Oselo kedisi, küçük benekli kedi türlerinin en büyüğüdür. Kökenleri Güney Amerika’da olan, Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas Eyaleti’ne kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış egzotik vahşi bir kedi türüdür. Bu zarif ve büyüleyici görünümlü kediler, normal ev kedilerinin neredeyse iki katı büyüklüğündedir. İlk bakışta küçük bir leopar yavrusuna benzetilen Oselo kedisi, kedi severlerin en çok sahip olmak istedikleri kedi türlerinden biridir.
Oselo Kedisinin Tarihçesi
İlk olarak 1758 yılında Carl Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. Oselo kedilerinin sahip oldukları benzersiz kürkleri nedeniyle geçmişte yoğun bir şekilde avlanılmışlardır ve soyları tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Oselo’ların soylarının tükenmemesi ve koruma altına alınabilmeleri için verilen mücadele sonrasında avlanmaları yasaklanmıştır. Oselo kedileri genellikle evcil hayvanlar olarak satılmaktadırlar. Onlara sahip olabilmek için binlerce dolar harcayan insanların olduğu bilinmektedir. Dünyaca ünlü bazı kişilerin bu kedilerle özel olarak da ilgilendikleri gerçektir. Hatta Salvador Dali’nin kedisi Oselo cinsi bir kediydi. Günümüzde de oldukça popüler olan bu kedilere sahip olabilmek oldukça zordur.
Oselo Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri
Oselo kedileri leopar benzeri kürkleri nedeniyle cüce leoparı olarak da adlandırılmaktadırlar. Birçok kedi sever ve profesyonel kedi yetiştiricisinin görünüşlerinden son derece etkilendiği kedilerdir. Bu büyüleyici kediler, boyut olarak evcil kedilerden neredeyse iki kat daha büyüktürler. Sahip oldukları kürk rengi ve desenlerinin yanı sıra yüzündeki koyu çizgiler ve kulaklarının arkasındaki beyaz çizgiler onlara ayrı bir vahşi görünüm katmaktadır.
Oselo cinsi kediler çok saldırgan kedi türüdür. Hem günlük besin ihtiyaçlarını karşılamak için hem de bölgesindeki hakimiyeti korumak için agresif bir şekilde savaşırlar. Bu saldırgan davranışlar, özellikle zorlu yaşam koşullarında hayatta kalmak için verdiği mücadelelerde ortaya çıkar. Vahşi doğadaki saldırgan davranışları genellikle ölümle de sonuçlanır. Çünkü onlardan çok daha güçlü hayvanlar karşısında asla geri adım atmazlar.
Evcilleştirilmiş Oselo’lar daha uysal kediler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Ancak insanların ve diğer hayvanların bulunduğu ortamda uysal olmaları beklenmediğinden dolayı bahçeli ve büyük evlerde kendilerine ait alanlara sahip olmalıdırlar. Tek bir ısırık ile ölümcül yaralara sebep olabildiklerinden evlerde evcil hayvan olarak tutulmamaları tavsiye edilmektedir.
Oselo Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Evcil kedilerden boyut olarak oldukça büyük olan Oselo kedileri, 8-16 kilogram ağırlığına sahiptir. Diğer kedi türlerinden farklı olarak vücutlarına oranla çok daha küçük kafa yapısına ve dişlere sahiptirler. Parlak gövdelerini tamamlayan küçük bir kafaya ve küçük bir çeneye sahip olmaları gözleri ve burunlarını belirginleştirmektedir. Gözleri karanlıkta özgürce hareket etmesine yardımcı olacak bir şekilde gelişmiştir. Göz renkleri koyu yeşil, koyu kahverengi ve siyah olabilmektedir.
Gece avlanmalarını ve hızlı bir şekilde hareket etmelerini sağlayan ince ve kaslı bacaklara sahiptirler. Hızlı koşucular ve çok iyi tırmanıcılar olan Oselo cinsi, alçaktan uçan kuşları da sıçrayarak avlayabilecek kabiliyete sahiptir. Patilerinin büyüklüğü ilk bakışta kendini belli ederken pençeleri de oldukça keskin ve tehlikelidir.
