Norveç Orman Kedileri, sağlıklı, enerji dolu ve doğası gereği güçlü kedilerdir. Bu tür, yüzyıllar boyunca zorlu şartlarda gelişimi sürdürmüş ve doğal seçilim ile hayatta kalmış bir türdür. Norveç Orman Kedileri, yavaş gelişen ve büyüyen bir türdür. Tam olgunluğa ulaşması ortalama 5 yıl sürer. Bu küçük dostlarımız oldukça az bakım ve tarama gerektiren bir kedi türüdür. İnteraktif, oyunu seven ve sevecen bu kediler, tüm aileler için aslında çok ideal bir türdür.
Norveç Orman Kedisi Tarihçesi
Norveç Orman Kedisinin tarihine bakıldığında, kimse tam olarak nereden geldiğini bilmiyor fakat bu konuda bazı söylentiler mevcuttur. İlk olarak, Haçlı Seferleri sonrası evlerine dönen kuzey askerlerinin aslında bu kedileri Türkiye’den, özellikle de uzun tüylü Ankara Kedileri ile meşhur Ankara’dan getirdiklerine inanan azımsanmayacak kadar çok insan vardır.
Başka bir rivayet ise, bu kedilerin, başka bir soğuk hava kedisi olan Sibirya kedisinden geldiğini söylemektedir. Fakat her ne olursa olsun, bu kediler bugün doğal seçilim kanununa uygun bir şekilde, soğuk iklimli İskandinav yarımadasına uyum sağlamıştır. Norveç Orman Kedisinin güçlü ve dayanıklı vücudu ve kalın tüyleri aslında yüzyıllar içinde İskandinav Yarımadasındaki gelişimlerinin bir kanıtıdır.
Bu kediler, Vikingler ile deniz seyahatlerine çıkmış, onlara gemilerde yoldaşlık etmiş ve onları aslında zararlı haşerelerden korumuşlardır. Norveç Orman Kedileri, Vikingler tarafından “Skogkatt” olarak adlandırılmış ve şaşırtıcı bir şekilde Viking mitolojisinde kendilerine yer edinmişlerdir. Viking mitolojisinde, güzellik ve aşk tanrıçası olan Freya tarafından çok sevilirlerdi ve hatta bazılarına göre kendi boylarına uygun olan atlı arabalarla seyahat ederlerdi.
Sadece bu hikayeler bile, aslında bu kedinin İskandinav yarımadasın için önemini göstermektedir. Bazı metinlerde, Norveç Orman Kedisi için diğer hiçbir kedinin tırmanamadığı dik yamaçlara ve kayalara tırmanan bir peri olarak bahsedilmektedir. 10. YY’da Vikinglerin yeni kıta Amerika’yı keşfetmesi ve oraya ayak basması ile bu kedilerin yeni karaya gittikleri düşünülmektedir. Norveç Orman Kedisi evcil kedilerle çiftleşerek Amerika’ya özgü bir tür olan Maine Coon kedi türüne atalık yaptığı bile düşünülmektedir.
Ayrıca, vahşi doğada yaşadığı yıllarda, Norveç Orman Kedisi bölgedeki çiftçiler arasında bir efsane olarak adlandırılıyordu. Muhteşem avlanma yetenekleri ile kendine hayran bırakan bu kediler, bugün hala bazı çiftliklerde bulunmaktadır.
1900’lere gelindiğinde, Norveç Orman Kedileri aslında yok olma tehlikesi ile yüz yüze geldiler. 2. Dünya Savaşı ile birlikte bu risk oldukça yükseldi fakat 1970’lerde özel bir yetiştirme programı ile birlikte sayıca çoğaldılar. Kral Olaf tarafından Norveç’in resmi kedisi statüsüne ulaştılar. Uluslararası Kedi Birliği de, 1984 yılında Norveç Orman Kedisini cins kedi olarak kabul etti.
Norveç Orman Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri
Norveç Orman Kedileri, oldukça zeki ve yetenekli kedilerdir. Ayrıca, Norveç Orman kedileri oldukça arkadaş canlısı sakin ve kibardırlar. Bütün bu özelliklerinden dolayı, birçok Norveç Orman Kedisi sahibi tarafından köpeğe benzetilirler.
