları genel olarak haftada 2 defa yapılmalı ve mevsim geçişlerinde bakımları artırılmalıdır.

Sarman Kedilerinin Bakımları Zor Mu?

Sarman kedilerinin bakımları düşünüldüğünden daha kolaydır. Sahiplerinin sabırlı olmaları durumunda, bu kediler oldukça iyi bir yoldaş haline gelecektir. Sarmanların sahiplerini en zor durumlarda bırakacak halleri duygularının değiştiği durumlardır. Kendilerini sahiplerine sevdiren Sarmanlar bir anda sahiplerinden ayrılarak kendi alanlarına gidebilirler. Bu anlarda bazen sahiplerin de kafa karışıklığına sebep olabilir. Sevgi dolu anlarda sahiplerin bu kedilerin bakımlarını yapmalı ve eğlenceli bir duruma getirmeleri, Sarmanları da mutlu edebileceği gibi işleri de oldukça kolaylaştıracaktır.