Lykoi Kedisi

Lykoi Kedisi

Doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış olan Lykoi kedisi, ‘Kurt Kedi’ olarak da bilinmektedir. Herhangi bir insan müdahalesi olmadan ve tesadüfi bir çiftleşme sonucu ortaya çıkan Lykoi kurt kedisinin kurtlarla akrabalıkları yoktur. Buna rağmen kürkleri ve gözleri kurtların sahip olduğu görünüşe oldukça benzemektedir.

Lykoi Kedisi Tarihçesi

Lykoi kedisi tarihi; 2010 yılında biri Virginia diğeri Tennessee doğumlu farklı iki yavrunun kısa zaman aralıklarıyla ortaya çıkmasından ardından Amerika kökenli bir tür olarak kabul edilmesi ile başladı. Patti Thomas ve Jonny Gobble, ilk Lykoi yavrularını üreterek cinsin oluşması ve yayılmasındaki adımı atmışlardır. Anne kedinin sıradan bir kara kedisi olmasına rağmen, oluşan yavruların anne kediden farklı tüy yapısı ve bazı kısımları tüysüz olarak doğmasının ardından, Sfenks cinsi kedilerle genetik bir ilişkiye sahip olabileceklerine düşünmüşler. Ancak yapılan genetik araştırmalar sonucunda herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadığı ve Sfenks cinsi kedilerle de olan genetik ilişkisinin olmadığı görüldü. Patti Thomas ve Jonny Gobble, farklı ve eşsiz görünümlü bu yavruların yeni yavrular ortaya çıkmasında da önemli rol oynamasını sağlamışlardır.

Uluslararası Kedi Birliği tarafından kabul edilen Lykoi cinsine, 2016 yılında şampiyonluk statüsü verildi. Gobble ailesini bu cinsin üremesinde ve yaygınlaşmasında önemli adımlar atmasının ardından, Amerika ve diğer ülkelerde bulunan yetiştiricilerin de yardımıyla üreme programları halen devam etmektedir.

Lykoi Kedisinin Kişilik ve Karakter Özellikleri

Doğal bir çiftleşme sonucu ortaya çıkan Lykoi kedisinin karakteri; eğlenceli, şaşırtıcı, sevecen ve arkadaş canlısıdır. Gözleri, kürkü ve ağzı çevreleyen cilt lekeleriyle vahşi kurt görünümüne sahip bu kedi; çocuklu aileler için oldukça dost canlısı olurken, sevdiği kişi ve eşyalara karşı oldukça korumacı da olabilmektedir. Bu davranışı ile diğer kedi türlerinden farklı bir özelliğe sahiptir. Kendilerini sahiplerine, yaşadıkları eve ve ev halkına ait hisseden Lykoi’ler, iyi hissettikleri zaman her şeye göz kulak olmak isterler.

Her kedi türü gibi, sevilmeyi ve sahipleriyle oyun oynamayı severler. Oyun oynarken farklı becerilerini ve farklı kendine has taktikleri kullanmayı sevmeleri, onların yüksek bir zekaya sahip olduğunu gösterir. Tut-getir oyununu ve tuvalet eğitimini hiç zorlanmadan öğrenirler. Uzun süreler sahipleriyle oyun oynamaya istekli olmalarına rağmen meraklarına yenik düşerek çok çabuk sıkılabilirler. Oyunlarını hiç beklemediğiniz anda bırakmaları, meraklarını gidermek için kalkıp gitmelerini izleyebilirsiniz. Sevilmeyi çok istemelerine rağmen birer kucak kedileri değillerdir ve nispeten yüksek enerjilidirler. Kucakta oturup sevilmek yerine, kendi yapacaklar listesine göre hareket edip enerjilerini böyle harcamayı tercih ederler. Dolayısıyla kedi oyuncakları, tırmanma direği veya kedi ağaçları genellikle bu listenin ilk sırasında yer alır.

Bu özelliklerinin yanı sıra Lykoi’ler, genellikle çekingen kedi türüdür. Ancak bu çekingenlik kısa bir süre sonra yerini samimiyete bırakmaktadır. Eve gelen misafirlere ve diğer evcil hayvanlara kısa süre bekledikten sonra sevgisini ve samimiyetini göstermeye başlar. Her yönüyle enerjik, korumacı ve zeki bir kedi sahiplenmek isteyenler için diğer kedi türlerinden bir adım önde olan Lykoi’lerin, problem çözme becerilerine de hayran kalacaksınız.

Lykoi Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Kısmen tüysüz bir kedi olarak kabul edilen Lykoi’ler, küçük ile orta boyutta kedi türlerindendir. Erkek Lykoi’ler dişilerden daha büyüktür. Kama biçimli bir kafa yapısına sahip olan bu cins, badem şeklinde iri gözlere ve dik kulaklara sahiptir. Ağız, burun, göz çevresi ve kulaklarının arkası tüysüzdür. Kulakları uzun ve sivri olması onlara uyanık görünüm kazandırır. Gözleri iri, yuvarlak bir yapıya sahiptir ve genellikle sarı, yeşil ve kehribar renkte parlayan gözleri oldukça etkileyicidir. Lykoi’lerin uzun ve ince bacakları vardır. Vücudunun uzunluğuna orantılı olan bacakları, onları oldukça enerjik ve oyuncu bir kimliğe sahip olmasını destekler.