Bu kediler, bulundukları ortama kolay ayak uyudurabilmeleri ile ünlenmişlerdir. Meraklı doğaları sebebiyle, aileler için ideal bir kedi olarak düşünülür. Oldukça interaktif olan bu tür, aile ortamının bir parçası olmaya bayılır. Özellikle evde oyun oynamayı seven bir kişiliğe sahipseniz, Norveç Orman Kedileri tam size göre bir türdür ve kelimenin tam anlamıyla size tapacaktır.
Sosyal kediler olmalarına rağmen, Norveç Orman kedileri çok fazla bakım ve ilgi gerektirmez. Bağımsızlığına düşkün hayvanlar olması sebebi ile çok fazla kucakta kalmayı sevmezler.
Norveç Orman Kedisi Fiziksel Özellikleri
Norveç Orman Kedileri, büyük ve kaslı bir vücuda sahiptir ve bazıları tarafından küçük devler olarak adlandırılır. Gücü ve çevikliği sayesinde, bu kediler herhangi bir yere tırmanabilirler.
Suya dayanıklı tüylere sahip olan Norveç Orman Kedileri, orta uzunluktaki tüyleri ve kalın alt tüyler ile zorlu İskandinav iklime uyum sağlamış ve hayatta kalmışlardır. Soğuk kış ayları boyunca, kalın boyun tüyleri ve alt tüyleri sayesinde soğuktan korunurlar. Yaz aylarında ise tüyleri kısalır fakat suya dayanıklılıklarından bir şey kaybetmezler.
Kuyrukları ise uzun, tüylüdür. Her ne kadar kış aylarında uzun ve kalın tüylere sahip olsalar da, bu tüyler diğer uzun tüylü türlerdeki gibi günlük bakıma muhtaç değildir. Önemli olan, bahar ayları başlangıcında uzun tüylerden kısa tüylere geçerken tüylerini ekstra taramak ve kopan ölü tüylerden onları kurtarmaktır. Az bakıma ihtiyaç duymaları sayesinde, aslında kalabalık aileler için ideal uzun tüylü bir türdür.
Norveç Orman Kedilerinin kafaları eşit yan uzunluklara sahip bir üçgene benzer. Burunları uzun ve düzdür. Gözleri ise, eğimli badem şeklindedir. Kulaklarına gelince; büyük, geniş ve öne eğimlidir. Bu küçük dostlarımız, tüylerinin renkleri açısından da çok çeşitlidir. Her renk tüye sahip olan bu dostlarımız, birçok rengi barındırabilir. Ayrıca, Norveç Orman Kedisi grisi de, bu türün tekirlerinde oldukça yaygındır.
Norveç Orman Kedilerinin Ortak Sağlık Sorunları
Norveç Orman Kedileri, bazı kalıtsal sorunlara sahip olabilirler. Norveç Orman Kedisi; hipertrofik kardiyomiyopati, kalça displazisi ve glikojen depolama hastalıklarına yatkındır.
Hipertrofik kardiyomiyopati ise birçok cins kedi türünde olduğu gibi Norveç Orman Kedilerinde de en yaygın kalp rahatsızlığıdır. Bu hastalık kalp kaslarının sertleşmesi ve pompalanan kanın azalmasına sebep olur. Genetik olarak aktarıldığı düşünülen bu hastalığa hangi gen veya genlerin sebep olduğu hala araştırılmaktadır. Hastalığın teşhisi için veterinerler EKG çekebilir ve kedinizin bu hastalığa sahip olup olmadığını teşhis edebilirler.
Kalça displaazisi, kalça soketi bozukluğudur ve genetik bir hastalıktır. Çok az acı veya ağrıya sebebiyet veren hafif bir hastalık olarak adlandırılabilen bu hastalık, zaman zaman aşırı aksaklığa sebebiyet verebilir. Bu hastalığa sahip Norveç Orman Kedileri, yavaş hareket edebilir ve zıplamaktan kaçınabilir. Hastalığın ciddiyetine ve kilo kaybı olup olmadığına bakılarak, ilaç veya ameliyat ile acıdan kurtulmak mümkün olabilir. Burada önemli olan şey, çiftleştireceğiniz kedinizin 2 yaşına geldiğinde bir uzman eşliğinde kalça röntgeninin çekilmesidir.
Glikojen Depolama hastalığı ise bu türdeki bir başka endişe kaynağı sayılabilir. Sağlıklı bir vücut, glikojeni enerji için glikoza çevirir. Bu hastalığa sahip kedilerde ise bu işlevde sorunlar ve sıkıntılar vardır. Bu yüzden, vücut zayıflar ve sonunda hareket edemez hale gelir. Bu hastalık genellikle 4-5 aylıkken fark edilir ve aslında ölümcüldür. Bir veteriner eşliğinde sürekli takip edilmesi çok önemlidir.
