Munchkin cinsi kedileri diğer kedilerden ayıran en belirgin özelliği kısa bacaklı ve uzun tüylü bir cins olmalarıdır. Kısa bacaklarının Munchkin cinsi kedileri yavaşlatabileceğini düşünebilirsiniz. Aksine Munchkin kedileri hızlı yarış arabaları gibi hız ve çeviklik için tasarlanmışlardır. Bu da Munckin kedilerinin çok fazla enerji harcamalarına neden olur. Genetik bozukluk sonucunda kısa olan bacakları sebebiyle “Cüce Kedi” diye adlandırılan Munchkin cinsi kediler aşırı meraklıdırlar. Diğer evcil hayvanlarla ve çocuklarla çok iyi geçinebilen bu cins kediler hem arkadaş canlısı hem de muzip kedilerdir.
Munchkin Kedisinin Tarihçesi
Munchkin kedileri yıllar boyunca dünyanın birçok yerinde kayıt altına alınmıştır. 1944 yılında İngiliz veteriner Dr. HE Williams-Jones’un hazırladığı raporda, son derece sağlıklı bir yaşamı olan 8 yaşında biri siyah dişi olmak üzere dört kuşak kısa bacaklı kediyi tanımladı. Raporda tanımladığı, annesi, büyükannesi ve soyunun hepsinin benzer olduğunu ve normal kediler arasındaki tek farkın kısa bacakları olduğunu belirtmiştir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’daki kedi türlerinin çoğunun zarar görmesi ve soylarının tükenmeye yaklaşılmasıyla birlikte raporlandırılmalar zorlaştı. 1956’da Stalingrad’da kayıtlarında rastlanılan Munchkin’lerin popoları üzerinde oturmaları nedeniyle ‘Stalingrad Kanguru Kedisi’ olarak geçmiştir.
1970’de New England ve 1980’lerde Amerika’nın Louisiana eyaletinde görülmüştür. 1983 yılında Louisiana’da müzik öğretmeni olan Sandra Hocenedel, Munchkin adını verdiğimiz türün temeli olan iki kedi buldu ve bu kedilerin kısa bacaklı olmasının yanı sıra içlerinden dişi olanı hamileydi. Blackberry’i adını alan hamile dişi doğum yaptıktan sonra yavrularını büyütürken, bu yavru kedilerin kendi başlarına ne kadar iyi ve sağlıklı olduğu gözlemlendi.
Yapılan kontroller sonucunda Munckin’lerin kısa bacaklı olmaları herhangi bir engel teşkil etmediği kanaatine varıldı. Sandra arkadaşı Kay LaFrance’e doğan sağlıklı yavrulardan erkek olanını verdi. Bu iki kediden farklı bir gen havuzu sağlamak için evcil kedilerle melezlenerek yeni bir kedi türü başlangıcının olduğu kabul edildi. Bunun sonucunda Munckin’ler için üreme programı oluşturuldu ve kedi yetiştiricileri de bu çalışmalara katılarak destek verdiler.
1990’lara gelindiğinde TICA, Munchkin’i yeni bir ırk gelişimine kabul etti. Programda, yeni ırkları oluşturmak için kullanılan kedilerin soy ağacını takip ederek genetik komitenin gözetimi altında ırk geliştikçe üreme istatistikleri takip edildi. Üreme verilerinden elde edilen bilgilerde, kedilerdeki kısa bacaklarının Corgi ve Dachshund cinsi köpeklerde olduğu gibi baskın bir kalıtım modeli izlendiği görüldü. Bazı muhalif kedi meraklıları ve yetiştiricileri Munchkin cinsi kedilerin kısa bacakları nedeniyle sırt, kalça ve bacaklarında sorunlar yaşayabileceğini iddia etmelerine rağmen, yıllarca süren çalışmalar ve tartışmalar sonucunda 2003 yılında TICA’da şampiyonluk kazanmıştır. Kazanılan bu şampiyonluk ile popülerliğini arttıran Munchkin cinsi kediler, tartışmalara da son vermiştir.