Oselo kedilerini diğer kedi türlerinden ayıran en belirgin özelliği sahip oldukları kürklerinin tıpkı bir leopar kürküne benzemesidir. Düzensiz şekilli benekleri ve koyu kahverengi çizgileri onları oldukça vahşi göstermektedir. Bu renkleri ve desenleri habitatlarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak temel renkleri beyaz ve sarıdır. Bununla birlikte kırmızımsı ve açık koyu kahverengiden gri rengine kadar değişen renk tonları da görülür.
Oselo Kedilerinin Ortak Sağlık Sorunları
Oselo cinsi kedilerin uzun yıllar boyunca avlanılmasının ardından, genetik çeşitliliğin azalmasına neden olmuş ve bu da hastalıklara karşı direncinin azalmasına yol açmıştır. Ancak Oselo cinsi kediler yine de çok sağlam ve sağlıklı kedi türüdür. Bilinen bir kalıtsal hastalıkları yoktur ve genellikle rakiplerine karşı girdikleri bölgesel hakimiyet kurma mücadelesi sonucunda çok sık yaralar almaktadır. Bu yaralar cilt enfeksiyonlarını da beraberinde getirmektedir.
Oselo Cinsi Kediler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Oselo cinsi kediler evde bakılır mı?
Oselo cinsi kedilerin doğaları gereği oldukça saldırgan kediler oldukları bilinmektedir. Ancak profesyonel kedi yetiştiricilerinin yeni doğmuş Oselo yavrusu kedileri de evcilleştirdikleri görülmüştür. Sevgi ile yetiştirilen ve eğitilen Oselo yavrusu, ev ortamına uyum sağladıkları nadiren de olsa görülmüştür. Yine de evde evcil hayvan olarak tutulması tavsiye edilmemektedir.
Oselo cinsi kediler kaç yıl yaşar?
Vahşi bir kedi türü olan Oselo’lar, yaşam koşullarının oldukça zor olduğu vahşi doğada 7 ile 10 yıl arasında yaşam sürdürdükleri gözlemlenmiştir. Ancak profesyonel yetiştiriciler tarafından bakılan Oselo cinsi kediler 20 yıla yakın yaşadıkları bilinmektedir.
Oselo cinsi kediler nasıl beslenmelidir?
Oselo cinsi kediler etobur canlılardır ve genelde geceleri avlanırlar. Seçici bir et yiyici olan Oselo’lar, sincap, maymun, kuşlar, balıklar ve kemirgenlerle beslenir. Avını yemeden önce kürkünü ve tüylerini dikkatlice temizlemesinin ardından keskin dişleri ile eti kemikten ayırarak beslenir. Evcilleştirilmiş Oselo kedileri için genellikle canlı besin kaynakları tercih edilirken oldukça fazla miktarda et tüketmesi gerekmektedir.
Oselo cinsi kediler eğitilebilir mi?
Oselo cinsi kediler, insanların ve diğer evcil hayvanların kendilerine yaklaşmasından hoşlanmazlar. Doğaları gereği kendi bölgelerinin hakimiyetini korumak istemelerinden dolayı da oldukça saldırgandırlar. Bu vahşi özelliklerinden dolayı Oselo eğitimi ancak profesyoneller tarafından kısıtlı eğitimlerden oluşur. Bu nedenle eğitimleri oldukça zordur.
Oselo cinsi kedilerin bakımı nasıl yapılır?
Oselo cinsi kediler, hiçbir kışkırtma olmadan da boyun, bacak ve kasık bölgelerine saldırma eğilimindedirler. Oselo kedilerinin çenesi çok kuvvetlidir. Saldırıya uğrayan canlılarda ciddi yaralanmalar ve hatta ölümler meydana gelebilir. Oldukça vahşi bir kedi türü olan Oselo’lar, ne yazık ki evlerde beslenmeyecek kadar tehlikelidir ve bu nedenle bakımları da oldukça zordur.