Norveç Orman Kedisi Beslenmesi ve Bakımı
Norveç Orman Kedisini beslerken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Bu küçük dostlarımızın yaşına uygun beslenmeleri oldukça önemlidir. Bu konuda veterinerlerden yardım alınabilir.
Protein beslenme ilk ve öncelikle şey olmalıdır. Kuru mamalar iyi bir tercih olarak düşünülse de veterinerler protein açısından zengin yaş mamaları daha çok tavsiye etmektedir. Çünkü yaş mamaların; kedinin daha çok su içmesine, tüylerinin daha az dökülmesine ve sindirime yardımcı olması gibi birçok faydası olduğu bilinmektedir.
Norveç Orman Kedileri uzun tüylere sahip olsa da haftada iki kez taranması yeterli olacaktır. Tüy dökme dönemlerinde ise bu sıklığı haftada dörte çıkarabilirsiniz. Dişlerini düzenli olarak fırçalamak ve kulaklarını haftada bir kez kontrol etmek ise oldukça elzemdir. Kulakları kirlendiğinde, temiz ve yumuşak bir bez ile temizleyebilirsiniz.
Norveç Orman Kedisi için Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Norveç Orman Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Norveç Orman Kedisi nasıl eğitilir?
Akıllı ve enerjik yönleri ile bilinen Norveç Orman Kedilerinin eğitimi de aslında oldukça eğlencelidir. Kıvrak zekaları ve güçlü yapıları sayesinde; hem fiziksel hem de mental uyaranlarla dolu eğitimleri hızlıca alıp kuralları öğrenebilirler. Ödül mamaları eğitimde işe yarayabilir. Ayrıca, birçok Norveç Orman Kedisi sahibi eğitimlerde ses çıkaran küçük aletlerden yardım aldıklarını ve bunların oldukça yararlı olduğunu belirtmiştir.
Norveç Orman Kedisi kaç yıl yaşar?
Zorlu kuzey ikliminde hayatta kalmayı başarmış bir cins olan Norveç Orman Kedisi oldukça dayanıklı ve sağlıklıdır. Bu sebeple yaşam süreleri de aslında yüksek sayılabilir. Ortalama olarak 15 yıl yaşayabilen Norveç Orman Kedileri, genellikle 12-16 yıl arasında bir ömüre sahiptirler. Hatta beslenme ve bakımına önem gösterilirse, 18 yıla kadar yaşayan Norveç Orman Kedileri vardır.
Norveç Orman Kedisi yıkanır mı?
Norveç Orman kedisi bakım konusunda sahiplerine zorluk çıkarmayan kedi türlerindendir. Sık sık yıkanmaları gerekmez, fakat banyo sonrası iyi kurulanmaları çok önemlidir. Özellikle de yavru Norveç Orman Kedilerinde kurulama konusuna önem vermek gerekmektedir.
Norveç Orman Kedisi tüy döker mi?
Norveç Orman Kedisi, doğası gereği zorlu şartlarda evrimleştiği için, kendisini soğuk havadan koruma amacıyla uzun tüylere sahiptir. Bu tüyler, kış ayları boyunca Norveç Orman kedisini sıcak tutma görevine sahiptir. Yaz ayları ile birlikte, artan sıcaklar Norveç Orman kedisinin daha kısa tüylere geçmesi anlamına gelir. Bahar ayları boyunca, yaza hazırlanan Norveç Orman Kedisi, bu süreçte uzun tüylerini döker ve de daha kısa tüylere geçir yapar.
Norveç Orman Kedisi Türkiye’de var mı?
Doğal yaşam alanları Norveç’in soğuk iklimi olan Norveç Orman kedileri, Norveç’in resmi kedisi ünvanına sahiptir. Bu sebeptendir ki, doğal ortamı dışındaki tüm Norveç Orman Kedileri aslında o bölgeye getirilen kedilerdir. Türkiye’de doğal ortamda Norveç Orman kedisi yoktur.
Norveç orman kedisi kaç tane doğurur?
Norveç Orman kedisinin ortalama gebelik süresi 65 gün civarıdır. Bu süre sonrasında doğuma hazır hale gelen Norveç Orman kedisi genellikle 4 yavru dünyaya getirir.