Munchkin Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri
Munchkin cinsi kediler son derece enerjik, oyun oynamayı seven, hızlı ve eğlenceli bir cinstir. Munckin’ler aşırı meraklıdır ve dikkatlerini çeken bir şeyi daha iyi görebilmek için tavşan gibi arka ayaklarının üzerinde otururlar. Bu cins kediler kendinden emin kedilerdir ve bunu meraklarıyla birleştirerek keşfedilmemiş köşe bucak bırakmakmazlar. Hatta yerden kitaplığın tepesine tek sıçrayışta atlayamayabilirler ancak küçük adımlarla tepeye götüren bir yol buldukça zıplama hünerlerini ve zekalarını gösterirler. Bacaklarındaki kısalık onları zeka ve kişilikleri bakımında geliştirmiştir.
Arkadaş canlısı ve tamamıyla insan odaklı olan Munckin’ler, sahiplerine karşı oldukça sadıktırlar. Çocuklar, köpekler ve diğer evcil hayvanlar da olmak üzere arkadaşlık etmeyi severler. Fiziksel olarak kendilerinden büyük evcil hayvanlarla oynamayı da çok severler. Bu farklılıkları onları diğer büyük evcil hayvanların yanında özgüvensiz kılmıyor aksine oyun aktivitesi yüksek bir kedi yapıyor.
Munckin’ler küçük vücutlarına aldırış etmeden çok iyi birer avcıdırlar. Usta birer avcı olan Munckin’ler fare görünümlü oyuncakları çok severler ve uzunca bir süre bu oyuncaklarla oynayabilirler. Ayrıca genellikle ev içerisinde küçük, parlak nesneleri bulabilir ve daha sonrasında oynamak için saklayabilirler. Bu mizaçlarını yetişkin bir kedi olana kadar sürdürürler. Yetişkin bir kedi olduktan sonra etrafta koşturmayı ve oyuncakları oynamayı bırakınca, sahipleriyle ve diğer evcil hayvanlarla vakit geçirmeye başlarlar. Kısacası bir Munchkin cinsi kedi ile tanıştığınızda, bu sevimli küçük canlılar sonsuza kadar kalbinizi ele geçirirler.
Munchkin Kedisi Fiziksel Özellikleri
Munchkin cinsi kediler, diğer kedilerden farklı bir dış görünüme sahiptirler. Bu farklılık kısa bacaklarından dolayı diğer kedilerden ayrılmaktadır. Bacaklarının kısalığından dolayı pek çok kedi severin tereddütle yaklaşmasına sebep olmaktadır. Bu küçük kediler, ortalama bir kediden beş santimetre daha kısa olan bacaklarıyla yere daha yakındırlar.
Kısa bacakları dışında normal kedilerden hiçbir farkı olamayan Munckin’lerin hem tüy uzunlukları hem de renk ve desen bakımından çok çeşitlidirler. Kısa tüylü, uzun tüylü ve hatta tüysüz olabilen Munchkin’ler her hava koşuluna uyum sağlayabilirler. Kısa tüylü Munchkin’ler orta yumuşaklıkta, uzun tüylüler ise ipeksi bir yumuşaklığa sahiptirler. Tüy bakımları oldukça kolaydır ve kısa tüylüler haftada bir taranmaya ihtiyaç duyarken uzun tüylüler haftada iki defa taranmalıdır.
Tüylerin uzunluğu ve desenleri genetik çeşitlilikten dolayı, Siyam kedi deseni de dahil olmak üzere herhangi bir renk ve desene sahip olmalarını sağlar. Genellikle beyaz, siyah, kırmızı ,mavi, gri tonları, gümüş, krem, kahverengi ve tarçın renkleri görülebilir.