Bacakları da, kulak arkası ve göz çevresi gibi tüysüzdür. Tüyleri genellikle beyaz ve gümüş tonları arasında bir renge sahiptir. Yavrular doğumlarının ardından geçen 2 haftalık süre sonrasında tüy kaybına başlar. Ancak tüylerde yeniden bir büyüme başlayarak dökülen tüylerin yerini alır. Tüylerin görünümü sert bir tüy yapısına benzese de oldukça yumuşak ve ipeksi bir yapıya sahiptir. Türlerinin renkleri yavruluk dönemlerinde siyah ve abanoz bir renkte iken yetişkinlik dönemlerinde beyaz ve gümüş renk tonlarında olmaktadır. Kürklerinde desenlere rastlanmaz ve genellikle tek renklidirler.

Lykoi Cinsi Kedilerin Ortak Sağlık Sorunları

Lykoi cinsi kedilerin kısa tarihi ve oldukça küçük bir gen havuzuna sahip olmalarından dolayı, tespit edilen kalıtsal bir rahatsızlık hakkında net bir bilgi yoktur. Lykoi’ler melez çiftleştirme sonucu ortaya çıkan bir tür olmalarından dolayı kişilik özellikleri, gen çeşitliliğine ve frekansına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kendi cinsi dışında başka bir cins ile çiftleştirilen kediler, kalıtsal yolla hastalık da taşıyabilirler.

Lykoi Cinsi Kediler İçin Evcil Hayvan Sigortası

Evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği sağlık sorunlarının tedavisini kapsayan sigorta türüdür. Acil durumlar da dahil olmak üzere, patili dostunuzun sağlığını güvence altına alabilir yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz.

Peki evcil hayvan sigortası kapsamında neler var?

  • Muayene, gereken durumlarda yatarak tedavi ve ameliyat
  • Dikiş atılması, serum takılması gibi küçük müdahaleler
  • Röntgen, tahlil ve tetkik gibi modern tanı yöntemleri
  • Tedavide kullanılan ilaçları poliçe limitleri dahilinde karşılanmaktadır.

Kedinizin gelecekteki sağlık risklerini güvence altına almak için en doğru zaman, sağlıklı yavru bir kedi olduğu zamandır. Kediniz hastalandıktan veya bir kaza geçirdikten sonra evcil hayvan sigortası yaptırdığınızda, poliçe başlangıç tarihi öncesine dayanan bir durum olduğu için masraflarınız sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Evcil hayvan sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Lykoi Cinsi Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lykoi kedisi kaç yıl yaşar?

Lykoi cinsi kediler, kısa tarihlerinden kaynaklı bilinen bir kalıtsal hastalıklarının olmamasıyla beraber nispeten sağlıklı bir türdür. Lykoi cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir.

Lykoi kedisi nasıl eğitilir?

Zeki, oyuncu ve son derece atletik bir kedi türü olan Lykoi kedisi, eğitimi oldukça kolaydır. Tuvalet eğitimi ve tut-getir oyunlarını çok kısa sürelerde öğrenirler. Zekalarını oyun oynarken kullanmaktan keyif olan bu cins, sahiplerinin işlerini çok daha kolaylaştırmaktadır. Meraklı olmaları ve herşeye dikkat etmeleri, verilen komutları hemen anlamalarını ve yerine getirmeleri ile sonuçlanmaktadır.

Lykoi kedisi bakımı zor mudur?

Lykoi cinsi kedilerin yavruluk dönemlerinde kazandırılması gereken; tırnak kesimi, diş fırçalama, göz ve kulak temizliği gibi dikkat gerektiren eğitimlerin tamamlanmasıyla bakımları oldukça kolaylaşır. Ancak yılda birkaç kez düzenli olarak tüy döken Lykoi’lerin, hem düzenli olarak taranmalı hem de vücutlarında biriken yağlardan arındırmak için haftada bir defa banyo yaptırılması gerekmektedir.

Lykoi kedisi çok tüy döker mi?

Lykoi cinsi kediler, bazı dönemler diğer kedilere oranla çok daha fazla tüy dökerler. Yılda birkaç kez düzenli olarak tüy döken bu cins, bu dönemlerde tüy bakımına oldukça ihtiyaç duymaktadır. Haftada en az 3 veya 4 defa taranmalı ve ölü tüylerden arındırılmalıdır. Normal tüy dökülmelerinin yanı sıra düzensiz ve kalitesiz mamalar ile beslenmesi durumunda da tüy dökmeleri artabilir.

Lykoi kedisi nasıl beslenmelidir?

Enerjik bir kedi türü olan Lykoi’ler, protein içeriği yüksek kaliteli mamalar ile beslenmesi gerekmektedir. Günlük öğünleri ve porsiyonları, gün içerisindeki harcadıkları enerjiyi karşılamalıdır. Aksi takdirde aşırı beslenmeleri durumunda obezite sorunu Lykoi kedilerinde de görülebilir. Lykoi cinsi kedi sahiplerinin dikkat etmeleri gereken en önemli konu ise mamalarının kaliteli olması durumudur. Kalitesiz mamalar ile düzensiz bir şekilde beslenen Lykoi’lerin, aşırı tüy dökmesine sebep olurken sağlıklarını etkileyeceğini unutmayalım.