Mısır Mausu Kedisi

Egytian Kedisi

Mısır Mausu kedisi, vücutlarının üzerindeki siyah benekleri ve atletik bedenleriyle tıpkı yavru bir leoparı andırırlar. Benekli kedi ailesinin tek doğal yollardan evcilleştirilmiş olan Mısır Mausu’ları, iyi gelişmiş kaslara ve zarif bir görünüme sahiptirler. Sahiplerine oldukça bağlı olan Mısır Mausu kediler, dünya genelinde nadir görülen ve sahiplenmesi de nispeteten zor olan kedi türlerindendir.

Mısır Mausu Kedilerinin Tarihçesi

Antik Mısır’ın, Mısır Mausu cinsi kedilerin doğum yeri olduğuna dair birçok belirgin izlenim bulunmaktadır. Antik Mısır döneminden kalma kalıntılarda, heykeller ve kabartmalarda birçok kedi figürünün olduğu bilinmektedir. Bazı Mısır hiyerogliflerinde, bugünkü Mısır Mausu cinsi kedilere benzer benekli kediler tasvir edilmektedir. Ortaya çıkan papirüs resimlerinde de bu cins kedilere rastlanmaktadır. Bu da, Mısır Mausu’larını tarihin en eski kedi ırklarından biri yapmaktadır.

Kedi genetikçisi Leslie Lyons tarafından yürütülen çalışmalarda son bulgular, Mısır Mausu’ların ilk olarak Mısır’da ortaya çıktığını doğrulamıştır. Kedilerin ilk olarak bereketli hilal olarak adlandırılan dönemde ortaya çıktığını gösteren arkeolojik ve genetik kanıtlar bulunmaktadır.

Mısır Mausu’ları, 1900’lü yıllarının başında İtalyanlar tarafından Avrupa’ya getirilmişlerdir. İtalya’dan tüm avrupaya yayılan bu cins kediler, II. Dünya Savaşı’ndan önce Avrupa’da yetiştirilmeye başlandı. Ancak savaş, birçok kedi soyunun neredeyse yok olmasına sebep olmuştur. Savaşın bu olumsuz etkisi altına giren Mısır Mausu’ları da oldukça etkilenmiş ve soyları tükenme aşamasına gelmişti. 1956 yılında, Rus Prensesi Nathalie Troubetsjoy, Richard Gebhartd’ın yardımıyla Fatima Bobo ve Fatima Liza adındaki iki gümüş dişi ve Fatima Jojo adındaki bir bronz erkekle Amerika’ya ulaşmıştır.

Prenses, Amerika’da Fatima Egyptian Mau Cattery adında bir dernek kurarak bu cins kedilerin tanınmasını sağladı. Mısır Mausu’ları benekli kürkleri ve kişilik özellikleriyle kısa sürede popülerliğini artırmıştır. Ancak küçük gen havuzları ve dönemin şartları gereği ithal edilmemeleri nedeniyle, cinsin Amerika’da devamlılığını sağlayabilmek için çaprazlama gerekliydi. Sayıları sınırlı da olsa artmasının ardından Mısır Mausu’ları, 1968’de Kedi Meraklıları Derneği (CFF) tarafından kabul edildi.

Popülaritesinin artmasıyla Mısır Mausu’ları, 1979 yılında Uluslar Arası Kedi Derneği’nde(CFA) tanınmaya hak kazandı. 1980 ve 1990’larda Amerika’ya ek Mısır Mausu’ların getirilmesiyle, gen havuzları genişletilmiştir. Türün sağlığı ve kişilik özelliklerinin devamlılığı adına önemli bir gelişme olmuştur. Günümüzde dünya genelinde nadir görülen Mısır Mausu’ların sayıları oldukça azdır.

Mısır Mausu Kişilik ve Karakter Özellikleri

Mısır Mausu’ları genellikle mesafeli ve utangaç olduğu düşünülmesine rağmen insanlarla özel bir bağı vardır. Diğer kedi türlerine oranla çok daha güçlü bir bağla sahiplerine bağlıdırlar. Sahiplerinin yalnızca kendilerine ait olduklarını düşünürler ve sahiplerinin her zaman yanlarında olma isteklerinden dolayı uzaklaşmalarına izin vermeyen bir kedi türüdür.

Kendilerine gösterilen sevginin ve ilginin karşılığını fazlasıyla vermeye çalışan Mısır Mausu’lar, sahiplerinin sevgisi ve ilgisini gördükleri zaman kendilerini sahiplerine adarlar. Bu nedenle sahiplerine son derece sadıktırlar ve sahiplerini başkaları ile paylaşmayı sevmezler. Eve gelen misafirlere mesafeli bir şekilde yaklaşır ve misafirlerin sahipleriyle zaman geçirmesine veya sahibinin ilgisinin kendide olmadığını hissettiği durumda, kendilerinin fark edilmesini sağlayacak ısrarlı davranışlarda bulunabilir.