Herhangi bir renk ve desene sahip olan Munckin’lerin kafa yapıları gövdeleriyle orantılı ve yuvarlak hatlara sahiptir. Elmacık kemiklerinin yüksek ve belirgin olması ceviz şeklindeki gözlerini, açık ve uyanık bir izlenim verir. Tüy rengi ve göz rengi arasında bir ilişkisi olamayan Munckin’lerin kahverengi, altın, sarı, mavi ve yeşil göz rengi olabilir.
Munchkin Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları
Nesilden nesile aktarılan kalıtsal hastalıklar tüm insanlarda görüldüğü gibi tüm hayvanlarda da görülebilir. Munchkin’ler genellikle sağlıklıdır ve omurilik sorunlarına henüz rastlanılmamıştır. Ancak genç ve yeni bir tür olduklarından dolayı zamanla genetik problemler görülebilir. Munchkin cinsi kedilerde genellikle diğer kedi türlerinde görülebilen Hipertiroidizm, Pankreatit hastalığı ve Üremi görülebilir. Bu hastalıklarla beraber yetişkinlik döneminde kısa bacaklarından kaynaklı hareketsizliğe bağlı olarak obezite görülebilir.
Munchkin Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası
Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.
Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?
- Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
- Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
- Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
- Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.
Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Munchkin Cinsi Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Munchkin Kediler En Fazla Ne Kadar Büyür?
Munchkin cinsi kediler sağlıklı ve kaliteli mamalar ile beslenmesi durumunda en fazla beş kilograma ulaşarak orta büyüklükte bir kedi görünüme sahip olabilirler.
Munchkin Kediler Kaç Yıl Yaşar?
Munchkin cinsi kediler ortalama yaşam süreleri 12 ile 15 yıl arasında olduğu gözlemlenmiştir. Fakat tüm ırklarda gözlenebilen kalıtsal hastalıklar yaşam süresini ve kalitesini düşürebilir. Düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve düzenli olarak egzersizlerinin tamamlaması yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olacak, sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olmaktadır.
Munchkin Kediler Nasıl Eğitilir?
Munchkin cinsi kediler oyun oynamasını seven aktivite ve enerji seviyesi yüksek kedilerdir. Zeka seviyelerinin yüksek olmasından dolayı verilen her komutu yerine getiren Munchkin’ler, zorlu eğitimlerin bile üstesinden gelebilir. Eğitimleri sırasında bu cins kedilerden ilgi ve sevgiyi eksik etmemelisiniz. Eğitim sırasında verilen komutları yerine getirmediği durumlarda kesinlikle bağırıp çağırılmamalı ve sabırlı davranıp komutu tekrar vermelisiniz. Verilen komutları başarıyla yerine getirdiği anlarda da pekiştireçlerle ödüllendirmeli ve sevginizi göstermelisiniz.
Munchkin Kediler Nasıl Beslenir?
Munchkin cinsi kediler kısa bacaklarından dolayı yetişkinlik dönemlerinde obeziteye aşırı meyillidirler. Bu nedenle düzenli bir besin programı uygulanmalıdır. Genellikle ıslak mamalar önerilen Munchkin cinsi kedilere, kuru mama da verilebilir. Düzenli ve kaliteli mamalar ile beslenen Munchkin kedileri hem uzun yıllar sağlık sorunlarından korumaya yardımcı olur hem de tüylerinin canlılığını korunmasında etkili olur.
Munchkin Kedileri Tüy Döker Mi?
Munchkin cinsi kediler genetik çeşitliliklerinden kaynaklı farklı tüy uzunluklarına sahip olabilirler. Çok fazla tüy dökmeleri beklenmeyen Munckin’lerde, mevsim geçişlerinde tüy dökülmesinde artış görülebilir. Kısa tüylü Munchkin’lerin hafta bir, uzun tüylülerin ise haftada iki defa taramaları ve bakımlarının yapılması ile beraber tüy dökümünün azaldığını fark edebilirsiniz. Tüy dökümün önüne geçilmesi için kaliteli mamaların da tercih edilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.