Mısır Mausu cinsi kediler ataları gibi avcı içgüdülerine sahiptir. Avlanma davranışlarını uyandıran oyunları severler. At getir tarzı oyunlar vazgeçilmezlerinden biridir. Meraklı kişiliklerinden dolayı kıyıda köşede kalmış oyuncakları ve eşyaları bularak sahiplerine getirmeyi severler. Sizlere getirdiği eşyalar veya oyuncakların karşılığında ödül olarak sevgi görmek ve bir ödül bekledikleri bilinmektedir. Yüksek zekalarını sadece oyunlarda ve sahiplerinden sevgi görebilmek için kullanmazlar. Eğitimlerinde de zekalarının karşılığını alarak çok kısa sürede öğrenmeye meyillidirler. Ancak eğitimleri sırasında sevgi göstermeyip soğuk davranıldığı takdirde üzülerek ve kafası karışarak komutları yerine getirmek istemeyecektir.

Mısır Mausu Kedilerinin Fiziksel Özellikleri

Mısır Mausu cinsi kediler, arka plan rengi ve deseni arasında iyi bir kontrast gösteren tek doğal benekli evcil kedi türüdür. Desenleri, herhangi bir boyutta ve şekilde olabilirken vücudunda rastgele dağılmışlardır. Orta uzunlukta ve dengeli bir vücuda sahip Mısır Mausu’lar, gelişmiş kas yapıları ile aktif kedi türlerindendir. İçgüdüleri gelişmiş ve avcı yeteneklerine sahiptirler.

Erkek Mausu’lar dişilere göre daha ağırdırlar ve yetişkin dönemlerinde boyun kısımları daha kalındır. Kafaları vücutlarına oranla dengeli ve orta uzunluktadır. Hafif yuvarlak kafa yapısına sahip bu cinsin, yanakları hafif dışarı çıkıkktır. Mısır Mausu cinsi kedileri diğer kedi türlerinden belirgin bir şekilde ayıran kürklere sahiptirler. Kürkleri oluşturan tüyleri orta uzunlukta olup, yumuşak ve parlak bir görünüme sahiptir. Duman, bronz ve gümüş rengi kürkleri ise çok daha ince tüylere sahiptir. Belirgin noktalara ve şekillere sahip siyah benekleri, gümüş, bronz ve duman renklerinde de olabilmektedir.

Kürklerinin yanı sıra gözleriyle de etkileyici olan bu cinsin, badem şekline benzeyen gözleri büyük ve canlıdır. Yavruluk döneminde gözleri az biraz yeşil olan Mısır Mausu’ların, 18 aylık olduklarında gözleri tamamen yeşil rengini alır. Uluslararası Kedi Derneği, Mısır Mausu’ların göz renklerini ‘Bektaşi Üzüm Yeşili’ olarak tanımlamaktadır.

Mısır Mausu Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Mısır Mausu cinsi kediler genellikle sağlıklıdırlar. Ancak bu cinsi etkileyebilecek hipertrofik kardiyomiyopati adıyla bilinen kalıtsal hastalığa diğer kedi türlerine oranla daha yatkındır. Kalp üfürümüne sebep olan bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi bu cins kedilerin yaşam kalitesini artırarak daha uzun yaşamalarını sağlayabilir.

Mısır Mausu Cinsi Kediler için Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Mısır Mausu Cinsi Kediler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mısır Mausu kediler kaç yıl yaşar?

Mısır Mausu cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Bazı kalıtsal hastalıklara yatkın olan bu cins kedilerin,düzenli olarak bakımlarının ve kontrollerinin yapılması yaşanabilecek hastalıkların erken teşhisi açısından oldukça önem arz etmektedir.

Mısır Mausu kediler nasıl eğitilir?

Mısır Mausu cinsi kediler aktif ve sahipleriyle oyun oynamaktan oldukça keyif alırlar. Sahipleri ile geçirdikleri tüm süre boyunca girişken olmaları, eğitimlerini kolaylaştırmaktadır. Sahiplerinden alacakları komutları yerine getirmekten hoşlanırlar ve tasmalı yürüyüş eğitimlerini tamamladıktan sonra tasma ile yürüyüşe çıkmaktan keyif alırlar. Bu cins kedilerin sahipleri, tuvalet eğitimlerini zorluk yaşamadan hızlıca öğretebilirler. Yüksek zekaya sahip olmalarından, tuvalet kabı, mama-su kaplarını ve uzak durması gereken eşyaları ödül mamaları ile çok kısa sürede öğrenebilirler.

Mısır Mausu kedileri nasıl beslenmelidir?

Mısır Mausu cinsi kediler özel bir beslenme gereksinime ihtiyaç duymazlar. Yüksek protein içerikli kaliteli mamalar ile beslenmeleri, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Aktif ve enerjik bir cins olan Mısır Mausu’lar, günlük harcadıkları enerjiyi öğünlerden aldıklarından dolayı ihtiyaç duydukları enerjinin iyi bir şekilde karşılanması gerekmektedir. Fakat günlük ihtiyaç duyduklarından daha fazla beslenmeleri aşırı kilo almalarına ve obeziteye neden olabilir.

Mısır Mausu kediler tüy döker mi?

Birçok kedi türlerinde olduğu gibi Mısır Mausu cinsi kediler de tüy dökme eğilimindedir. Mevsim geçişlerinde ve düzensiz beslendikleri dönemlerde tüy dökümü artmaktadır. Hafta bir veya iki defa tüylerini fırçalamak ve ölü tüylerden arındırma, kürklerini daha canlı göstermesinin yanı sıra tüy dökümünü de azaltacaktır.